Pre oblasť

    Strojové omietky pre obytné, nebytové a priemyselné priestory      

    Omietka je vrstva, ktorá sa nanáša na steny v posledných fázach výstavby. Môže byť vonkajšia aj vnútorná. Okrem toho, že poskytuje dodatočnú ochranu tehlovým alebo betónovým stenám, za omietkou sa skrývajú aj všetky elektrické a technické inštalácie v budove. Konečný vzhľad omietky závisí od zvolenej zmesi, nástroja a techniky omietania. Strojové omietky sú omietky aplikované strojom. Tento postup zlepšuje rovnomernosť omietky a urýchľuje proces vyhotovenia. 
    Odborný článok 491
    strojove omietky
    Máme 471 realizátorov v oblasti Strojové omietky:

    1. Strojové omietky – výhody 

    Na vyhotovenie strojovej omietky je potrebné oveľa menej času ako na ručné omietky, zvlášť ak sú steny budovy rovné a povrchy, na ktoré sa omietka aplikuje, veľké alebo rozsiahle. Strojové omietanie je  jednoduchý a kvalitný spôsob zhotovenia omietok. Ďalšou výhodou strojových omietok je úspora materiálu. Omietka sa nanáša v rovnomernej vrstve, ktorá dobre schne a je odolná. Zvyčajne sa aplikuje v jednej vrstve. V takomto prípade ide aj o finančnú úsporu.

    Vonkajšia omietka slúži nielen ako ochrana konštrukcie budovy pred pôsobením škodlivých vplyvov vonkajšieho prostredia (dážď, vietor, slnečné žiarenie), ale aj ako tepelná a zvuková ochrana. Okrem toho vonkajší omietkový systém by mal byť vodoodpudivý. Vonkajšia omietka je podkladom pre konečnú povrchovú úpravu fasády.

    2. Strojové omietky – druhy 

    Pri strojovom nanášaní omietky sa dosahuje rovnomernejšie nanášanie ako pri ručnom nanášaní. Vzhľad, tepelná a zvuková izolácia omietky závisia od maltovej zmesi, ktorú si zvolíme. V súčasnosti na trhu dostať rôzne omietky, ktoré môžu byť strojovo aplikované. Spomenieme tu veľmi stručne iba niektoré z nich.

    2.1. Vápenno-cementová strojová omietka

    Touto omietkou sa dosahuje drsnejší vzhľad omietky, ktorý pripomína ručne vyrobenú omietku. Omietka je vhodná na použitie do všetkých vnútorných priestorov, vrátane kuchýň a kúpeľní, aj do priestorov s podobným využitím a miernym vlhkostným zaťažením. Je tvrdšia a odolnejšia voči nárazom, dobre odoláva rôznym zaťaženiam. Existuje vonkajšia vápenno-cementová jednovrstvová strojová omietka, ktorá je vyrábaná zo špeciálne používaných zmesí a produktov, a preto je vhodná pre použitie v exteriéri.

    2.2. Vápenná strojová omietka

    Je to priemyselne vyrábaná suchá vápenná ľahčená omietka s hydraulickým spojivom. Táto omietka má špeciálnu štruktúru mikropórov a prírodne bielu farbu. Zabezpečuje lepšiu reguláciu vlhkosti a príjemnú zdravú klímu v interiéri.

    2.3. Sadrová strojová omietka

    Je to omietka, ktorá sa aplikuje z priemyselne vyrábanej suchej omietkovej zmesi na vápenno-sadrovom základe, ktorý je zložený zo sadry, vápenného hydrátu, perlitu, jemných pieskov a prísad. Sadrová omietka má pomerne hladký gletovaný povrch, vhodná je na murované steny, betón a všetky bežné stavebné materiály. Určená je na omietanie v interiéri, vrátane obytných priestorov (kuchyňa, spálňa, obývačka…), tiež miestností, ktoré majú mierne vlhkostné zaťaženie.

    2.4. Strojová sanačná omietka

    Sanačná omietka je priemyselne vyrábaná suchá zmes, zložená z cementu, vápenného hydrátu, pieskov a prísad, ktorá má zníženú nasiakavosť. Tento druh omietky sa odporúča pri ošetrení vlhkého muriva. Môže byť použitá aj pri vlhkom a soľami poškodenom podklade. 

    2.5. Strojová barytová omietka proti RTG žiareniu

    V súčasnosti na trhu dostať aj barytovú omietku, ktorú tvorí suchá zmes cementu, vzdušného vápna, barytového piesku a prísad. Úlohou tohto druhu omietky je poskytovať zvýšenú ochranu pred röntgenovým žiarením. Omietka je vhodná predovšetkým pre zdravotnícke zariadenia, ktoré majú miestnosti pre röntgenovú diagnostiku a röntgenovú terapiu (pracoviská so zdrojmi žiarenia RTG). Možno ju použiť na: betón, betónové tvárnice, plné tehly, duté tehly, vápenno-pieskové tehly...

    Odborná rada zo spoločnosti MajoSTAVBY s.r.o.

    1. Aké druhy omietok existujú a ktoré odporúčate zákazníkom?

    Strojové omietky určené na nanášanie strojovým mechanizmom sa vyrábajú: sadrové, vápenno cementové, hlinené, tepelno izolačné a pod. Najčastejšie používané sú vápenno cementové a sadrové. Naša firma preferuje strojové omietky od značky Baumit.

    2. Čo je strojové omietanie stien?

    Strojové omietanie stien je efektívnejšie, dá sa spraviť oveľ viac práce oproti ručnému spracovaniu. Ručne spracovanie omietok je časovo a fyzicky náročnejšie a preto je aj cena je vyššia. Materiál ktorý sa mieša vo fabrike je rovnomerne zmiešaný. Mechanizmy určené na miešanie strojových omietok sú rôzne a fungujú tak, že priamo do stroja sa napojí prívod vody a elektrika. To znamená, že stroj namieša požadovanú hustotu malty a dopraví ju aj na neprístupné miesta. 

    3. Je lepšia sadrová alebo vápennocementová omietka?

    Vápenno cementové omietky sú vďaka obsahu cementu pevnejšie a odolnejšie, lepšie regulujú vlhkosť oproti sadrovej omietky. Tam kde je zvýšená vlhkosť, tak tam sa používaju vápenno cementové omietky. Sadrové omietky však majú dobrú klímu.

    Odbornú radu poskytol pán Mario Baláž zo spoločnosti MajoSTAVBY s.r.o.

    3. Proces výroby strojových omietok

    Strojové omietanie sa od klasického ručného omietania líši prípravou zmesi, nepripravuje ju remeselník, ale priamo stroj. Vznikne tak zmes s lepšou konzistenciou a s perfektnou homogenitou. Hlavným prvkom celého systému je omietačka, ktorá pripravuje zmes. Omietací stroj stojí na mieste a spracovaná hmota sa na miesto určenia rozvádza dlhou hadicou, ktorá môže mať dĺžku 15 až 20 metrov a strieka na stenu. Jeden človek obsluhuje stroj a ďalší takýmto spôsobom nanesenú hmotu uhladzujú na stene ručne a dorovnávajú. Keďže má zmes rovnomerné zloženie, s materiálom sa výborne pracuje, takže aj ručne vykonávaná časť práce prebieha o niečo rýchlejšie. Nástrek strojom prebieha efektívne, minimalizuje sa tak aj strata materiálu. Stroj sa môže pohybovať podľa potreby, môže sa využiť na vyhotovenie interiérových aj exteriérových ​​omietok. Počas omietania nedochádza k tvorbe nadmerného množstva odpadu. Pretože ide o automatizovanú činnosť, je možné vopred presne odhadnúť množstvo potrebného materiálu.

    Pri správnej aplikácii má strojová omietka rovnakú životnosť a kvalitu ako ručná omietka
    Pri správnej aplikácii má strojová omietka rovnakú životnosť a kvalitu ako ručná omietka
    Odborný článok 491
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Strojové omietky?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Strojové omietky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Strojové omietky
    9.9
    0

    Linetech,s.r.o.


    10
    5

    BASTAV SL s.r.o.


    8.7
    0

    MVI Strojovè omietky - Ivan Virvan


    10
    3

    Stolárstvo R, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené