Pre oblasť

    Ovčia vlna, drevitá vlna a iné izolačné materiály

    Článok si prečítalo viac ako 2419+ používateľov
    Izolácia je mimoriadne dôležitým faktorom pri úspore nákladov na vykurovanie. Na Slovensku sa zvyčajne používajú umelé izolačné materiály, napríklad sklenená vlna alebo polystyrén. Vo svete však existujú a čoraz častejšie sa používajú alternatívne, prírodné izolačné materiály, napríklad ovčia vlna, drevitá vlna, ľanové vlákno a podobne, ktoré poskytujú veľa výhod.  
    Odborný článok 2419
    izolacne materialy
    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Prečo sú prírodné vlákna dobrým izolantom?

    Prírodné tepelné izolácie sú obzvlášť užívateľsky príjemné, pretože neobsahujú umelé látky a žiadne ekologicky škodlivé prísady. Prírodná izolácia sa ľahšie a rýchlejšie inštaluje a potom si môžeme užiť výsledky tej práce. Prírodné vlákna sú vždy ekologické, pretože znižujú negatívny vplyv na životné prostredie, akým je napríklad uvoľňovanie CO2. V neposlednom rade je prírodná izolácia účinnejšia ako bežne používaná umelá izolácia.

    Existuje viac druhov prírodných izolácií, ako napr. ľanová izolácia, izolácia z drevených vlákien, konopná izolácia, izolácia z vlny, izolácia z kokosových vlákien, izolácia z tŕstia, izolácia z perlitu (expandovaný vulkanický kameň) a mnoho ďalších. Niektoré z najbežnejšie používaných prírodných tepelných izolácií budú opísané nižšie.

    2. Ľanové vlákna

    Ľanová tepelná izolácia veľmi priaznivo vplýva na životné prostredie, vlastne udržiavanie prirodzeného vetrania a zdravej klímy v dome. Okrem iného reguluje vlhkosť v miestnosti, ktorú absorbuje a potom ju postupne uvoľňuje. Okrem toho ľanové vlákna absorbujú oxid uhličitý zo vzduchu, a preto sú dobré pre životné prostredie. Ako tepelný izolant sú ľanové vlákna veľmi účinné. Tento typ izolačného materiálu môže byť použitý nielen pri novostavbách ale aj pri rekonštrukciách. Ľan sa dá recyklovať a znova použiť.

    Ľanové vlákna majú kapilárnu štruktúru, vďaka ktorej sú schopné regulovať vlhkosť vzduchu v interiéri objektu. V praxi to znamená, že vlákna absorbujú prebytočnú vlhkosť zo vzduchu a potom ju postupne uvoľňujú späť do priestoru. Okrem toho sú veľkým konzumentom oxidu uhličitého, a tak majú pozitívny vplyv na kvalitu vzduchu v interiéri. Používajú sa aj ako zvukový izolant, sú flexibilné, vyznačujú sa tiež odolnosťou voči mechanickým vplyvom a teplotným zmenám, ako aj UV žiareniu. Ich životnosť sa odhaduje na viac ako 70 rokov.

    Ľanová tepelná izolácia môže byť v rôznych formách, aj keď sa najčastejšie vyrábajú ľanové izolačné rohože (dosky), ktoré sa väčšinou používajú na izoláciu striech, stien a podláh. Existuje tiež vo forme izolačných pásov používaných na vyplnenie dutín, štrbín, väčších otvorov a podobne. Ľanové pásy sa vyrábajú ťahaním a polarizáciou prírodného ľanu, do ktorého sa ako stabilizátor pridáva vermikulit. Tieto pásy možno dokonca použiť ako tepelnú izoláciu pre kozuby, kotly a parné vykurovanie a na druhej strane na ochranu plodín pri pestovaní zeleniny, byliniek a kvetov, v skleníkoch, vďaka čomu ich nenapáda hmyz a patogénne baktérie (pôsobia ako prírodné antiseptikum).    

    Špeciálnym výrobkom z ľanových vláken je ľanová plsť, ktorá sa najčastejšie používa ako podlahová izolácia. Pásy ľanovej plsti sa používajú na zníženie prenosu hluku medzi trámami strešných konštrukcií a na spojoch steny a podlahy. Ľanové vlákna nájdeme aj v kúskoch, ktoré sa používajú na vyplnenie väčších dutín.

    Ľanové rohože (dosky) sú najčastejšie s rozmermi 120 cm × 60 cm a s hrúbkou 5 až 10 cm. Ich tepelná vodivosť je 0,038 V/mK, nevedú elektrický prúd, nie sú elektrostatické a odolávajú teplotám do 160 °C.

    Cena závisí od veľkosti rohoží (dosiek) a ich hrúbky. Ľanové rohože s hrúbkou 16 cm stoja okolo 15 EUR/m2.

    Izolácia z prírodných materiálov je skvelá pre ľudí aj životné prostredie
    Izolácia z prírodných materiálov je skvelá pre ľudí aj životné prostredie

    3. Drevitá vlna – izolácia z drevených vlákien

    Izolácia z drevitej vlny, resp. drevitá alebo drevená vlna, sa ľahko a rýchlo montuje, najmä ak je vo forme dosiek. Je tiež pevná, stabilná a ľahko sa s ňou manipuluje. Taktiež je ohňovzdorná. Drevovláknitá izolácia je úplne prírodná, keďže sa vyrába zo štiepených drevených vlákien upravených vodou.

    Existujú napr. drevovláknité dosky flex, ktoré sa používajú na steny a strechy, sú o niečo mäkšie. Existujú tiež drevovláknité dosky therm, ktoré sú určené na izoláciu stien, striech a podláh (suchý poter). Na trhu dostať aj iné druhy drevovláknitých dosiek, napr. izolácia, ktorá sa dá inštalovať medzi konštrukčné prvky.

    Tepelná vodivosť flex dosiek je 0,040 W/mK. Cena závisí od veľkosti dosiek a hrúbky. 

    4. Konopná izolácia

    Ide o prírodnú izoláciu vyrobenú z konopných vlákien. Izolácia z konopných vláken sa vyznačuje tým, že reguluje vlhkosť. Konopné vlákna absorbujú vlhkosť z miestnosti a potom ju pomaly uvoľňujú späť do miestnosti. Týmto spôsobom je zabezpečené „dýchanie“ konštrukcie. Konopná izolácia neobsahuje žiadne prídavné látky, ktoré by boli škodlivé pre človeka alebo prírodu. Konopné vlákna, z ktorých je izolácia vyrobená, neobsahujú bielkovinu, preto nie je potrebné ošetrenie proti moliam a hmyzu. Obsahujú prírodné látky, ktoré odpudzujú hlodavce.

    Konopná izolácia je k dispozícii vo forme konopných izolačných dosiek (panelov) a používa sa na izoláciu stien, stropov a striech. Existujú aj univerzálne konopné dosky, ktoré sa používajú na izoláciu striech a podláh.

    Konopné izolačné dosky majú tepelnú vodivosť približne 0,040 W/mK. Konopná izolácia FLEX (flexibilná) z konopných a jutových vláken s hrúbkou 16 cm stojí okolo 28 EUR/m2.

    Ovčia vlna je výborným prírodným izolantom
    Ovčia vlna je výborným prírodným izolantom

    5. Ovčia vlna na izoláciu

    Na rozdiel od iných druhov izolácií, ktoré sú na rastlinnej báze, izolácia z ovčej vlny  je živočíšneho pôvodu. Táto izolácia vytvára veľmi príjemnú klímu, pretože obsahuje špeciálnu látku lanolín. Čím vyššia je koncentrácia lanolínu vo vlne, tým lepšia je izolácia. Navyše táto prírodná izolácia umožňuje výborné prúdenie vzduchu, čistí sa vetraním. Ovčia vlna je horľavá len pri vysokých teplotách.  

    Izolácia z ovčej vlny sa vyrába vo forme dosiek (panelov), ktoré sa používajú na izoláciu strechy a stien. Môže byť aj vo forme izolačných roliek, pásov a rohoží. Tento druh izolácie je trvalo pružný a možno ho použiť na vypĺňanie ťažko prístupných priestorov (dutiny, štrbiny a pod.). Ovčia vlna sa priemyselne spracúva na tepelné izolácie, ktoré majú pri objemovej hmotnosti 12 kg/m3 súčiniteľ tepelnej vodivosti (λ) asi 0,04 až 0,045 W/mK.  

    Izolačný pás vyrobený z ovčej vlny s európskym certifikátom kvality s hrúbkou 16 cm stojí 120 EUR

    Pre porovnanie, umelá izolácia – minerálna (kamenná) vlna má tepelnú vodivosť 0,035 až 0,040 W/mK. Napríklad, minerálna vlna, fasádne dosky s rozmermi 100 cm × 60 cm × 10 cm stoja približne 30 EUR/m2.

    Ak máte záujem o inštaláciu takýchto druhov izolácie, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám.  

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím          

    daibau.sk

    Odborný článok 2419
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda
    9.4
    0

    ARTIMEA s.r.o.


    8.6
    0

    Oneton s. r. o.


    8.8
    0

    VISIO building s. r. o.


    10
    4

    Building RR s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené