Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Moderné tapety

    Článok si prečítalo viac ako 1734+ používateľov
    Ľudia sa zvyčajne rozhodnú pre tapety, keď chcú viditeľnejšie zmeny vo svojom dome alebo v jeho časti za menej peňazí. Interiéroví dizajnéri zvyčajne odporúčajú tapety do prázdnych a jednotvárnych priestorov. Pri výbere by ste však mali byť veľmi opatrní, pretože hranica medzi dobrým a zlým vkusom (gýčom) je veľmi tenká. Môže sa stať, že namiesto osvieženia a dynamizácie, vaša miestnosť bude vyzerať preplnená detailmi, ktoré odvádzajú pozornosť. Moderné tapety plnia svoju estetickú funkciu iba vtedy, ak dokonale zapadajú do interiéru vášho domu, k nábytku, záclonám, kobercom a iným interiérovým prvkom. Najlepšie je celý interiér zariadiť naraz, alebo si nechať poradiť od odborníkov.
    Odborný článok 1734
    moderne tapety
    Máme 525 realizátorov v oblasti Lepenie tapiet:

    1. Z čoho sú tapety vyrobené?

    Existuje viacej druhov tapiet, ale všetky sú vyrobené na báze papiera. Povedali by sme, že najjednoduchší typ sú práve papierové tapety, ktoré sa skladajú z jednej alebo viacerých vrstiev papiera. Horná strana môže byť potlačená alebo jednoducho jednofarebná. Ďalším druhom, o niečo zložitejším, sú reliéfne tapety, ktoré na hornú stranu majú nanesenú silnejšiu vrstvu farby vytvárajúcu reliéf. Nechýbajú ani vinylové tapety. Vyrábajú sa tak, že sa na lisovaný papierový podklad nanesie vinylová vrstva. Netkané vliesové tapety sú vyrobené z netkaných textílií, ich základ tvorí tepelne upravený papier. Lepenie týchto tapiet je veľmi jednoduché a ako stvorené pre začiatočníkov, lebo sa lepidlom natiera stena, nie tapeta. Sú aj flizelínové tapety, ale existujú aj iné druhy, vyrobené z drsných, kombinovaných, plastových alebo kovových vlákien. Vďaka moderným technológiám vznikli najnovšie typy, ktoré sa nepodobajú štandardným baleniam papierových tapiet, sú v podobe prášku a iba po ich nanesení na steny a vyschnutí vzniknú úžasné a fascinujúce obrázky.

    Odborná rada zo spoločnosti MalujemeKE

    1. Ako si vybrať vhodnú tapetu pre miestnosť bez toho, aby ste to prehnali farbami alebo vzormi?

    Odporúčam vyberať tapety pre konkrétnu miestnosť hlavne podľa využitia miestnosti. Ak je to pracovňa alebo kancelária, tak doporučujem fototapetu hlavne foto z diaľky s výhľadom (mesto, more apod.). V miestnosti, kde sa vykonávajú služby, kaderníctvo a podobne, sú vďačné fototapety s výraznými farbami na spestrenie. Detské izby sú vždy tie najkrajšie, tam je detský motív a deti vždy ťahajú návštevu, aby sa pochválili, čo majú vo svojej izbe na stene a, samozrejme. majú z našej práce najväčšiu radosť. Spálňa a obývacia miestnosť je už dnes dekorovaná väčšinou v jemnom tóne. Často sa ladí s nábytkom a veľakrát sa zoberie odtieň farby, ktorý dominuje na tapete a podľa neho sa dá zamiešať farba na steny na zvyšok  miestnosti. Nie je to pravidlo, ale tak to poznám z praxe. Výsledok je vždy zaujímavý a jedinečný. O to väčšine majiteľom nehnuteľnosti ide po hodinách strávených výberom vhodnej tapety.

    2. Z akých materiálov sú tapety vyrobené a ktorý materiál je podľa Vašej odbornej mienky najlepší?

    Materiálov tapiet je dneska viac ako dosť. Na úvod hneď spomeniem papierovú, ktorá by už nemala byť na trhu vôbec. Mení tvar a hlavne rozmer po vyschnutí, čo spôsobuje, že medzi pásmi sa vytvárajú nežiaduce medzery. Veľmi ťažko sa s ňou pracuje a údržba alebo čistenie je tam nulová. Nehovoriac o rýchlom vyblednuti tapety na svetle. Tapety ďalej máme vliesové, tieto si myslím, že sú najvhodnejšie, bežne najpoužívanejšie. Výborne sa s nimi pracuje, sú trvácne, nemenia rozmer po vyschnutí a keď sa ich nasýtite tak sa dajú veľmi ľahko odstrániť zo steny. Len zasa musím upozorniť na lacné akože vliesové fototapety z internetu. Neobsahujú skoro žiaden vlies, sú viac-menej papierové, obrázky v skutočnosti vyzeraju veľmi lacno a nemajú sýte farby. Už pri lepeni sa veľakrát znehodnocuje tapeta len používaním tapetovacej kefy. Ďalej máme tapety vinylové, hodia sa hlavne do záťažových miestnosti, akými sú kuchyňa, kúpeľňa a pod. Tiež poslúžia na zakrytie starších omietok, kde nemáme čas a chuť na obnovu celoplošného omietania. Odporúčam použiť lepidlo určené na lepenie ťažkých tapiet a z praxe viem, že je lepšie mandát lepidla AJ na tapetu, alebo ju pred lepením navlhčiť. Ľahšie sa s ňou pracuje a vyhneme sa strašidelným bublinkam, ktoré by mali po vyschnutí zmiznúť, no nie vždy tomu tak musí byť. Ďalej sú aj tapety textilné, nemali by byť vo vlhkom prostredí, radia sa medzi najkvalitnejšie tapety, no zatiaľ nemám pocit že by boli najpoužívanejšie. Sú umývateľne (ako aj vlies a vinyl), prezentujú ich aj ako zvukovú izoláciu. Tapety samolepiace sú vhodné hlavne na nábytok, sú stalo farebné, umývateľné a veľakrát pekne oživia nábytok, ktorého sme sa chceli zbaviť. Sú vhodné na oblepenie nesavych materiálov. Zažil som aj situacie, kde ľudia s nimi oblepuju bytové umakartové jadro. Ešte viem o tapetach Rauhfaser, už podľa názvu vieme odkadiaľ asi pochádzajú. Vyrábajú sa z recyklovaneho papiera, drevených vlákien a pilín. Zrnitost je rôzna. Technika lepenia je iná ako u iných tapiet a výhodov je, že sa môžu celoplošne premalovať na požadovaný odtieň.

    3. Aký by mal byť podklad, na ktorý sa tapeta lepí?

    Podklad pod tapetu by mal suchý, čo najrovnejši. Bez dier a prasklín. Tie by sa mali pred lepením vyspraviť. Podklad ďalej musí byť súdržný, čo znamená, že ak je tam veľa starých náterov, ktoré už majú tendenciu opadávať, je dobre a veľmi vhodné stenu navlhčiť a zoškrabať aj staré nátery farieb. Pri praci sa nám môže ľahko stať, že ako nanesieme lepidlo na stenu a následne lepíme tapetu, tak sa nám vytvárajú nekonečné bubliny a aj po dôkladnom pritlačení sa znovu vytvoria. Je to tým, že na stene bolo veľa náterov farby a tá nasala vodu z lepidla a následne sa začala odúvať. A nakoniec to najdôležitejšie. Penetrácia!!! Tá tam musí byť, bez nej to nebude nikdy práca s úsmevom. Je aj dosť dôležité, aby penetrácia dokonale vyschla. V lete by to mohlo byť cca 12 hodín, no viem, že vždy sa najlepšie pracuje, ak je to minimálne 24 hodín.

    Pán Mário Jelínek, MalujemeKE

    2. Lepenie tapiet

    Lepenie tapiet zvládnete aj sami alebo si zavolajte majstra, maliara, ktorý to urobí namiesto vás. Ak sa rozhodnete pracovať samostatne, podelíme sa s vami o niekoľko praktických tipov, ktoré vám prácu uľahčia.

    Na tapetovanie je potrebné náčinie, ktoré už pravdepodobne doma máte. Budete potrebovať meter, nožnice, nôž, ceruzku, štetec a tapetovací valček prítlačný gumový, štetec alebo valček na nanášanie lepidla, vedro pre lepidlo, lepidlo, vodováhu (libelu), skalpel, stôl a možno ešte niečo. Skôr než začnete s tapetovaním, uistite sa, že sú všetky tapetové rolky rovnaké, že v dizajne nie sú chyby a že sú všetky z rovnakej série. Iba v prípade, že sa to všetko zhoduje, všetky rolky budú mať rovnakú farbu a vzor. 

    Tapetovanie nechajte na skúseného majstra
    Tapetovanie nechajte na skúseného majstra

    Skôr než začnete lepiť tapety, mali by ste skontrolovať aj stenu. Ak sú na nej praskliny alebo nerovnosti, treba ich opraviť sadrou. Samozrejme, staré tapety musia byť úplne odstránené. Ak je stena nová, počkajte, kým úplne nevyschne. Schnutie nových stien trvá asi 6 týždňov. Okrem toho, že stena musí byť suchá, mala by byť aj jasná. Ak nie je, môžete ju natrieť bielou farbou. Tapety sa môžu lepiť na betónové a sadrové steny za predpokladu, že je sadra najskôr natretá špeciálnou emulziou. To isté platí pre drevené steny. Tesne pred nalepením tapety takúto stenu dobre očistite metličkou.

    Keď je stena pripravená, môžete začať lepiť.  Nastrihajte rolky tak, aby boli pásy o 5 cm – 10 cm dlhšie ako výška steny. Každý nasledujúci pás odstrihnite až po nalepení predchádzajúceho, aby sa vzor úplne zhodoval.

    2.1. Lepidlo na tapety

    Keď odstrihnete pás požadovanej dĺžky, položte ho na pozdĺžnu hranu stola tak, aby jeho okraj lícoval s doskou stola.  Lepidlo nanášajte na zadnú stranu tapety. Lepidlo nanášajte vždy iba na jeden pás. Lepidlo rozpustite vo vedre podľa pokynov výrobcu. Pre netkané (vliesové) tapety je najlepšie pomaly schnúce lepidlo, ktoré sa neskôr ľahšie oddeľuje od podkladu. Pri vinylových alebo reliéfnych tapetách je lepšie rýchlo schnúce disperzné lepidlo, ktoré sa používa na natretie steny, nie tapety. Niektoré tapety sa najprv ponárajú do vody a doba ponorenia závisí od druhu.    

    Prvý pás tapety nalepte na stenu správne zvislo pomocou vodováhy. Umiestnite ho tak, aby jeho okraj visel zo steny, neskôr ho odrežete. Je veľmi dôležité, aby bol precízne nalepený, lebo sa ďalší pás tapety lepí opäť odhora a tesne vedľa okraja predchádzajúceho pásu.  Pás tapety stlačte na stenu prítlačným valčekom na tapety od stredu k okraju a špongiou odstráňte lepidlo, ktoré vychádza cez okraje. Keď sa pás nalepí na stenu, prejdite valčekom ešte niekoľkokrát po celej jeho dĺžke a šírke. Keď sa dostanete na druhý koniec steny, položte pás tapety tak, aby okraj neprekročil alebo ho odrežte.

    2.2. Lepenie tapiet – cena     

    Koľko stojí tapetovanie? Cena tapetovania je 7 až 15 EUR/m2.

    3. Samolepiace tapety

    Samolepiace tapety majú v porovnaní s tapetami klasickými veľké výhody; najdôležitejšie je, že netreba nanášať lepidlo, čo si vyžaduje skúsenosti a precíznu ruku. Pri samolepiacich tapetách je už zadná strana rovnomerne potiahnutá lepidlom, na ktorom je ochranná fólia. Fototapety sú tiež vyrobené zo samolepiacej PVC fólie, ktorá sa ľahko lepí a rovnako ľahko sa dá odlepiť od steny. Tapety sú odolné proti vlhkosti a úderom. Je možné čistiť ich vlhkou handričkou. 

    3.1. Samolepiace tapety na nábytok

    Nábytok môžete ozdobiť a osviežiť samolepiacimi tapetami. Môžete nimi skryť prípadné poškodenia alebo ošúchané miesta, alebo niektoré kúsky môžete jednoducho ozdobiť novými vzormi a motívmi.

    3.2. Tapety na dvere

    Dvere sú v každej miestnosti veľkou nevyužitou plochou. Pomocou jedného z modelov týchto tapiet urobte veľkú dvojmetrovú ozdobu, pre ktorú by ste inak nikdy nenašli miesto v miestnosti.

    3.3. Samolepiace tapety pre kuchyňu

    Samolepiace tapety sa dajú použiť do každej miestnosti, akosi najobľúbenejšie sú tie pre kuchyňu. Môžete ich použiť aj do jedálne alebo nad kuchynskú linku. Buďte však opatrní, aby pri varení nerozptyľovali vašu pozornosť.  

    4. Fototapety

    Ak chcete ozdobiť niektoré časti svojho domu najkrajšími obrázkami na svete, fototapety sú na to perfektné. Ideálne sú do spálne, obývacej izby alebo kuchyne. Fototapety sú v skutočnosti fotografie s vysokým rozlíšením o veľkosti celej steny. Jedným slovom, koľko je fotografií, toľko je fototapiet – na nich môžu byť zobrazené krásy prírody, mestá, abstraktné alebo geometrické tvary – možností je nespočetne veľa. Fototapeta môže zobrazovať čokoľvek – výrobcovi pošlite vašu obľúbenú fotografiu a rozmery, získate fototapetu podľa požadovanej veľkosti.

    Fototapety poskytujú v moderných interiéroch skutočne neobmedzené možnosti
    Fototapety poskytujú v moderných interiéroch skutočne neobmedzené možnosti

    5. 3D nástenné tapety

    Aj renesančným maliarom sa podarilo pomocou perspektívy svojich diel vyvolať pocit virtuálneho priestoru. Dnes sa táto technika vracia do módy ako nový trend v interiérovom dizajne, realizuje sa však modernými technikami výroby 3D tapiet. 3D je kúzlo, ktoré premení miestnosť na les, celé mesto máte ako na dlani, a môžete vyskúšať aj futuristické scény, ako napríklad „pohľad z vesmírnej lode“.

    6. Dekoračné (dekoratívne) tapety

    Tapety sú znova čoraz viac obľúbené v moderných domoch, hoteloch, moteloch, reštauráciách, ale aj v iných priestoroch. Dekoračné tapety môžu byť jednofarebné, viacfarebné, tlačené alebo reliéfne, v nespočetných odtieňoch a vzoroch. Vzory na nich môžu byť celkom moderné, ale aj historické, napríklad tapety s rastlinnými motívmi. Čoraz vyhľadávanejšie sú tapety – imitácie rôznych prírodných materiálov – s obľubou sa využívajú tapety, ktoré imitujú drevo, kameň, tehly, textílie, betón, sklo...

    6.1. Tapety – kameň

    Obzvlášť populárne sú tapety s imitáciou kameňa. Najpravdepodobnejšie preto, že obloženie stien skutočným kameňom je veľmi nákladné a náročné, a lepenie tapiet okamžite vytvára krásne a príjemné rustikálne prostredie. Tapety imitujúce piesok, štrk, okruhliaky, kamennú stenu alebo skaly nie sú o nič menej nápadité ako tapety s inými vzormi.

    7. Tapety – cena za m2

    Dalo by sa povedať, že na ceny  tapiet vplývajú mnohé faktory. Zvyčajne cena závisí od použitého materiálu a vzorov. Unikátne tapety, vytvorené návrhármi, sú o niečo drahšie.

    Pri prieskume cien na internete sme zobrali na porovnanie dve webové stránky, ktoré ponúkajú tapety, zvolili sme si najvyhľadávanejšie vzory a prepočítali sme ich ceny na metre štvorcové. Je potrebné zdôrazniť, že tapety sa spravidla nekupujú na metre štvorcové, ale na metre dĺžkové. Štandardná šírka je 52 cm a kotúč (zvitok) je dlhý 10 m. Na prvej webovej stránke, ktorú sme si vzali ako príklad, sa ceny pohybujú medzi 5,2 a 23 EUR/m2. Sú aj drahšie – od 43 do 74,8 EUR/m2. Na druhej webovej stránke našli sme rovnaké rozpätie – 5,4 až 23 EUR/m2.  

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Ak potrebujete pomoc so stavbou, obráťte sa na Daibau, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 1734
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Lepenie tapiet?

    Máme 525 realizátorov v oblasti Lepenie tapiet:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 525 realizátorov v oblasti Lepenie tapiet
    8.7
    0

    Crophome - Michal Kropáč


    10
    7

    Erik Klein


    10
    0

    Mark Empire, s.r.o.


    8.6
    24

    Ondrej Kačáni


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené