Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Základová doska, výhody, detaily

    Článok si prečítalo viac ako 3370+ používateľov
    Základy sú prvým krokom pri stavbe objektu. Môžu sa realizovať viacerými spôsobmi. Pri stavbe sa väčšinou používa pásový základ, ale v poslednej dobe sa hlavne pri montovaných stavbách, nízkoenergetických a pasívnych domoch začala používať základová doska. Aká je cena základovej dosky?
    Odborný článok 3370
    zakladova doska
    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    1. Čo je plávajúca doska?

    Čo je lepšie – pásové základy alebo základová doska? Základová doska by sa nemala miešať s podlahovou doskou, ktorá sa robí nad základovými pásmi a má obvykle hrúbku 10 až 15 cm. Hrúbka základovej dosky sa vypočíta vo vzťahu k očakávanému zaťaženiu. Zaťaženie základovej dosky je vlastná hmotnosť budovy, hmotnosť nábytku, zariadenia, osôb, poveternostné faktory (sneh, vietor...) a rozličné javy (zemetrasenie). Najčastejšie sa hrúbka základovej dosky pre obytnú budovu pohybuje medzi 30 a 40 cm. Podľa najnovších  noriem sa pod dosku umiestňuje tepelná izolácia, ktorá sa nazýva plávajúca. Na takúto základovú dosku sa potom postaví montovaný alebo murovaný objekt.

    2. Postup realizácie základovej dosky:

    2.1. Výkop pre základovú dosku a kladenie inštalácií

    Najprv treba vykonať výkop stavebnej jamy. Hĺbka výkopu závisí od terénu a únosnosti pôdy. Kopaním sa treba dostať k pevnému, nosnému podkladu, na ktorý sa kladie zhutnená štrková vrstva do výšky, v ktorej sa bude robiť základová doska. Zároveň sa kladie inštalačné vedenie. Na takto pripravený podklad sa naleje 10 cm hrubý podkladový betón.

    2.2. Hydroizolácia a izolácia základovej dosky

    Táto vrstva betónu je základom pre kladenie dvojitej hydroizolácie – samolepiacich bitúmenových pásov. Potom nasleduje 20 cm tepelnej izolácie, extrudovaného polystyrénu, vznikne tak plávajúca základová doska. Prvá vrstva tepelnej izolácie musí byť položená po celej ploche základovej dosky, približne do 1 m od okraja samotnej dosky.

    2.3. Vylievanie betónovej dosky

    Ďalším krokom je montáž debnenia na vylievanie základovej dosky; kladie sa armatúra a inštalačné vedenie. Potom nasleduje vylievanie betónu. Hrúbka základovej dosky získa sa statickým výpočtom, zvyčajne je 30 až 40 cm. Pozdĺž okrajov základovej dosky sa tiež kladie tepelná izolácia a hydroizolácia. Spoj medzi vodorovnou a zvislou izoláciou nesmie byť pod  90° uhlom kvôli riziku praskania. Zabezpečuje sa špeciálnymi nosníkmi pod 45° uhlom.

    3. Výhody základovej dosky sú:

    Základová doska ponúka nasledujúce výhody:

    • plytší výkop,
    • menej paženia,
    • jednoduchšia výstuž (armatúra),
    • rýchlejšia výstavba,
    • rovnomernejšie sadanie stavby,
    • základová doska je vhodnejšia do horších terénov,
    • dobrá tepelná izolácia budovy.
    Vystužená základová doska
    Vystužená základová doska - na vystuženie použitá oceľová výstužná sieť

    4. Na čo treba prihliadať pri zhotovení základovej dosky?

    Pod základovú dosku je možné položiť iba tepelnú izoláciu, ktorá má primeranú deklarovanú tvrdosť, ktorá ani po dlhodobom zaťažení nezmení technické vlastnosti určené projektom.

    Je mimoriadne dôležité, aby najnižší okraj základovej dosky siahal dostatočne hlboko (drenáž); počas zimy môže voda v dôsledku zamrznutia zdvihnúť základy, alebo v dôsledku roztopenia môže spôsobiť sadanie základov, a tým aj poškodenie konštrukcie. Spodný okraj základovej dosky musí byť pod zónou mrazu, v hĺbke najmenej 60 cm. Ďalším možným riešením je položenie dodatočnej tepelnej izolácie v dĺžke najmenej 1 m od okraja základovej dosky, čím sa dosiahne podobný efekt.

    Spojenie zvislej a vodorovnej hydroizolácie musí byť vykonané cez nosník. Prerušenie hydroizolácie, jej spojenie pod ostrým uhlom, môže ohroziť jej nepriepustnosť. Nosníky a tepelná izolácia by mali byť pred spevnením hydroizolácie chránené tenšou vrstvou malty tak, aby sa pri spracovaní hydroizolácie neroztopili.

    5. Základová doska - cena

    Na odhad nákladov na realizáciu základovej dosky je potrebný projekt, ktorý obsahuje typ terénu, hĺbku požadovaného výkopu, dostupnosť, hrúbku dosky a izolácie atď. Napríklad: dom pre jednu rodinu, bez pivnice, na rovnom teréne. Základová doska 100 m2 leží na 20 cm tepelnej izolácie. Cena výkopu predstavuje 15 až 20 % z celkovej hodnoty investície.

    Cena tepelnej izolácie a hydroizolácie, ako aj vykonanie všetkých prác, môže tvoriť 30 % celkových nákladov a cena základovej dosky sa s hrúbkou tepelnoizolačnej vrstvy drasticky zvyšuje. Cena debnenia, výstuže a vylievania základovej dosky predstavuje 40 – 50 % z celkovej investície. Celkovo sa cena štvorcového metra základu pre rodinný dom pohybuje medzi 50 až 80 EUR/m2.

    Odborný článok 3370
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Základová doska, základy ?

    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy
    9.2
    0

    MiCasa s. r. o.


    10
    3

    Eso-stav sk


    9.4
    0

    Simivet, s. r. o.


    8.8
    0

    Vladimír Zubaľ Ml.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené