Pre oblasť

    Maľovanie stien

    Článok si prečítalo viac ako 742+ používateľov
    Maľovanie môžeme urobiť sami, aj keď to nikdy nebude urobené tak dobre, ako keby tieto práce vykonal profesionálny maliar. Pri maľovaní je mimoriadne dôležitá technika maľovania stien, ktorú maliar dobre pozná.
    Odborný článok 742
    malovanie stien
    Máme 2332 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    1. Zvládneme sami maľovanie stien?

    Maľovanie stien je činnosť, ktorú môžu vykonávať aj tí, ktorí s maľovaním nemajú predchádzajúce skúsenosti. Dôležité je skôr ako začneme maľovať dobre sa pripraviť a zoznámiť sa so správnymi technikami, čo nám umožňuje dosiahnuť profesionálny výsledok.

    2. Ako postupovať pri maľovaní stien?

    2.1. Príprava priestoru pred maľovaním

    Skôr ako začneme maľovať, je kľúčové pripraviť priestor. Patrí sem ochrana podláh, okien, dverí, nábytku a všetkých povrchov a miest, ktoré vymaľovať nechcete. Nezabudnite chrániť podlahové  lišty a strop, ak strop má byť v inej farbe. Na ochranu sa odporúča použiť zakrývacie fólie, pásky a lepenku. Užitočné je tiež demontovať všetky elektrické zásuvky a vypínače zo stien, alebo ich oblepiť páskou, a opraviť prípadné nerovnosti na stene.

    2.2. Príprava povrchu na maľovanie stien

    Povrch, ktorý sa má natrieť, musí byť čistý, hladký a suchý. Akékoľvek nedokonalosti, akými sú praskliny alebo odlupujúca sa farba, musia byť odstránené. Ak stena nie je rovná alebo sú na nej diery alebo výstupky, na diery treba použiť tmel a stenu vyrovnať, pretože to neskôr nebude možné opraviť. Odporúča sa tiež aplikovať náter na zlepšenie priľnavosti farby. Dôkladné utretie steny odstráni prach a mastnoty a umožní lepšiu priľnavosť farby.

    2.3. Výber farby na maľovanie

    Farba je kľúčom k finálnemu vzhľadu priestoru. Pri výbere farby je potrebné zohľadniť viaceré faktory: existujúce zariadenie interiéru, osvetlenie a požadovanú atmosféru. Farebné vzory a vzory môžu tiež dodať miestnosti jedinečný vzhľad. S výberom farby vám pomôže vzorkovník farieb.

    Skôr ako začnete maľovať, použite ochrannú pásku na ochranu povrchov, ktoré vymaľovať nechcete
    Skôr ako začnete maľovať, použite ochrannú pásku na ochranu povrchov, ktoré vymaľovať nechcete

    2.4. Základný náter pred nanesením farby

    Pred nanesením finálnej farby sa odporúča naniesť jednu alebo dve vrstvy základnej farby alebo základného náteru (primer). Tým sa zabezpečí jednotnejší výsledný vzhľad. Základný náter prispieva k rovnomernosti nanášania farby a zabraňuje nerovnomernému vstrebávaniu farby.

    2.5. Aplikácia farby na maľovanie stien

    Po príprave povrchu a nanesení základného náteru môžeme začať nanášať finálnu farbu. Na väčšie plochy sa odporúča použiť valček, na hrany a detaily štetec. Je dôležité nanášať farbu rovnomerne a opatrne, aby ste zabránili vzniku škvŕn. Správna technika použitia valčeka a štetca pomáha zaistiť hladkú a rovnomernú aplikáciu. Keď je farba pripravená, začneme najskôr maľovať okraje miestnosti. Na maľovanie okrajov musíme použiť špeciálny menší štetec, ktorým natrieme okraje v 3 cm páse. Po natretí okrajov začneme maľovať strop. Najprv vymaľujeme strop a potom steny, aby sa farba zo stropu nestekala po vymaľovaných stenách. Strop sa najskôr maľuje v horizontálnom smere a potom v priečnom smere. Pri maľovaní môžete použiť rebrík alebo nastaviteľný nadstavec.

    Keď začneme maľovať určitý povrch, napr. strop, je dôležité ho čo najrýchlejšie kompletne vymaľovať.

    Potom začneme maľovať steny, ktoré sú považované za samostatné plochy. Každý povrch natrieme celý a čo najrýchlejšie. Keď začneme s maľovaním stien, vymaľujeme najskôr okolo okien, ktoré ochránime špeciálnou páskou, a potom pokračujeme smerom do stredu miestnosti. Na povrch steny sa nanesie farba, ktorú treba plynulými pohybmi zhora dole a späť pomerne rovnomerne rozotrieť po celej ploche.

    2.6. Sušenie a následné maľovanie stien

    Po nanesení prvej vrstvy farby je potrebné pred nanesením ďalších vrstiev počkať na jej úplné vyschnutie. Väčšina farieb vyžaduje aspoň dve vrstvy pre rovnomerný a bohatý konečný vzhľad.  Medzi jednotlivými vrstvami je dôležité dodržať čas schnutia uvedený na obale farby.

    Aplikácia farby závisí od predtým nanesených vrstiev farby. Na natretie stien rovnakou farbou zvyčajne potrebujeme základný náter a 2 - 3 vrstvy farby.
    Aplikácia farby závisí od predtým nanesených vrstiev farby. Na natretie stien rovnakou farbou zvyčajne potrebujeme základný náter a 2 - 3 vrstvy farby.

    3. Koľko vrstiev farby potrebujeme naniesť na stenu?

    Zvyčajne sa pri maľovaní stien používajú aspoň dve vrstvy farby. Prvá vrstva, nazývaná aj základný náter alebo primer, pomáha vyrovnať povrch, zakryť prípadné škvrny a zabezpečiť dobrú priľnavosť finálnej farby. Druhá vrstva dodáva rovnomerný a plnší výsledný vzhľad a zdôrazňuje intenzitu farby. V niektorých prípadoch, najmä pri svetlých farbách alebo prechodoch medzi rôznymi farbami, môže byť potrebná tretia vrstva na úplné krytie.

    4. Koľko farby potrebujeme?

    Na vedre s farbou sú informáciu o tom, koľko farby je potrebné na určitý povrch. Všeobecne platí, že 1 liter farby vystačí na cca 10 m2 plochy. Ak je farba kvalitná, stačí jedna vrstva, ale zvyčajne sú na dokonalé krytie potrebné dve vrstvy. Keď chceme povrchy vymaľovať v tmavších odtieňoch alebo odtieňoch so slabou krycou schopnosťou, je potrebné naniesť tri alebo dokonca štyri vrstvy. Pred nanesením nasledujúcej vrstvy predchádzajúca vrstva musí zaschnúť.

    5. Maľovanie stien - cena

    Keď ide o maliarske práce, cena maľovania je predovšetkým závislá od troch faktorov: od veľkosti povrchu, ktorý sa má natrieť, druhu farby a počtu nanesených vrstiev. Napríklad cena za maľovanie s bielou farbou, v dvoch vrstvách, s materiálom a prácou sa pohybuje od 1,5 do 3 EUR/m2

    Odborný článok 742
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce?

    Máme 2332 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2332 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce
    8.7
    0

    Rudolf Kurimai


    10
    16

    Ing. Oto Ormandy – OTORM


    9.9
    2

    Dominik Motyľ


    8.7
    0

    DIMI max, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené