Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Základová doska, hrúbka a cena

    Článok si prečítalo viac ako 5878+ používateľov
    Základom každej budovy sú dobré základy. Aká by mala byť minimálna hrúbka základovej dosky, ktorá zaručuje stabilitu a únosnosť? Aký je rozdiel medzi vystuženou základovou doskou a vystuženou podlahovou doskou? Týmto sa budeme zaoberať v tomto texte.
    Odborný článok 5878
    zakladova doska
    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    1. Vystužená základová doska alebo vystužená podlahová doska?

    Mnohí nevidia rozdiel medzi vystuženou základovou doskou a vystuženou podlahovou doskou, čo je normálne, ak nie sú profesionálmi. Rozdiel je predovšetkým v polohe a hrúbke.

    Vystužená podlahová doska je vyrobená zo železobetónu a jej hrúbka je väčšinou 12 – 15 cm. Takáto železobetónová podlahová doska sa zvyčajne umiestňuje nad základové pásy a jej primárnym účelom je preniesť zaťaženie, t. j. hmotnosť na základové pásy.

    Vystužená betónová základová doska je niečo úplne iné, pretože je náhradou za základové pásy v novej budove a je dvakrát hrubšia ako podlahová doska.

    Vystužená základová doska
    Vystužená základová doska

    2. Aká je hrúbka základovej dosky?

    Hrúbka železobetónovej dosky v najväčšej miere závisí od veľkosti objektu, ktorý bude niesť, a vypočíta sa podľa zaťaženia, ktorému bude vystavená. Väčšie objekty a väčšie rozpätia si vyžadujú hrubšie nosné steny, a teda väčšie sily zaťaženia, ktorým bude vystavená základová doska; kvôli stabilite a bezpečnosti celej budovy potrebná je hrubšia základová doska.

    Je veľmi ťažké urobiť presný matematický výpočet, predpokladá sa, z praxe a na základe skúseností, že by železobetónová základová doska pre menšie objekty mala byť hrubá 12 až 15 cm, pre väčšie objekty 30 až 35 cm alebo viac.

    Pásové základy
    Pásové základy - debnenie pre pásové základy, neskôr tu bude vyhotovená podlahová doska

    3. Cena základovej dosky

    Koľko stojí základová doska? Cena závisí od jeho hrúbky, množstva použitého materiálu, triedy betónu, hĺbky osadenia dosky, tepelnej izolácie a samozrejme od zhotoviteľa. Počíta sa s tým, že na základy treba vyčleniť asi 10 % z celkovej hodnoty investície.

    Cena základovej dosky pre priemerný rodinný dom by teda bola medzi 70 a 110 EUR/m2. Táto cena zahŕňa podkladový betón, zváranie hydroizolácie, inštaláciu tepelnej izolácie hrúbky 20 cm, obstaranie a viazanie výstuže, betónovanie, kladenie zvislej izolácie, ako aj prekrývanie okrajov v rohoch základovej dosky. 

    Z uvedeného vyplýva, že cena dobre izolovanej základovej dosky pre klasický rodinný dom 100 m2 sa pohybuje v rozmedzí od 9 000 do 17 000 EUR. Počítajte s tým, že základy predstavujú približne 10 % z celkovej investície. Je tiež potrebné zdôrazniť, že kladenie hrubšej izolácie automaticky znamená vyššiu cenu. 

    Odborný článok 5878
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Základová doska, základy ?

    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1510 realizátorov v oblasti Základová doska, základy
    10
    1

    MVC stavby s.r.o.


    9.9
    0

    Constructing - stav s.r.o.


    8.7
    0

    Mstav-Michal Šarközy


    10
    3

    GS-steel s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené