Pre oblasť

    Zavesený (znížený) strop: Knauf alebo Armstrong

    Článok si prečítalo viac ako 2766+ používateľov
    Znížené (zavesené) stropy sa vyrábajú, keď je priestor príliš vysoký a keď je potrebné zmenšiť jeho výšku. Zavesené stropy (tzv. Knauf a Armstrong) sú tiež výborným riešením, keď je v miestnosti veľa inštalácií, ktoré je potrebné nejako zamaskovať. V neposlednom rade môže zavesený strop skryť poškodené časti a nepravidelnosti, ktoré sa nedajú inak odstrániť. Znížený strop je možné realizovať dvoma spôsobmi: ako pevný – Knauf alebo modulárny – Armstrong.
    Odborný článok 2766
    strop knauf
    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    1. Znížené stropy

    1.1. Kedy a kde sa používa znížený strop?

    Znížené stropy sa najčastejšie inštalujú vo verejných objektoch, menej často v rodinných domov. Ich primárnym účelom je skryť inštalačné vedenia medzi stropom a zníženým stropom, napríklad elektrické inštalácie, klimatizačné alebo ventilačné inštalácie, osvetlenie a podobne. Pokiaľ ide o rodinné domy, či už ide o novostavby alebo rekonštrukcie, tu sa zníženými stropmi skrývajú inštalácie. Existujú prípady, keď je takýto strop vyrobený výlučne z estetických dôvodov – na umiestnenie LED osvetlenia.

    1.2. Prečo si zvoliť znížený strop

    Zavesený strop má zmysel aj vtedy, keď je potrebná dodatočná tepelná izolácia medziposchodovej konštrukcie; okrem toho zlepšuje medzipodlažnú zvukovú izoláciu. Takže okrem toho, že je skvelým funkčným riešením na skrytie inštalácií, ktoré je možné rýchlo a ľahko meniť, pridávať a opravovať neskôr bez stavebných prác, znížený strop je aj protipožiarnou bariérou, a zároveň štýlovým alebo estetickým riešením pre určitý priestor.

    2. Ako vyrobiť zavesený (znížený) strop?

    Na vyhotovenie takýchto stropov sa používajú sadrokartóny, ktoré sa ľahko a rýchlo inštalujú. Podkonštrukcia zaveseného stropu je zvyčajne vyrobená z kovových stropných profilov U a C, ktoré musia byť namontované v predpísaných vzdialenostiach. Najskôr sa na nosné prvky stropu pripevnia kotvy, na ktoré sa pripevnia nosné profily C. Potom sa profily C spoja s profilmi U a prípadne so spojovacími prvkami. Keď je kovová konštrukcia pripravená, na ňu sa inštalujú dosky, najčastejšie sadrové. Vzdialenosti medzi fixátormi nesmú presiahnuť 17 cm.

    3. Všetko o stropoch Armstrong

    3.1. Prednosti (výhody) stropu Armstrong

    Strop Armstrong je najbežnejšou voľbou pre obchodné domy, kancelárie a podobné veľké a rušné objekty; v rodinných domoch a bytoch ho nájdeme iba v ojedinelých prípadoch. Strop Armstrong je modulárny zavesený (znížený) strop – je ľahko rozpoznateľný podľa viditeľnej šedej sieťoviny, ktorá predstavuje rám, ktorý je potom vyplnený panelmi s rozmermi 60 cm × 60 cm. Panely môžu byť aj väčšie, ale to je zriedkavosť; pred rokmi bola ich výroba štandardizovaná, boli stanovené ich rozmery a prírodné, ekologické zloženie. Stropné dosky Armstrong sú slabo horľavé. K dispozícii sú stropy Armstrong vyrobené z kovu, ale aj iných materiálov a v rôznych farbách. Stropy Armstrong sú jednou z najlacnejších verzií zaveseného stropu.

    3.2. Slabé stránky stropu Armstrong

    Strop Armstrong je taký, že vyžaduje pre inštaláciu najmenej 25 cm výšky, takže nie je vhodný do priestorov s nízkym stropom. Ďalšou slabou stránkou je, že systém neumožňuje vytvorenie vodotesného povrchu, čo znamená, že v prípade prenikania vody zo strechy, voda preniká priamo do konštrukcie.

    3.3. Stropy Armstrong a inštalácie

    Veľkou výhodou stropov Armstrong je, že pozostávajú z panelov, ktoré sa môžu v prípade potreby ľahko demontovať z dôvodu nefunkčnosti alebo výmeny akéhokoľvek typu inštalácie a po zásahu vrátiť na miesto. Namiesto panelu je možné namontovať aj revízny (kontrolný) kryt alebo ventilačnú rozetu. To je zároveň hlavný rozdiel v porovnaní so stropom Knauf, teda sadrokartónovým stropom, ktorý to neumožňuje, pretože je uzavretým systémom. Práve kvôli tomuto modulárnemu systému je strop Armstrong tak obľúbenou voľbou pre väčšie a verejné budovy, ktoré si vyžadujú pravidelnú údržbu a časté opravy.

    Do zníženého stropu je možné inštalovať LED osvetlenie
    Do zníženého stropu je možné inštalovať LED osvetlenie

    4. Stropy Knauf

    4.1. Stropná konštrukcia Knauf

    Pre každý zavesený strop je potrebná podkonštrukcia, na ktorú bude pripevnený. Podkonštrukcia pre strop Knauf môže byť drevená alebo vyrobená z kovových C alebo U profilov. Podkonštrukcia musí byť pripevnená k nosnej doske a pri týchto prácach sa musia rešpektovať pokyny výrobcu. Výrobca určuje nielen typ dosiek a konzol, ale aj konektory, skrutky a ďalšie montážne doplnky.

    4.2. Výhody stropu Knauf

    Strop Knauf je vlastne strop zo sadrokartónových dosiek. Knauf je iba najznámejšia spoločnosť (firma), ktorá takéto dosky vyrába, ale nie je jediná. Knauf je najbežnejšou voľbou na vyhotovenie zavesených stropov, pretože je to najjednoduchší a najrýchlejší spôsob zatvárania stropov z akýchkoľvek materiálov. Na rozdiel od stropu Armstrong, strop vyrobený z Knauf vyzerá lepšie, pretože je povrch rovný, rovnomerný, jednotvárny. Strop Knauf nie je modulárny systém, takže sieťovina alebo rám konštrukcie nie je viditeľný a nepotrebuje určitú výšku. Dosky Knauf sú tiež lepším zvukovým izolátorom pre podlahu.

    4.3. Slabé stránky stropu Knauf

    Strop Knauf je drahší ako strop Armstrong, pretože nejde o modulárny systém a jeho údržba alebo prípadné opravy a výmeny budú nákladnejšie, pretože je potrebné všetko demontovať, aby ste sa dostali k inštalácii, a potom vrátiť do pôvodného stavu.

    4.4. Inštalácie v strope Knauf

    Inštalácie v strope Knauf sú bežné, pretože sa do zavesených stropov zvyčajne montujú LED svetlá alebo rozety pre klimatizáciu a vetranie. Tento typ kladenia inštalácií sa nazýva „flush“ (v jednej rovine), miestnosť pôsobí veľmi elegantne a esteticky. Na rozdiel od stropu Armstrong umožňuje zavesený strop niekoľko rôznych druhov, tvarov a spôsobov inštalácie osvetlenia a svetlá môžu byť usporiadané podľa vašich želaní a potrieb, pretože neexistujú žiadne obmedzenia vyplývajúce z existujúcej „siete“ nosníkov. Takto môžu byť svetlá umiestnené jednotlivo alebo v skupine, na čítanie, prácu alebo ako ambientné osvetlenie. Treba mať na zreteli, že opravy alebo zmeny v inštaláciách alebo osvetlení sa nevykonávajú tak ľahko ako v prípade stropov Armstrong – strop Knauf nie je modulárny systém, takže dosky nemožno demontovať jednotlivo a potom ich vrátiť. Každý zásah do stropu Knauf vyžaduje dodatočné gletovanie a maľovanie, čomu by sa malo zabrániť výberom najkvalitnejších a najtrvalejších inštalácií a osvetlenia.

    Strop Armstrong je najbežnejšou voľbou pre väčšie alebo verejné budovy
    Strop Armstrong je najbežnejšou voľbou pre väčšie alebo verejné budovy

    5. Zavesené (znížené) stropy – cena

    Kompletné dodanie a vyhotovenie zníženého stropu Knauf stojí 20 – 30 EUR/m2.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Ak potrebujete pomoc so stavbou, obráťte sa na Daibau, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

     

    Odborný článok 2766
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sadrokartóny?

    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny
    10
    0

    Line Slovakia, s.r.o.


    8.9
    0

    IMPERIAL BUILDING s.r.o.


    9.2
    0

    STAMI, s.r.o.


    9.3
    0

    LH Progress s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené