Pre oblasť

    Železobetón (vystužený betón) – trieda a cena

    Článok si prečítalo viac ako 2313+ používateľov
    Železobetón patrí medzi najpoužívanejšie stavebné materiály. Väčšinou sa používa na výstavbu podnikateľských, priemyselných a obytných budov, ale čoraz viac aj na výstavbu rodinných domov. Ako stavebný materiál ho používali už starí Rimania. Pevnosť betónu určuje tzv. trieda betónu, od nej závisí aj cena. Na rozdiel od iných materiálov sa betón ľahko tvaruje, a preto je pravdepodobne taký populárny.
    Odborný článok 2313
    zelezobeton
    Máme 1643 realizátorov v oblasti Betónovanie:

    1. Piesok a iné komponenty (prísady) betónu

    Na rozdiel od dreva, skla alebo kovu betón je umelou zmesou. Skladá sa zo spojiva, ktorým je najčastejšie cement, kameniva (piesok, štrk a drvený kameň) a vody. Ku týmto základným zložkám sa pridávajú chemické alebo minerálne prísady a rôzne vlákna, ktoré zlepšujú určité vlastnosti, čím vznikne betón určitej kvality, pevnosti a odolnosti.

    Zo všetkých zložiek  najväčšiu časť tvorí kamenivo a jeho podiel predstavuje až 75 % betónu. Zvyšných 25 % tvorí cementový kameň (zmes cementu a vody). Všetky ostatné prísady, chemické alebo minerálne, aj keď zastúpené v oveľa menšom množstve, výrazne zlepšujú kvalitu betónu.

    Minerálne kamenivo zvyšuje súdržnosť betónu, znižuje teplotu hydratácie a zabraňuje jeho zmršťovaniu. Na vlastnosti betónu vplýva i frakcia kameniva, čiže veľkosť, ktorá je odlišná pre rôzne druhy konštrukcií. Veľkosť kameniva sa pohybuje medzi 16 mm a 32 mm. Veľký vplyv má tiež cementový kameň, množstvo jemného kameniva viaže minerálne zrná a vypĺňa medzery v zmesi. 

    1.1. Cena piesku pre výrobu betónu

    Koľko stojí piesok? Cena väčšinou závisí od jeho granulácie, teda od veľkosti zrna. Pre jemný betónový poter a vyrovnávaciu zmes používa sa zrnitosť 0 mm až 8 mm. Na betónovanie dosiek, základov a svahov sa používajú väčšie zrná – do 16 mm. V základoch môže byť i piesok s veľkosťou zŕn 32 mm. Na cenu vplýva i dodávateľ a vzdialenosť staveniska. Zaplatíte v  priemere od 20 do 30 EUR/m3.

    2. Trieda betónu a ďalšie vlastnosti

    Pre betón sú charakteristické rôzne vlastnosti, najdôležitejšie sú hmotnosť, trieda, elasticita, mrazuvzdornosť, opotrebenie a podobne. Ak má betónová konštrukcia trvať dlhšie, musia sa zabezpečiť zodpovedajúce vlastnosti.

    Dom z betónu
    Dom z betónu - betón sa dobre kombinuje s inými materiálmi, napr. drevom, a jeho pevnosť umožňuje hravé využitie tvarov.

    2.1. Špecifická hmotnosť betónu

    Najbežnejší spôsob rozdelenia betónu je podľa jeho špecifickej hmotnosti, takže existujú betóny ľahké, normálne a ťažké. Podľa účelu sa delí na betóny pre stavbu, hydraulické betóny, špeciálne betóny atď. 

    2.2. Sušenie a tvrdosť

    Okrem iného kvalitu betónu ovplyvňuje aj rýchlosť tvrdnutia a prostredie, v ktorom tento proces prebieha. Vytvrdenie betónu sa považuje za úspešné, ak je relatívna vlhkosť vzduchu v  miestnosti vyššia ako 80 % a teplota dostatočne vysoká. Ak nie sú vhodné podmienky prostredia, betón sa podľa potreby vlhčí. Ako tento proces prebieha v reálnom čase? Betón je pochôdzny po 24 hodinách, projektovanú tvrdosť dosiahne po 28 dňoch. Debnenie nosných prvkov a dosiek sa po túto dobu neodstraňuje.

    2.3. Pevnostná trieda betónu (značka betónu)

    Základným kritériom, podľa ktorého sa hodností kvalita betónu je pevnosť v tlaku. Z hľadiska pevnosti v tlaku sa betón rozdeľuje do jednotlivých tried. Čím vyššia je trieda, tým lepšia je kvalita betónu a odoláva väčšiemu zaťaženiu. Značka betónu je staré označenie charakteristík, dnes ju nahradila pevnosť betónu v tlaku. Na delenie sa používa tzv. charakteristická pevnosť betónu v tlaku. Ako vzorky sa používajú betónové kocky s dĺžkou strany 15 cm za 28 dní.  Bežný betón, ktorý sa používa predovšetkým na výstavbu, je trieda C25/30.

    3. Armovacie (vystužovacie) pletivo a vystužený betón

    Pevnosť betónu v ťahu sa zvyšuje použitím výstuže. Keď počujete slovo armatúra, väčšinou si predstavíte železné tyče, hoci sú aj iné. K dispozícii je hladká a rebrovaná výstuž, ktorá má lepší kontakt s betónom. K dispozícii je tiež armovacie pletivo a BI-železo pozostávajúce z dvoch spletených tyčí vyrobených z vysoko kvalitnej ocele. 

    Dnes sa tvrdosť betónu drasticky zvyšuje mnohými spôsobmi; do betónu možno primiešať viac druhov vlákien (oceľové alebo nejaké iné kovové, sklenené alebo organické). V tomto prípade sa vlákna stávajú výstužou.

    Vystužený 

    Vystužený betón
    Vystužený betón - pripravená výstuž bude zaliata betónom

    4. Betonáreň

    Kvalita betónu určite veľa závisí aj od správnej prípravy. Betón si môžete vyrobiť aj sami, ak potrebujete väčšie množstvo, vždy je lepšie objednať ho z betonárne. V betonárni sa vyrábajú všetky druhy betónu, ktoré zodpovedajú rôznym požiadavkám projektu. U nich si môžete objednať akékoľvek kamenivo,  od 0,2 m3 do 100 m3 a viac. Betonárne väčšinou ponúkajú aj odbornú pomoc.

    5. Betón – cena

    Koľko stojí betón? Cena kubického metra závisí od jeho kvality (triedy). Ak ide o štandardný betón C25/30 s bežnými charakteristikami, stojí od 42 do 50 EUR/m3. Betón spolu s výstužou a prácou, stojí 90 až 110 EUR/m3.

    Pohľadový betón
    Pohľadový betón je obľúbený materiál v modernej, minimalistickej architektúre
    Odborný článok 2313
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónovanie?

    Máme 1643 realizátorov v oblasti Betónovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1643 realizátorov v oblasti Betónovanie
    10
    1

    STAVREAL-SLOVAKIA, s.r.o.


    9
    0

    Rastislav Farkaš


    10
    1

    Lukaš Makara


    10
    1

    Stavberg Košice s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené