Pre oblasť

    Zvuková izolácia stien, stropu a podlahy

    Článok si prečítalo viac ako 1948+ používateľov
    Keď hovoríme o izolácii, väčšinou máme na mysli tepelnú a menej často zvukovú izoláciu, ktorá je rovnako dôležitá. V prostrediach, v ktorých žijeme, ruší nás napr. mestská doprava, bežné zvuky z ulice, sirény, ktoré sa časom stali „pozadím“, ktoré už vedome neregistrujeme. Aby ste sa chránili a poskytli svojim zmyslom vzácny oddych, môžete urobiť odhlučnenie stien, stropu a podlahy.
    Odborný článok 1948
    zvukova izolacia stien stropu a podlahy
    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    1. Hluk

    Zvuk sa prenáša do priestoru, v ktorom žijeme, dvoma spôsobmi – vzduchom a vibráciami cez materiály, ktoré nás obklopujú. Vzduchom sa prenášajú zvuky reči, hudby, prístrojov, automobilov a podobne, cez stavebné konštrukcie a materiály preniká ako hluk alebo ozvena.

    Čím je niektorý konštrukčný prvok ťažší, napríklad stena, tým lepšie odráža zvuk, cezeň prechádza menej signálov. Prechod zvukových signálov cez konštrukciu je možné znížiť jeho hrúbkou, zvlášť pridaním zvukových izolátorov.

    2. Zvuková izolácia vnútorných stien

    Problém prenosu zvuku je najvýraznejší v obytných budovách. V nich by mali byť nielen lepšie izolované steny medzi bytmi, taká by mala byť aj medziposchodová konštrukcia. Prenos zvukov vo vnútri bytu alebo domu je možné znížiť, ak sú všetky vnútorné povrchy – steny, podlahy a stropy – pokryté absorpčnou vrstvou materiálu, t. j. tlmičmi. Zvuk si predovšetkým zachovávajú mäkké povrchy – povrchy pokryté textíliami, kobercami, gumou.

    3. Zvuková izolácia podlahy

    Zvuk krokov z chodby alebo hluk zo schodov alebo z horných bytov niekedy môže byť skutočným problémom. To sa dá riešiť dobrou izoláciou podlahy, aj keď oveľa dôležitejšia je kvalitná izolácia medziposchodovej dosky. Efektívny spôsob zvukovej izolácie medziposchodovej dosky je tzv. plávajúca podlaha. Táto izolácia sa kladie tak, že sa zvukový izolátor položí na holú betónovú dosku, na ňu sa urobí poter, a potom sa použije konečná vrstva. Zvukovým izolátorom je v takýchto prípadoch väčšinou tvrdý materiál, ako je polystyrén (Styropor alebo Styrodur).  Jeho hrúbka nesmie byť menšia ako 4 – 5 cm, aby bola vôbec zvuková izolácia, a ak je podlahové kúrenie, tak minimálne 7 cm. Nad tvrdý izolátor urobí sa mokrý alebo suchý poter. Je veľmi dôležité, aby plávajúca podlaha mala dilatačné pásky.

    4. Zvuková izolácia stropu

    Ak chcete zväčšiť hrúbku stropu kvôli ochrane od horných susedov, bude najlepšie umiestniť izoláciu pod nosnú konštrukciu. To výrazne zníži prenos hluku.

    5. Zvuková izolácia okien

    Zvuk sa môže prenášať aj cez nábytok. Slabšie vysielače sú masívne vodotesné dvere – napríklad tie z masívneho dreva alebo s hrubšími výplňami. Zvuky, ktoré sa do interiéru dostávajú zvonka oknami, je možné stlmiť dodatočnou izoláciou (viacvrstvové sklo alebo priestor medzi sklami vyplnený plynom). 

    6. Zvuková izolácia dverí

    Hrubé steny a okná nestačia na pokoj a ticho v domácnosti – také musia byť aj dvere, pretože sú tiež dôležitým izolačným prvkom. Pre dvere je najdôležitejší materiál, z ktorého sú vyrobené. Husté a pružné materiály, ako je hliník, sú vynikajúcimi vodičmi a vyžadujú si dodatočnú izoláciu. Masívne drevo sa považuje za najlepší izolátor. Veľké percento hluku prenikne rôznymi prasklinami vrátane tých okolo dverí – preto je nevyhnutné, aby boli nepriepustné. Najslabšie body na dverách sú v tomto zmysle sklenené povrchy, ak existujú, zámky a uzamykacie body.

    7. Zvuková izolácia – cena

    Koľko stojí zvuková izolácia? Cena predovšetkým závisí od druhu a hrúbky materiálu. Izolačná pena v kotúči s hrúbkou 3 až 6 mm stojí od 0,4 do 1,4 EUR/m2. Hrúbka dosky pre zvukovú izoláciu do 3 cm je 10 – 30 EUR/m2.

    Odborný článok 1948
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sadrokartóny?

    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny
    10
    2

    ELEKTRO KLIMA - MP s.r.o.


    9.3
    0

    KOAK, s.r.o.


    8.7
    0

    Alexkarton s.r.o.


    8.7
    0

    One Building Co., s.r.o. ,


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené