Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Mramor alebo žula (granit)?

    Článok si prečítalo viac ako 6726+ používateľov
    Už sme hovorili o použití, inštalácii a cenách kameňa, preto si teraz niečo povieme o mramore a žule, ktoré sa už dlho rôznymi spôsobmi používajú na obkladanie vonkajších a vnútorných povrchov. Čo uprednostniť? Čo je odolnejšie - mramor alebo žula? Čo je vhodnejšie pre vonkajšie podmienky? V našom texte si prečítajte odpovede na tieto a podobné otázky, tiež o všetkom, čo potrebujete vedieť.
    Odborný článok 6726
    mrarmor
    Máme 364 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    1. Mramorové alebo žulové dosky?

    Hlavný rozdiel medzi mramorom a žulou je pôvod. Mramor je vlastne vápenec s určitými prímesami tvorenými sadaním pôdy (sediment), zatiaľ čo žula je čistého sopečného pôvodu. Keďže vápenec má belavú farbu, mramor je väčšinou taký, až na prípady, keď obsahuje viac farebných prímesí, a nadobúda ich tóny. Mramor je rozpoznateľný podľa charakteristických žíl, ktoré sa tiahnu a rozvetvujú pozdĺž neho, čo sú v skutočnosti príznaky tvorby vrstiev hmoty počas dlhého obdobia sedimentácie. Pre žulu sú dôležitejšie tmavšie odtiene a jej štruktúra je zrnitá. Mramorové dosky a žulové dosky sa používajú na vydláždenie prestížnych interiérov a exteriérov (tak je to už od dávnych čias), na obklady stien v kúpeľniach a verejných budovách.

    Mramor v interiéri
    Mramorové dosky vyzerajú skvele v každom interiéri

    2. Druh žuly a mramoru ovplyvňuje tvrdosť

    Na rozdiel od žuly, ktorú je možné rezať výlučne diamantovými čepeľami, mramor je považovaný za mierne mäkší materiál, pretože sa dá ľahšie tvarovať. Z hľadiska fyzikálnych a chemických charakteristík je žula oveľa odolnejšia a preto vhodnejšia ako stavebný materiál. V porovnaní so žulou mramor zle znáša pôsobenie vonkajších vplyvov, najmä kyselín, a rozpadá sa oveľa rýchlejšie. Na druhej strane má žula veľké výhody, a treba dodať, že sa ľahšie čistí a udržiava, pri výbere čistiacich prostriedkov sa môže byť menej opatrný.

    Žula v interiéri
    Žula má výrazne zrnitú štruktúru

    3. Vonkajší alebo vnútorný kameň?

    Žula je vždy lepšia na vonkajšie použitie vďaka svojej tvrdosti a väčšej odolnosti. Výhody žuly sú najlepšie viditeľné pri dláždených povrchoch, ktoré trpia určitým zaťažením (verejné povrchy). Pokiaľ ide o exteriér, môžete si vybrať oba druhy kameňa. V kuchyniach sa zásadne odporúča vždy žula, pretože kuchynské pracovné dosky sú povrchy, ktoré si vyžadujú väčšiu odolnosť. Samozrejme, vo väčšine prípadov je cena rozhodujúca, ale ak nie je, uprednostníme žulu.

    3.1. Žulové pulty

    Kamenné pracovné dosky na mieru sú určite najlepšou voľbou pre kuchynské pracovné dosky. Žulový pult je odolný proti nárazom, zmenám teploty, praskaniu a akýmkoľvek nečistotám a predovšetkým sa mimoriadne ľahko čistí a udržiava. Bohatá textúra prírodného kameňa dodá každej kuchyni prestížny vzhľad. Kamenné pulty na mieru  si môžete objednať v ktoromkoľvek kamenárstve.

    Odborná rada zo spoločnosti MramorLand, s.r.o.

    1. Aké sú rozdiely medzi prírodným a technickým kameňom?

    Na rozdiel od technického kameňa, prírodné materiály ako je mramor alebo žula Vás zaujmú svojou krásou a jedinečnosťou. Keďže sa jedná o prirodzene sa vyskytujúce materiály, ktoré sa ťažia zo zeme v blokoch, každý materiál je iný svojou štruktúrou a farebnosťou. Jedinečnosť prírodného kameňa je aj v jeho hĺbke odlesku, ktorá sa u umelého kameňa a gresu nedá dosiahnúť. Technický kameň sa prevažne používa na kuchynské pracovné dosky, dlažby a obklady. Technický kameň sa vyrába priemyselným spôsobom zmiešaním drveného prírodného kameňa - quarcitu so živicou a pigmentom. Jemnosť drvenia kamennej výplne vytvára aj vzhľad tohto výrobku. Technický kameň má zaručenú farebnosť a je odolnejší voči oteru a chemickému pôsobeniu bežných čistiacich prostriedkov. Technický kameň svojou kompaktnou farbou je obľúbený u architektov a dizajnérov pri návrhu moderných interiérov. Konečné rozhodnutie je však na klientovi, či preferuje prírodné materiály alebo technický kameň.

    2. Prečo odporúčate pracovnú dosku zo žuly alebo mramoru?

    Na začiatok by som upozornil, že mramor na kuchynskú pracovnú dosku nie je vhodný pre svoje technické vlastnosti. Jeho nasiakavosť je násobne vyššia ako u žuly a technického kameňa, má menšiu odolnosť voči poškrabaniu a nie je odolný voči kyselinám, ktoré sú obsiahnuté napríkad v potravinách ako sú citrusové plody a bežné čistiace prostriedky, a tiež káva alebo olej. Žula je oveľa vhodnejšia pre kuchynské pracovné dosky, pretože je odolnejšia proti poškrabaniu, je málo nasiakavá a pevná čo z nej robí úžasný materiál hlavne pre každodenne namáhané miesta v domácnosti ako je kuchynská pracovná doska. Správny výber materiálu a kvalitný dizajnový návrh zabezpečuje zákazníkovi funkčné, trvácne a zároveň krásne kamenárske dielo. Z titulu životnosti, nenáročnosti údržby, flexibility použitia, napríklad na spracovanie potravín priamo na kuchynskej pracovnej doske, odporúčame prírodný kameň – žulu. Vďaka svojej originalite, kresbe a farebnosti, ktorý má každý žulový blok svojrázny bude pracovná doska zo žuly jedinečným a dominantným prvkom vašej kuchyne.

    3. Ošetrenie a ochrana povrchu prírodného kameňa?

    Pre ochranu voči vonkajším vplyvom odporúčame kameň pred inštaláciou alebo používaním naimpregnovať vhodným impregnačným prostriedkom na kameň. V MramorLande všetky produkty, ktoré opustia výrobu sú naimpregnované. Dôležitá je aj pravidelná údržba kameňa prostriedkami na kameň. Upozorňujeme na to, že prostriedky na údržbu kameňa sú odlišné u mramoru a žuly. Technický kameň je možné udržiavať prostriedkami vhodnými na žulu.

    Pán Martin Fellner, spoločnosť MramorLand, s.r.o.

    3.2. Moderné náhrobné pomníky (náhrobné kamene)

    Z úcty k svojim predkom väčšina ľudí sa stará o ich hroby. Kameň je veľmi odolný a dlhotrvajúci materiál a vždy sa používal na náhrobky. Najčastejšie sa vyberá mramor a žula, ktoré sú nielen odolné a trvanlivé, ale spĺňajú aj estetické kritériá. Môžete si vybrať zo širokej ponuky pomníkov alebo urien. Mnoho kamenárov ponúka výber hotových výrobkov v katalógoch, vždy sa však môžete rozhodnúť pre niečo podľa svojej vlastnej predstavy, teda na objednávku.

    3.3. Mramorové schody (schodisko)

    Mramor a žula sú veľmi odolné proti opotrebovaniu a sú celkom vhodné na pochôdzne povrchy, akými sú kamenné schodiská. Kamenné schody sú vyrábané na mieru. Vyrábajú ich kamenári, ktorí najprv určia rozmery a urobia výkres schodiska. Potom sa podľa toho urobí konštrukcia a stúpadlá (schody). Mramorové schody môžu byť vonkajšie aj vnútorné, zatiaľ čo tie vo vnútri budovy môžu byť leštené, je oveľa lepšie, keď schody  mimo budovy majú drsnejšie povrchy. V takom prípade sa vždy odporúča zaoblený alebo brúsený kameň alebo protišmykové pásky.

    Mramorové schody interiér
    Mramor sa po stáročia používa v staviteľstve kvôli svojej výnimočnej kráse

    3.4. Žulové okenné parapety

    Žula a mramor sa používajú aj na výrobu tzv. okenných parapetov. Sú veľmi odolné proti úderom, dažďu, snehu a slnku, takže sú ideálnym materiálom pre vonkajšie prvky každej budovy. Kamenný okenný parapet je navyše esteticky skvelým riešením, pretože v priebehu rokov vyzerá rovnako a výborne sa hodí k fasádam v klasickom i modernom štýle. Na okenné parapety sa používa kameň s hrúbkou 2 cm – 3 cm. Odporúčame leštený kameň, ktorý je odolnejší voči nečistotám a z ktorého ľahšie odteká voda. Okraje takýchto parapetov sú šikmo prebrúsené, tiež kvôli ľahšiemu odvodu dažďovej vody.

    4. Žula – cena

    Koľko stojí žula? Žula, ktorá má menej výraznú zrnitú štruktúru, je homogénnejšia a teda aj drahšia. Žulové dosky sú 20 až 30 EUR/m2, ale sú aj nad 50 EUR/m2.

    5. Mramor – cena

    Koľko stojí mramor? Hodnota mramoru sa určuje podľa rozvetvenia a hustoty žíl a ich farby, pretože od toho závisí jedinečnosť spracovaného mramoru. Čím neobvyklejší je kus kameňa, tým elegantnejšie, monumentálnejšie a pôsobivejšie bude spracovanie. V tomto zmysle je mramor bez žíl najlacnejší, pretože je vizuálne „obyčajný“.  Priemerná cena mramoru je 12 – 30 EUR/m2, vzácnejšie exempláre môžu byť aj 50 EUR/m2.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Ak potrebujete pomoc so stavbou, obráťte sa na Daibau, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 6726
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kamenárstvo?

    Máme 364 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 364 realizátorov v oblasti Kamenárstvo
    9.8
    0

    JK GRANIT spol. s r.o.


    8.8
    0

    Kamenárstvo sv. Vincenta de Paul


    10
    1

    V - CENTRUM, s.r.o.


    9.8
    0

    Huňady Štefan


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené