Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Sibírsky smrekovec: dosky pre drevené terasy a fasády

    Článok si prečítalo viac ako 1915+ používateľov
    Chladná a ostrá sibírska klíma spôsobuje, že smrekovec rastie pomaly, je čoraz hustejší a pevnejší. Sibírsky smrekovec, ako máloktorý iný strom, sa môže pochváliť krásnou farbou a textúrou, a preto sa stal veľmi obľúbený pri výrobe drevených terás a fasád. Dosky zo smrekovca vydržia desaťročia. O ďalších charakteristikách tohto skvelého dreva si prečítajte v našom článku.
    Odborný článok 1915
    podlaha zo sibirskeho smrekovca
    Máme 299 realizátorov v oblasti Stavebné rezivo, drevo:

    1. Sibírsky smrekovec: niet mu rovného – bez konkurencie

    Preskúmali sme, prečo je sibírsky smrekovec obľúbeným (populárnym) stavebným materiálom, a dospeli sme k niektorým záverom: chladné oblasti Sibíri majú veľmi krátke letá, resp. vegetačné obdobie, preto je kmeň smrekovca hustejší a tvrdší, aby tak ťažšie odolával nepriaznivým poveternostným podmienkam, a pomalšie rástol do výšky. V tajge môžeme nájsť veľa druhov ihličnanov – sibírsku borovicu, sibírsky smrek, sibírsky céder a sibírsky smrekovec.

    Sibírsky smrekovec
    Sibírsky smrekovec pochádza z priestrannej a studenej Sibíri, preto má mimoriadnu kvalitu

    Sibírsky smrekovec sa najčastejšie používa ako stavebný materiál, preto je preň príznačná veľká odolnosť na všetky priaznivé a nepriaznivé poveternostné podmienky, tvrdosť, pevnosť, tiež odolnosť a trvanlivosť. Samorastlý smrekovec rastie pomaly, a preto je hustejší a pevnejší. Pre sibírsky smrekovec je charakteristická výrazná žltá farba, obľúbená pri výrobe drevených fasád, veránd a terás, hoci sa používa i na výrobu nábytku, bytového zariadenia, parkiet a iných prvkov. Rezané drevo najlepšej stolárskej kvality je vždy skvelou voľbou na výrobu záhradného nábytku, prístreškov,  paluboviek, schodov, stĺpov a drevených mostov. 

    Pod vplyvom slnka a vody smrekovec postupom času zošedivie. Tomuto procesu sa dá ľahko vyhnúť pomocou špeciálnych olejových náterov na drevo. Aj keď sa nedá úplne zabrániť farebnej zmene, ona je iba povrchová a vlastne chráni jadro. Sibírsky smrekovec sa zvyčajne nenatiera farbou, pretože neustále „pracuje“ – zmenšuje sa a rozširuje – a farba by sa veľmi rýchlo začala odlupovať a opadávať.

    2. Drevo na fasádu a plotové dosky zo smrekovca 

    Ak sa použije správne vybrané a kvalitné drevo, ktoré sa potom dobre ošetrí, vyzerá drevená fasáda nádherne a vydrží roky. Vďaka svojim vlastnostiam sa zdá, že sibírsky smrekovec je na tento účel vždy najlepšou voľbou. Odolný a krásny drevený fasádny obklad ozvláštni váš domov. Drevo sa používa aj na drevenice, záhrady, balkóny, ale aj ako obklad na steny, podlahu a strop.

    Drevená fasáda je zároveň vetraná, vďaka čomu je ešte viac izolovaná. Na fasády sa používajú hladké strešné dosky (kosoštvorcové a pravouholníkové), drevené debnenie (pierkové a vrubové dosky, C profil) a laty na podkonštrukciu. Dosky je možné veľmi ľahko umiestniť na akúkoľvek vonkajšiu alebo vnútornú stenu. Plotové dosky zo smrekovca sa môžu použiť  aj na balkónové a záhradné oplotenie. Sibírsky smrekovec je výborný na obnovenie a renováciu, pretože, ak je potrebné, možno vymeniť iba jednu dosku. 

    Fasáda zo sibírskeho smrekovca
    Fasáda zo sibírskeho smrekovca

    3. Drevo zo smrekovca na terasy

    Drevené terasy zo sibírskeho smrekovca sú veľmi populárne pre svoju životnosť a prijateľnú cenu. Terasy sú tiež veľmi bezpečné, rebrovaný povrch hornej strany dosiek zabraňuje pošmyknutiu. Tieto dosky sa používajú i na altánky, plošiny, záhradné chodníky, podlahu na balkón alebo  podlahu sauny, tiež okolo bazéna. Takéto dosky sa predávajú úplne pripravené na montáž a nevyžadujú ďalšiu ochranu; okrem toho, smrekovec ako každý ihličnan už má v sebe veľa živice, ktorá zabraňuje hnitiu a zvyšuje jeho odolnosť. Aby sa zachovala ich prirodzená farba, dosky sa natierajú  špeciálnymi olejmi alebo masťami.   

    Sibírsky smrekovec dosky
    Dosky zo sibírskeho smrekovca možno použiť ako podlahovú krytinu, ako obklad na fasádu...

    4. Sibírsky smrekovec – cena

    Koľko stoja smrekovcové dosky? Cena materiálu zo sibírskeho smrekovca závisí od kvality dreva, počtu a tvaru uzlov, objemu spracovania a tvaru výrobku (dosky, trámy, guľatiny atď.). Cena rezaného materiálu sa pohybuje okolo 470 EUR/m3, a výroba kusov na objednávku sa pohybuje okolo 550 – 1100 EUR/m3. 

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Ak potrebujete pomoc so stavbou, obráťte sa na Daibau, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 1915
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebné rezivo, drevo?

    Máme 299 realizátorov v oblasti Stavebné rezivo, drevo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 299 realizátorov v oblasti Stavebné rezivo, drevo
    10
    4

    EURO-MONT SK s.r.o.


    8.7
    0

    Lukáš Oláh


    8.8
    0

    SFÉRA Group s.r.o.


    10
    3

    RV-STAV - Rastislav Vörös


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené