Pre oblasť

    Generálne upratovanie bytu - správne poradie a užitočné triky

    Článok si prečítalo viac ako 766+ používateľov
    Generálne upratovanie bytu sa zvyčajne robí počas striedania ročných období a najznámejšie je určite jarné generálne upratovanie, kedy je byt dôkladne uprataný od podlahy až po strop. Aby sa váš príbytok zaskvel v plnej kráse, je potrebná dobrá organizácia práce. Správna postupnosť prác a užitočné triky, o ktorých sme hovorili, vám pomôžu čo najlepšie vykonať generálne upratovanie bytu.
    Odborný článok 766
    generalne upratovanie bytu
    Máme 727 realizátorov v oblasti Upratovacie služby:

    Generálne upratovanie potrápi nejednu gazdinku. Ak bude tieto práce odkladať,  byt bude čoraz špinavší. Skôr než sa pustíte do upratovania, pravdepodobne si položíte otázku – „Kde začať?“ Ak poznáte správnu odpoveď, všetko bude oveľa jednoduchšie.

    Vráťte veci na svoje miesto

    Pred začatím dôkladného upratovania je najlepšie veci rozhádzané po podlahách a pracovných plochách uložiť späť na svoje miesto. Uľahčíte si tak upratovanie a vysávanie, pretože odstránite prekážky z cesty. Urobíte tak prvý dôležitý krok a získate energiu pokračovať v tejto nie práve najobľúbenejšej povinnosti.

    Umyte riad

    Zvyšky jedla vyhoďte do odpadkového koša, vyhoďte z chladničky všetko, čo už nie je na jedenie, umyte špinavý riad nechaný v dreze. Keď neskôr budete dôkladnejšie upratovať kuchyňu, taniere, hrnce a poháre so zvyškami jedla vám nebudú stáť v ceste.

    Drez je ideálnym miestom na rozmnožovanie baktérií
    Drez je ideálnym miestom na rozmnožovanie baktérií
    Nezabudnite na drez – na jeho okrajoch zostávajú početné baktérie, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na to, že drez je takmer stále mokrý a z riadu sa do neho umývajú zvyšky jedla. Je teda ideálnym miestom na šírenie baktérií a pravidelné umývanie drezu a batérie dezinfekčným prostriedkom je veľmi dôležité.

    Začnite od kúpeľne

    Keďže upratovanie kúpeľne je najťažšie, bude oveľa jednoduchšie, ak to urobíte ako prvé. Keď už hovoríme o kúpeľni, môžete pozbierať špinavú bielizeň a zapnúť práčku, a v práci ďalej pokračovať. Ušetríte tak čas – počas prania bielizne vykonáte ďalšie iné úkony.

    Ak najprv upracete kúpeľňu, zbavíte sa obrovskej záťaže
    Ak najprv upracete kúpeľňu, zbavíte sa obrovskej záťaže

    Odstráňte pavučiny

    Teraz, keď je čas zbaviť sa v byte prachu, nečistôt a škodlivých baktérií, je najlepšie začať s neprístupnými časťami. Okraje stropu, rohy stien, garniže, lustre, žalúzie, to všetko sú miesta, kde pavúky s obľubou žijú a pletú svoje siete čakajúc na svoju korisť. Odstráňte pavučiny pomocou metly alebo prachovky.

    Dajte dolu závesy a záclony, vytraste ich a vyperte ručne alebo v práčke – v závislosti od materiálu, z ktorého sú vyrobené.

    Ak sú záclony čipkované, vyperte ich ručne, jemne ich vyžmýkajte bez toho, aby ste ich príliš naťahovali, a nechajte ich odkvapkať, potom ich položte na rovný povrch, aby sa vysušili. Záclony z bavlny alebo zmesi vlákien možno prať v práčke, ale pri nízkej teplote a nízkom počte otáčok pri žmýkaní.

    Odborná rada zo spoločnosti Clean Service PERLA s.r.o.

    1. Čo presne znamená pravidelné upratovanie a čo jednorázové?

    Prvotnou myšlienkou a grom firmy, bolo poskytnúť klientom hlavne dostatoč času a priestor pre seba, rodinu a svoje aktivity. Je to náročné, pretože od nás zákazník očakáva nie len precíznosť, spoľahlivosť a diskrétkosť ale aj rýchlu a cenovo dostupnú prácu. Rozdiel medzi pravidelným a jednorázovým upratovaním je radikálny, ale na druhej strane sa navzájom dopĺňajú. Jednorázovým upratovaním rozumieme skôr generálne upratovanie, ktoré obnáša detailnejšie upratovanie v kombinácii s parnou dezinfekciou a doplnkové služby ako tepovanie čalúnených častí nábytku, kobercov či matracov. Vaša nehnuteľnosť prejde tzv. generálnym riadením. Pre náročnejších klientov máme v ponuke:

    Detailné upratovanie. Tu sa "naše ruky" dotknú každej časti v dome a to doslovne.

    Jednorázové upratovanie využívajú klienti v novostavbách, po prerábke, po maľovaní alebo pred kolaudáciou.

    Pravidelné upratovanie je podmienené generálnym upratovaním celého domu a to v rôznych intervaloch, napr. 1x týždenne, 2x mesačne alebo 1x mesačne.

    Je náročné udržiavať domácnosť, ktorá má svoje "nedostatky" a preto je dôležité, aby sme si ju pripravili na "udržiavačku". Zmluvu o poskytovaní čistiacich a upratovacích služieb, vypracujeme podľa požiadaviek klienta. V tomto prípade, si za iné služby v domácnosti ako je napr. tepovanie, parná dezinfekcia, už nepripláca. Má to grátis. Ku každému pristupujeme individuálne a snažíme sa vyhovieť všetkým požiadavkám.

    2. Je potrebná nejaká príprava bytu pred začiatkom upratovania?

    Nie, nie je to podmienkou, ale určite je vítané, ak si v prípade prenášania nábytku, presúvania ťažkých vecí, toto klient zabezpečí sám, nakoľko táto služba dosť navyšuje výslednú cenu a fyzicky vyčerpáva. Ale samozrejme, vieme zabezpečiť aj predprípravu pred upratovaním. Týka sa to hlavne upratovania v novostavbách, po prerábkach, kde sa často stretávame s tým, že zvyšný materiál ostáva v dome a sme nútení ho vynosiť mimo priestoru upratovania.

    3. Koľko dlho trvá upratovanie jedného priemerného domu - dom rozlohy 100m2?

    Doba upratovania sa môže odlišovať od náročnosti klienta a od toho, čo všetko očakáva. Ale približne 6-7 hodín.

    Odbornú radu poskytla pani Jana Vrábeľová zo spoločnosti Clean Service PERLA s.r.o.

    Plochy rozdeľte a čistite zhora nadol

    Upratovanie bude dôkladnejšie a jednoduchšie, ak veľký priestor, napríklad podlahu, rozdelíte na menšie časti, a upratujete časť po časti. Tak budete mať istotu, že nič nepreskočíte. Dobrou taktikou je tiež začať upratovať od vchodu do miestnosti a pokračovať v smere hodinových ručičiek.

    Tiež sa riaďte jednoduchým pravidlom – upratujte zhora nadol – najprv utrite prach z nábytku, potom povysávajte a vyčistite podlahy. Dôvod je zrejmý – takto pozbierate z nábytku prach, ktorý spadol na podlahu. Pokiaľ ide o čistenie kobercov, existuje jednoduchý trik, ako sa zbaviť nepríjemných pachov. Koberec posypte sódou bikarbónou, nechajte asi pol hodiny odstáť a potom ho povysávajte vysávačom – sóda bikarbóna pomôže eliminovať nepríjemné pachy.

    Pri vysávaní dbajte na to, aby vrecúško vysávača nebolo plné, inak prachové častice a nečistoty iba presuniete, nepozbierate. Ak ste k vysávaču dostali nástavce, môžu sa stať vašimi najlepšími spojencami pri upratovaní – pomôžu vám pozbierať prach v nedostupných častiach bytu. Nevysávajte ostré predmety, ako sú sponky do vlasov, špáradlá alebo predmety, ktoré môžu poškodiť hadicu alebo spôsobiť jej upchatie. Zdvihnite káble z podlahy – uvidíte, že sa okolo nich nazbieralo veľa prachu, povysávajte ho.

    Špeciálne vyrobené držiaky a organizéry zabraňujú neprehľadnej spleti káblov.

    Nezabudnite na rastliny

    Na utieranie prachu z lustrov, garniží, políc, kníh a dekoračných predmetov je najlepšie použiť handričku z mikrovlákna. Na nedostupné časti môžete použiť prachovku, ktorú ste po odstraňovaní  pavučín umyli a vysušili.

    Ak máte izbové rastliny, nezabudnite im vyčistiť listy. Prejdite prstom po liste rastliny – určite na ňom bude vrstva prachu, ktorá rastline bráni v dýchaní a správnom raste a vývoji. Jednou rukou držte list a druhou ho jemnými pohybmi utrite vlhkou handričkou alebo vatovým tampónom. Najlepšie je utrieť listy vašich zelených miláčikov každých 10 dní.

    Ak nemáte čas alebo chcete tráviť voľný čas mimo príbytku, v rodinnom kruhu alebo s priateľmi, môžete si najať upratovaciu firmu na generálne upratovanie bytu. Čistenie a údržbu vykonajú podľa dohodnutých detailov. Firmy majú profesionálnu čistiacu techniku, ktorú v našich domácnostiach často nemáme. Veľké množstvo upratovacích firiem používa výhradne ekologické prostriedky, ktoré neobsahujú škodlivé látky.

    Ak si chcete najať upratovaciu firmu, ktorá vám s maximálnym nasadením a najlepším spôsobom uprace váš bytový priestor, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, rýchlo, jednoducho a úplne zadarmo. Stačí vyplniť dopyt na našej stránke a upratovacie firmy vás budú čoskoro kontaktovať s vhodnou ponukou.

    Upratovacie firmy budú zverené úlohy plniť v súlade s vašimi požiadavkami, želaniami a potrebami 
    Upratovacie firmy budú zverené úlohy plniť v súlade s vašimi požiadavkami, želaniami a potrebami 

    Upratovanie bytu - cena za hodinu

    Koľko treba zaplatiť za upratovanie nejakého priestoru? Ceny služieb upratovacích firiem líšia v závislosti od rôznych faktorov: veľkosti upratovanej plochy, typu upratovania, množstva práce a času potrebného na upratovanie. Upratovacia hodina začína okolo 10 EUR/h. Upratovačka potrebuje zvyčajne najmenej 2 hodiny. Z toho môžeme konštatovať, že návšteva upratovačky vás bude stáť minimálne 20 EUR. Cena generálneho upratovania domácnosti je o niečo vyššia. Predovšetkým závisí od plochy, počtu okien, ktoré treba umyť a začína sa od 130 EUR/byt.  

    Odborný článok 766
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Upratovacie služby?

    Máme 727 realizátorov v oblasti Upratovacie služby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 727 realizátorov v oblasti Upratovacie služby
    8.8
    0

    Branislav Uhrič - Foto-profi


    9.3
    0

    MK. Restat. s. r. o.


    10
    1

    Seven stars s.r.o.


    8.7
    0

    Mezcontrol s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené