Pre oblasť

    Rodinný dom v Bernolákove - moderný, netradičný, skutočný skvost | Márius Žitňanský, Peter Gonda

    Článok si prečítalo viac ako 553+ používateľov
    Rodinný dom, ktorý vám v tomto článku predstavíme, je výnimočný tým, že si ho jeden z dvoch architektov, ktorí pracovali na projekte, navrhoval sám pre seba. Okrem toho, že sa snažili maximálne využiť potenciál neštandardného pozemku a okolia záhrad, pri projektovaní bol dôležitý aj výhľad na okolitú krajinu. Dom, hoci sa vyznačuje atypickým tvarom a nesie sa v duchu jednoduchých línií a štýlovosti, reaguje na okolitú zástavbu budov. Autorov projektu inšpirovali nielen klasické kubické tvary radových domov, ale aj archetyp vidieckeho domu.

    Stavba, ktorá je koncipovaná ako jednotný celok, pracuje aj s najmenším detailom na vysokej úrovni a v kombinácii s modernými technológiami ukazuje nové smerovanie architektúry. Talentovaní architekti, ktorí mali voľnosť pri navrhovaní, vytvorili vynikajúci a nenapodobiteľný dom, ktorý je klenotom v architektúre. 

    Dvojpodlažný rodinný dom s atypickou geometriou, ktorá je nielen efektná na pohľad, ale aj dokonale premyslená z aspektu funkčnosti, sa nachádza v Bernolákove, v predmestskej obci v zázemí Bratislavy. Obklopený je pozemkami zastavanými rodinnými domami. Keďže sa tu striedajú domy so záhradami, pre architektov bolo dôležité, aby stavba, aj keď unikátna, predsa nevyčnievala medzi okolitými domami so sedlovými strechami vystavanými prevažne v 80. rokoch 20. storočia. Práve preto špicatosť jedného rohu domu, ktorý sa tiahne do výšky, vytvára efekt tradičnej strechy. 

    Dom je vystavaný na parcele s rozlohou 460 m2. Osadený je v jej severnej časti, kde sa nachádza aj vstup do garáže a vstup do domu.

    V južnej časti pozemku je otvorené trávnaté priestranstvo s bezbariérovým prepojením na interiér domu, v ktorom dominujú kruhové záhrady pre sadenie byliniek, zeleniny a ovocia
    V južnej časti pozemku je otvorené trávnaté priestranstvo s bezbariérovým prepojením na interiér domu, v ktorom dominujú kruhové záhrady pre sadenie byliniek, zeleniny a ovocia

    Je tu aj ďalší kruh – pobytová introvertná záhrada z bambusov, tvarovo mäkká, bez výrazných dizajnových prvkov, ktorá je opozitom extrovertného, hranatého domu. Dom chce komunikovať s okolím, čomu nasvedčuje eliminovanie plotov v čo najväčšej miere.

    Keďže dom bol realizovaný svojpomocne, konštrukcia bola navrhovaná z ľahko dostupných a na prácu nenáročných materiálov. 

    Výsledkom je dom netradičný, s charakteristickým výrazným tvarom prestrešenia. Konštrukcia krovu je položená na obvodovom murive, bez akýchkoľvek iných spevňujúcich alebo rušivých konštrukčných prvkov v interiéri. Riešená je ako priehradová, priečne stužená väznicami. Krov má asymetrický, pultovo-sedlový tvar s vrcholom uloženým po uhlopriečke domu. Špicatosť jedného rohu domu, ktorý sa tiahne do výšky, vytvára efekt tradičnej strechy. Na vytvorenie jednoliateho efektu povrchu strechy bol použitý hydroizolačný náter - biela tekutá membrána, ktorá bola na takto tvarovanú strechu použitá na Slovensku prvýkrát (štandardne sa aplikuje na ploché strechy).

    Fasáda je riešená ako jednoliaty homogénny celok v bielej farbe, vrátane strechy. Na fasáde je použitá biela akrylátová omietka. Výrazné čierne plochy okolo okien sú akcentom k bielej farbe tak, aby spolu s asymetrickým rozložením okien vytvárali na fasáde jednoliaty celok.  Vyhotovené sú z lepeného fasádneho obkladu v čiernej lesklej povrchovej úprave. Rámy okien sú hliníkové s fixným a otváravým zasklením. Okná majú čiernu lesklú povrchovú úpravu a interiérové biele textilné tienenie. Veľkoformátové resp. panoramatické okná zabezpečujú krásny výhľad. 

    Dispozične je dom delený na prízemie s vysokými stropmi, v ktorom sa nachádza obývacia izba, jedáleň a kuchyňa. Dominantou jedálenskej časti je jedinečný 6 metrov dlhý a 400 kg vážiaci prvok, ktorý je nielen kuchynským ostrovčekom, ale súčasne aj jedálenským stolom. Dve nosné steny oddeľujú obytnú časť od garáže a technickej miestnosti. Aj poschodie je riešené ako otvorený priestor delený iba priečkami. Nachádza sa tu pracovňa, oddychová zóna (spálne, detská izba...), kúpeľňa a toaleta. 

    V interiéri sú steny a stropy obložené sadrokartónovým obkladom, ktorý je natretý bielym matným náterom, aby vynikla architektúra samotného domu, ktorú počas celého dňa formuje prenikajúce slnečné svetlo so všetkých slnečných strán. Biela matná liata podlaha je miestami doplnená dubovým obkladom. Drevené akcentujúce prvky sú v dome veľmi premyslene zakomponované. Každý z nich upozorňuje na nejakú funkčnú zónu, napr.: kuchynskú časť pretepľuje dubový obklad s veľkým počtom LED svetiel, orámovanie okna v pracovni zdôrazňuje pracovný stôl, drevená skrinka v spálni delí priestor na šatník a spaciu zónu.

    Dom je malým materiálovým laboratóriom, kde je snaha otestovať ako sa správa drevo vo vlhkom prostredí – v kúpeľni je drevo použité v zóne kúpania (sprchový kút) nielen na stene, ale aj na podlahe, umývadlá v toaletách sú drevené... 

    Celý interiér je funkčne čistý bez výrazných odkladacích plôch. Zariadený je jednoducho, minimalisticky. Tieto vlastnosti sú príznačné aj pre interiérové dvere, sú jednoduché, biele, s bielym kovaním kľučiek. 

    Zaujímavý priestor je pracovňa, kde je na odkladanie vytvorená inštalácia z 900 ceruziek. Ceruzka symbolizuje základný nastroj architekta, majiteľa domu. Ceruzky sú nielen poličky, ale majú aj funkciu pre odkladanie klbiek vĺn, ktoré je vhodne skladovať vo vetranom priestore. Klbko vlny prezentuje hobby pani domu.
    Zaujímavý priestor je pracovňa, kde je na odkladanie vytvorená inštalácia z 900 ceruziek. Ceruzka symbolizuje základný nastroj architekta, majiteľa domu. Ceruzky sú nielen poličky, ale majú aj funkciu pre odkladanie klbiek vĺn, ktoré je vhodne skladovať vo vetranom priestore. Klbko vlny prezentuje hobby pani domu.

    Na osvetlenie interiéru a exteriéru bol kladený veľký dôraz po dizajnovej, funkčnej a technickej stránke. Okná sú umiestnené tak, že počas dňa dom presvetľujú slnečné lúče z každej svetovej strany. Projekt osvetlenia (LED) si majiteľ robil sám (autorské riešenie), je to priam umelecká inštalácia. Všetky svetlá boli vyrábané na mieru. Osvetlenie výborne komunikuje so schodiskovým zábradlím, vytvoreným zo 110 laniek, ktoré od podlahy ide až k stropu. Jednotlivé lanká pôsobia príjemne a vzdušne. Každé lanko má inú dĺžku, vyrábala ich firma, ktorá vyrába laná, držiace mosty. 

    Otvorená schodisková galéria dodáva domu vzdušnosť a otvorenosť 
    Otvorená schodisková galéria dodáva domu vzdušnosť a otvorenosť 

    Stavba bola navrhnutá ako ultranízkoenergetická, aj podľa platnej normy patrí do kategórie nízkoenergetickej stavby. Svojou orientáciou je navrhnutý tak, aby zbieral solárne zisky počas zimných mesiacov a zároveň bol chránený pred silným slnečným svitom počas leta. Krb v obývačke dokáže vykúriť celý dom.

    Informácie o projekte: 

    Autori projektu:  Doc. Ing. arch. Márius Žitňanský, Ing. arch. Peter Gonda
    Realizácia projektu: 2013 – 2017
    Plocha pozemku: 460 m2
    Zastavaná plocha: 117 m2
    Celková úžitková plocha: 173 m2
    Spevnené plochy: 70 m2
    Lokalita: Bernolákovo
    Realizácia stavby: svojpomocne
    Fotografie: Matej Hakar

    Dodávatelia/Výrobcovia:

    Osvetlenie: Interiérové osvetlenie realizovala spoločnosť emission, s.r.o. Sídlo spoločnosti sa nachádza v Bratislave, je to slovenský výrobca osvetlenia.

    www.studiosvetla.sk

    553
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené