Pre oblasť

    Plochá strecha na dome

    Článok si prečítalo viac ako 2026+ používateľov
    Určite ste uvažovali o tom, ako by sa dala urobiť plochá strecha na dome alebo na nejakej pridanej časti. V modernej architektúre je plochá strecha takmer povinná, ale zaujímavá a populárna je najmä možnosť realizácie pochôdznej strechy. Tu si prečítate informácií, ktoré potrebujete vedieť o plochej streche.
    Odborný článok 2026
    plocha strecha
    Máme 869 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    1. Plochá strecha

    Plochá strecha sa v architektúre a stavebníctve objavila na konci 19. storočia s pokrokom v technológii, v skutočnosti s vynálezom železobetónu. Koncept je samozrejme známy už od staroveku, ale iba v geograficky teplých oblastiach bez zrážok a snehu. Iba nová technológia umožnila plochú strechu aj v severných častiach.

    Ploché strechy ponúkajú rôzne možností úpravy, takže vôbec neprekvapuje, že sú také populárne. Technológia plochých striech pokročila natoľko, že existuje riešenie pre takmer všetky druhy budov a všetky situácie. Prvý kľúčový rozdiel v technológii a realizácii plochých striech je, že priamo pod ňou je k dispozícii určitý izolovaný priestor. V prípade, že chcete, aby sa ten priestor stal obytným, najdôležitejšia je dobrá tepelná izolácia, precízne prevedená a kvalitná hydroizolácia plochej strechy a správny odtokový systém.

    2. Plochá strecha bez izolácie

    Plochá strecha nad priestorom, ktorý nie je vykurovaný, nevyžaduje tepelnú izoláciu. Nie je to potrebné ani v niektorých geografických oblastiach južnej Európy. Ak sa rozhodnete pre plochú strechu na garáži alebo v nevykurovanom priestore, stačí správne urobiť hydroizoláciu. Bez ohľadu na typ podkonštrukcie garáže (masívna betónová garáž alebo prefabrikovaná oceľová konštrukcia alebo OSB dosky) postup je rovnaký. Strechu treba  izolovať dvojitou vrstvou hydroizolácie, strešnou fóliou, bitúmenovou vrstvou s násypom alebo nejakým alternatívnym riešením, ktoré môže navrhnúť zhotoviteľ.

    Cena plochej strechy nad garážou, t. j. cena plochej strechy bez izolácie sa pohybuje medzi 30 až 50 EUR/m2, cena samozrejme závisí od odtokového systému, kvality realizácie a použitých materiálov.

    3. Plochá strecha s izoláciou

    Realizácia plochej strechy nad obytnými priestormi je úplne iná. Ak sa rozhodnete pre dom alebo prístavbu s plochou strechou, mala by sa venovať veľká pozornosť tepelnej izolácii a hydroizolácii, ako aj riešeniu odtoku dažďovej vody.

    3.1. Tepelná izolácia plochej strechy

    Tepelná izolácia plochej strechy má nielen funkciu zadržania, t. j. zabránenia tepelným stratám, ale aj ochranu pred hlukom z bezprostredného okolia. Tepelná izolácia navyše zabraňuje tvorbe kondenzácie vody v konštrukcii, čo môže byť problematické, najmä pri železobetónových podkladoch. Ďalej možno povedať, že zabraňuje nadmernému vystaveniu konštrukcie teplotným zmenám, ktoré sa len v jednom letnom daždivom dni môžu pohybovať medzi 15 °C a 30 °C.

    Menej často sa používajú ventilované alebo kombinované ploché strechy, ktoré majú medzi konštrukciou a izoláciou vrstvu vzduchu. „Zateplené strechy“ sa väčšinou používajú v rodinných domoch, kde sú všetky vrstvy vzájomne prepojené.

    Podľa požiadaviek PURES sa kvôli nízkej tepelnej vodivosti odporúča vrstva izolácie minimálne 25 cm. Ak sa vyberie kvalitná izolácia a dobre nainštaluje, potom môže byť strecha pochôdzna, čo jej okrem estetického dodáva i funkčnú dimenziu. Na dodatočnú ochranu pred vodou sa odporúča na strechu položiť niekoľko vrstiev polystyrénu alebo XPS s hrúbkou 8 cm až 12 cm s prekrytím.

    3.2. Hydroizolácia plochej strechy

    Pravdepodobne ste už počuli, že je hydroizolácia pri plochých strechách mimoriadne dôležitá. Podľa vyhotovenia hydroizolácie môžu byť strechy: klasické, obrátené alebo ploché strechy PLUS. Podľa posledných trendov a požiadaviek typov stavieb sa akosi najviac osvedčila plochá strecha PLUS, ktorá ponúka vynikajúcu prevenciu.

    Plochá strecha PLUS sa realizuje tak, že sa na betónovú podkonštrukciu najskôr nanesie studený bitúmenový náter, ktorý vyplní a úplne uzavrie pórovitú štruktúru betónu. Na náter sa kladú bitúmenové pásy, ktoré slúžia ako parozábrana a spoja sa zváraním. Po tejto vrstve nasleduje polystyrén. Ďalšou vrstvou je hydroizolácia, ktorú tvoria bitúmenové pásy zvárané v určitých bodoch. Všetko by malo mať celkovú hrúbku asi 10 mm. Na hydroizoláciu sa kladie ďalšia tepelná izolácia, a potom konečná vrstva strechy. Takto vyrobená plochá strecha môže trvať desaťročia.

    Hydroizolácia plochých striech
    Hydroizolácia plochých striech

    Odborná rada zo spoločnosti Reality P +

    1. Plochá alebo šikmá strecha? Aký typ si vybrať?

    Pri rozhodovaní či plochú strechu alebo šikmú, je potrebné vychádzať z predpokladu kde sa bude budúca stavba (strecha) nachádzať. V podhorských a horských oblastiach je stavba zastrešená v prevažnej miere šikmou (sedlovou) strechou. Rovné strechy sú charakteristické pre mestské a prímestské lokality a odlišujú sa konštrukciou (pultové alebo atikové ) a samotným prevedením PVC krytinou bez a so zásypom štrku, zelenou strechou či plechovou krytinou. V každom prípade aj rovná strecha a tak aj strecha šikmá - sedlová má svoje miesto a účelnosť podľa návrhu architekta či projektanta. Preto výber strechy pre ten ktorý typ stavby vo väčšine prípadov navrhne a odporučí architekt. Pri strechách rovných s miernym sklonom (zhruba v rozmedzí 5-10°) je dôležitým prvkom použitá krytina. Strechy s takým sklonom sa zvyčajne pokrývajú PVC foliou, Rubber Gard EPDM Roofing systémovou krytinou a taktiež tzv. Zelené strechy. Pri týchto typoch krytín je sklon strechy >3°. Rovné strechy je možné pokryť  plechovou krytinou Panel klip so skrytým kotvením jednotlivých panelov a taktiež klasickou falcovanou krytinou Schlebach pre sklon >5°. Šikmé strechy svojou konštrukciou a tvarom určujú stavbe jej charakter. Voľby krytiny na takýto typ strechy, ktorý môže byť klasický sedlový, sedlový s polvalbou, valbou či vikiermi, sú v dnešnej dobe bohato zastúpené od plechových krytín s minerálnym posypom, veľkoformátových krytín a už spomínaných falcovaných krytín so stojatou drážkou či krytiny so skrytým kotvením Panek klip. Ďalej sú to krytiny z bitúmenových šindľov, keramické krytiny prírodné a glazúrované či betónové krytiny. Všetky vymenované typy krytín zabezpečujú pri správnej montáži dokonalú izoláciu proti vode. Preto na otázku aký typ strechy si vybrať neexistuje jednoznačná odpoveď a rozhodnutie je vždy na investoroch a projektantoch.

    2. Dá sa predísť zatekaniu plochej strechy?

    Pri montáži a správne zvolenej strešnej krytiny je zatekanie strechy nemožné. Je však mnoho prípadov vlhnutia podstrešného priestoru, ktorý spôsobuje nekvalitne realizovaná tepelnoizolačná vrstva pod poistnou fóliou. Všetky takto vzniknuté problémy idú na vrub nesprávne zvoleného resp. nedodržaného montážneho postupu. Ak plochá strecha zateká resp. sa objavuje vlhkosť, je to obyčajne niektorý z týchto dôvodov:

    · Nevhodne použitá strešná krytina podľa sklonu odporúčaným výrobcom

    · Nekvalitne realizovaný podstrešný priestor použitím nekvalitnej a nevhodnej poistnej fólie a tepelnej izolácie v celkovej skladbe

    · Nedodržaním konštrukčných detailov projektu

    · Neodborne realizovaný detail oplechovania komína, prestupov cez strechu a izolácie a oplechovania atiky.

    3. Ako správne zatepliť plochú strechu?

    Zateplenie plochej strechy je možné realizovať niekoľkými spôsobmi. Tepelná izolácia uložená medzi krokvami pod poistnou fóliou a nad krokvová izolácia. Zateplenie strechy medzi krokvami je možné realizovať vloženou alebo striekanou tepelnou izoláciou. Pri vkladanej izolácii medzi krokvami je nutné zamedziť tvorbe tepelných mostov preložením izolácie v dvoch vrstvách. Pri tejto izolácií je dôležitá správne zvolená fólia – parozábrana a jej prepojenie páskou. Pri striekaných tepelných izoláciách je tvorba tepelných mostov takmer vylúčená avšak je potrebné mať na zreteli správne nanášanie vrstiev tak aby sa ventilačná štrbina medzi latovaním  krytiny strechy a poistnou fóliou nezmenšovala. Samozrejme opäť je potrebné dbať na správnosť výberu a použitia fólie – parozábrany so zreteľom na striekanú izoláciu difúzne otvorenú alebo uzavretú. Nad krokvová tepelná izolácia pre sklon strechy > 5° má svoju výhodu v tom, že priestor pod a medzi krokvami je možné priznať a tým zvýrazniť architektúru stropu. Nad krokvová izolácia umožňuje konštrukčne použiť tzv. PIR alebo drevovláknité panely,  ktoré  sa konštrukčne prichytávajú na krokvy a vytvárajú pevný tepelnoizolačný skelet bez tepelných mostov. Takáto izolácia má podstatne dlhšiu schopnosť odolávať mechanickému znefunkčneniu pri dodatočných rekonštrukčných prácach, eliminuje chyby pri montáži a v neposlednom rade nespôsobuje podráždenie kože a dýchacieho ústrojenstva počas montáže. Pri rozhodovaní ako správne zatepliť a izolovať plochú strechu odporúčam nad krokvovú tepelnú izoláciu pre jej komplexnosť riešenia.

    Pán Ľuboš Petra, realizátor striech a krytín, spoločnosť Reality P +

    4. Realizácia plochej strechy

    Ako sme už uviedli, pre ploché strechy existuje veľa riešení, takže aj zloženie určitých vrstiev je odlišné. Prierez obrátenou plochou strechou s ďalšou vrstvou hydroizolácie by mal vyzerať takto:

    1. ochranná vrstva – najčastejšie štrk s hrúbkou 7 cm,
    2. filtračná vrstva – polypropylénová plsť min. 135 g/m2, s hrúbkou  < 2 mm,
    3. dodatočná tepelná izolácia: polystyrén – XPR, stupňovité prekrytie, s hrúbkou 10 cm,
    4. hydroizolácia: dve vrstvy elastomerického bitúmenového pásu s podkladom,
    5. tepelná izolácia: polystyrén min. 100 kPa, podľa možnosti obložený strešnou lepenkou, prilepená k parotesnej zábrane, hrúbka 200 mm,
    6. parozábrana: jedna vrstva bitúmenových pásov s podkladom, sklenených uhlov a vložkou z hliníkovej fólie, bodovo zvárané, hrúbka < 1 mm,
    7. studený bitúmenový prednáter,
    8. sklon: vrstva betónu na sklon, min. 2 %,
    9. konštrukcia: vystužená betónová doska, jej hrúbku určuje statik.
    Fotovoltaika na plochej streche
    Fotovoltaika na plochej streche

    5. Ploché strechy – cena

    Cena za plochú strechu závisí od kvality prevedenia a výberu materiálu. V žiadnom prípade sa nedajte zlákať lacnými riešeniami, pretože rekonštrukcia zatekajúcej plochej strechy je drahá a náročná. 

    Cena neizolovanej plochej strechy sa pohybuje medzi 30 až 50 EUR/m2 a cena izolovanej plochej strechy medzi 80 až 100 EUR/m2.

    Ak chcete mať plochú pochôdznu strechu, potom je cena 140 EUR/m2.

    Cena zelenej strechy s extenzívnym zazelenením sa pohybuje okolo 170 EUR/m2.

    Odborný článok 2026
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plochá strecha?

    Máme 869 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 869 realizátorov v oblasti Plochá strecha
    8.6
    0

    UniDACH, s.r.o.


    8.6
    0

    Renata Rácova


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    10
    3

    Stanislav Bariny


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené