Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Hydroizolácia základov domu

    Článok si prečítalo viac ako 1753+ používateľov
    Hydroizolácia základov je nevyhnutnou a spoľahlivou ochranou pred atmosférickými zrážkami, pred nečasom a ochranou proti vlhkosti. Prenikanie vody môže spôsobiť vážne škody na akejkoľvek budove (stavbe), a preto sa pri tomto druhu prác jednoducho neoplatí šetriť. Obzvlášť dôležitá je hydroizolácia stien, ktoré sú v kontakte so zemou, tiež hydroizolácia strechy.
    Odborný článok 1753
    hydroizolacia zakladov domu
    Máme 800 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov:

    1. Prečo je hydroizolácia nevyhnutná?

    Čo všetko treba izolovať? Balkóny, terasy, ploché strechy, spoje budov, terénu a základovej dosky – všetky tieto časti objektu musia byť chránené pred prienikom vody neprerušovaným spojom polyuretánovej alebo bitúmenovej hydroizolácie. Montáž izolácie je nevyhnutná aj pri sanácii škôd spôsobených mrazom, krupobitím, snehom alebo nadmerným zohrievaním, ktoré spôsobuje rozťahovanie (rozpínanie) alebo praskanie materiálu. 

    2. Materiály na hydroizoláciu

    Hydroizoláciu dnes možno vykonať pomocou mnohých a rôznych nových materiálov. Najčastejšie sa používa polyuretánová a bitúmenová hydroizolácia v pásoch, z ktorých sa vytvorí súvislá vrstva spájaním, zváraním okrajov pásov. Pre ešte väčšiu ochranu sa okraje pásov zvárajú dodatočnými, užšími pásmi. Pásy môžu byť samolepiace a ľahšie sa kladú priamo na konštrukciu. Polyuretánová fólia, okrem toho, že je 100 % vodotesná, je odolná proti všetkým poveternostným podmienkam, UV žiareniu, teplotným výkyvom a mechanickému poškodeniu.

    Bitúmenové nátery ako sú Fragmat alebo Ibitol sú kompozitné zmesi používané na inštaláciu hydroizolácie; môžu sa aplikovať za horúca okolo základov, kladením lepiacich bitúmenových pásov so škárovacou hmotou a lepením izolačných dosiek. Tieto zmesi sa nanášajú priamo na konštrukciu pred položením bitúmenových pásov.

    3. Hydroizolácia pivnice z vnútornej strany

    Medzi klasické spôsoby hydroizolácie, ktoré sa v praxi používajú už dlhšiu dobu, patrí inštalácia izolácie z vnútornej strany budovy, na základovú dosku. Sokel treba obložiť polystyrénom (Styrodurom) v súlade s európskou smernicou o stavebných výrobkoch SIST EN 13163. Extrudovaný polystyrén XPS sa používa na ochranu hydroizolácie a zároveň slúži ako tepelná izolácia.

    (1) Pred kladením hydroizolácie základy a vonkajšiu stranu steny budovy treba potiahnuť Ibitolom. (2) Od výšky suterénnej dosky, v oblasti sokla do výšky asi 30 cm a nad základmi a základovou doskou ukladajú  sa bitúmenové pásy, ktoré sa spájajú zváraním. (3) V prípade, že je objekt vystavený vode pod tlakom, nanáša sa dvojitá alebo trojitá vrstva bitúmenových pásov. Počet vrstiev hydroizolácie závisí od hĺbky budovy.

    4. Správna montáž hydroizolácie

    Modernejšia montáž hydroizolácie je taká, že sa doska izoluje z vonkajšej strany, priamo pri spojení pozemku s budovou. Postup je nasledovný: (1) pod základovú dosku, aby sa zabránilo prenikaniu a hromadeniu vody, ktorá po zamrznutí môže zdvihnúť základy, najprv sa kladie drsná polystyrénová doska s presahmi na každej strane, hrúbky 5 až 8 cm. Kladie sa na pripravený podklad alebo podkladný betón. (2) Na Styropor (polystyrén) sa nalepia samolepiace bitúmenové pásy, ktorými sa zvaria presahy. (3) Potom sa na izoláciu kladie Styropor (polystyrén), ktorý môže byť v doskách 2 × 10 cm alebo 20 cm. (4) Stenu z vonkajšej strany treba potiahnuť Ibitolom, na ktorý sa kladú bitúmenové pásy, ktorými sa zvaria presahy, a potom sa kladie ďalšia vrstva Styroporu (polystyrénu). (6) V prípade tlaku vody alebo hydrostatického tlaku sa kladie nopová fólia.

    5. Hydroizolácia plochej strechy

    V dôsledku priameho pôsobenia atmosférickej vody je hydroizolácia plochej strechy mimoriadne dôležitým faktorom jej bezpečnosti a životnosti. Existujú rôzne typy plochých striech, na betónových alebo iných konštrukciách. Pre všetky typy sa odporúča minimálny  sklon aspoň 2 %, aby na nich nezostávala voda, pretože proti tomu nepomôže žiadna hydroizolácia. Pracovné postupy krok za krokom: (1) Strešná konštrukcia musí byť najskôr potiahnutá Ibitolom, (2) naň sa kladú bitúmenové pásy ako parná membrána, ak nie je položená z vnútornej strany. V závislosti od zložitosti budovy kladie sa 10 až 25 cm izolácie z polystyrénu – Styroporu, (3) ktorý je kašírovaný plsťou (4). Posledná (záverečná) vrstva strechy je z dvoch vrstiev bitúmenových pásov, prvá vrstva je zváraná iba v určitých bodoch a druhá vrstva úplne, po celej dĺžke a šírke izolácie.

    Nopová fólia
    Nopová fólia na hydroizoláciu základov

    6. Nopová fólia

    6.1. Na čo sa používa nopová fólia?

    Nopová fólia, resp. povrchová membrána,  je vyrobená z polyetylénu s vysokou hustotou. Je odolná voči tlaku a vodotesná. Nopy (výstupky) na povrchu fólie, vytvárajú určitú a rovnomernú dištanciu (odstup), ktorá ako „medzivrstva“ chráni určitý povrch. Táto membrána sa používa na hydroizoláciu základov a oporných/podporných múrov (stien), spojov fasády s pozemkom, ako aj na nosníky vo výškach. 

    6.2. Nopová fólia – cena

    Koľko stojí nopová fólia? Cena nopovej fólie závisí od toho, či ju kupujete ako fyzická alebo právnická osoba, tiež od množstva.

    7. Izotekt V4

    7.1. Čo je izotekt?

    Izotekt alebo Izotekt V4 je obchodný (komerčný) názov pre bitúmenové hydroizolácie vyrábané spoločnosťou Fragmat (Slovinsko), aj keď sa čoraz viac používa na označenie bitúmenových hydroizolácií všeobecne. Izotekt je ideálny pre sklenené sieťoviny, ktoré sú zvyčajne obložené (pokryté) bitúmenovými zmesami. Väčšinou sa používajú na izoláciu obytných budov, v jednej alebo dvoch vrstvách. Izotekt sa kladie rovnako ako bitúmen, s tým rozdielom, že Izotekt sa zvára a prekrýva presahmi.

    Odborný článok 1753
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov?

    Máme 800 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 800 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov
    10
    0

    Art Bau s.r.o.


    10
    4

    MEDIDERMA spol. s r.o.


    8.7
    0

    BALLIS s. r. o.


    10
    1

    STAVREAL-SLOVAKIA, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené