Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Rekonštrukcia domu - čo o nej potrebujete vedieť 

    Článok si prečítalo viac ako 1471+ používateľov
    Rekonštrukciu domu môžete zvažovať v prípade, ak sa chcete vyhnúť výstavbe nového domu. Môžete kúpiť novostavbu alebo starší dom a venovať sa jeho renovácii, prerábke. Ak už bývate so svojou rodinou v rodinnom dome alebo ste starší rodinný dom zdedili, tiež môžete uvažovať o jeho renovácii. Rekonštrukcia domu je náročný proces, ktorý je potrebné dobre si premyslieť. 
    Odborný článok 1471
    rekonstrukcia domu
    Máme 2577 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu:

    1. Čo chcete renováciou dosiahnuť?

    Predovšetkým je dôležité zvážiť, čo rekonštrukciou domu chcete dosiahnuť, aké sú vaše osobné preferencie, očakávania, časový aj finančný aspekt. Potom sa môžete pustiť do plánovania, vybavovania potrebných dokumentov a povolení, hľadania majstrov alebo stavebnej firmy, nákupu materiálov a samotného procesu renovácie. 

    Nie vždy je potrebné prerábať úplne celý dom, rovnako tak, nie vždy je potrebné celý dom zbúrať. Niektoré časti sú možno stále vo vynikajúcom stave a budú potrebné len drobné zásahy. Pokiaľ neviete stav nehnuteľnosti odhadnúť, pomôžu vám ho zhodnotiť odborníci.

    Výsledkom analýzy odborníkov bude odporúčanie, ktoré časti domu zachovať, a ktoré kompletne prerobiť či zbúrať, resp. či vykonať úplnú rekonštrukciu alebo iba čiastočnú.

    Ak sa rozhodnete pre úplnú renováciu, bude potrebné zasahovať do celej konštrukcie domu, pôjde o renováciu stien, podláh, jadra, vnútornej inštalácie, kuchyne, kúpeľne, svetiel, ale aj o vonkajšie úpravy, zateplenie, resp. novú strechu. Pod čiastočnou renováciou rozumieme realizáciu iba niektorých z uvedených prác. Samozrejme, potreba renovácie domu zvyčajne závisí od veku nehnuteľnosti. Po dokončení výstavby domu, stavbu je potrebné iba udržiavať v pôvodnom stave. Neskôr najčastejšie ide o čiastočnú renováciu a kompletná rekonštrukcia je zvyčajne nevyhnutná po 30 rokoch užívania domu. Všetko však závisí od zariadenia a kvality domu, resp. kvality použitých materiálov. Samozrejme, dôležitý je aj pocit, či je rekonštrukcia potrebná.

    Je potrebné dobre si premyslieť, do akej podoby chcete dom dostať, čo vlastne chcete renováciou dosiahnuť. Chcete zväčšovať okná, meniť usporiadanie dverí, búrať priečky, alebo zvažujete aj prístavbu či garáž? To všetko sú dôležité detaily, ktoré môžete použiť ako skvelý odrazový mostík. Ak ide o úplnú renováciu, určite budete potrebovať služby skúseného architekta, v súčasnosti je možná aj 3D vizualizácia vašich predstáv, a vízia hneď naberie jasnejšie kontúry. Dôležitým faktorom sú však stále financie.

    Bez ohľadu na to, aké práce plánujete vykonať, dajte si čas na vytvorenie plánu a vypracovanie náčrtu, pretože práve tento proces vám pomôže vykryštalizovať, aké sú vaše priania, potreby, možnosti a priority pri rekonštrukcii vášho bývania.

    V závislosti od toho, čo robíte, môžu byť plány dodatočne potrebné ako základ pre získanie potrebných stavebných povolení, v každom prípade pre vyhodnotenie a prípravu zoznamov materiálov a prác a následne nákladov (výkaz výmer a rozpočet).

    2. Rekonštrukcia domu stavebnou firmou alebo svojpomocne

    Je pravda, že ak sa rozhodnete pre svojpomocnú renováciu, môžete ušetriť. Budete však musieť investovať mnoho vlastného času a sami vyhľadávať jednotlivých majstrov. Okrem toho, neodborným konaním môžete na stavbe spôsobiť problémy a komplikácie. 

    Ak sa rozhodnete najať stavebnú firmu, ušetríte nielen čas, ale aj energiu. Služby, ktoré firma poskytne, sú pohodlnejšie a spoľahlivejšie, o to viac, ak sa rozhodnete pre rekonštrukciu domu na kľúč. Renováciu svojho domu, bez ohľadu na jej rozsah, zverte do rúk odborníkom. Venujte čas skúmaniu a hľadaniu tých správnych remeselníkov a spolupracovníkov, pretože vám to neskôr ušetrí veľa nervov a času. Pri výbere stavebnej firmy aj remeselníkov si vyberajte tých, ktorí majú presvedčivé referencie, pri úvodnom stretnutí preukázali najprofesionálnejší prístup, sú najbližšie k vašej lokalite, vzbudzujú dôveru, disponujú technickým vybavením potrebným na realizáciu určitých stavebných úkonov a sú schopní zastrešiť kompletnú rekonštrukciu. Môžete skontaktovať aj nás, keďže spolupracujeme s mnohými overenými a ohodnotenými firmami a remeselníkmi.

    Najprv si musíte vytvoriť jasnú predstavu o tom, ako by ste chceli, aby váš dom po rekonštrukcii vyzeral nielen esteticky, ale aj funkčne
    Najprv si musíte vytvoriť jasnú predstavu o tom, ako by ste chceli, aby váš dom po rekonštrukcii vyzeral nielen esteticky, ale aj funkčne

    3.  Nápady na rekonštrukciu domu

    To, ako bude váš dom po renovácii vyzerať, závisí od mnohých faktorov. Ako sme už spomenuli, najprv musíte vedieť, čo potrebujete prerobiť, rekonštruovať, či pôjde o renováciu úplnú alebo čiastočnú, a vytvoriť si jasnú predstavu o tom, ako by ste chceli, aby váš dom po rekonštrukcii vyzeral nielen esteticky, ale aj funkčne. Môže ísť o renováciu domu, v ktorom so svojou rodinou bývate, alebo domu, ktorý ste kúpili, zdedili, a môžete sa do neho nasťahovať iba po jeho rekonštrukcii.

    4. Rekonštrukcia domu a stavebné povolenie

    Na základe rozsahu plánovaných prác a zmien na nehnuteľnosti, obsiahnutých renováciou, bude závisieť, či bude potrebné podať žiadosť o stavebné povolenie na rekonštrukciu, alebo postačí len ohlásenie stavby.

    Odporúčame navštíviť stavebný úrad a vopred sa informovať, akú dokumentáciu budete potrebovať na práce, ktoré plánujete realizovať. 

    Odborná rada zo spoločnosti Prestavaj.sk s.r.o.

    1. Na čo všetko treba myslieť pred začatím rekonštrukcie domu?

    V prvom rade treba myslieť na rozpočet. Základ je správny výber firmy a architekta, ktorý vám vypracuje statický posudok.

    2. Potrebujeme stavebné povolenie pre rekonštrukciu domu?

    Prvý krok je statický posudok, ďalej ohlásenie stavby alebo stavebné povolenie,
    výmena elektrických rozvodov, rozvod plynu, kúrenie, vodoinštalácia. Až následne keď budete rozhodnutý pustiť sa do rekonštrukcie, potrebné je vypočítať predbežné náklady na rekonštrukciu. To znamená, že netreba brať prvú firmu ani živnostníka, ale skôr si spraviť minimálne 5-7 ponúk na porovnanie cien prác a tak isto keď ide materiál, potrebné je ozvať sa stavebninám, kde vám radi spravia cenovú ponuku. V prípade, že si lámete hlavu ako si spraviť cenovú ponuku na hrubú rekonštrukciu, odporúčam vyhľadať si firmy, ktoré robia výkazy a výmery na dane práce a podľa toho viete následne poslať rozpis prác na predloženie ponuky.

    3. Rekonštruovať, či stavať nový dom?

    Stavať alebo rekonštruovať? Dobrá otazka, každá časť je nákladná a všetko záleží od toho, aký ste si nastavili rozpočet. Vždy navrhujem starú časť zbúrať a radšej postaviť niečo nové, ale aj z mála vie človek spraviť niečo pekné, len si to treba dopredu poriadne premyslieť.

    Pán Ján Melek, spoločnosť Prestavaj.sk s.r.o.

    5. Ako dlho trvá rekonštrukcia rodinného domu?

    Pri renovácii rodinného domu treba rátať s množstvom stavebných prác, zvlášť ak ide o rozsiahlejšiu rekonštrukciu. V závislosti od rozsahu plánovaných prác, jednotlivých problémov, ktoré sa vyskytnú, a dodávateľa, ktorý ich vykoná, renovácia môže trvať niekoľko týždňov, mesiacov alebo až jeden rok. Napríklad, maľovanie interiéru môže trvať týždeň, v prípade renovácie samostatných izieb, kúpeľne alebo kuchyne sa zmestíte do jedného mesiaca. Určite je výhodnejšie prerábať dom ako celok, nie po jednotlivých miestnostiach. Rozumnejšie riešenie je napr. vymeniť naraz všetky okná, rozvody a vykonať všetky ďalšie nevyhnutné práce. Ak by ste renováciu vykonávali postupne, napr. miestnosť po miestnosti, mohli by tak vzniknúť komplikácie v podobe opätovného búrania alebo sekania. Pri plánovaní kompletnej renovácie domu je veľmi dôležité nechať si dostatok času na nepredvídané okolnosti, ktoré môžu predĺžiť termíny.

    6. Rekonštrukcia domu a statika

    Pomoc statika, resp. architekta budete potrebovať nielen v prípade, ak pôjde o náročnejšiu rekonštrukciu, obsahujúcu búranie stien, vytváranie nových otvorov pre okná a dvere, ale aj v prípade zmeny dispozície interiéru. Odborník bude vedieť posúdiť situáciu a navrhnúť zmeny rozmiestnenia stien bez ovplyvnenia statiky budovy. 

    Starší dom môže mať problémy so statikou. Ak základy boli zle vybudované, môže sa stať, že niektorá časť nehnuteľnosti sadá. Viditeľné praskliny na stenách signalizujú možné nedostatky v statike budovy. 

    K narušeniu statiky môže dôjsť aj v dôsledku vlhnúcich základov domu, pretože v minulosti neboli dostupné tak pokrokové metódy izolácie ako dnes a voda sa v takých stavbách pomerne ľahko dokáže dostať k základom a do nosných múrov. Navlhnuté murivo rýchlejšie degraduje a stráca svoje pôvodné vlastnosti. A práve preto, v rámci renovácie, je potrebné riešiť aj tieto problémy. Sanácia môže byť náročná, čo samozrejme zvyšuje aj náklady na rekonštrukciu.

    7. Technické problémy súvisiace s renováciou a postupnosť stavebných úkonov

    Skôr než začnete s rekonštrukciou domu, zvlášť ak ide o starší dom, mali by ste si uvedomiť niektoré technické problémy, ako napríklad: vlhkosť (v dôsledku vnútorných alebo vonkajších faktorov), kde sa nachádzajú odtoky, kde je centrálna elektrina, voda, aký je stav elektroinštalácie, strechy, tepelnej izolácie, okien a dverí, aký vykurovací systém má dom a čo chcete renováciou dosiahnuť.

    Aké stavebné práce môžu byť obsiahnuté renováciou rodinného domu? Pripravili sme pre vás stručný prehľad stavebných úkonov a ich postupnosť pri renovácii rodinného domu:

    • nosné a obvodové konštrukcie: základy, komín, steny, stĺpy, piliere, strechy a stropy, otvory v konštrukciách,
    • rozvody a siete: kanalizácia, voda, elektroinštalácie, plyn, iné rozvody,
    • interiér: schody, zatepľovanie, omietky a obklady, podlahy, kúpeľňa, kuchyňa, dvere, 
    • okolie domu: drobné stavby, spevnené plochy, zeleň.

    7.1. Rekonštrukcia strechy a komína

    Na streche možno vykonať iba nevyhnutné opravy alebo kompletnú rekonštrukciu, čo závisí od stavu strechy, resp. jej schátralosti. Tieto práce môžu obsahovať odstránenie starej a montáž novej strešnej krytiny, klampiarske práce a výmenu konštrukcie podkrovia.

    Ak je komín starý, môže sa stať, že dobre netesní a v dôsledku toho sa do interiéru môžu dostávať toxické plyny, ktoré vedia z dlhodobého hľadiska významne škodiť zdraviu. Okrem toho, komín, ktorý nespĺňa bezpečnostné normy, môže byť zdrojom požiaru. Práve preto je potrebné vykonať revíziu komína, resp. jeho odbornú renováciu.

    7.2. Sanácia plesnivenia stien

    Ak je vo vašom dome prítomné vlhnutie obvodových múrov a základov, to môže spôsobiť vznik plesní na stenách, ktoré sú veľmi nebezpečné, čím riskujete mnohé zdravotné problémy, hlavne respiračného charakteru. V takom prípade jediným riešením je rekonštrukcia, v rámci ktorej sa kľúčové časti stavby nanovo zaizolujú.

    Pri renovácii domu je dôležité zateplenie obvodových múrov a strechy
    Pri renovácii domu je dôležité zateplenie obvodových múrov a strechy

    7.3. Zateplenie domu a obnova fasády

    Staršie domy majú neporovnateľne vyššie tepelné straty než moderné nehnuteľnosti. So stratami vznikajú aj vyššie náklady na vykurovanie napr. kvôli netesniacim obvodovým stenám, streche, dverám alebo oknám. Práve preto je pri renovácii domu dôležité zateplenie obvodových múrov a strechy, tiež výmena okien a dverí.

    Investícia sa rýchlo vráti v podobe citeľne nižších výdavkov na energie.

    Pokiaľ ide o vonkajší vzhľad domu a obnovu fasády predovšetkým staršieho domu, je dôležité vedieť, či chcete obnoviť fasádu tak, aby si zachovala pôvodné prvky alebo ju chcete zmodernizovať. Určite by bolo dobré poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám pomôžu nájsť optimálne riešenie. Ak fasáda bola špecifická a mala výzdobu, jej obnovenie môže byť komplikovaný a nákladný proces, preto je dôležité vopred vedieť, čo je možné a čo nie.

    7.4. Výmena okien a dverí

    Pri renovácii je často potrebné vymeniť aj okná a dvere, pretože práve pre ich nedostatočné tesnenie veľká časť tepla môže odchádzať z domu a spôsobiť veľké tepelné straty. Mnohí staré drevené okná nahrádzajú oknami z iných dostupných materiálov a rozhodnú sa pre okná plastové, hliníkové alebo drevohliníkové. 

    7.5. Výmena zdroja tepla

    Rekonštrukciou domu môže byť obsiahnutá aj výmena zdroja tepla, a staré plynové alebo elektrické kotly nahradené novými alebo efektívnymi tepelnými čerpadlami. Namiesto klasických radiátorov môže byť inštalované podlahové kúrenie, ktoré prináša množstvo praktických výhod alebo môžete pouvažovať aj o montáži fotovoltaických panelov.

    Interiér pred rekonštrukciou a po nej
    Interiér pred rekonštrukciou a po nej

    7.6. Zmena dispozície interiéru

    Ak ide o kúpenú dokončenú novostavbu, tá nemusí na 100 % splniť vaše predstavy o vysnívanom bývaní, určite budete musieť vykonať nejaké zmeny v jej zariadení. Druhou možnosťou je kúpa holodomu, ktorý vám umožní zariadiť si ho podľa vašich predstáv. Ak plánujete rekonštrukciu staršieho domu, v mnohých prípadoch bude nevyhnutná aj zmena dispozície interiéru, pretože existujúca stavba nevyhovuje dnešným trendom a požiadavkám. 

    Bez ohľadu na to, o akú stavbu ide, v prípade rekonštrukcie odporúčame o pomoc požiadať skúseného architekta, ktorý má s renováciou všetkých typov nehnuteľností bohaté skúsenosti a pomôže vám navrhnúť potrebné zmeny prihliadajúc nielen na praktickosť, ale aj na estetiku. Odborníka môžete vyhľadať aj na našej webovej stránke, neváhajte nás kontaktovať aj v prípade akýchkoľvek otázok alebo ak máte záujem o cenovú ponuku. 

    7.7. Elektroinštalácie

    Pri výstavbe domov napríklad v druhej polovici minulého storočia platili iné normy, ktoré regulovali bezpečnosť elektroinštalácií. Z toho dôvodu staré rozvody nemusia byť bezpečné. Často sú zdrojom iskrenia a môže v nich dochádzať k rôznym výpadkom. Okrem toho staré elektroinštalácie nie sú nadimenzované tak, aby zvládali dnešné požiadavky, pred takými 30 až 50 rokmi sa v domácnostiach používalo menej elektroniky a spotrebiče s menším výkonom.

    Ak v dome často dochádza k výpadkom poistiek a iným problémom s rozvodmi, ideálnym riešením je v rámci renovácie domu vymeniť celú elektroinštaláciu za novú, ktorá bude spĺňať najnovšie bezpečnostné normy a vyhovovať dnešným štandardom.

    7.8. Rekonštrukcia kúpeľne

    Nielen majitelia domov, ale aj majitelia bytov si často nechávajú kompletne prerobiť kúpeľňu, pretože na starých kachličkách, toaletách a ďalších prvkoch kúpeľňového vybavenia totiž veľakrát najviac cítiť vek nehnuteľnosti.

    7.9. Zariadenie interiéru a interiérový dizajn 

    Ak po vykonanej rekonštrukcii plánujete dom vybaviť novým nábytkom, v prvom rade sa musíte zamyslieť, či zariadenie bude v štýle, v ktorom bolo, alebo chcete niečo zmeniť. Štýlov a možností je veľa, detaily si vyberte podľa svojho vkusu! Dôležité je aj vhodné osvetlenie vo vašej domácnosti, ktoré môže byť renováciou inak riešené! Ak nemáte skúsenosti so zariaďovaním interiéru, s tým vám vie pomôcť interiérový dizajnér.

    8. Náklady na renováciu domu

    Najdôležitejšou vecou, ​​ktorú musíte riešiť skôr než sa do rekonštrukcie domu pustíte, je určite rozpočet, podľa ktorého si budete plánovať všetky kroky a rozhodnete sa, či rekonštrukciu domu vykonáte naraz alebo na etapy. Náklady na renováciu domu závisia od mnohých faktorov. Na výšku investície určite bude vplývať pôvodný stav domu, veľkosť domu, typ práce, ktorá sa vyžaduje, vaše priania a osobné preferencie vo vzťahu k dekoratívnym a estetickým zásahom a v nemalej miere na ceny budú vplývať aj vybraní remeselníci a subdodávatelia. 

    Pri príprave rozpočtu a vypočítaní nákladov je potrebné byť čo najpresnejší, aby ste sa nedostali do nepredvídaných situácií. Stanovte si maximálny rozpočet, podľa ktorého môžete pokračovať v plánovaní. K odhadovanej výške nákladov určite treba pripočítať ďalších 10 až 15 % z hodnoty investície na nepredvídané náklady.

    Je dôležité, aby všetci najatí vykonávatelia prác rešpektovali harmonogram prác, dodržiavali svoje termíny, inak nakoniec miniete viac času a peňazí, ako bolo pôvodne plánované. Na tom máte právo trvať – môžete to dať do zmluvy s každým najatým subdodávateľom.

    Odborný článok 1471
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu?

    Máme 2577 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2577 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu
    9.2
    0

    ALTIME s. r. o.


    10
    2

    VH Centrum


    8.8
    0

    EURO-BRAMA s. r. o.


    8.7
    0

    Lukáš Oláh


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené