Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Kompletná rekonštrukcia bytu v budove

    Článok si prečítalo viac ako 1493+ používateľov
    Kompletná rekonštrukcia bytu v budove je organizačne a finančne náročná záležitosť. Najdôležitejšie je zmysluplné zladenie fáz prác, aby sa zabezpečila ich kontinuita, ale aj úspešne naplánovaný a potom zrealizovaný zoznam nákladov bez dodatočných prekvapení. Aby ste to dosiahli, zhrnuli sme do najdôležitejších bodov všetko, čo potrebujete vedieť.
    Odborný článok 1493
    rekonstrukcia bytu
    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu:

    1. Ako prebieha rekonštrukcia bytu?

    Rekonštrukcia bytu v budove alebo dome, či už ide o výmenu parkiet alebo búranie steny, si vyžaduje vynesenie nábytku. Ak sa tým už zaoberáte, urobte o krok ďalej ako ste chceli a obnovte aj ostatné. Ak si rekonštrukciu organizujete svojpomocne, mali by ste dbať na poradie stavebných a remeselných prác, aby bola vylúčená alebo aspoň minimalizovaná možnosť ďalších prác a nákladov. Aké je teda správne poradie? 

    (0) Byt by mal byť úplne vyprázdnený, potom je možné začať s búraním a hrubými stavebnými prácami (1) Nasledujú hrubé vodoinštalatérske práce a práce na elektrických inštaláciách (2) úprava podláh (poter, cementový poter alebo podlahové krytiny) (3). Pri výrobe nového cementového poteru alebo iného poteru musia byť predtým dokončené všetky vodoinštalatérske práce, elektrické inštalácie a prípadne podlahové vykurovanie (4). (5) Je ideálne, keď po vyhotovení poteru ihneď nasleduje hrubé a jemné omietnutie stien a stropov. (6) Nasleduje gletovanie, vyrovnanie a maľovanie stien. (7) Ak sú steny iba v bielej farbe, kladú sa parkety alebo iná podlahová krytina. (8) Posledná je montáž osvetlenia, zásuviek a iného elektrického materiálu.

    Rozdelenie sme vykonali podľa praktických skúseností z rekonštrukcie bytov a teraz uvedieme prehľad priemerných hodnôt uvedených prác.

    2. Nove elektroinštalácie

    Práce na elektroinštaláciách v starých bytoch v skutočnosti znamenajú výmenu všetkých existujúcich vedení, káblov a rozvodnej dosky. Elektrikár dá svoju ponuku podľa označených miest pre prípojky, zásuvky a vypínače, ktorá bude obsahovať cenu práce a materiálu. Elektroinštalačné práce zahŕňajú hlavne:

    - vysekávanie stien pre PVC rúry,

    - výmena rozvodnej dosky a jej spojov,

    - výmena elektrického vedenia v celom byte,

    - montáž nových elektroinštalačných krabíc,

    - montáž nových zásuviek a vypínačov,

    - montáž osvetlenia,

    - zapojenie a testovanie celého systému.

    Výmena všetkých elektrických inštalácií je dôležitá pri protipožiarnej prevencii
    Výmena všetkých elektrických inštalácií je dôležitá pri protipožiarnej prevencii

    2.1. Elektroinštalácie – cena výmeny

    Cena elektrických inštalácií sa v prípade kompletnej rekonštrukcie zvyčajne pohybuje okolo 40 EUR za meter štvorcový bytu, priemerných 60 m2 môže stáť okolo 2 500 EUR.

    3. Kompletná výmena vodoinštalácií

    Inštalatér v oblasti vodovodných inštalácií najprv v rámci búracích a hrubých stavebných prác odstráni všetky staré potrubia a spoje, a potom v prípade potreby urobí miesto novým a namontuje ich; neskôr, keď budú dokončené obkladačské práce, vykoná montáž vybavenia. Ponuka na rekonštrukciu vodoinštalácií v byte zvyčajne obsahuje:

    - demontáž a odstránenie starého potrubia a prípojok,

    - prípadné rozbitie podlahy pre nové prívody a odvody (odtoky) vody,

    - montáž nových vodovodných potrubí,

    - montáž nových odtokových potrubí,

    - montáž nového vybavenia (vane, umývadlá, batérie...) v kúpeľni.

    Najdrahšia a najnáročnejšia časť rekonštrukcie vždy je kúpeľňa a kuchyňa
    Najdrahšia a najnáročnejšia časť rekonštrukcie vždy je kúpeľňa a kuchyňa

    3.1. Cena výmeny vodovodu

    Cena obnovy vodovodu so všetkými uvedenými stavebnými a remeselnými prácami sa pohybuje okolo 10 – 25 EUR za meter štvorcový bytu, kompletné práce stoja 600 až 1 500 EUR.  

    4. Stavebné práce, búranie, podlahy

    Každá úplná rekonštrukcia si vyžaduje do istej miery aj vykonávanie určitých stavebných prác. Na stavebné práce treba vyčleniť menšiu časť z celkových nákladov, výnimkou je  búranie nosných múrov. Stavebné práce zvyčajne zahŕňajú nejaké búranie, takže ponuka, ktorú dostanete, môže obsahovať:

    - vynášanie nábytku, vyprázdňovanie bytu,

    - odstránenie podláh, parkiet, keramiky,

    - odstránenie rámov izbových dverí, okien,- odvoz stavebného odpadu na skládku,

    - príprava všetkých otvorov,

    - vyrovnávanie podlahy alebo nový poter,

    - podmurovanie potrubia (vedení),

    - hrubé a jemné omietanie vysekaných častí stien a stropov.

    4.1. Stavebné práce – cena

    Cena základných stavebných prác pri rekonštrukcii priemerného bytu sa pohybuje okolo 15 EUR za meter štvorcový obytného priestoru, čo môže stáť spolu asi 900 EUR.

    Odborná rada zo spoločnosti ALTERNATIV s.r.o.

    1. Oplatí sa zrekonštruovať starý byt pred predajom?

    Na túto otázku nie je jednoznačná odpoveď. Niekto si radšej kúpi neprerobený byt a dá si ho upraviť podľa svojích predstáv a naopak, niekto si chce kúpiť už nový, alebo prerobený byt a ihneď si užívať svoje nové bývanie.

    2. Ako dlho trvá rekonštrukcia priemerného bytu?

    Čas rekonštrukcie závisí od množstva vykonávaných prác. Treba si uvedomiť, že každá rekonštrukcia vyžaduje určitý si čas a pri zachovaní technologických postupov to nejde zo dňa na deň. Priemerná dĺžka kompletnej rekonštrukcie bytu trvá cca osem týždňov.

    3. Potrebujem stavebné povolenie pre rekonštrukciu bytu?

    Zákazníci si často neuvedomujú, že aj na rekonštrukciu bytu treba spĺňať určité legislatívne nariadenia. V prípade úpravy, výmeny bytového jadra je potrebný statický posudok, na základe ktorého bytové spoločenstvo schváli úpravu a následne je potrebné požiadať o povolenie na takúto rekonštrukciu. Toto vybavenie zaberie určitý si čas a s tým ľudia často nepočítajú.

    Pán Dušan Moravčík, spoločnosť ALTERNATIV s.r.o.

    5. Rekonštrukcia kúpeľne

    Nová kúpeľňa v byte môže byť pomerne veľkým výdavkom, čo je pochopiteľné. Obnova a modernizácia starej kúpeľne si vyžaduje rozsiahlu a dobre naplánovanú prácu rôznych majstrov a remeselníkov a nakoniec montáž vybavenia. Pri takýchto prácach, okrem elektrických a vodovodných inštalácií, treba vykonať i tieto práce:

    - obstaranie keramických obkladov (obkladačiek) strednej akostnej triedy,

    - odstránenie starých obkladačiek,

    - lepenie a škárovanie obkladačiek,

    - obstaranie a montáž záchodovej misy a splachovača,

    - obstaranie a montáž sprchovej kabíny alebo vane,

    - obstaranie a montáž umývadla,

    - obstaranie a montáž batérií,

    - obstaranie a montáž rôznych doplnkov.

    5.1. Rekonštrukcia kúpeľne – cena

    Prerábka kúpeľne orientačne môže stáť 1 000 EUR a viac.  

    6. Maliarske práce

    Maľovanie bytu je jednou z posledných fáz, keď už váš byt začína vyzerať tak, ako má. Maliarske práce, okrem maľovania, resp. pred maľovaním, zahŕňajú možné omietanie a povinné brúsenie/vyrovnávanie stien, ako aj bielenie stropu; ak sa tak rozhodnete, zvyšok bytu môže byť iba vybielený alebo môže byť tónovaný. Maliari vykonávajú tieto práce:

    - brúsenie, vyrovnávanie stien,

    - natieranie všetkých stien a stropov emulziou,

    - farbenie (natieranie) okien a dverí a betónových povrchov,

    - bielenie (maľovanie) stien a stropov,

    - spracovanie prechodov a rohov.

    Po omietnutí, suchej montáži a vybielení priestor pôsobí sviežo  
    Po omietnutí, suchej montáži a vybielení priestor pôsobí sviežo  

    6.1. Maliarske práce – cena

    Cena priemerných maliarskych prác sa pohybuje medzi 1 – 3 EUR/m2,  kompletné maľovanie môže stáť okolo 100 EUR, bez materiálu a dodatočných prác.

    7. Kladenie nových parkiet

    Ak počas rekonštrukcie meníte parkety, odporúčame vám zvoliť si trojvrstvové hotové parkety, pretože sa kladú najrýchlejšie a najjednoduchšie. Parkety by sa mali klásť po maľovaní. Práce parketára sú:

    - obstaranie parkiet,

    - kladenie parkiet,

    - hobľovanie a lakovanie parkiet.

    7.1. Cena kladenia parkiet

    Cena kladenia parkiet s hobľovaním a lakovaním sa pohybuje medzi 25 a 35 EUR/m2. Kladenie parkiet v byte o rozlohe 60 m2 stojí 1 500 až  2000 EUR.

    8. Výmena okien a dverí

    Ťažko je odhadnúť, koľko by stála výmena okien a dverí v priemernom byte, pretože to väčšinou závisí od počtu dverí a okien v miestnosti, ale aj od ich veľkosti, hrúbky a materiálu, z ktorého sú vyrobené. Montáž okna sa zvyčajne pohybuje od 50 do 130 EUR. Za obstaranie (nákup) a montáž štandardných krídlových dyhových  interiérových dverí treba vyčleniť okolo 150 EUR. Cena vchodových dverí,  v závislosti od toho, aký majú bezpečnostný systém a z akého sú materiálu, sa pohybuje od 450 do 720 EUR.

    9. Cena rekonštrukcie

    Koľko stojí rekonštrukcia bytu? Ak chcete kúpiť starý byt, za účelom jeho renovácie, buďte veľmi pozorný na jeho kúpnu cenu. Rekonštrukcia objektu je v mnohých prípadoch oveľa náročnejšia ako novostavba a je nákladovo takmer rovnaká. Cena rekonštrukcie bytu závisí od množstva zásahov, typu a kvality vstavaných materiálov, dodávateľa, zložitosti renovácie atď. Cena kompletnej úpravy bytu s demoláciou priečok, postavením nových stien, kompletnou obnovou elektrických inštalácií, zhotovením nového vykurovania, montážou sadrokartónu, kladením obkladačiek, parkiet a maliarskymi prácami, sa začína od 400 EUR/m2 až do 600 EUR/m2 a viac. Potom za rekonštrukciu bytu na kľúč, s výmerou 65 m2, zaplatíte takých 35 000 EUR. Ak chcete pomoc architekta alebo interiérového dizajnéra, zaplatíte 15 EUR/m2, za väčšie plochy, ešte menej, čo je zanedbateľná suma v porovnaní s cenou celkovej renovácie. Avšak vám to môže ušetriť veľa času a peňazí a výsledok bude vizuálne oveľa lepší. 

    Ak sa rozhodnete pre rekonštrukciu bytu, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy, ale aj dodávateľov a výrobcov,  s ktorými spolupracujeme, ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách si môžete pozrieť v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1493
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu?

    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu
    10
    29

    KOMTECH - Správa budov, s. r. o.


    10
    1

    Ľubomír Semivan


    9.5
    0

    Vesystem s.r.o.


    9.3
    0

    Vladimír Češek

    Kopanice 953
    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené