Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Kované ploty a kované zábradlie

    Článok si prečítalo viac ako 1415+ používateľov
    Kované ploty a kované zábradlie patria medzi najstaršie, ale aj najkrajšie druhy plotov a zábradlí. Skrášľujú každé miesto, kde sú použité – terasu, balkón, schodisko, dvor alebo záhradu. Ak ide o záhradný plot, ten má tiež veľkú ochrannú úlohu, pretože je najpevnejší, najodolnejší a najtrvanlivejší. V tomto texte sa budeme zaoberať tým, čo potrebujete vedieť o výrobe, montáži a cenách.
    Odborný článok 1415
    kovany plot
    Máme 381 realizátorov v oblasti Kované zábradlie:

    1. Výroba kovaného plotu a zábradlia

    Kované ploty a zábradlia sa vyrábajú z vysoko kvalitnej žiarovo pozinkovanej ocele s farebným práškovým nástrekom. Každý plot je zložený z jednotlivých prvkov, kovaných panelov vyrobených na mieru. Pokiaľ ide o modely a farby, môžete si vybrať medzi rôznymi druhmi a variantmi, silnejším alebo slabším leskom, modernými alebo starožitnými štýlmi.

    Kované ploty a zábradlia sa zvyčajne vyrábajú z oceľových tyčí štandardných rozmerov: 12 mm × 12 mm, 14 mm × 14 mm alebo 16 mm × 16 mm, na želanie zákazníka rozmery môžu byť aj iné. Ploty môžu dostať estetickú hodnotu pomocou rôznych ozdôb alebo kovaných detailov, ktoré môžu byť typické alebo ručne vyrobené. Tak či onak, všetky prvky sú zinkované za horúca, s práškovým nástrekom. Plot je možné namontovať na oceľové aj žiarovo pozinkované stĺpy, ale aj na betónové stĺpy.

    1.1. Kroky vyhotovenia

    Kovaný plot sa zvyčajne vyrába v troch fázach: výroba a tvarovanie kovaných prvkov, žiarové zinkovanie a práškový nástrek. Spôsob práce a spracovania jednotlivých častí väčšinou závisí od želania zákazníka a samotných rozmerov. Po ukončení kovania a vytvarovaní dielov nasleduje tzv. žiarové zinkovanie (zinkovanie za horúca), ktoré chráni oceľ pred koróziou a spevňuje ju tak, aby bola čo najodolnejšia voči podmienkam prostredia. Nakoniec sa na kované ploty aplikuje práškový nástrek – tento proces prebieha v komore, kde sa pri teplote asi 200 °C prvky striekajú práškom, ktorý sa súčasne topí a priľne k pozinkovanej oceli. Oceľ s práškovým nástrekom je lesklá a úplne chránená pred atmosférickými, mechanickými a chemickými vplyvmi vonkajšieho prostredia, a je tak zaručená dlhá životnosť.

    Odborná rada zo spoločnosti Svet kovu s.r.o.

    1. Kované ploty sa vyrábajú iba strojovo alebo sú aj niektoré časti, ktoré sa dajú ručne vyrobiť?

    Komponenty na kované ploty ako sú špice, hroty, S-ká, C-ka a iné ozdobné prvky sa vyrábajú strojovo, alebo ručne, podľa želania zákazníka a od jeho ochoty zaplatiť za danú prácu a výrobok. Kde pri čisto kovaných výrobkoch je cena rádovo vyššia ako pri skladaných výrobkoch z polotovarov.

    2. Jedným z nedostatkov kovu je hrdza, čo by ste vy ako odborník našim čitateľom radili, keď ide o výrobu a údržbu kovaného plotu?

    Proti korózii oceľových výrobkov je najlepšia ochrana žiarové zinkovanie a následné nanesenie farby v odtieni, ako si želá zákazník. Žiarové zinkovanie je povrchová úprava, kde sa výrobok z ocele namáča do roztaveného zinku vo vani v spoločnostiach, ktoré vykonávajú túto činnosť. Je ale potrebné upozorniť, že nie všetky výrobky alebo ich časti je možné žiarovo zinkovať, hlavne kôli možnej defermácii materiálu pri jeho zahriatí v roztavenom kove. Sú to napr. veľké formáty plechov, dlhé a rovné profily a iné.

    3. Na plotoch často vidíme automatické pohony na diaľkové ovládanie, možné je pohon pridať k bráne aj neskoršie?

    Samozrejme, pohony na brány je možné montovať aj dodatočne.

    Pán Vladimír Taliga, spoločnosť Svet kovu s.r.o.

    2. Montáž kovaného plotu

    Kované ploty a zábradlia sú vhodné prakticky pre všetky architektonické prvky v interiéri aj exteriéri. Môže to byť vnútorné schodisko, galéria alebo balkón a každý z týchto prvkov bude na prvý pohľad vyzerať luxusnejšie, elegantnejšie a pôsobivejšie. Ak použijete kovaný plot na oplotenie dvora alebo záhrady, určite bude vyzerať pôsobivejšie. Kovaný plot môže byť obohatený o luxusnú bránu a v tvare jednotlivých panelov ho možno použiť aj na ochranu okien proti vlámaniu.

    Každý prvok, ktorý si zvolíte pre svoj plot, moderný alebo rustikálny, s ozdobami alebo bez ozdôb a rôznych doplnkov,  napríklad z liatiny, môže byť ofarbený v početných odtieňoch z palety RAL, ktorá má dokonca aj farby, ktoré ho budú patinovať alebo mu dajú starožitný vzhľad. Samozrejme, vždy existuje možnosť rozhodnúť sa pre unikátnu objednávku podľa vlastného ideového návrhu.

    Perforovaný kovaný  plot v tvare panelov umiestnených medzi betónovými stĺpmi
    Perforovaný kovaný  plot v tvare panelov umiestnených medzi betónovými stĺpmi

    3. Kované ploty a zábradlia - cena

    Koľko stojí kovaný plot alebo kované zábradlie? Cena závisí predovšetkým od dĺžky a druhu, zložitosti montáže, množstva ďalších prvkov alebo ozdôb, ale aj od vybraného zhotoviteľa.

    Cena za kovaný plot, výšky do100 cm, so zvislými tyčami a ozdobami, s dodávkou a montážou kovaného plotu sa pohybuje od 70 do 130 EUR/m.

    Kované zábradlie robí každé schodisko honosným
    Kované zábradlie robí každé schodisko honosným
    Kované zábradlie na balkóne robí fasádu ešte efektnejšou
    Kované zábradlie na balkóne robí fasádu ešte efektnejšou
    Odborný článok 1415
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kované zábradlie?

    Máme 381 realizátorov v oblasti Kované zábradlie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 381 realizátorov v oblasti Kované zábradlie
    10
    1

    Kovovýroba Užík, s. r. o.


    9.5
    0

    Barbora Rácová - kováčstvo


    10
    2

    Tibor Piterka


    10
    8

    Peter Kováč - Mixon


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené