Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    EPS/XPS – tepelná izolácia základovej dosky, cena

    Článok si prečítalo viac ako 2884+ používateľov
    Zdá sa, že sú otázky súvisiace so správnou montážou a umiestnením tepelnej izolácie vždy aktuálne. Týka sa to predovšetkým zóny základov a základových dosiek objektov, v ktorých je vlhkosť nevyriešeným problémom. Existuje niekoľko spôsobov kladenia základovej dosky a tepelnej izolácie, ktoré závisia od typu objektov, energetických požiadaviek a v neposlednom rade od zhotoviteľa. Dosky XPS sú najbežnejšou izoláciou základov, ale nie jedinou, pretože je možné použiť aj dosky EPS.
    Odborný článok 2884
    eps xps tepelna izolacia
    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    1. Tepelná izolácia pod základovou doskou

    Pre nízkoenergetické a pasívne domy je typické položenie tepelnej izolácie základovej dosky pod železobetónovú základovú dosku. Výhodou takého spôsobu osadenia tepelnej izolácie pod základovú dosku je, že úplne bráni vzniku tzv. tepelných mostov, takže tepelné straty sú minimálne alebo takmer žiadne.

    Slabou stránkou tejto tepelnej izolácie je vyššia cena z dôvodu rozvodu mechanických inštalácií, ktoré nie je možné vykonať nad doskou z dôvodu požadovanej výšky a sklonu kanalizačného potrubia (2 %). Montáž inštalácií sa preto musí vykonať pod základovou doskou urobením priechodov. Preto je tento druh práce nákladnejší, ako aj kvôli hrubšej tepelnej izolácii, čo predstavuje ďalšie náklady.

    Týka sa to dvoch verzií tepelnej izolácie pod základovou doskou. Ide o:

    a) realizáciu tepelnej izolácie extrudovanými polystyrénovými doskami (XPS),

    b) realizáciu tepelnej izolácie penovým sklom.

    2. Tepelná izolácia nad základovou doskou

    Montáž tepelnej izolácie na železobetónovú základovú dosku sa považuje za klasický spôsob výstavby. Na rozdiel od tepelnej izolácie pod základovou doskou sa klasická verzia izolácie považuje za nákladovo efektívnejší variant, pretože inštalačné rúry je možné ľahko viesť cez namontovanú tepelnú izoláciu. V tom prípade sa na základovej doske nikde nemusia robiť priechody, čím sa znižujú stavebné náklady.

    Slabou stránkou tejto izolácie je vystavenie spodnej časti železobetónovej základovej dosky vonkajším vplyvom, a tým aj vzniku tzv. tepelných mostov.

    Týka sa to dvoch verzií tepelnej izolácie nad základovou doskou. Ide o:

    a) klasickú montáž tepelnej izolácie nad základovú dosku,                                                                 

    b) montáž tepelnej izolácie nad základovú dosku a jej napojenie na nosné steny.

    3. Tepelná izolácia z oboch strán základovej dosky

    Tretí spôsob montáže tepelnej izolácie, nad základovou doskou a pod ňou, je vlastne kombináciou prvých dvoch spôsobov, ale aj ich výhod. Tepelná izolácia nad železobetónovou základovou doskou umožňuje rozvody inštalačných potrubí a tepelné mosty sa nemôžu objaviť v dôsledku zabudovania tepelnej izolácie pod železobetónovú základovú dosku. Tento spôsob izolácie je samozrejme najdrahší.

    XPS dosky
    Na tepelnú izoláciu základov sa najčastejšie volia XPS dosky

    4. EPS/XPS dosky

    4.1. Charakteristiky XPS dosiek

    XPS alebo polystyrén je dobre známa skratka pre extrudovaný polystyrén. Je rozpoznateľný v tvare dosiek ružovej, zelenej alebo modrej farby. Dosky XPS sú potrebné na tepelnú izoláciu základovej dosky, pretože XPS je odolný voči vlhkosti. Keďže je celá základová doska zakopaná do zeme, je logické, že ide o časť domu, ktorá je najviac vystavená vlhkosti. Dosky XPS v kombinácii s hydroizoláciou sú najúčinnejšie proti vlhkému prostrediu, v ktorom je základ, preto sú najbežnejšou voľbou. Dosky XPS majú rozlične upravené povrchy. Môžete si kúpiť hladké a drsné XPS dosky alebo dosky s drážkami. Hladké dosky sú štandardnou voľbou pri výstavbe domu, drsné dosky sa používajú v prípadoch, keď sa spájajú lepidlom, a XPS s drážkami sa berú, keď sa plánuje ďalšie spracovanie s ťažšími materiálmi, napr. sokel obložený kameňom.

    4.2. Charakteristiky EPS dosiek

    EPS alebo polystyrén je dobre známa skratka pre expandovaný polystyrén. Dosky EPS nie sú pórovité, takže vlhkosť neohrozuje ich mechanické vlastnosti, ako je to v prípade XPS. Na rozdiel od dosiek XPS, ktoré sa používajú takmer výlučne na izoláciu základov a iných častí domu vystavených vlhkosti, sa dosky EPS často používajú na izoláciu celého domu, pretože sú lacnejšie. Dosky EPS a XPS sú horľavé materiály, ktoré pri horení uvoľňujú toxické látky, preto treba byť veľmi opatrní!

    5. XPS/EPS cena dosiek, m2

    Cena dosiek EPS je zvyčajne nižšia ako cena dosiek XPS v rovnakej veľkosti.  Cena oboch druhov dosiek (EPS a XPS) samozrejme závisí od ich hrúbky (20 mm, 30 mm, 40 mm, 50 mm...).

    Odborný článok 2884
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Základová doska, základy ?

    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy
    9.2
    0

    INVESTSTAV-SK, s.r.o.


    8.7
    0

    Palete - Stav s.r.o.


    8.7
    0

    BauROTH s.r.o.


    8.8
    0

    TMS Geo, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené