Pre oblasť
    Coneco Racioenergia 2024

    Rekonštrukcia kúpeľne na kľúč

    Článok si prečítalo viac ako 1096+ používateľov
    Rýchla adaptácia kúpeľne na kľúč znamená vizuálne osvieženie tohto priestoru a samozrejme predĺženie jeho životnosti. Zahŕňa celý rad stavebných prác: odstránenie sanitárneho vybavenia a obkladačiek, inštaláciu nových zariadení a lepenie nových obkladačiek. V článku venujeme pozornosť tejto téme.
    Odborný článok 1096
    rekonstrukcia kupelne na kluc
    Máme 2059 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia kúpeľne:

    1. Ako začať?

    Aj keď sú kúpeľne väčšinou menšie miestnosti, ich renovácia nie je vôbec jednoduchá záležitosť. Tieto práce netreba nikdy podceňovať ani z časového ani finančného hľadiska. Rekonštrukcia kúpeľne môže stáť 500 až 1 500 EUR/m2. Dobrý zhotoviteľ môže čiastočne znížiť náklady, ak sa postará o všetky fázy projektu. Či už je potrebné kúpeľňu zrekonštruovať alebo nie, ľahko spoznáte podľa stavu obkladov, možnej prítomnosti vlhkosti a kvality vody. Ak si myslíte, že je čas na vynovenie, dohodnite si stretnutie so zhotoviteľom a vysvetlite mu, čo chcete. Zhotoviteľ predloží plán a dá vám svoju ponuku.

    2. Rýchla rekonštrukcia

    Keď máte plán a ponuku, mali by ste dohodnúť presný termín  začiatku prác. Majte na zreteli, že na dobrého remeselníka treba čakať  dlhé mesiace, takže sa s ním treba dohodnúť oveľa skôr. Naliehavá práca je vždy nákladnejšia. Adaptácia priemernej kúpeľne trvá asi dva týždne, zatiaľ čo väčšie a náročnejšie práce môžu trvať dlhšie. Zhotoviteľ potrebuje iba voľný prístup a miesto na dočasné odkladanie odpadového materiálu.

    Kúpeľňa pred a po
    Kúpeľňa pred a po

    Odborná rada zo spoločnosti STAVREK - Rožňava

    1. Na čo všetko treba dbať pri rekonštrukcii kúpeľne?

    Pri rekonštrukcií kúpeľne treba dbať okrem precíznej práce aj na určité úkony, ktoré sa často opomínajú. Veď predsa nerekonštruujete každé dva tri roky. Po zhotovení stien a rozvodov vody a elektriky, častokrát domáci majstri začnú dávať obkladačky. Odporúčam v prípade pórobetónových tvárnic aj vnútornú stenu potiahnuť sklotextilnou mriežkou a lepidlom. Následne naniesť izoláciu proti vode všade tam, kde sa budú lepiť obklady a dlažba. V rohoch zvislých aj vodorovných je potrebné dať izolačné pásy, ktoré sa pretierajú izoláciou. Potrebné je uvedomiť si, že izolácia slúži nielen proti vytopeniu susedov, ale tiež významne obmedzuje nasiakavosť stien a tým pádom aj tvorbu plesní v špárach medzi obkladačkami. V rohoch treba použiť sanitárny silikón vo farbe špárovačky. Ak sa rohy vyplnia len špárovačkou, po čase vypuká a vypadne. Silikón vytvorí izolovaný pružný spoj a zabráni nasiakaniu vlhkosti.To isté platí aj pri suchej výstavbe zo sadrokartónu, akurát sa vynecháva sklotextilná mriežka s lepidlom.

    2. Sprchový kút alebo vaňa, ako sa rozhodnúť?

    Pri rozhodovaní medzi vaňou a sprchovým kútom sú obmedzenia z hľadiska priestoru, využitia a financií. Ak nám veľkosť kúpeľne dovolí, je možné sa rozhodnuť aj pre sprchový kút a aj pre vaňu. Je tiež alternatíva kombinovaná vaňa so sprchovým kútom, no treba podotknúť, že cena začína pri sume 1000 eur.

    3. Je náročné prerobiť kúpeľňu v paneláku?

    Náročnosť rekonštrukcie je značná, keďže sú potrebné tri remesla - murár, vodár, elektrikár, no vedel by ju zvládnuť aj šikovný domáci majster, ktorý má už skúsenosti. Osobne si ale myslím, že osloviť profesionálov je lepšia cesta.

    Pán Ladislav Kadáš, spoločnosť STAVREK-Rožňava

    Najskôr je potrebné demontovať starý kúpeľňový nábytok a sanitárne vybavenie. Ak sú dobre zachované, je možná ich opätovná montáž; v opačnom prípade sa odvezú na skládku. Potom nasleduje odstránenie keramických dlaždíc, odstránenie starého potrubia a vyrovnanie všetkých povrchov. Dôležitou súčasťou práce je inštalácia nového vodovodného a kanalizačného potrubia, pretože najnovšie druhy materiálov sú na tieto účely oveľa lepšie a vhodnejšie ako staré riešenia. Nakoniec sa nalepia a škárujú nové obkladačky. Nasleduje montáž starého alebo nového sanitárneho vybavenia a nábytku. Nové kúpeľňové prvky si môžete vybrať sami, alebo sa môžete dohodnúť s dodávateľom, ktorý ich prinesie. V nemenovanej spoločnosti hovoria, že vždy odporúčajú záverečné upratanie kúpeľne.

    Adaptáciou, do pätnástich dní, nielenže osviežite kúpeľňu, ale vdýchnete jej nový život.

    Odborný článok 1096
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia kúpeľne?

    Máme 2059 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia kúpeľne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2059 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia kúpeľne
    10
    1

    MVC stavby s.r.o.


    8.8
    0

    Igor Trajda ROGI


    10
    1

    Peter Kadák


    8.7
    0

    REKOMPLETT S.R.O.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené