Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Omietky, ručné omietanie alebo strojové omietky?

    Článok si prečítalo viac ako 1877+ používateľov
    Malta je ideálna záverečná vrstva pre váš novopostavený alebo zrekonštruovaný dom. Určitým spôsobom je rozhodujúca pre vzhľad domu a dojem, ktorý zanecháva, pretože je najviac viditeľná. Pomocou omietky môžete zakryť vodovodné a kanalizačné potrubie, elektrické káble a pod. Na druhej strane omietky upravujú nerovnosti stien a zakrývajú drobné chyby, ktoré sa pri stavbe vyskytli. Predsa je vždy akosi prítomná dilema: čo je lepšie – ručne alebo strojovo vyrobená omietka a ručné alebo strojové omietanie?
    Odborný článok 1877
    omietky
    Máme 1703 realizátorov v oblasti Omietky:

    1. Interiérové (vnútorné) omietanie – ručné

    Ručné omietanie je najstaršou technikou vyrovnávania stien. Dnes sa tradičné spôsoby výroby vápenných mált trocha zmenili pridaním cementu. Zmes na ručné omietanie sa vyrába v ručnej miešačke. Ručné omietanie je však náročná technika, ktorú nie každý majster ovláda. Výhodou ručného omietania je možnosť dávkovania a obmeny každého nasledujúceho množstva, pri omietaní tak možno kontrolovať textúru a štruktúru, drsnosť povrchu a rustikálnu atmosféru priestoru. Slabé stránky spočívajú v druhej časti procesu. Malta sa mieša na tvári miesta v ručnej miešačke, a preto zloženie nie vždy je rovnaké,  ten rozdiel sa väčšinou prejaví na nerovnomernej tvrdosti.

    2. Strojové omietky

    Strojová omietačka (omietací stroj, omietačka) zrýchľuje a zlacňuje pracovný proces. Ručné omietanie vystriedalo strojové, kompresné čerpadlá umožnili postup strojového vstrekovania omietky. Výhodou výroby strojových omietok a strojového omietania je rýchlejšia práca. Na druhej strane samotná malta je vďaka neustálemu miešaniu kvalitnejšia a homogénnejšia a zároveň je vždy rovnakého zloženia a rovnomernejšie rozložená. Ďalšou veľkou výhodou strojového omietania je povrch „v kuse“, bez škár, dier alebo záplat. Existuje niekoľko druhov strojových omietok, ktoré sa líšia tvrdosťou a izolačnými vlastnosťami.

    Strojové omietky
    Strojové omietky možno vyhotoviť rýchlejšie a jednoduchšie 

    2.1. Vápennocementové, strojové omietky

    Sú to tvrdšie omietky, podobné ručne vyrábaným. Vďaka svojmu zloženiu pôsobia po nanesení na stenu veľmi drsne. Ich výhodou je, že lepšie odolávajú zaťaženiu a sú odolnejšie voči úderom, pracuje sa s nimi veľmi rýchlo. Kvôli tomuto drsnému vzhľadu treba ich dodatočne opracovať.

    2.2. Vápennosadrové, strojové omietky

    Tieto omietky sú mäkšie a citlivejšie, ale aj hladšie. Nepotrebujú záverečné opracovanie, aj gletovanie  možno vynechať. Sú vhodné do miestností, kde nie je voda alebo vlhkosť – do izieb a obývacích izieb.

    2.3. Tepelnoizolačné strojové omietky

    Tepelnoizolačné malty sa vyznačujú tepelnoizolačnými vlastnosťami, pretože sa do nich pridávajú ílové póry (alebo keramzit, expandovaná hlina v granulách) alebo niektoré ďalšie minerály a látky s podobnými vlastnosťami.

    2.4. Hlinené omietky

    Hlinené omietky je možné nanášať strojovo, pretože sú mäkšie a menej odolné proti úderom. Ich najväčšou výhodou je, že sú to úplne prírodné materiály a dokonale vyrovnávajú klímu v priestore.

    Odborná rada zo spoločnosti Fiorano, s.r.o.

    1. Čo je lepší výber, ručne alebo strojovo vyrobená omietka?

    Výber omietky v prvom rade záleží od veľkosti plochy, ktorú chcete omietať. Ručné spracovanie omietky preferujú priaznivci precíznej remeselnej práce a je vhodné sa pre ňu rozhodnúť ak omietate malý objekt, alebo byt do 200 m2. Ideálna je tiež v prípade malej lokálnej rekonštrukcie. Strojová omietka má univerzálne využitie najčastejšie pri novostavbách rodinných domov, ale aj pri veľkých objektoch. Dosiahnete ňou rovnomernejšie nanášanie ako pri ručnom spracovaní a doba realizácie bude vďaka strojovej omietke tiež podstatne kratšia. Strojové omietky sú tiež odolné voči poškodeniu a plesniam vzhľadom na prísady, ktoré sú do strojovej omietky primiešané.

    2. Kedy sa dajú realizovať strojové omietky?

    Strojové omietky sa dajú realizovať takmer po celý rok avšak za predpokladu, že murivo nebude zmrznuté a nebudú vystavené priamemu mrazu. Pri realizácií platí pravidlo postupnosti a teda je potrebné mať osadené všetky okná, dvere a garážové brány, vyspravené drážky po elektro a vodoinštaláciách, dôkladne pripravený podklad ako prerovnanie veľkých nerovnosti a domurovanie chýbajúcich častí, očistenie a odstránenie debniacich prvkov. Po realizácii omietok sa môže ihneď realizovať podlahová izolácia a kúrenie spolu s poterom. Omietky a poter je dôležité nechať zrieť bez akéhokoľvek prievanu alebo prudkého vysúšania niekoľko týždňov v záväznosti od ročného obdobia.

    3. Aké sú výhody a aké sú nevýhody strojových omietok?

    Omietka je priemyselne vyrábaná suchá zmes v presných pomeroch čo zaručuje jej dobrú súdržnosť a spracovateľnosť. Strojová omietka je univerzálne riešenie pre väčšinu stavieb, pre rodinné domy už od 200 m2 stien, ale aj pre väčšie polyfunkčné objekty. Vďaka strojovej omietke dosiahnete rýchlu realizáciu a kvalitu prevedenia za prijateľnú cenu. Nevýhodou strojových omietok je, že sa nedajú realizovať pri rekonštrukciách bytov vzhľadom na ťažšiu dostupnosť v obývaných bytových domoch a tiež kvôli elektrickému pripojeniu, pretože omietací stroj vyžaduje pre svoje fungovanie trojfázové pripojenie s prúdom 380/400V a istením 25B.

    Pán Milan Matejka, spoločnosť Fiorano, s.r.o

    Ručné omietanie
    Ručné omietanie je časovo náročnejšie a o niečo drahšie.

    3. Ručné a strojové omietanie – cena

    Sú lacnejšie ručné alebo strojové omietky, resp. je drahšie ručné alebo strojové omietanie?  Strojové nanášanie omietky je rýchlejšie, lacnejšie a rovnako kvalitné ako ručné nanášanie omietky. Cena za dodávku materiálu a nanesenie strojovej omietky na steny a strop je okolo 7 – 9 EUR/m2. Drobné odchýlky sa týkajú kvality povrchu alebo zložitosti nanášania – 5 až 10 % – pilóty alebo šikmé plochy. Zhruba však možno povedať, že podkrovie 100 m2 má na omietanie asi 300 až 400 m2 a na strojovú omietku by ste si mali vyčleniť okolo 2 500 EUR.

    Odborný článok 1877
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Omietky?

    Máme 1703 realizátorov v oblasti Omietky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1703 realizátorov v oblasti Omietky
    9.9
    0

    OK-TEAM s.r.o.


    10
    0

    JOKERBAU s.r.o.


    10
    2

    MR Staviame s.r.o.


    8.7
    0

    Magipi - Vladimír Feder


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené