Pre oblasť

    Laminát, cena m2 za pokládku laminátu

    Článok si prečítalo viac ako 1826+ používateľov
    Laminát je viacvrstvová syntetická podlahová krytina, ktorá zvyčajne napodobňuje drevo, ako aj kameň a iné materiály. Laminát na popularite rýchlo rastie a dnes sa považuje za najväčšiu konkurenciu parketám, hlavne preto, že pokládka laminátu je mimoriadne jednoduchá. Najobľúbenejšou podlahovou krytinou je jednoznačne laminát. Cena laminátu patrí medzi najnižšie.
    Odborný článok 1826
    laminat v interieri
    Máme 1393 realizátorov v oblasti Laminátová podlaha:

    1. Čo je to laminátová podlaha?

    Laminát je podlahová krytina, ktorá sa od 80. rokov 20. storočia stáva najobľúbenejšou podlahovou krytinou pre byty, kancelárie a ďalšie priestory. Laminát je vyrobený z drevovláknitej dosky HDF, ktorá mu dodáva pevnosť. Horná vrstva je tenká vrstva vinylu, ktorá môže napodobňovať drevo, kameň alebo akúkoľvek farbu, vzor a textúru. Práve táto všestrannosť v kombinácii s priaznivou cenou pispieva nevyhnutne k popularite laminátových podláh.

    2. Pokládka laminátu na plávajúcu podlahu

    Pokládka laminátu je naozaj ľahká, pretože laminátové dosky majú špeciálne čapy. Panely sú tak do seba zaseknuté, pomocou takzvaného klikacieho systému. Je dôležité laminát skladovať pred pokládkou za rovnakých klimatických podmienok ako pri pokládke. Keď začneme pokladať, je dobré laminát roztriediť podľa požadovaného priebehu drevených žíl alebo podľa farebných odtieňov. Je tiež dôležité, aby laminát nebol prilepený k podkladu, pribitý klincami alebo inak pripevnený. Laminát je položený plávajúco tzn. ako plávajúca podlaha.

    Laminát v kúpeľni
    Laminát dokonale napodobňuje drevo

    Podklad, na ktorý položíme laminát, musí byť úplne rovný, čistý a suchý. Rozdiel v hrúbke podkladu, ktorý je viac ako niekoľko mm na 1 m, je pri kladení laminátu veľmi problematický. Pri pokládke laminátu na minerálny podklad musíme najskôr urobiť aj meranie vlhkosti, pretože príliš vysoká vlhkosť pre je laminát devastujúca. Laminát je možné položiť na betón, cementový poter, anhydritový poter, kamenné dosky atď. Môže byť tiež položený na existujúcu podlahovú krytinu. Laminát nie je položený priamo na minerálny alebo iný podklad. Pri pokládke na minerálny podklad je najskôr potrebné položiť parozábranu. Nemali by ste ho však položiť na drevený podklad.

    2.1 Podložky pod laminát

    Podložka pod laminát sa položí, ak chceme zmierniť zvuk spôsobený laminátom. Spravidla ide o špeciálnu penovú fóliu, rovnako ako korok alebo iný podkladový materiál. Laminát je možné položiť aj na podlahové kúrenie, vtedy sa pod laminát kladú špeciálne podkladové dosky.

    Odborná rada zo spoločnosti MM Door s.r.o.

    1. Prečo si vybrať práve laminátovú podlahu, aké sú jej výhody, resp. nevýhody?

    Laminátové podlahy sa vyznačujú najmä vysokou tvrdosťou, odolnosťou a jednoduchou údržbou. Je to najdostupnejší a aj najlacnejší variant, ktorý je ponúkaný v širokej škále vzorov a štruktúr. Laminátové podlahy sú ideálne do vysoko namáhaných priestorov. Vyznačujú sa dlhou trvácnosťou  - v obytných priestoroch majú životnosť 10 až 25 rokov a jednoduchou inštaláciou - rýchla a jednoduchá inštalácia vďaka systémom Clic.

    2. Môže isť laminátová podlaha na podlahové kúrenie?

    Na podlahové kúrenie je možné použiť väčšinu podláh a medzi ne patria aj laminátové podlahy. Väčšina kvalitnejších laminátových podláh je vhodná na použitie s podlahovým kúrením, ale celková hrúbka podlahy by nemala presiahnuť 18 mm a povrchová teplota podlahy nesmie presiahnuť 27 °C. 

    3. Ako inštalovať laminát a ktorý smer inštalácie sa odporúča?

    Nosnú dosku laminátovej podlahy tvorí drevený materiál, ktorý sa rovnako ako prírodné drevo rozťahuje a sťahuje podľa klimatických podmienok. Položená laminátová podlaha, ktorú pokladáme oproti pevným častiam - teda stenám, podperám, schodom atď., musí mať príslušnú vzdialenosť, nazývanú dilatačná škára. Najčastejšou chybou pri položení podlahy je práve príliš malá vzdialenosť od steny, ktorá sa často prejaví až v lete, keď je laminátová podlaha v dôsledku zvýšenej vlhkosti vzduchu a teploty v letných mesiacoch nútená rozťahovať sa. Dilatačná škára by mala byť min. 8 mm, u väčších plôch úmerne viac. Základným predpokladom pre položenie laminátovej podlahy je suchý, čistý, pevný a rovný podklad. Nerovnosť viac ako 3 mm na 1m by mala byť vyrovnaná samonivelačnou stierkovou hmotou. Z optického hľadiska by mala byť laminátová podlaha položená pozdĺžne v smere dopadania svetla. Ak je v miestnosti viac okien, je potrebné sa orientovať podľa najväčšieho okna. Pokiaľ máte doma schody, podlaha sa pokladá tak, aby nadväzovala na schody.

    Možností ako pokladať laminátovú podlahu je viacero, je už len na Vás, ktorý spôsob Vám z hľadiska interiéru najviac vyhovuje:

    ·  horizontálne (,,na šírku“) – pokiaľ sa rozhodnete pokladať podlahu horizontálne, podlaha bude pôsobiť širším dojmom a priestor bude pôsobiť menej stiesnene,

    ·  vertikálne (,,na výšku“) – tento spôsob pokladania podlahy používajte najmä vtedy, ak chcete miestnosť predĺžiť a zúžiť,

    ·  diagonálne – takéto kladenie laminátu umožňuje vizuálne rozširovanie priestoru miestnosti. Pri tomto spôsobe pokladania podlahy je potrebné počítať s väčším množstvom odpadu a zdĺhavejším procesom pokládky.

    Pani PhDr. Martina Humeníková, spoločnosť MM Door s.r.o.

    3. Údržba laminátu

    Laminát je veľmi citlivý voči vode, preto ho vždy otrite len navlhčenou handričkou. Na laminátové a vinylové povrchy tiež používajte špeciálne čistiace prostriedky. Chráňte nohy všetkého pohyblivého nábytku, ako sú stoly a stoličky pomocou podložiek. Konkrétne najviac devastujúce pre podlahu sú stoličky na kolieskach. V takom prípade použite polykarbonátové ochranné dosky.

    4. Opotrebenie laminátovej podlahy

    Laminát má tiež aj niektoré negatívne vlastnosti. V priebehu času sa čapy medzi doskami môžu uvoľniť a dosky sa môžu začať od seba odchyľovať. Na doskách je časom vidieť aj známky opotrebovania. Najnepríjemnejším problémom laminátu však je, že keď je podklad nesprávny, vydáva dutý zvuk, čo je pre väčšinu používateľov problematické.

    Laminát
    Pokládka laminátu

    5. Cena laminátu

    Koľko stojí laminát? Cena laminátu sa začína na 4 až 6 EUR/m2. Vrchná hranica končí okolo 20 EUR/m2.

    6. Pokládka laminátu ceny

    Koľko stojí položenie laminátu? Cena za pokládku laminátu sa pohybuje od 8 do 12 EUR/m2.

    Pre viac informácií o lamináte kontaktujte našich majstrov, ktorí vám radi pomôžu.

    Odborný článok 1826
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Laminátová podlaha?

    Máme 1393 realizátorov v oblasti Laminátová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1393 realizátorov v oblasti Laminátová podlaha
    10
    1

    Meni Stav, s.r.o.


    8.7
    0

    Dušan Herák


    9.8
    0

    MAGAL, s.r.o.


    8.8
    0

    Rajstav s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené