Pre oblasť

    Náhrobné pomníky

    Článok si prečítalo viac ako 8051+ používateľov
    Elegantný a upravený hrob je znakom úcty k predkom. Preto nie je všetko jedno, aký materiál si vyberiete – mramor, žulu alebo niečo iné. Aká bude veľkosť pomníka – zvolíte si pomník štandardný, dvojitý alebo urnový? Aj keď nikto pri takejto príležitosti nemieni šetriť, je zrejmé, že nie každý si chce alebo môže dovoliť všetko, preto sme sa informovali, aké sú ceny.
    Odborný článok 8051
    nahrobne pomniky
    Máme 364 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    1. Náhrobné pomníky – čo potrebujete vedieť?

    Strata milovanej osoby je pre každého človeka ťažkou skúsenosťou. Pamiatku na neho si zvyčajne zachováme tak, že upravíme miesto posledného odpočinku. Preto je mimoriadne dôležité, aký  náhrobný pomník si vyberieme, vzhľad a symbolika sú v tomto prípade dôležitejšie ako cena. Najskôr sa vyberie miesto hrobu. Ak nemáte rodinnú hrobku a hľadáte nový priestor, odporúčame vám umiestniť ho na čo najtichšie miesto, niekde do tieňa. Je to dôležité jednak kvôli samotnému hrobu, jednak kvôli návštevníkom, pretože na takom mieste možno nájsť pokoj v modlitbe a pamiatke na zosnulých. O samotnom mieste hrobu treba sa dohodnúť s pracovníkom Správy cintorína, ktorý vám dá pokyny súvisiace s pochovaním a postavením náhrobku, vzťahujúce sa predovšetkým na veľkosť a umiestnenie náhrobku.

    Náhrobné pomníky sa vyrábajú väčšinou tak, aby odolali zubu času, a preto sa pre ne vyberajú tie najkvalitnejšie materiály. Pri výbere najkvalitnejšieho mramoru alebo žuly by ste mohli ťažko urobiť chybu, vyhnite sa však pórovitým a slabším druhom kameňa. K hrobu sú aj rôzne doplnky, ako sú vázy, lampáše, žardiniéry, sochy, kríže a podobne. Treba mať na zreteli, že všetko príslušenstvo zvyšuje náklady na údržbu, pretože hrob je potrebné čistiť častejšie a údržba je náročnejšia. Väčšina kamenárov ponúka veľa modelov a druhov náhrobných kameňov a urien. Mnohé z nich sú hotové výrobky a je možné kúpiť ich okamžite. Cena za náhrobný pomník na mieru je o niečo vyššia. Pomníky sú podľa veľkosti rozdelené na štandardné, dvojité, urnové.

    2. Cena vyhotovenia

    Cena náhrobného pomníka závisí od veľkosti, použitého materiálu, unikátnosti, počtu a druhu doplnkov a samozrejme od zhotoviteľa. Mramor, žula a iné druhy kameňa majú svoju cenu a ich vlastnosti ovplyvňujú druh, spôsob a náročnosť spracovania. Nápisy a obrázky na pomníkoch nie sú zahrnuté v cene pomníka. Vyberiete si veľkosť, tvar a štýl nápisu, ako aj počet, rozloženie a veľkosť obrázkov, ktoré môžu byť nalepené alebo vygravírované, čo samozrejme vplýva na cenu. Lepené a strojovo vyrábané písmená a obrázky sú lacnejšie ako gravírované a tlačené; najdrahšia je ručná práca. Nápisy a obrazy môžu byť keramické, kovové, pieskované alebo pozlátené, platí sa za kus. Hotové náhrobné kamene sú lacnejšie a tie, ktoré sú špeciálne vyrobené na objednávku, sú nákladnejšie. Cenu zvyšuje aj dodacia lehota. Ak chcete získať presnú sumu, pošlite dopyt našim najlepším kamenárom.

    2.1. Štandardný náhrobný pomník

    Náhrobok štandardnej veľkosti je určený pre jednu osobu. Môžete si ho objednať podľa vášho želania, ale odporúčame, aby jeho veľkosť a tvar zodpovedali rozmerom a vzhľadu celého hrobu. Cena mramorového alebo žulového pomníka štandardnej veľkosti do 120 cm spolu s jeho montážou je 1000 až 5000  EUR/kus.

    Štandardný náhrobok je elegantný a skromný
    Štandardný náhrobok je elegantný a skromný

    2.2. Dvojitý náhrobný pomník

    Pre väčšie, rodinné hroby alebo hrobky, môžete sami navrhnúť väčší náhrobok, ktorý sa skladá z dvoch dosiek. Je tu dosť miesta pre dva kríže alebo viac krížov  a urny. Náhrobné kamene môžu byť symetrické alebo asymetrické, rôznych veľkostí a tvarov. Mramorový alebo žulový dvojitý pomník stojí 1500 EUR a viac.

    2.3. Urnový pomník, urna

    Kremácia zosnulého nie je ojedinelá voľba. Ľudia sa pre ňu rozhodnú z osobných aj z praktických dôvodov. Urna je menšia, lacnejšia, a teda nižšie náklady sú na urnové miesto v kolumbáriu alebo rozáriu a na údržbu. Mramorový alebo žulový urnový pomník môže stáť okolo 1000 EUR a samotná urna je cenovo výhodnejšia.

    Odborná rada zo spoločnosti LD Kamenárstvo

    1. Aký typ kameňa odporúčate na výrobu náhrobného pomníka? Je lepšia žula alebo mramor?

    Na výrobu náhrobného pomníka je najlepšou voľbou žula. Akákoľvek žula, nakoľko je oveľa tvrdšia, uzavretejšia pórovito a menej, respektíve nenasiakavá oproti mramoru. Mramor sa najčastejšie používa ako interierová dekorácia na výrobu parapiet, schodov, krbov a podobne.

    2. Ako vyčistiť náhrobný kameň?

    Čo sa týka údržby a čistenia, treba vedieť, čo ideme čistiť. Klasické pomníky zo žuly sa udržiavajú v podstate jednoducho, stačí ich občas umyt čistou vodou, prípadne po ukončení zimného obdobia, keď je nečistota väčšia, potrebné je použiť málo prípravku na čistenie. Celkom postačia 2 kvapky Jari alebo špeciálny prípravok zakúpeny na tieto účely. Ak je znečistenie väčšie alebo je v kameni nasiaknutý vosk a iné nečistoty, tak možno najlepšie by bolo najprv si vyhľadať odborníka a nechať si poradiť alebo objednať čistenie priamo u kamenára. V žiadnom prípade netreba používať silné chemické prostriedky ako sú: Savo, Domestos a podobne.

    Pán Ľubomír Dubský, spoločnosť LD Kamenárstvo

    3. Čistenie a údržba

    Hrob je neustále vystavený dažďu, slnku, vetru, špine a iným vplyvom. Práve preto sa náhrobné dosky rýchlo zašpinia. Zvyčajne stačí pomník umyť vodou, hoci si môžete kúpiť aj špeciálny výrobok, ktorý uľahčí čistenie kameňa. Na údržbu hrobov si môžete tiež prenajať upratovaciu službu, ktorá sa postará o dokonalý vzhľad hrobu.   

    4. Moderné náhrobné pomníky

    Klasické hroby sú vždy bezpečnou voľbou, pretože dobre zapadajú do okolia. Ak však chcete nejaký zvláštny pomník, môžete sami vytvoriť unikátny, moderný dizajn.moderny-nahrobny-pomnik.jpg

    Odborný článok 8051
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kamenárstvo?

    Máme 364 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 364 realizátorov v oblasti Kamenárstvo
    10
    2

    Kelbel s.r.o


    10
    1

    Elena Polakova


    10
    1

    Peter Ružička KAMENÁRSTVO


    10
    1

    Stavebné práce Kajal


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené