Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Tegola: bitúmenová strešná krytina alebo bitúmenové šindle

    Článok si prečítalo viac ako 2136+ používateľov
    Bitúmenová strešná krytina, bitúmenové šindle alebo Tegola sú komerčné názvy toho istého materiálu, ktorý sa čoraz viac používa na pokrytie rôznych druhov budov. Tegola je vhodná najmä na zakrytie menších pomocných objektov, menej častá je na strechách domov. Bitúmen, ktorý je základným prvkom tohto materiálu, je zmesou prírodných a umelo vytvorených uhľovodíkových zlúčenín.
    Odborný článok 2136
    tegola
    Máme 884 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    1. Bitúmenová strešná krytina

    1.1. Bitúmen

    Bitúmen je čierna, vodotesná, hustá tekutina. Prírodný bitúmen pozostáva z častíc dávno vyhynutých organizmov, ktoré sa po tisíce rokov zmenili na bitúmen alebo na ropu (surovú naftu). Spravidla sa oddeľuje od ropy frakčnou destiláciou. Bitúmenové šindle alebo Tegola pozostávajú z bitúmenu, vrstvy sklenej vlny a minerálneho kameniva. V prírode nie je veľa bitúmenových ložísk, ale je možné ich získať separačným procesom z  ropy. Tento proces sa nazýva frakčná destilácia.

    1.2. História bitúmenu

    Bitúmenové šindle sa začali používať ako krytina začiatkom minulého storočia. Tegola bola najskôr bežná hlavne na plochých strechách alebo strechách s veľmi nízkym sklonom a po druhej svetovej vojne sa začali vyrábať bitúmenové strešné dosky. Spočiatku boli nekvalitné, ale veľmi lacné, takže sa väčšinou používali na pokrytie pomocných objektov; postupom času sa však kvalita a vlastnosti zlepšili, takže bitúmenové dosky sú dnes celkom prijateľným materiálom na pokrytie domov. Aj keď sa Tegola stále viac používa na zakrytie menších objektov, dnes nie je neobvyklá ani ako strešná krytina na domoch.

    2. Bitúmenová strešná krytina – výhody

    Najväčšou výhodou bitúmenovej strešnej krytiny je jej nízka hmotnosť, iba 3 kg/m2, takže je vhodná na všetky typy stavieb: dom, prístrešok, altánok alebo garáž. Tegola môže byť tiež umiestnená na rôzne tvary striech, s rôznymi sklonmi, od 3° do 90°, a môže sa použiť i na pokrytie nerovného povrchu. Bitúmenové šindle sú tiež odolné voči nepriaznivým poveternostným podmienkam, mechanickému poškodeniu a majú dlhú životnosť. Dnes sa vyrába v rôznych tvaroch, napr. bobrovka,  alebo od obdĺžnikového tvaru po polygonálne tvary, rôznych rozmerov a farieb (najčastejšie červenej, zelenej a hnedej), ktoré vekom nevyblednú. Umiestnenie Tegoly na strechu je navyše celkom jednoduchá, ľahká a rýchla práca. A v neposlednom rade je cena tohto materiálu veľmi nízka.

    3. Kladenie (inštalovanie, montáž) Tegoly

    Prvá vec, ktorú musíte urobiť pred inštaláciou Tegoly, je skontrolovať, či je povrch strechy úplne suchý. Ak je to tak, najprv treba inštalovať podkladové pásy, na ktoré sa kladú šindle, prečnievajúce prvky pásov i šindle sa odrežú. Tegola môže byť položená priamo na drevené debnenie, spojovacie dosky alebo drevotrieskovú dosku. Tegola sa klincami pripevňuje o podklad. Vhodné sú medené, pozinkované alebo hliníkové klince dlhé asi 2 cm - 3 cm, s obzvlášť širokou hlavou. Okraje strechy, hrebene a žľaby sa vyhotovujú špeciálne navrhnutými prvkami, ktoré sa dajú nájsť na trhu. Tegola na hrebeni by sa mala zdvojnásobiť a hlavne dobre upevniť. Ak nie je možné klásť kúsok po kúsku, je bitúmenová škridla jednou z alternatívnych možností.

    Bitúmenová strešná krytina, známejšia ako Tegola, sa dá veľmi ľahko namontovať
    Bitúmenová strešná krytina, známejšia ako Tegola, sa dá veľmi ľahko namontovať

    4. Tegola – cena m2

    Cena Tegoly závisí od podkladu, ktorý môže byť z PVC alebo kartónu, od hrúbky bitúmenu, druhu náteru, veľkosti, tvaru a samozrejme od výrobcu. Koľko môže stáť Tegola alebo bitúmenový šindeľ? Tegola vás bude stáť od 5 do 10 EUR/m2.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Ak potrebujete pomoc so stavbou, obráťte sa na daibau.sk, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 2136
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plochá strecha?

    Máme 884 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 884 realizátorov v oblasti Plochá strecha
    8.7
    0

    HSH izol s.r.o.


    10
    3

    Mikorako záhrady s.r.o.


    8.7
    0

    DachBau s.r.o.


    8.7
    0

    Lukáš Oláh


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené