Pre oblasť

    Čistenie kobercov: prečo je dôležité správne čistenie kobercov?

    Koberec je dôležitý estetický prvok v každom interiéri. Nielenže robí priestor útulnejším a teplejším, ale zároveň ovplyvňuje celkový dojem zo zariadenia obytného alebo nebytového priestoru, preto ho treba vhodne zladiť so zvyškom interiéru. Okrem toho koberec plní množstvo funkcií. Účinne znižuje množstvo prachu a nečistôt z ovzdušia, má dobré tepelnoizolačné vlastnosti, tlmí zvuk... Keďže prach a iné nečistoty nahromadené v koberci môžu trvalo poškodiť jeho vlákna, náležitú pozornosť treba venovať jeho údržbe. V tomto článku si povieme niečo o dôležitosti pravidelného a správneho čistenia kobercov.
    Odborný článok 146
    cistenie kobercov
    Máme 710 realizátorov v oblasti Upratovacie služby:

    Koberce môžu byť zdrojom baktérií, plesní...

    Je vedecky dokázané, že koberec patrí k povrchom, ktoré sú najviac exponované a vhodné na hromadenie prachu, ako aj množenie vírusov a baktérií. Vo vnútri koberca sa zhromažďujú mikroorganizmy a častice, ktoré ovplyvňujú zdravie ľudí a domácich zvierat. Prach, peľ, ale aj psie a mačacie chlpy zostávajú uväznené v koberci a chôdzou po ňom či vysávaním sa dostanú do vzduchu. Rozliatie jedla a chôdza po koberci v obuvi určenej do vonkajších priestorov robí z koberca ešte väčší magnet na baktérie a vírusy, špinu, vlasy a rôzne druhy alergénov.

    Všetky tieto častice nahromadené v koberci môžu spôsobiť ekzémy a nádchu, najmä u ľudí s dýchacími problémami. Koberce, ktoré nie sú pravidelne a správne udržiavané, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy dospelým aj deťom.   

    Osobitnú pozornosť treba venovať kobercom v domácnostiach s malými deťmi a domácimi miláčikmi. Deti lezú po koberci a potom sa rukami dotýkajú tváre, často na koberec rozsypú jedlo a potom si ho dajú do úst, čím sa prenášajú alergény. Pokiaľ ide o domáce zvieratá, tie zanechávajú na koberci chlpy a choroboplodné zárodky, ktoré sa v koberci ukrývajú, môžu mať negatívny vplyv na ich zdravie.

    Špinavé koberce kazia vzhľad interiéru

    Nech sme akokoľvek opatrní, nečistoty sa do koberca dostávajú pravidelným chodením po ňom. Špinavý koberec plný chlpov, omrviniek a škvŕn kazí estetickú hodnotu celého priestoru.

    Koberec plný škvŕn kazí estetickú hodnotu celého priestoru
    Koberec plný škvŕn kazí estetickú hodnotu celého priestoru

    Nahromadená špina na koberci čoskoro spôsobí nepríjemný zápach. Hlboké nečistoty je možné odstrániť len správnym čistením a koberec tak nielen udržať čistý, voňavý, ale aj chrániť pred poškodením.

    Špinavé koberce majú kratšiu životnosť

    Špinavé, neudržiavané koberce veľmi rýchlo skončia na skládke a nahradia ich nové. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je koberec potrebné vymeniť za nový, možno váš koberec potrebuje iba kvalitné čistenie.

    Pravidelné a správne pranie výrazne predĺži životnosť koberca – vráti sa mu pôvodná textúra a farba, jeho povrch už nebude drsný na dotyk, ale zamatový a jemný, bude pôsobiť sviežo. Aj keď bol kúpený už dávno, vráti sa tomuto dôležitému kúsku jeho niekdajší vzhľad.

    Je potrebné profesionálne čistenie kobercov?

    Často sa kladie otázka, či si vieme koberce poriadne vyprať sami alebo je potrebné najať si profesionálov, ktorí poskytujú služby čistenia kobercov. Na túto otázku najlepšie odpovieme prostredníctvom príkladov.

    Pokiaľ ide o samostatné čistenie a údržbu kobercov, dôležité je vysávanie, kefovanie a umývanie klasickými čistiacimi prostriedkami. Väčšina ľudí vysáva koberce približne dvakrát týždenne. Pravidelným vysávaním dokážeme zlepšiť celkovú hygienu a čiastočne odstrániť alergény, no v boji proti vírusom a baktériám vysávanie nie je zvlášť účinné.

    Používaním klasických vysávačov odstránime len viditeľné čiastočky prachu
    Používaním klasických vysávačov odstránime len viditeľné čiastočky prachu

    Používaním klasických vysávačov odstránime len viditeľné čiastočky prachu, pričom baktérie a nečistoty, ktoré prenikli hlboko do vlákien koberca, zostanú nedotknuté. Keďže časť vzduchu vychádza z vysávača súčasne s vysávaním, určitá časť nazbieraných alergénov sa opäť dostane do vzduchu. Vysávanie preto nie je dostatočným opatrením na udržanie čistoty vašich kobercov, ním sa problém len zdanlivo rieši.

    Pri praní kobercov najčastejšie používame bežné, univerzálne saponáty, ktoré nie sú určené výhradne na pranie kobercov, a kuchynské hubky. Je dôležité vedieť, že nie každý koberec sa čistí rovnako a že je potrebné dbať na jeho sušenie, aby nevznikli plesne. Koberce sú väčšinou vyrobené z rôznych materiálov, takže nie všetky môžeme čistiť rovnako.

    Buďte obzvlášť opatrní, ak vlastníte drahý koberec, napríklad perzský, neadekvátnym čistením ho ľahko zničíte.

    Následky môžu byť: zmrštenie koberca, stmavnutie, trvalé škvrny a nadmerná vlhkosť môže spôsobiť aj šírenie nepríjemných pachov. Prílišné namočenie koberca a jeho neúplné vysušenie môže spôsobiť vznik plesní, čo tiež ovplyvňuje zdravie každého, kto sa v danej miestnosti zdržiava.

    Na druhej strane, pri profesionálnom čistení kobercov sa vyhýbajú ich nadmernému a zbytočnému namáčaniu. Pomocou špeciálneho vybavenia a účinných a často aj ekologicky bezpečných čistiacich prostriedkov koberec v krátkom čase dôkladne vyperú a vysušia bez ohľadu na to, z akého materiálu je vyrobený a ako husto je tkaný. V profesionálnych čistiarňach kobercov budú vedieť, ako ošetriť každý typ koberca a aké sú optimálne prostriedky na odstránenie škvŕn a nečistôt. Odborník bude schopný prispôsobiť zloženie pracieho prostriedku a metódy čistenia tak, aby vyhovovali konkrétnemu typu koberca.

    Profesionálna čistiareň kobercov bude schopná odstrániť aj tie najodolnejšie škvrny
    Profesionálna čistiareň kobercov bude schopná odstrániť aj tie najodolnejšie škvrny

    Klasické vysávače v žiadnom prípade nemôžu nahradiť profesionálne stroje na odstraňovanie nečistôt z kobercov. Profesionálna čistiareň kobercov bude schopná odstrániť aj tie najodolnejšie škvrny a minimalizovať riziko potenciálnych alergií. Dôkladné, hĺbkové čistenie robí koberce jemnými na dotyk, voňavými a predlžuje ich životnosť. 

    Profesionálne čistenie kobercov sa odporúča vykonávať aspoň raz ročne, aj keď optimálne je to raz za pol roka.

    Taktiež, ak sa rozhodneme čistiť koberec svojpomocne, musíme zabezpečiť potrebné vybavenie a špeciálne čistiace prostriedky, čo si vyžaduje materiálne náklady, ako aj veľa investovaného času.

    Profesionálne čistenie kobercov je potrebné aspoň raz ročne, aby sa predišlo vzniku alergií, hromadeniu nečistôt, vírusov a baktérií a predĺžila sa životnosť koberca. Ak máte záujem o čistenie kobercov, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našej webovej stránke nájdete upratovacie servisy, s ktorými spolupracujeme. Tie pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 146
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Upratovacie služby?

    Máme 710 realizátorov v oblasti Upratovacie služby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 710 realizátorov v oblasti Upratovacie služby
    10
    2

    ELEKTRO KLIMA - MP s.r.o.


    8.8
    0

    R.Š.ELEKTROSTAV s. r. o


    10
    1

    KanreK s.r.o.


    9.8
    2

    Daniel Vrablík


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené