Pre oblasť
    Coneco Racioenergia 2024

    Rekonštrukcia kúpeľne – ceny, nápady a rýchlosť prác

    Článok si prečítalo viac ako 2141+ používateľov
    Kúpeľňa je priestor, ktorý musí mať predovšetkým úžitkovú hodnotu, ale určite by mal vyzerať dobre. Je to čoraz ťažšie dosiahnuť, pretože sa zvyšuje počet kúpeľňových (sanitárnych) prvkov a zariadení, ako aj inštalácií. Musíte si tiež uvedomiť, že nejde iba o výmenu viditeľných častí; je oveľa dôležitejšie vymeniť všetky neviditeľné inštalácie. Kompletná rýchla rekonštrukcia kúpeľne zahŕňa výmenu kúpeľňovej (sanitárnej) keramiky, podlahových a stenových krytín, elektroinštalácií a osvetlenia, prívodov a odtokov vody a kanalizácie. Počas rekonštrukcie (renovácie) vymeníte nielen staré opotrebované vedenie a potrubia za funkčné a nové, ale kúpeľni dodáte aj moderný vzhľad, a bude vám slúžiť dlhé roky.
    Odborný článok 2141
    rekonstrukcia kupelne
    Máme 2059 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia kúpeľne:

    1. Odborné posúdenie rekonštrukcie kúpeľne

    Rekonštrukcia kúpeľne je spravidla náročná, komplexná a vôbec nie lacná záležitosť. Pred začatím práce je potrebné určiť, čo všetko treba vymeniť. To prakticky znamená nahliadnutie do stavu všetkých vedení, potrubí, pripojení, ako aj posúdenie možnosti inštalácie nových prvkov a systémov, ako je napríklad podlahové kúrenie. Dobre a profesionálne naplánovaná rekonštrukcia kúpeľne vám dokáže ušetriť nielen veľa peňazí, ale aj kopec času a zbytočných  nervov.

    2. Akí majstri sú potrební pre takéto práce?

    Rýchle vynovenie kúpeľne si vyžaduje zladenosť, kontinuitu a dokonalú organizáciu práce, a teda aj všetkých zhotoviteľov angažovaných pri vykonávaní prác. Spravidla sú to zhotovitelia mechanických, vodovodných a elektrických inštalácií, obkladači. Pre rýchlejšiu prácu a možné úspory je možno jedným z najlepších riešení výkon práce na kľúč, pretože  v takom prípade nesie všetku zodpovednosť jeden zhotoviteľ, ktorý vykonáva prácu  so subdodávateľmi.

    Keď zbierate cenové ponuky od zhotoviteľov, venujte pozornosť tomu, či obsahujú všetky nasledujúce elementy: demontáž zariadení a odstraňovanie dlaždíc (starých obkladačiek), odvoz stavebného odpadu, hrubé vodoinštalatérske práce, murárske práce, príprava podlahových a stenových podkladov pre dlaždice a ich inštalácia, škárovanie a jemné inštalačné práce. Ak sa rozhodnete materiál obstarať prostredníctvom zhotoviteľa, bude  o niečo lacnejší, pretože väčšinou nakupujú vo veľkoobchodoch za nižšiu cenu. Materiál v tomto prípade zahŕňa keramické dlaždice, stavebný a vodovodný materiál (rúry, kolená, prípojky, lepidlo, piesok, betón, škárovacie hmoty a podobne), kúpeľňovú keramiku, sprchu a/alebo vaňu, umývadlo (umývadlá) a iné.

    3. Moderná kúpeľňa – nápady a vybavenie      

    Najprv sa musíte rozhodnúť, ako bude kúpeľňa vyzerať ako celok. Neviete si predstaviť,  ako vyzerá moderná kúpeľňa? S nápadmi by vám mohol pomôcť architekt alebo interiérový dizajnér, odborník na interiérový dizajn. Prvky do kúpeľne si môžete vybrať prostredníctvom špecializovaných portálov, webových stránok a katalógov, ale tiež navštívením obchodov  pre kúpeľňové vybavenie a uistiť sa, že to, čo ste videli, je naozaj to, čo chcete. Plánovanie kúpeľne môže uľahčiť aj predajný konzultant, pretože spravidla majú program na kreslenie   a výpočet technických pôdorysov, ktorý presne ukazuje, ako bude kompletná kúpeľňa vyzerať, keď bude hotová. Podľa veľkosti miestnosti by ste si mali zvoliť vybavenie  a rozmery keramických dlaždíc. Veľké formáty sú určené pre veľké kúpeľne a naopak, pretože zanechávajú úplne iný dojem.

    Kúpeľňa
    Moderná kúpeľňa

    4. Výmena inštalácií

    Poloha a smer inštalačných rúrok do veľkej miery určuje umiestnenie sanitárneho zariadenia. Najčastejšie je najväčšou prekážkou miesto prechodu zvislého kanalizačného potrubia, ktoré odvádza všetku odpadovú vodu. Záchodová misa musí byť čo najbližšie k tomuto otvoru, aby bola prípojka čo najkratšia a aby šanca na upchatie bola čo najmenšia. Dlhá prípojka môže narušiť pevnosť a statiku dosky, v ktorej je nainštalovaná. Inštalácie sú často skryté pomocou sadrokartónových dosiek (suchá výstavba). V takom prípade sú zásahy aj údržba oveľa jednoduchšie, pretože si nevyžadujú zásahy do konštrukcie objektu. Pri inštaláciách je najdôležitejšie správne prevedenie spádu a odtoku.

    Podlahové kúrenie v kúpeľni je dnes takmer štandardom. Môžete si zvoliť elektrické alebo teplovodné podlahové kúrenie, ale pri rekonštrukciách sa odporúča inštalovať elektrické podlahové kúrenie. Pri inštalácii teplovodného podlahového kúrenia sa musí zdvihnúť úroveň podlahy, na čo nie vždy existujú podmienky.

    Podlahové kúrenie
    Aby vám pod bosými nohami bolo príjemne, môžete si nainštalovať elektrické alebo teplovodné podlahové vykurovanie

    Odborná rada zo spoločnosti Renovujeme interiér s.r.o.

    1. Na čo všetko treba dbať pri rekonštrukcii kúpelne?

    Najskôr je dobré vedieť prečo chcete rekonštrukciu kúpeľne vôbec urobiť a aký osoh z toho budete vy a vaša rodina mať. Keď toto budete vedieť, tak môžete prejsť celou rekonštrukciou o niečo ľahšie. Treba si vytvoriť predstavu o tom, ako by mala vaša nová kúpeľňa vyzerať. Je dobré pozrieť si nejaké inšpirácie na internete a aj reálne kúpeľne v predajniach či u známych. Následne sa rozhodnite, či si dáte urobiť odbornejšiu vizualizáciu (tu najľahšie realizačná firma porozumie vašim predstavám) alebo si zoberie papier a pero a proste si urobíte náčrtok a prejdete si detaily na mieste s konkrétnymi pracovníkmi. Kľúčové je vybrať si schopného dodávateľa prác a materiálov, ideálne merítko je, že skutočne už realizoval mnohé kúpeľne. Keď sa nevie preukázať zoznamom realizačných fotiek a referencií hľadajte ďalej, pretože kritérium najnižšia cena nemusí byť správna voľba. Ďalej sa treba obrniť vytrvalosťou a byť schopný zvládnuť nedorozumenia a problémy, ktoré môžu vzniknúť a dotiahnuť veci do úspešného konca. 

    2. Je náročné prerobiť kúpelňu v paneláku?

    Ak niekto realizuje už viacero prerábok tak veci idú ľahšie a má väčšie porozumenie celej tejto témy. Keď sa idete pustiť prvýkrát do prerábky, tak odporúčam radšej si tento zámer prebrať s niekým, kto rekonštrukcie realizuje, aby ste sa vyhli možným nedorozumeniam a zastaveniam. 

    3. Sprchový kút alebo vaňa, ako sa rozhodnúť? 

    Väčšina ľudí z praktického hľadiska volí sprchový kút, ak je však v rodine malé dieťa alebo si chcete každý týždeň poležať vo vani, tak si dajte namontovať radšej vaňu. Pokiaľ sú možnosti v priestore, tak je praktické dať si urobiť sprchu aj vaňu. Sprchu môžete využiť denne, ale horúci kúpeľ najmä v chladnejšom počasí môže padnúť veľmi vhod.

    Pán Richard Tinka, spoločnosť Renovujeme interiér s.r.o.

    5. Odstránenie dlaždíc (obkladačiek)

    Odstránenie keramických dlaždíc v kúpeľni v skutočnosti znamená ich rozbitie a zoškrabanie zvyškov zo stien. Ak sa obklad vydul, jedna alebo viac kachličiek sa odlepili od steny, je ich odstránenie najlepším riešením. Keď sú všetky odstránené, povrch musí byť vyrovnaný vyrovnávacou hmotou, aby sa podklad pripravil na nové obkladačky. Pri odstraňovaní podlahových dlaždíc umiestnených nad podlahovým vykurovaním treba postupovať veľmi opatrne, aby nedošlo k poškodeniu vykurovacích potrubí.

    Najlepšie je odstránenie dlaždíc a odvoz odpadu zveriť do rúk profesionálov, aj keď v týchto prvých fázach hrubých prác môžete ušetriť nejaké peniaze, ak si to urobíte sami.

    6. Obkladačky (dlaždice) a mozaiky do kúpeľne

    Dá sa povedať, že keramické dlaždice sa vždy väčšinou používali v kúpeľni, a preto sú k dispozícii v mnohých formátoch a farebných prevedeniach. Z hľadiska kvality sú povrchy obložené keramickými obkladačkami veľmi podobné mozaikám, ktoré svojimi drobnejšími dezénmi môžu urobiť kúpeľňu dynamickejšou a farebne pestrejšou. Predsa treba dbať na to, že vo veľkých kúpeľniach môže veľa mozaík spôsobiť opačný efekt a pôsobiť rušivo  a nezladene. Mozaika sa robí v malých kúpeľniach alebo vo veľkých, ale iba na zvýraznenie klasických obkladačiek (dlaždíc).

    Pokládka dlaždíc
    Dlaždice sú k dispozícii v mnohých formátoch a farebných prevedeniach

    7. Kameň a drevo v kúpeľni

    Okrem dlaždíc (obkladačiek) a mozaiky, ktoré sa považujú za klasické, v kúpeľniach sa čoraz viac používajú aj iné materiály. Čoraz populárnejšie sú dlaždice a dosky z kameňa. Kameň v kúpeľni pôsobí klasicky a elegantne, aj keď trochu chladne. Kameň si vyberajú tí, ktorí chcú originalitu a klasiku. Kamenné dosky však nie sú také trvanlivé a odolné ako keramické dlaždice a ich údržba je náročnejšia.

    Trocha iným, ale určite oveľa zaujímavejším riešením v kúpeľni je drevo. Drevo v kúpeľni sa nepoužíva výlučne na kusy nábytku a rôzne doplnky, ale aj na obklad stien a podláh. Drevené podlahové krytiny vyzerajú pod bosými nohami veľmi pohodlne. Musíte si samozrejme zvoliť taký druh dreva, ktorý odolá zmenám teploty, vode a vlhkosti. Na to sú najlepšie niektoré druhy tropických stromov, napríklad tíkové drevo, ktoré sa používa aj v lodiarstve (pri stavbe lodí), so špeciálnymi druhmi ochranných náterov. Okrem toho drevo si vyžaduje osobitnú starostlivosť. Odporúča sa umiestniť drevené obloženie tak, aby bolo zdvihnuté z podlahy a aby bola vonkajšia strana vetraná.

    Mramorová kúpeľňa
    Mramorová kúpeľňa

    8. Kúpeľňa bez obkladačiek

    Nemáte príliš veľa času na rekonštrukciu (renováciu) svojej kúpeľne? Pýtate sa, ako by mala vyzerať moderná kúpeľňa? Môžeme vám povedať, že kúpeľňa bez dlaždíc má oproti tej  s nimi veľa výhod. Okrem toho, že kúpeľňa vyzerá neobvykle a moderne, jej rekonštrukcia je  oveľa rýchlejšia, pretože po odstránení starých dlaždíc už netreba zbytočne strácať čas s prípravou podkladu, lepením a sušením nových dlaždíc a škárovaním. Celý proces potom trvá len pár dní. Staré dlaždice môžete natrieť hladkým náterom, ktorý nemá žiadne škáry, aby sa nezadržiavali nečistoty. Údržba a čistenie celej kúpeľne je oveľa jednoduchšie. Opravy  v budúcnosti budú tiež jednoduchšie, pretože sa dlaždice nebudú musieť odstraňovať  a inštalovať nové a nebudete ich musieť mať v rezerve.

    Umývadlo na dosku
    Umývadlo umiestnené na doske

    9. Koľko stojí rekonštrukcia kúpeľne?

    Koľko by stála kompletná rekonštrukcia kúpeľne? Cena závisí od rozsahu prác, kvality materiálov, ktoré chceme použiť a veľkosti kúpeľne. Cena môže byť od 2 000 EUR do  6 000 EUR. Majte pritom na zreteli, že so štvorcovými metrami sa náklady nezvyšujú, to znamená, že menšia kúpeľňa môže byť nákladnejšia ako veľká.

    Odborný článok 2141
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia kúpeľne?

    Máme 2059 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia kúpeľne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2059 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia kúpeľne
    9.3
    0

    Ján Kačany


    8.8
    0

    Green Moon Co s.r.o.


    9.7
    0

    ZAJÍČEK - MH STAV s. r. o.


    8.7
    0

    Miloš Jurica - JUREKO


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené