Pre oblasť

    Kotol na pelety, pec na pelety

    Článok si prečítalo viac ako 2120+ používateľov
    Na vykurovanie domácnosti môžete použiť rôzne druhy palív, dokonca aj tie, ktoré sa súhrnne označujú ako biomasa. Biomasa zahŕňa priemyselné rastliny a energetické plodiny, biologický odpad, tiež odpad z lesov a píl – jedným slovom, všetko, čo je prírodného pôvodu, ale sa nevyužije počas priemyselnej výroby, a môže sa spaľovať v peciach na pevné palivá. Keď drevo, v akejkoľvek podobe, horí, ono uvoľňuje energiu, ktorú roky absorbovalo zo svojho okolia. Na spaľovanie rôznych foriem drevenej biomasy sa používajú rôzne vykurovacie telesá. Okrem pecí na drevo, najvyhľadávanejšia je pec na pelety.
    Odborný článok 2120
    vykurovanie peletami
    Máme 617 realizátorov v oblasti Kotol na drevo, pelety, plyn:

    1. Pelety

    Pelety sú novším druhom biopaliva, ktoré sa z roka na rok,  s rastúcim povedomím o ochrane životného prostredia a hospodárnom využívaní zdrojov, stáva čoraz populárnejším. Existujú drevené pelety a agropelety, v závislosti od toho, z ktorých základných surovín sa vyrábajú, a získavajú sa spracovaním všetkých druhov zvyškov dreva a odpadu z výroby, resp. ich mletím, sušením a lisovaním. Energetická hustota peliet je vyššia ako hustota guľatiny, štiepaného dreva alebo pilín, a preto patrí k palivám s vysokou kalorickou hodnotou. Pelety sú vyrobené sekaním na valcovité kúsky s priemerom 0,5 cm – 1,5 cm a dĺžkou až 3 cm. Sú balené a predávané v rôznych baleniach a hmotnostiach, najčastejšie vo vreciach do 50 kg. Pelety sú najčistejším druhom paliva pre každodenné použitie, sú absolútne neškodné pre ľudské zdravie a prírodné prostredie a sú vynikajúcou náhradou fosílnych palív.

    1.1. Pelety – cena vykurovania na pelety

    Vykurovanie peletami je najefektívnejším druhom vykurovania biomasou, hoci pelety sú drahšie ako štiepané drevo. Koľko stoja pelety? Cena vykurovania peletami sa pohybuje okolo 1 200 EUR ročne.

    2. Kotol na pelety

    Pelety možno spaľovať v  rôznych druhoch pecí, krbov a kotlov, či už ide o ústredné kúrenie alebo jednotlivé vykurovacie telesá. Všeobecne na vykurovanie peletami možno použiť  zariadenia s výkonom 5 kW a viac. Menšia pec na pelety môže vykurovať iba jednotlivé miestnosti a väčšia slúži na ústredné kúrenie. Dá sa povedať, že ide o populárny druh bytového zariadenia.

    2.1. Pec na pelety so zásobníkom

    Kotol na pelety má zvyčajne zásobník, do ktorého sa vmestí 15 až 65 kg drevených peliet. Kotol má kúrenisko, v ktorom horí palivo. Medzi nimi je spojovací priestor (kónus), ktorým sa pelety automaticky dopravujú zo zásobníka do kúreniska. V tomto procese je nápomocný  ventilátor, ktorý reguluje množstvo prichádzajúceho vzduchu, a tým aj intenzitu spaľovania. Kotol má aj elektronické komponenty – snímače a merače – ktoré umožňujú automatickú prevádzku. Pec na pelety na ústredné kúrenie môže rovnako dobre fungovať i na drevo. Najdôležitejším rozdielom však je, že do zásobníka sa zmestí štyrikrát viac peliet ako štiepaného dreva, čo prakticky znamená, že ho nebudete musieť tak často dopĺňať.

    Kotol na pelety
    Kotol na pelety automaticky dopravuje palivo zo zásobníka do kúreniska

    3. Peletové krbové kachle – cena

    Keďže existuje niekoľko druhov peletových pecí (pecí na pelety), v rôznych veľkostiach a s rôznym výkonom, ich ceny sa podľa toho líšia. Kotol na pelety stojí 2 000 až 5 000 EUR. Kotol na vykurovanie jednotlivých miestností je zvyčajne výkonu do 5 kW, na ústredné kúrenie až 50 kW.

    4. Pec na pelety a drevo – cena

    Pec na pelety a drevo je kombinovaná, môže sa kúriť i jedným i druhým palivom za rovnakú cenu, akú by ste zaplatili za samostatnú pec na pelety alebo na drevo. Existuje niekoľko druhov týchto kombinovaných pecí, aj keď vo väčšine modelov nie je možné kúrenie súčasne s oboma druhmi paliva. Najnovšie modely však majú samostatné kúreniská na pelety a drevo. Tiež vo väčšine modelov je spaľovanie stimulované regulátorom prírodného prietoku vzduchu. Najlepšie modely sú tie, ktoré majú zabudované ventilátory, ktoré regulujú optimálne spaľovanie. Jedinou nevýhodou kombinovaných pecí je nižšia účinnosť spaľovania.

    Koľko stoja kombinované pece? Pece na pelety a drevo stoja 3 500 až 6 000 EUR.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 2120
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kotol na drevo, pelety, plyn?

    Máme 617 realizátorov v oblasti Kotol na drevo, pelety, plyn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 617 realizátorov v oblasti Kotol na drevo, pelety, plyn
    10
    2

    MR Staviame s.r.o.


    9.8
    0

    RKV - Kúrenie, Voda, Plyn


    9.4
    0

    Ing. Peter Mikulička - PVM SYSTÉM


    10
    0

    Interior Ceramic s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené