Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Parapety – ceny vonkajších a vnútorných okenných parapetov

    Článok si prečítalo viac ako 2909+ používateľov
    Parapety sú nielen funkčný, ale aj estetický prvok fasády a ak sa pre ne rozhodnete, nebudete ľutovať. Podľa ich polohy vo vzťahu k oknu sú rozdelené na vonkajšie a vnútorné parapety. Ich primárnou funkciou je ochrana steny, okrem toho sú praktické a určite štýlové, pretože sú veľmi užitočným a zaujímavým detailom interiéru.
    Odborný článok 2909
    drevene okenne parapety
    Máme 929 realizátorov v oblasti Montáž okien:

    1. Vnútorné parapety

    Primárnou úlohou vnútorného parapetu je chrániť časť steny pod oknom, aj keď zvyčajne slúži ako doplnkový dekoratívny povrch, na ktorom sú často umiestnené kvetináče alebo je pohodlným miesto na sedenie. Takéto okenné parapety skrášľujú miestnosti, v ktorých sú ako neobvyklé dizajnové riešenia, a preto by mali byť vyhotovené zo starostlivo vybraného materiálu. Materiál aj tvar parapetu samozrejme musia ladiť so samotným oknom a celým prostredím.

    2. Materiály pre okenné parapety

    Môžete si vybrať z mnohých rozmanitých materiálov, tvarov, farieb. Odporúčame vám, aby ste si ich vybrali vtedy, keď si vyberáte okná. Ak si ich vyberiete a kúpite spolu, potom neskôr pravdepodobne nebude žiadny nesúhlas alebo nezhoda. Vnútorné parapety môžu byť vyrobené z PVC, mramoru, žuly, kameňa, umelého kameňa a podobných imitácií alebo z HPL laminátu. Pri výbere a zlaďovaní okenných rámov a dosiek z dreva, plastu, hliníka alebo kompozitu nezabudnite na žalúzie, prípadne siete proti hmyzu (komárom), ktoré sú tiež súčasťou okien a interiéru, a ako také by mali byť zladené s interiérom.

    2.1. PVC a plastové parapety

    Plastové parapety sú mimoriadne odolné voči všetkým mechanickým a podobným vplyvom, ľahko sa používajú a udržiavajú. Môžete sa rozhodnúť pre PVC parapety vo farebnom prevedení alebo použiť nenápadné čisto biele parapety,  alebo také, ktoré sú imitáciou dreva a kameňa, najčastejšie mramoru. Štandardná šírka parapetov je asi 25 cm, aj keď sú vždy prispôsobené veľkosti okna, aby neboli príliš úzke ani príliš široké. Ich maximálna dĺžka je 6 m. Plastové parapety môžu byť osadené suchou alebo mokrou montážou.

    Ceny PVC okenných parapetov sú najvýhodnejšie
    Ceny PVC okenných parapetov sú najvýhodnejšie

    2.2. Mramorové parapety

    Mramor je prírodný druh kameňa a vďaka elegancii a exkluzivite, ktoré dodáva priestoru, je opäť čoraz viac vyhľadávaný pre interiér, ba dokonca aj na parapety. Pretože je mramor citlivý na vlhkosť, neodporúča sa na vonkajšiu stranu fasády. Maximálna dĺžka mramorovej dosky závisí od jej typu a hrúbky, zvyčajne sa však pohybuje medzi 2,5 – 3 m. Montáž vnútorných mramorových parapetov, suchá alebo mokrá, je možná aj pri nepravidelnom tvare okien.

    2.3. Žulové parapety

    V porovnaní s mramorom sú žulové parapety zrnitejšie a majú tvrdšiu štruktúru. Vďaka  svojím lepším mechanickým vlastnostiam, odolnejšie sú voči mechanickým a atmosférickým vplyvom,  sa dajú použiť nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie okenné parapety. Maximálna dĺžka žulovej dosky závisí aj od jej typu a hrúbky, zvyčajne sa však pohybuje medzi 2,5 – 3 m. Keď ide o hrúbku, väčšinou sú 2 až 3 cm. Montáž vnútorných žulových parapetov, suchá alebo mokrá, je možná aj pri nepravidelnom tvare okien.

    2.4. Okenné parapety z umelého kameňa

    Vnútorné parapety vyrobené z umelého kameňa (imitácie kameňa), sú vďaka špeciálnemu technologickému postupu výroby z krištáľového kameňa úplne hladké, vysoko lesklé a neporézne. Ľahko sa čistia vlhkou handričkou a sú odolné voči všetkým poveternostným vplyvom, soliam, kyselinám, UV žiareniu a podobným nepriaznivým faktorom. Maximálna dĺžka takýchto dosiek je 2,95 m. Môžete si vybrať z imitácií rôznych farieb, textúr a vzorov. Väčšinou sa vyrábajú v hrúbkach 2 a 3 cm. Montáž vonkajších alebo vnútorných okenných parapetov z umelého kameňa, suchá alebo mokrá, je možná aj pri nepravidelnom tvare okien.

    2.5. Laminátové parapety

    Vnútorné okenné parapety z HPL laminátu sú svojimi charakteristikami a spôsobom údržby podobné parapetom z PVC. Odporúčajú sa v prípadoch rekonštrukcie starších domov, ktoré majú veľmi hrubé steny. HPL laminátové parapety sú vyrábané  zo zošľachtenej drevotrieskovej dosky a lemované PVC lemovacími lištami. Sú vodotesné, trvanlivé, odolné. Môžete si zvoliť bielu farbu alebo niektorú z imitácií mramoru. Maximálna šírka jednej dosky môže byť 50 cm, hrúbka 2 cm, zatiaľ čo dĺžka sa pohybuje od 4,1 m do 5,3 m. Laminátové parapety môžu byť osadené suchou alebo mokrou montážou.

    2.6. Drvené parapety

    Interiérové ​​drevené parapety sú skvelou voľbou, pretože sú teplé a príjemné na dotyk a dobrý druh izolátora. Môžete sa rozhodnúť pre smrek, borovicu, dub, parapety zo smrekovca alebo nejakého iného dreva. Budú sa perfektne hodiť k dreveným oknám, najmä ak budú rovnakého typu a farby. Drevené parapety majú obvykle hrúbku 2,4 cm.

    Odborná rada zo spoločnosti Okno servis BB

    1. Čo je primárnou funkciou parapetov?

    Ich prvotná funkcia je ochranná. Chránia stavbu a fasádu pred zatečením dažďovou vodou. Nedá sa im však uprieť ani ich estetický význam. Dotvárajú celkový dojem z okna, a tiež zo samotnej budovy. Vďaka nim si môžeme skrášliť dom kvetmi v črepníkoch, ale tiež rôznou tematickou výzdobou. Áno, reč je o vonkajších okenných parapetoch.

    2. Ktoré parapety sú podľa Vás najlepšou voľbou pre súkromné domy a ktoré by ste odporúčili našim zákazníkom?

    -Vonkajšia parapeta hliníková ťahaná: Tieto vysoko kvalitné a elegantné vonkajšie parapety sú vyrobené z hliníka metódou vysokotlakej extruzie (tzv. ťahaný profil). Vonkajšie parapety sa vyznačujú predovšetkým vysokou mechanickou odolnosťou a priestorovou tuhosťou, ktorá uľahčuje montáž a zaručuje perfektný výsledný vzhľad. Predná zaoblená hrana parapetu a ideálne proporcie dotvárajú architektonický detail každej fasády. Hodia sa ako k dreveným eurooknám, tak aj k plastovým oknám.

    -Pozinkovaná vonkajšia parapeta: Pozinkovaný vonkajší parapet je ekonomicky najlacnejšou variantou. Montáž je rovnaká ako u hliníkových parapetov. Povrch pozinkovaných parapetov je proti mechanickému poškodeniu vybavený plastovou fóliou, ktorá sa po montáži odstráni.

    -Vonkajšia parapeta hliníková ohýbaná: Ohýbaný hliníkový parapet je ekonomicky veľmi atraktívnou variantou k ťahanému parapetu. Plne ho nahradzuje nielen esteticky, ale je aj veľmi kvalitnou náhradou mechanických vlastností. Povrch je proti mechanickému poškodeniu vybavený plastovou fóliou, ktorá sa po montáži odstráni.

    Ja by som si vybral prvú možnosť, teda, vonkajšiu parapetu hliníkovú ťahanú.

    3. Prečo sú plastové parapety tak populárne?

    Materiálová základňa pre výrobu parapetov je dnes široká. Ponuka siaha od drevených a drevotrieskových parapetov cez ­komorové alebo penové parapety z polyvinylchloridu (PVC), umelý kameň až po exkluzívny prírodný kameň. V našich podmienkach sa najčastejšie uplatňujú komorové PVC parapety. ­Výhodou je ich prijateľná cena, vysoká mechanická odolnosť, nízka hmotnosť, odolnosť proti vlhkosti, široká farebná škála a recyklovateľnosť. Realizačné firmy oceňujú najmä ich jednoduchú inštaláciu.

    Pán Ivan Gašparík, spoločnosť Okno servis BB

    Drevené parapety sú nadčasovou klasikou
    Drevené parapety sú nadčasovou klasikou

    3. Vnútorné okenné parapety – cena

    Cena vnútorných okenných parapetov sa líši v závislosti od okna, na ktoré sa montujú, materiálu, rozmerov, spôsobu montáže a samozrejme dodávateľa.

    3.1. PVC okenné parapety – cena

    Cena vnútorných PVC okenných parapetov, štandardnej hrúbky 2 cm, pohybuje sa  medzi 12 – 14 EUR/m.

    3.2. Mramorové okenné parapety – cena

    Cena vnútorných okenných parapetov, štandardnej hrúbky 2 cm, pohybuje sa medzi 12 – 30 EUR/m.

    3.3. Žulové okenné parapety – cena

    Cena vnútorných žulových okenných parapetov, štandardnej hrúbky 2 cm, pohybuje sa medzi 15 – 40 EUR/m.

    3.4. Okenné parapety z umelého kameňa – cena

    Cena vnútorných okenných parapetov z umelého kameňa, štandardnej hrúbky 2 cm, pohybuje sa medzi 18 – 55 EUR/m.

    3.5. Laminátové okenné parapety – cena

    Cena vnútorných parapetov z HPL laminátu, štandardnej hrúbky 2 cm, pohybuje sa medzi 14 – 25 EUR/m.

    3.6. Drevené okenné parapety – cena

    Cena vnútorných drevených okenných parapetov, hrúbky 2,3 cm, pohybuje sa medzi 25 – 36 EUR/m.

    Poznámka: Ceny sú uvedené za dĺžkový meter v rôznych cenových reláciách a bez montáže

    4. Vonkajšie okenné parapety

    Primárnou funkciou vonkajších parapetov je ochrana fasády pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a nečistotami. Nečistoty sa hromadia na hornej strane parapetu a neprenikajú do fasády. Ľahko sa čistia mokrou handričkou.

    5. Materiály pre vonkajšie okenné parapety

    5.1. Hliníkové (ALU) okenné parapety

    Hliník je najviac odporúčaným materiálom pre vonkajšie okenné parapety kvôli jeho výnimočnej odolnosti voči zmenám počasia a ľahkej údržbe. Šírka hliníkových parapetov sa pohybuje medzi 5 a 36 cm. Výber farieb je obmedzený, mali by ste sa rozhodnúť pre prírodnú alebo červenkastú farbu hliníka alebo bielu farbu. Dĺžka hliníkového okenného parapetu môže byť maximálne 6 m. Vždy sa odporúča suchá montáž.

    Hliníkové parapety majú dlhú životnosť
    Hliníkové parapety majú dlhú životnosť

    5.2. Žulové okenné parapety

    Ako sme už uviedli, žula je vynikajúcim materiálom pre vnútorné aj vonkajšie okenné parapety. Na rozdiel od mramoru má žulový kameň zrnitejšiu a pevnejšiu štruktúru, čím je odolnejší voči teplotným výkyvom aj mechanickým zmenám. Maximálna dĺžka sa pohybuje medzi 2,5 a 3 m a závisí od typu a hrúbky parapetu, ktorá je zvyčajne 2 alebo 3 cm. Na takéto parapety môže byť použitá suchá alebo mokrá montáž. 

    5.3. Okenné parapety z umelého kameňa

    Spomínali sme aj umelý kameň, resp. imitácie prírodných materiálov, z ktorých sa dajú vyrobiť vnútorné aj vonkajšie okenné parapety. Tieto umelé materiály sú vysoko kvalitné, neporézne, hladké a majú vysoký lesk. To všetko vďaka špeciálnemu výrobnému procesu na báze živíc. Ľahko sa čistia a udržiavajú a sú odolné voči všetkým poveternostným podmienkam. Hrúbka dosiek je zvyčajne 2 a 3 cm. Na takéto parapety môže byť použitá suchá alebo mokrá montáž.  

    6. Vonkajšie okenné parapety – cena

    6.1. Vonkajšie hliníkové (ALU) okenné parapety

    Cena vonkajších hliníkových okenných parapetov, štandardnej hrúbky 2 cm, pohybuje sa medzi 10 – 35 EUR/m.

    6.2. Vonkajšie žulové okenné parapety – cena

    Cena vonkajších žulových okenných parapetov, štandardnej hrúbky 2 cm, pohybuje sa medzi 15 – 40 EUR/m.

    6.3. Okenné parapety z umelého kameňa – cena

    Cena vonkajších okenných parapetov z umelého kameňa, štandardnej hrúbky 2 cm, pohybuje sa medzi 18 – 55 EUR/m.

    Poznámka: Ceny sú uvedené za dĺžkový meter v rôznych cenových reláciách a bez montáže

    Odborný článok 2909
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montáž okien?

    Máme 929 realizátorov v oblasti Montáž okien:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 929 realizátorov v oblasti Montáž okien
    9.5
    39

    Eduard Herák - Hrachovište


    10
    1

    Lukaš Makara


    9.6
    0

    MTM PLAST, s.r.o.


    10
    1

    Stanislav Buzalka - B - spol.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené