Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Drenáž okolo domu - cena drenážneho potrubia a správna inštalácia

    Článok si prečítalo viac ako 11177+ používateľov
    Drenáž okolo domu slúži na odvádzanie vody ďalej od budovy. Drenáž sa vždy používa na miestach, kde sa zhromažďuje dažďová voda alebo sa vyskytuje podzemná voda alebo je terén menej pórovitý (zadržiavanie meteorickej vody). Správna drenáž slúži na ochranu základov pred podzemnou vodou.
    Odborný článok 11177
    drenaz okolo domu
    Máme 1428 realizátorov v oblasti Zemné práce:

    1. Inštalácia drenáže

    Správna inštalácia drenážneho systému začína výkopom drenážneho kanála okolo celého objektu, ktorý bude slúžiť na odvádzanie meteorickej vody ďalej od domu. Drenážny kanál musí byť hlbšie ako spodná hrana základov alebo základovej dosky. Keď je kanál vykopaný, do neho sa nasype granulácia alebo frakcia, na ktorú sa umiestni geotextília. Na geotextíliu sa pod určitým uhlom kladú drenážne rúry. Drenážna vrstva granulátu sa obvykle dáva v hrúbke 15 – 20 cm. Geotextílie slúžia na zabránenie tomu, aby sa zemina alebo niečo podobné dostalo k tampónu alebo potrubiu. Drenážne potrubia sú zvyčajne umiestnené maximálne 1 m od nosných stien domu. Keď je drenážne potrubie rozvedené, zasype sa kamenivom alebo frakciou, väčšinou štrkom.

    Potrubie je vždy vyrobené z PVC alebo PE materiálu, s priemerom 5 až 20 cm, v závislosti od objektu a množstva vody, ktoré treba odviesť. Najdôležitejšou súčasťou drenážneho systému každého domu sú revízne šachty, ktoré sú zvyčajne umiestnené na každom rohu domu. Po dokončení a pripojení drenážneho systému bude voda nerušene odtekať od domu prirodzeným spádom do kanalizácie alebo nádrže.

    Drenáž je možné inštalovať aj okolo existujúceho objektu. Hoci je pracovný postup úplne rovnaký, bude nákladnejší. Pri prácach okolo hotového domu musí sa znova kopať a predtým odstrániť všetko, čo sa nachádza vedľa budovy – zeleň, betón, spevnené chodníky a pod. Potom nasleduje kopanie drenážneho kanálu, ktorého hĺbka závisí od výšky základov.

    Všetky predpoklady a správna inštalácia drenáže okolo domu sú regulované stavebnými predpismi, ktoré zodpovedajú európskej norme DIN 4095 (nemecká norma, ktorá určuje dizajn a rozmery drenážnych systémov) a vzťahujú sa na stavebné práce nad a pod domovými inštaláciami.

    2. Drenážna frakcia

    Na drenáž sa zvyčajne používajú granuláty vo veľkosti od 1,5 do 10 cm. Riečny štrk je najlepší, pretože je zaoblený, takže medzi kamienkami je medzera, ktorá je dostatočná na to, aby ňou mohla prenikať meteorická voda.

    3. Aké druhy drenážneho potrubia existujú?

    V drenážnom systéme pre dom rozlišujeme jednovrstvové a dvojvrstvové rúry.

    3.1. Jednovrstvové drenážne rúry vo zvitkoch

    Takéto korugované rúry sú úplne okrúhle a vyrábajú sa v priemeroch 50, 65, 80, 100, 125, 160 a 200 mm a keďže sú pružné, predávajú sa v zvitkoch s dĺžkou 50 až 200 m. Dĺžka potrubia v zvitku sa určuje podľa potrieb zákazníka.

    Jednovrstvové drenážne rúry sú rebrované, pretože sú tak tvrdšie, odolnejšie a pružnejšie. Hmotnosť rúrok v pomere k ich dĺžke je minimálna, pretože navinutá rúra s dĺžkou 200 m a priemerom 50 mm váži iba 30 – 35 kg.

    Revízna šachta drenážneho potrubia
    Revízna šachta drenážneho potrubia

    3.2. Jednovrstvové pevné drenážne rúry

    Pre jednovrstvové pevné drenážne rúry dôležitý je ich špecifický tvar. Prierez ukazuje, že ich profil je ako tunel, horná polovica je okrúhla a dolná trapézová. Okraj rúry má pozdĺžne vytvorené drážky a priečne zárezy, zoskupené do štyroch na každých 22 mm rúry.

    Tieto pozdĺžne drážky na okraji rúry slúžia na to, aby sa cez ne zlievala voda, ktorá prechádza drenážnou vrstvou a odchádza do priečnych zárezov, cez ktoré sa dostáva do rúry, a odteká trapézovým, plochým dnom potrubia k vpustu a dažďovej kanalizácii.

    3.3. Dvojvrstvové drenážne rúry

    Dvojvrstvové drenážne rúry sú zložené z dvoch vrstiev – z vnútornej hladkej vrstvy a z vonkajšej rebrovanej. Hladká vnútorná vrstva umožňuje lepší prietok vody, pretože voda sa nezdržuje v potrubí. Takéto potrubia sa používajú hlavne na odtok veľkého množstva vody z veľkých plôch.

    Hladká vnútorná vrstva umožňuje aj rýchlejší prietok vody a často sa používa na odvádzanie vody z ciest, veľkých plôch a cestných objektov, ako sú tunely, nábrežia, križovatky, železničné trate, vzletové a pristávacie dráhy a podobne. Dvojvrstvové drenážne rúry sú vyrobené z polyetylénu s vysokou hustotou (PE-HD).

    4. Drenážne potrubie – cena

    Koľko stoja drenážne rúry? Cena drenážneho systému závisí od veľkosti budovy, zložitosti osadenia budovy, terénu, použitého materiálu a v neposlednom rade od zhotoviteľa.

    Cena drenážneho systému pre priemerný dom sa pohybuje medzi 15 a 25 EUR/m, vrátane materiálu a prác, ale v novostavbe.

    Odborný článok 11177
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zemné práce?

    Máme 1428 realizátorov v oblasti Zemné práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1428 realizátorov v oblasti Zemné práce
    9.8
    0

    Prima Slovakia s.r.o.


    10
    1

    GREENIO s.r.o.


    9.9
    0

    Kosimevsetko.sk


    9.2
    0

    B.V.S.servis - Michal Szórád


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené