Pre oblasť

    Realizačný projekt (projekt k samotnej realizácii stavby – PRS) a rozdiel medzi projektom k žiadosti

    Článok si prečítalo viac ako 1537+ používateľov
    Projekt k žiadosti o stavebné povolenie je nevyhnutný, bez neho nie je možné získať príslušné stavebné povolenie. Mnoho investorov nevie, že rovnako tak je nevyhnutný realizačný projekt, ktorý sa vypracúva k samotnej realizácii stavby. Oba projekty sú stanovené zákonom a ich správnosť sa kontroluje na samotnom stavenisku, bez nich prakticky nemožno začať s výstavbou.
    Odborný článok 1537
    realizacny projekt
    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    1. Projekt k žiadosti o stavebné povolenie (PSP)

    Ako samotný názov napovedá, PSP potrebujeme na získanie stavebného povolenia. Tento projekt obsahuje rôzne dokumenty a návrhy, na základe ktorých príslušný stavebný úrad rozhoduje o vhodnosti (primeranosti) budúceho objektu a splnení predpokladov na vydanie stavebného povolenia.

    PSP ​​obsahuje hlavný zošit, dokument, ktorý je chrbtovou kosťou Projektu k žiadosti o získanie stavebného povolenia. Ďalšia časť je architektúra – stavebná časť obsahujúca rôzne plány a výkresy budúceho objektu, projekt statiky – obsahuje statické posúdenie stavby, ktorou zodpovedný  projektant preukazuje mechanickú odolnosť a stabilitu nosnej konštrukcie, geodetické prieskumy, protihlukovú ochranu, protipožiarnu bezpečnosť stavby atď.

    Hlavnou funkciou PSP je získanie stavebného povolenia, takže jeho obsah je tomu prispôsobený, to znamená, že ani tieto plány, ani návrhy nemôžu slúžiť ako podklad pre stavbu objektu v teréne. Projekt k žiadosti na získanie stavebného povolenia je iba dôkazom príslušnému stavebnému úradu, že sú splnené všetky formálne podmienky stavby.

    2. Projekt na realizáciu stavby  (PRS)

    Projekt na realizáciu stavby – realizačný projekt je podrobne doplnenou a rozšírenou verziou projektu k žiadosti na získanie stavebného povolenia a je možné použiť ho na stavbu objektu. Až keď je projekt na realizáciu stavby dokončený, môže sa začať stavať v teréne, pretože je tento projekt povinný na základe zákona.

    Projekt na realizáciu stavby – realizačný projekt (PRS) sa líši od projektu k stavebnému povoleniu (PSP) tým, že obsahuje plány a výkresy s podrobnými technickými riešeniami, podrobnosťami o všetkých prvkoch a podrobný rozpočet celkových nákladov stavby. Z architektonických plánov vidieť presnú skladbu stien a ďalších konštrukčných prvkov, rozmery otvorov a priestorov. Určené sú všetky materiály, ktoré budú na výstavbu objektu použité, miesta pre vykurovacie a chladiace systémy, rozvrh osvetlenia. 

    Realizačný projekt obsahuje aj plán mechanických inštalácií, statiky, elektrických inštalácií atď. Výkresy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou realizačného projektu, sú podrobnejšie ako výkresy  projektu k žiadosti o stavebné povolenie (PSP), a preto ich možno použiť na vypracovanie výkazu výmer, t. j. zoznamu prác a materiálov. Iba na základe údajov obsiahnutých v realizačnom projekte je možné zvoliť zhotoviteľa (vykonávateľov určitých stavebných prác).

    Na základe realizačného projektu je výstavba skutočne predvídateľná, kvalitná a presná. Projekt na realizáciu stavby (realizačný projekt) musí byť na stavenisku, neustále k dispozícii všetkým, minimálne v jednom vyhotovení, aby mohol stavebný dozor kontrolovať, či sa všetko vykonáva v súlade s realizačným projektom. Musí byť k dispozícii aj pre prípadné návštevy stavebného inšpektora.

    Odborný článok 1537
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    8.7
    0

    Permaprojekt s. r. o.


    8.7
    0

    Tama architekti


    8.7
    0

    CREO ART - Ing. arch. Marek Šandrik


    8.7
    0

    Mac and partners


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené