Bez ohľadu na to, či otvárate/rekonštruujete reštauráciu, kaviareň alebo bar, je dôležité dobre naplánovať interiér a exteriér toho-ktorého priestoru skôr než začnete s jeho realizáciou. Zariadenie bude závisieť od účelu samotného priestoru, typu a ponúkaných služieb. Ak plánujete otvoriť novú prevádzku alebo vykonať rekonštrukciu už existujúcej, objekt by mal spĺňať všetky funkčné požiadavky, nielen vyplývajúce z legislatívy, ale aj estetické. Originalita je vždy žiaduca a pri zariaďovaní tohto typu prevádzky sa treba snažiť o autentickosť.
Počas teplejšej časti roka mnohé gastroprevádzky ponúkajú svojim hosťom možnosť užiť si letné terasy alebo zariadené balkóny, preto určite netreba zanedbávať ani zariadenie exteriéru.
Jedno je isté – zariadenie reštaurácie alebo nejakej inej gastroprevádzky vplýva na prilákanie hostí a investícia tohto druhu sa mnohonásobne oplatí.
Reštaurácia a iné gastroprevádzky v legislatíve
Čo hovorí zákon?
Gastronomická prevádzka je napríklad klasická reštaurácia, cukráreň, rýchle občerstvenie alebo iné zariadenie spoločného stravovania. S otvorením takéhoto typu prevádzky je spojených asi najviac zákonných požiadaviek a povinností, ktoré definuje zákon č. 455/1999 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov. Keď ide o špecifické požiadavky na priestory gastronomickej prevádzky, napr. reštaurácie, tie sú upravené predovšetkým Vyhláškou ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenie spoločného stravovania. Vyhláška upravuje hygienické požiadavky na stavebno-technické riešenie, priestorové usporiadanie, vybavenie, vnútorné členenie, na prevádzku zariadení spoločného stravovania, požiadavky na výrobu, prípravu a podávanie pokrmov a nápojov, požiadavky na výživovú hodnotu pokrmov, požiadavky na postup pri odbere vzoriek hotových pokrmov a pri ich uchovávaní a na obsah dokumentácie o odobratých vzorkách, požiadavky na dodržiavanie osobnej hygieny a dodržiavanie hygienických požiadaviek zamestnancami zariadenia spoločného stravovania.
Okrem toho, spomenieme niektoré vybrané požiadavky tejto vyhlášky: zariadenie spoločného stravovania s výnimkou zariadenia s rýchlym občerstvením musí mať vytvorené podmienky na umývanie rúk stravníkov (návštevníkov) a zabezpečené priestory na odkladanie odevu. Pre návštevníkov musia byť vyčlenené samostatné toalety oddelené pre mužov a ženy, udržiavané v použiteľnom stave a čistote. Ak ide o prevádzku verejného stravovania s menším počtom miest na sedenie (max. 20), môže byť jedna toaleta pre návštevníkov spoločná pre mužov a ženy.
Skôr než sa pustíte do otvorenia alebo rekonštrukcie priestorov, resp. prevádzky tohto druhu, odporúčame dobre sa informovať a preveriť si predpisy platné v tejto oblasti podnikania, aby ste sa tak vyhli možným nepríjemnostiam.
Všeobecné zásady pre zariadenie gastroprevádzky
Bez ohľadu na to, pre ktorý štýl sa rozhodnete, je potrebné dodržiavať určité zásady, aby sa hostia príjemne a pohodlne cítili v prevádzke tohto typu.
Napríklad, bar a priestor okolo neho by nemali byť stiesnené. Bar je jedným z najdôležitejších prvkov každej reštaurácie a jeho veľkosť bude priamo závisieť od toho, koľko hostí sa očakáva a na koľkých metroch štvorcových sa bude reštaurácia rozprestierať. Ak je bar príliš veľký, bude vyzerať prázdny a investujete viac prostriedkov, ako je potrebné. Na druhej strane, ak je bar príliš malý, čo sa zvyčajne stáva, personálu sa tu bude ťažšie robiť.
Pri zariaďovaní reštaurácie alebo inej prevádzky tohto typu sa často opakuje ďalšia chyba – malá vzdialenosť medzi stolmi. V tomto prípade je narušené súkromie hosťa, pretože ľudia okolo neho môžu počuť všetko, o čom hovorí. Taktiež, keď je priestor medzi stolmi stiesnený, hostia sa nemôžu voľne pohybovať a posúvať stoličky bez toho, aby nerušili ostatných. V tom prípade sa návštevníci reštaurácie nebudú cítiť pohodlne ani príjemne.
Určite ste už počuli, že hostia, keď si robia úsudok o reštaurácii, berú do úvahy aj vzhľad toalety. Toaleta by mala byť dostatočne veľká, aby ju hostia mohli nehatene používať a pohybovať sa v nej.
Reštaurácia by mala v návštevníkoch vyvolať dobrú náladu a pozitívny pocit. Ak hostia prídu do reštaurácie na uvoľnený rozhovor s priateľmi a chutné jedlo, z reštaurácie by malo vyžarovať teplo. Dosiahnete to použitím starého dobrého dreva ako materiálu a príjemnej ambientnej hudby. Ak reštaurácia hosťom ponúka tradičné národné jedlá, resp. miestne špeciality, v tom duchu by malo byť aj samotné zariadenie prevádzky. Okrem toho, že sa tak zabezpečí gastronomický pôžitok, bohatosť chutí a vôní miestnej kuchyne, celé prostredie by malo dýchať tradíciou. Ambientné prostredie si zariaďte podľa toho, kde sa reštaurácia nachádza a čo ponúka. Do interiéru možno zakomponovať rôzne umelecké a ľudové remeslá, vystaviť ľudové kroje alebo predmety charakteristické pre konkrétne podnebie.
Ďalším dôležitým faktorom je osvetlenie. Aj tu platí pravidlo – čím viac prirodzeného svetla, tým lepšie, a ak ho nie je dostatok, treba zabezpečiť mierne, príjemné osvetlenie. Prečo je správne osvetlenie také dôležité? Okrem toho, že osvetlené miestnosti zvyšujú náladu, je potrebný dostatok svetla, aby si hostia mohli prečítať jedálny lístok, vychutnať si jedlo a pitie a stretnúť sa s priateľmi.
Dobré osvetlenie zdôrazní dekór a dizajn reštaurácie.
Je známa skutočnosť, že farby zastúpené v interiéri do veľkej miery ovplyvňujú náladu tých, ktorí sa tam zdržiavajú. Okrem toho môžu farby zdôrazniť štýl a charakter reštaurácie. Farby preto treba vyberať opatrne, musia byť v súlade s typom a témou prevádzky. Z tohto dôvodu sa mnohí majitelia reštaurácií rozhodnú pre bezpečný variant – neutrálne farby, ktoré sa hodia k akémukoľvek štýlu a rôznym kusom nábytku, a silnejšie akcentujúce farby pre detaily vytvárajúce výrazný kontrast.
Reštaurácia môže byť v rôznych štýloch
Pri zariaďovaní priestorov tohto typu dôraz treba klásť na originalitu – reštaurácia, kaviareň alebo bar by mali byť také, aby svojim interiérom a exteriérom nepripomínali žiadny iný priestor. To nie je vždy ľahké dosiahnuť, ale prvým významným krokom v tomto môže byť výber vhodného štýlu zariadenia. Mal by byť prispôsobený typu stravovacieho zariadenia a cieľovej skupine hostí.
Pokiaľ ide o stravovacie zariadenia, je najlepšie nemiešať štýly, zvoliť si treba jeden štýl.
V tom vám určite môže pomôcť odborník na interiérový dizajn - zrealizuje zvolený štýl cez rozmiestnenie prvkov, nábytku, farieb, osvetlenia, dekoračných predmetov... Koľko bude interiérový dizajn stáť, závisí od veľkosti priestoru, rozsahu potrebných prác, počtu trojrozmerných obrázkov alebo modelov, počtu možných riešení.
Škandinávsky štýl
Tento štýl zariaďovania, ktorý je v posledných rokoch obzvlášť populárny, sa vyznačuje jednoduchosťou, striedmosťou a minimalizmom. Volia sa neutrálne farby lahodiace oku, akými sú biela, krémová, béžová, sivá v rôznych odtieňoch ako na stenách a dekóre, tak aj pri výbere podlahových krytín. Dominuje drevený nábytok, dekoratívne detaily sú použité minimálne a dostatok prirodzeného svetla poskytujú veľké okná od podlahy až po strop. Čo sa týka dekorácie, dobrou voľbou sú prírodné rastliny alebo dekorácie imitujúce prírodu.
Ak je pre vás škandinávsky štýl príliš studený, ostrý a chcete mu dodať trochu tepla, rozhodnite sa pre japandi štýl. Vyvinul sa z harmonického spojenia škandinávskeho štýlu a japonskej kultúry tvarovania a navrhovania interiérových priestorov. Japandi štýl sa vyznačuje teplou a neutrálnou farebnou paletou, dominujú tlmené tóny a prírodné odtiene, napr. béžový a hnedý, a možné použiť aj jemné odtiene zelenej, modrej a ružovej v kombinácii s drevenými prvkami alebo hlinenými a keramickými predmetmi.
Farebný retro štýl
Oproti minimalistickému škandinávskemu štýlu je veselý retro štýl, v ktorom sú zastúpené pestré farby, napr. červená, oranžová, tyrkysová. Na stenách (vo forme tapiet) a nábytku sa objavujú geometrické tvary. Farebný retro štýl je dobrou voľbou pre zariadenie prevádzok určených na denné a nočné stretnutia, objektov, v ktorých sa organizujú narodeninové, silvestrovské a iné oslavy.
Ak má stravovacie zariadenie počas teplejšej časti roka letnú terasu, netreba zanedbávať ani jej zariadenie. V posledných rokoch sú populárne hojdačky v tvare vajíčka, ktoré sú dostupné v rôznych farbách, rozmeroch a modeloch. Skombinujte farbu vankúšov v hojdačke so zvyškom exteriéru a interiérom reštaurácie. Na osvieženie vzhľadu terasy kaviarne alebo reštaurácie bude stačiť niekoľko takýchto hojdačiek.
Pokiaľ ide o zariadenie terasy reštaurácie, v žiadnom prípade nezabudnite na rastliny. Väčšinou sa vyberajú rastliny, ktoré nevyžadujú špeciálnu starostlivosť, t. j. nie sú veľmi náročné. Do kvetináčov môžete pridať mulčovaciu kôru – zabezpečí, aby kvetináče vždy vyzerali úhľadne a príťažlivo a výrazne zníži potrebu zalievania (zadržiava vlhkosť) a pletia buriny. Dobrou voľbou je borovicová mulčovacia kôra, ktorá prospeje väčšine rastlinných druhov.
Dostatočné osvetlenie je potrebné nielen v interiéri, ale aj v exteriéri, najmä keď hostia počas letných večerov vysedávajú na terasách. Častou voľbou na tento účel sú LED svietidlá, ktoré majú nižšiu spotrebu elektrickej energie a dlhšiu životnosť.
Ak nemáte čas venovať sa každému detailu alebo jednoducho chcete zariadenie reštaurácie nechať na profesionála, interiérový dizajnér vám môže vypracovať plán interiérového dizajnu. Ak hľadáte skúsených a profesionálnych interiérových dizajnérov, môžete to urobiť pomocou stránky daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke, ozvú sa vám odborníci na interiérový dizajn s vhodnou ponukou.