Pre oblasť

    Kruhové, polkruhové alebo točité schody?

    Článok si prečítalo viac ako 2624+ používateľov
    Už sme hovorili o klasických alebo rovných schodiskách s jednostranným a obojstranným zábradlím, preto sa teraz budeme zaoberať točitým schodiskom, resp. kruhovým a špirálovitým schodiskom. Hlavný rozdiel medzi klasickými schodiskami so schodiskovými držadlami (tzv. madlami) a točitými schodiskami, okrem tvaru a konštrukcie, je, že točité schody nemajú odpočívadlá, t. j. podesty. Schody nasledujú jeden za druhým v nepretržitom slede.
    Odborný článok 2624
    tocite schody
    Máme 1141 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    1. Kedy je lepšie zvoliť točité schody?

    Točité schody v dome alebo byte sa inštalujú, keď neexistujú podmienky na rovné schodisko. Točité schodisko môže byť polkruhové alebo špirálovité, v porovnaní  s rovným schodiskom je  praktickejšie, lebo sa hodí do každého priestoru a prispôsobuje sa interiéru. Nedostatok priestoru nie je jediným dôvodom, prečo sa rozhodnúť pre takéto schodisko – môže byť estetický aj štylistický motív a môže to byť aj vkus zákazníka.

    Točité schodisko môže byť pre svoj špecifický dizajn osobitnou výzvou, preto je nevyhnutné, aby bolo konštruované tak, aby sa po ňom kráčalo bez námahy a nebezpečenstva.

    Točité schodisko
    Točité schodisko môže byť pre svoj špecifický dizajn osobitnou výzvou

    1.1. Špeciálne vlastnosti polkruhového schodiska

    Na polkruhovom schodisku sú schody radené za sebou bez prerušenia, v polkruhu, z jedného podlažia do druhého, bez odpočívadla. Vzhľadom na zakrivenie konštrukčnej línie nie sú nástupnice (nášľapné plochy) rovnaké; v skutočnosti má každá iný tvar, takže hĺbka a šírka nástupnice sú odlišné – z vonkajšej strany sú nástupnice širšie ako z vnútornej. Vďaka tomu je chôdza po vonkajšej strane schodiska pohodlnejšia a bezpečnejšia. Šírka polkruhového schodiska väčšinou závisí od priestoru, ktorým disponujeme, a preto počas projektovania treba vyťažiť  maximum, aby bola chôdza ľahšia a bezpečnejšia.

    1.2. Špeciálne vlastnosti špirálovitého schodiska

    V porovnaní s polkruhovým schodiskom je hlavný rozdiel ten, že špirálovité schody majú stredový stĺp, okolo ktorého sú usporiadané schody, takže zábradlie môže byť umiestnené iba z vonkajšej strany konštrukcie. Rozdiel medzi jednotlivými špirálovými schodmi môže byť ešte väčší ako rozdiel medzi polkruhovými schodmi. Aj tu je šírka nástupnice rozličná,  každá nástupnica je širšia z vonkajšej strany; v skutočnosti je okolo stredového stĺpu šírka nástupnice  minimálna, po tejto strane sa nemôže ani chodiť.

    Výhodou špirálovitého schodiska je, že zaberá veľmi málo miesta a je najekonomickejším spôsobom spojenia dvoch poschodí. Slabou stránkou takéhoto schodiska je nepohodlnosť pri chôdzi a nemožnosť prenášať kusy nábytku. Preto špirálovité schody nikdy nie sú primárne pri medzipodlažnej komunikácie. Ak predsa chcete, aby  boli hlavným spojením medzi poschodiami, musí sa rozšíriť rádius (polomer) okolo stredového stĺpu. Pravidlo plánovania stanovuje, že v takom prípade musí byť priemer schodov dvojnásobok ich šírky, aby sa po schodoch mohlo kráčať bezpečne a pohodlne.

    Točité schody s centrálnym stĺpom
    Točité schody s centrálnym stĺpom

    2. Kruhové schody – cena

    Cena kruhového, polkruhového alebo špirálovitého schodiska závisí od rozmerov schodiska, spôsobu konštrukcie a montáže, druhu a množstva použitého materiálu a samozrejme od zhotoviteľa.

    2.1. Drevené polkruhové schody v tvare písmena U

    Rozmery:

    • pohodlná šírka schodiska: 90 cm,
    • výška, ktorú treba prekonať (výška medziposchodia): 285 cm,
    • pôdorysná dĺžka prvého ramena: 210 cm,
    • pôdorysná dĺžka druhého ramena: 184 cm,
    • pôdorysná dĺžka tretieho ramena: 200 cm.

    Priemerná cena dreveného polkruhovitého schodiska uvedených rozmerov sa môže vyšplhať na niekoľko tisíc eur. Cena závisí od druhu dreva.  Ak porovnáte dub, jeseň a buk, najvyššiu cenu má dub, za ktorým nasleduje jeseň a najlacnejší je buk.

    2.2. Kovové polkruhové schody v tvare písmena L s jedným otočením

    Cena polkruhového schodiska, s oceľovou konštrukciou a jedným nosníkom, s rozmermi  10 × 10 cm, vrátane montáže a s rozmermi pre štandardnú výšku poschodia približne vynáša  1 000 až 1 500 EUR.  

    2.3. Kovové polkruhové schody v tvare písmena U  s dvojitým otočením

    Cena polkruhového schodiska, s oceľovou konštrukciou a jedným nosníkom, s rozmermi 10 × 10 cm, vrátane montáže a s rozmermi pre štandardnú výšku poschodia vynáša približne 2 000 EUR.

    Odborná rada zo spoločnosti Schody FRAŇO

    1. Prečo a kedy je najlepšie sa rozhodnúť pre točité schodisko?

    Točité/vretenové schodisko je priestorovo úsporné schodisko. Je to voľba, keď nie je možné spraviť väčší stropný otvor, prípadne keď je málo miesta pre schodisko. Často sa to stáva v bungalovoch, pri ktorých si investor počas stavby všimne, že v podkroví sa vytvorilo zaujimavé miesto a treba sa tam nejak dostať. Na čo sa pri projektovaní prízemia nemyslelo, takže, pre schodisko nie je miesto. Taktiež sa často točitým schodiskom rieši prepojenie dvoch poschodí pri rekonštrukciách, alebo prerábkach priestorov, kde je málo miesta pre pohodlnejšie schodisko. V každom prípade si treba uvedomiť, že je to síce priestorovo úsporné schodisko, ale je to vždy niečo za niečo. A to niečo je v tomto prípade pohodlnosť.

    2. Aký je rozdiel medzi polkruhovým a špirálovitým schodiskom?

    Polkruhové schodisko umožňuje pohodlnejší prechod schodiskom ako vretenové. Samozrejme, že zároveň potrebuje aj viac miesta a väčší stropný otvor. Odmenou za to je pohodlnejsí krok a miernejší uhol stúpania, taktiež aj atraktívny vzhľad. Polkruhové schodisko môže byť riešenie aj bez ohýbaných schodníc, keď sú ohýbané schodnice nahradené priamými. Ale to sa už nejedná o polkruhové schodisko ale o 2/4-tinové.

    3. Ktorú kombináciu odporúčate svojím zákazníkom keď ide o schodiská (nerez-drevo-kov)?

    To záleží od celkového ladenia interiéru. V súčasnosti je veľmi populárny antracit. Nerez zas dáva vyhodu, že aj keď by prišlo k poškriabaniu, nič sa nedeje, pretože sa nezoderie žiadna farba a je to stále ten istý materiál. V každom prípade, na samotnú konštrukciu schodiska odporúčam drevo, ktoré dáva oveľa viac možností, hlavne pri dizanových spojoch. Je urcite tichšie ako kov, ktorý pri chôdzi zvoní. Hlavne sa dajú krajšie spraviť uchytenia stupňov a zábradlia, ktoré však nemusia byť striktne drevené. Pekné sú kombinácie s kovom, či sklom. Ale sú aj zaujímavé prevedenia zábradlí s drevenou pavučinou tzv. Voronojské bunky. Všetky fotky a referencie môžete nájsť na našom profile Schody FRAŇO

    Pán Pavel Fraňo, spoločnosť Schody FRAŇO

    3. Točité schody sú skvelá voľba

    Aké bude schodisko  – kruhové, polkruhové alebo točité, závisí od požiadaviek zákazníka. Ak v byte alebo dome nie je dostatok miesta pre klasické rovné schody a musíte sa rozhodnúť pre nejaké iné, ​​odporúčame vám polkruhové, pretože sa po ňom chodí ľahšie a bezpečnejšie. Špirálovité schody sú veľmi elegantné a praktické riešenie na chatách alebo v menej používaných objektoch, ak existuje možnosť iného riešenia, vyhnite sa mu v priestore, v ktorom sa neustále zdržiavate.

    Odborný článok 2624
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok na mieru?

    Máme 1141 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1141 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru
    8.7
    0

    Ivan Musil


    10
    1

    Ing. Miroslav Urbančok - UMIR


    10
    4

    Fiorano s.r.o.


    9.7
    0

    MP Stolárstvo s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené