Pre oblasť

    Prístrešok na terasu: kovový, drevený alebo sklenený?

    Článok si prečítalo viac ako 2854+ používateľov
    Krytá terasa je vonkajší priestor, kde v lete trávite veľa času a ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu života. Strecha, ktorá vás ochráni pred dažďom, slnkom a vetrom, môže byť skvelou investíciou. Existuje veľa možností, pri troche snahy určite nájdete riešenie, ktoré vám bude úplne vyhovovať. Sklenený prístrešok na terasu je čoraz populárnejší, ale vždy sa môžete rozhodnúť pre drevený prístrešok alebo kovový.
    Odborný článok 2854
    pristresok na terasu
    Máme 1182 realizátorov v oblasti Drevené prístrešky, altanky:

    1. Plánovanie prístreška na terasu

    Najdôležitejšie je v prvom rade určiť, aký povrch chcete zastrešiť a akú strechu potrebujete. Na parkovanie (odstavenie) vozidla je potrebných minimálne 2,5 × 5 m. Na jedálenský stôl, stoličky a gril alebo na súpravu záhradného nábytku pod strechou bude potrebných asi 15 m2, teda 3 × 5 m. Skôr než začnete s prácami, odporúčame konzultovať možné varianty s architektom. Prístrešok na terasu by mal byť zladený s architektúrou budovy aj s okolím. Neviete sa rozhodnúť? Odporúčame vám pozrieť si niektoré internetové fóra alebo katalógy výrobcov, ktoré by vám mohli pomôcť. Zároveň vám chceme pripomenúť, že je potrebné informovať sa, či podľa Zákona o výstavbe treba vybaviť stavebné povolenie na terasy (prístrešky).

    Prístrešky s priehľadným prevedením strechy sú ideálne na zastrešenie vonkajšieho bývania, pretože chránia pred poveternostnými vplyvmi a zároveň nezabraňujú prenikaniu svetla. O všetkých dostupných možnostiach sa poraďte s odborníkom. Dôležitejšie je rozhodnúť sa, ako bude prístrešok umiestnený – chcete, aby bol na štyroch stĺpoch alebo z jednej strany opretý o dom? Môžete si zvoliť konzolovú strechu, ktorá si vyžaduje určité stavebné práce. Najdôležitejšie je rozhodnutie o samotnej konštrukcii, pretože od toho závisí vzhľad a určité vlastnosti. Ak chcete kratšie alebo tenšie nosníky a väčšie rozpätie, potom sa zvyčajne použije kovová konštrukcia. Samotná strecha môže byť plochá alebo klenutá.

    Prístrešok terasa
    Terasový prístrešok predstavuje spojenie medzi obývacou izbou a vonkajším priestorom

    2. Aké základy sú potrebné pre prístrešok na terasu?

    Pre prístrešok sú základy veľmi dôležité, najčastejšie sa realizujú na podobných princípoch ako základy domu. Bez základov by mohlo dôjsť k vykriveniu (ohnutiu), praskaniu a dokonca k búraniu. Samotné základy závisia od povrchu, na ktorom bude prístrešok. Ak je podlaha terasy vydláždená, budú potrebné základové pätky s rozmermi 30 cm × 30 cm, a ak je k dispozícii vystužená doska, potom sa spojenie medzi stĺpmi a základom posilní kovovými pätkami (kovovými doskami) 20 cm × 20 cm.

    Cena položenia základov prístreška sa pohybuje okolo 300 EUR.

    Odborná rada zo spoločnosti HORMAX

    1. Aké výhody majú terasové prístrešky a ktorý materiál odporúčate svojim zákazníkom?

    Výhodou terasových prístreškov je predovšetkým rozšírenie úžitkovej plochy k domu alebo bytu. Dôležitým aspektom je aj ochrana dlažby na terase, terasového nábytku a voda odvádzaná ďalej mimo domu. Podľa mňa sú najvhodnejšie materiály na konštrukciu hliník a drevené KVH  hranoly. Krytinu je dôležité zladiť so stavbou a pri výbere krytiny myslieť na to, na ktorú sv. stranu je terasa otočená. Pre náročnejších zákazníkov odporúčam napr. plný polykarbonát - opál, ktorý prepúšťa svetlo a zároveň zachytáva až 80 % tepla.

    2. Ako si najlepšie zastrešiť terasu alebo parkovacie miesto?

    V prvom rade je dôležitý účel terasy.  Záleží hlavne od terénu a finančných možnosti zákazníka.  Preto je podľa mňa dôležité osobné stretnutie na ktorom sa spolu so zákazníkom dohodneme na type konštrukcie a použitých materiálov.

    3. Keď ide o plánovanie terasového prístreška, na čo treba dať pozor?

    Pri plánovaní prístreška dbám v prvom rade na bezpečnosť pri kotvení a výber správnej hrúbky materiálu na základe rozmerov terasy. Dôležité je riešenie odkvapov a nastavenie správneho sklonu strechy podľa použitej krytiny.

    Pán Marek Horňák, spoločnosť HORMAX

    3. Konzolový prístrešok na terasu

    Konzolové prístrešky majú určitú výhodu, pretože stĺpy sú iba z jednej strany a ich úlohou je zabrániť pohybu strechy, takže môžu byť tenšie, elegantnejšie a pevnejšie. Konzolový prístrešok na terasu môže byť samostatne stojaci alebo pripevnený k fasáde. Pretože takáto konštrukcia trpí veľkými silami, musí byť vyrobená z kovu, resp. z pozinkovaných kovových profilov. Samostatne stojace prístrešky musia mať hlboké a dobre vystužené základové pätky, do ktorých sa konzoly priskrutkujú. Konzolové prístrešky na fasáde sú priskrutkované do nosnej konštrukcie, najčastejšie do dosky. Tento druh prístreškov je iba pre menšie zaťaženie.

    4. Kovový prístrešok

    Kovové prístrešky sa vyznačujú ľahkou konštrukciou, rafinovanými líniami a mimoriadnou pevnosťou. Podľa vášho želania môže zámočník vyrobiť takýto prístrešok z „krabicových“ profilov s hrúbkou 10 cm – 17 cm. Zvyčajne sa používa kovová konštrukcia žiarovo pozinkovaná, hliník alebo nehrdzavejúca oceľ.

    4.1. Kovový prístrešok – cena

    Koľko stoja kovové prístrešky? Cena obyčajného oceľového prístreška 25 m2 sa pohybuje okolo 2000 EUR.

    5. Drevený prístrešok na terasu a balkón

    Drevený prístrešok je v našich končinách veľmi častou voľbou. Keď sa pre takýto druh prístreška rozhodnete, stolár vám zvyčajne ponúkne ako riešenie sedlovú strechu, aby voda  ľahšie odtekala, samozrejme, ak nechcete priehľadnú strechu. V praxi sa najčastejšie používajú drevené stĺpy s rozmermi 15 cm × 15 cm alebo 20 cm × 20 cm, ktorých spodný koniec sa nazýva „labka“ a sú pripevnené k základu a zdvihnuté asi 10 cm od zeme. Strecha v tomto prípade musí mať sklon najmenej 5 %.

    Drevený prístrešok
    Drevené prístrešky sú v súlade s prírodným prostredím a sú považované za tradičnú voľbu

    5.1. Drevený prístrešok – cena

    Koľko stoja drevené prístrešky? Prístrešok pre dve autá, veľkosti 6 m × 5 m, s konštrukciou z masívneho dreva a zastrešenia môže stáť 3000 EUR a viac

    6. Sklenený prístrešok

    Klasická strecha neprepúšťa svetlo a môže byť pod ňou tma. Ak chcete viac svetla a tepla, a zastrešenú terasu alebo balkón, navrhujeme sklenený prístrešok. Sklenená strecha má dvojitú výhodu práve preto, že ponúka ochranu pred dažďom a neznižuje množstvo svetla. Na tento účel sa používa špeciálne, tvrdené alebo lepené sklo. Takéto sklo je zároveň tiež ochranné, pretože odoláva zrážkam, vetru, krupobitiu a zmenám teploty. Polotieň môžete získať aj použitím matného skla. Sklenený prístrešok neumožňuje väčšie rozpätia, aj keď je možné ho predĺžiť hustejšou nosnou konštrukciou. Sklenené panely na podkonštrukcii sú zvyčajne najbežnejším spôsobom výroby prístreškov, najmä konzolových, nad vchodom alebo visutých.

    Sklenený prístrešok
    Sklenený prístrešok ponúka priezračný výhľad a pocit voľnosti

    6.1. Sklenený prístrešok – cena

    Koľko stoja sklenené prístrešky? Sklenený prístrešok môže stáť okolo 5 000 EUR.

    7. Strecha prístreška

    7.1. Priehľadná strecha na prístrešku

    Sklenená strecha poskytuje moderný vzhľad a kvalitné prostredie, pretože prepúšťa svetlo a chráni pred zrážkami. Sklenené strechy prístreškov sú vždy vyrobené z tvrdeného alebo lepeného ochranného skla. Podľa požadovaného rozpätia je strecha zložená z jedného alebo viacerých sklenených panelov. Ich rozpätie je väčšinou 80 až 90 cm a dĺžka nie je obmedzená. V našom príklade by na terasu dlhú 5 m bolo potrebných viac polí.

    7.2. Cena tvrdeného skla

    Koľko stojí tvrdené sklo prístreška? Tvrdené sklo a montáž môžu stáť asi 200 EUR/m2.

    7.3. Polykarbonátové dosky

    Adekvátnou náhradou skla sú polykarbonátové dosky a ich cena je oveľa výhodnejšia. Polykarbonátové dosky na terasu čiastočne prepúšťajú svetlo, slúžia ako tepelný izolátor a ich slabou stránkou je iba kratšia životnosť. Môžete si zvoliť farbu a hrúbku dosiek. Výhodou je jednoduchá montáž, nízka hmotnosť na meter štvorcový a pružnosť. Treba mať na zreteli, že tieto dosky musia byť namontované s dilatáciami a v elastických ložiskách, pretože sa zmršťujú a rozširujú pri teplotných výkyvoch, je to počuť, pretože praskanie je pomerne hlasné. Hrúbka dosiek je 1 cm – 3 cm, šírka 100 cm – 150 cm a dĺžka až 7 m.

    Polykarbonátové dosky
    Polykarbonátové dosky

    7.4. Polykarbonátové dosky – cena

    Koľko stoja polykarbonátové dosky? Za 25 m2 polykarbonátových dosiek zaplatili by ste asi 700 EUR,  ide o významný rozdiel v cene medzi sklom a polykarbonátovými doskami.

    Odborný článok 2854
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevené prístrešky, altanky?

    Máme 1182 realizátorov v oblasti Drevené prístrešky, altanky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1182 realizátorov v oblasti Drevené prístrešky, altanky
    8.7
    0

    MG craft s.r.o.


    9.6
    0

    Stolárstvo Polomský


    8.7
    0

    ML Stolárske práce


    9.8
    0

    URESPKA s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené