Pre oblasť

    5 najčastejších chýb pri stavbe a rekonštrukcii domu

    Článok si prečítalo viac ako 2385+ používateľov
    Rekonštrukcia alebo stavba domu môže byť vzrušujúci proces. Žiaľ, príliš často sa stáva, že sa na niektoré kľúčové kroky v tomto procese zabudne. To môže viesť ku kritickým chybám, ktoré môžu výrazne narušiť časový plán projektu a spôsobiť prudký nárast nákladov. Ako zabrániť takémuto scenáru? Zhrnuli sme chyby, ktoré sú veľmi časté pri stavbe alebo rekonštrukcii, a spôsoby, ako sa im vyhnúť.
    Odborný článok 2385
    vysnivany dom niekolko najcastejsich chyb
    Máme 2519 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu:

    1. Veľmi sa ponáhľate

    Často sa stáva, že investori sa so stavbou alebo rekonštrukciou svojho bývania príliš ponáhľajú. Nasledujú komplikácie a mnohé nepredvídané situácie, kvôli ktorým cena projektu raketovo stúpa, práce meškajú alebo sa zastavujú.

    Tip: Na prípravu si treba dopriať dostatok času! Na rekonštrukciu alebo menší projekt odporúčame aspoň šesť mesiacov a na stavbu domu aspoň rok. Tento čas je potrebný na výber projektantov, prípravu plánov, získanie všetkých potrebných súhlasov a povolení a výber spoľahlivých, skúsených a odborne zdatných zhotoviteľov.
    Dôkladná príprava na stavbu alebo rekonštrukciu domu je kľúčom k úspešnému dokončeniu projektu!
    Dôkladná príprava na stavbu alebo rekonštrukciu domu je kľúčom k úspešnému dokončeniu projektu!

    2. Začatie stavebných prác bez plánov a projektov

    Plánovanie a vypracovanie projektu investorov povzbudzuje premýšľať o tom, čo chcú a aké sú ich priority. Dobrý plán s priestorovými znázornením značne uľahčuje predstavu o konečnom výsledku. Ide o preklad požiadaviek týkajúcich sa daných prác do jazyka zrozumiteľného pre všetkých účastníkov projektu. Plány sú potrebné ešte pred začatím prác, pretože sú základom na získanie stavebného povolenia, ako aj na vypracovanie výkazu výmer a rozpočtu zhotoviteľov. Bez plánov nemožno vedieť, aké budú konečné náklady projektu! A napokon, bez plánov nemožno zaručiť, že realizácia splní očakávania.

    Tip: Treba si vybrať skvelého architekta, ktorý vypracuje projekt vášho vysnívaného domu!
    Bez plánov a projektov nemožno vedieť, aké budú konečné náklady stavby alebo rekonštrukcie, ani či realizácia splní vaše očakávania
    Bez plánov a projektov nemožno vedieť, aké budú konečné náklady stavby alebo rekonštrukcie, ani či realizácia splní vaše očakávania

    3. Nesprávne odhadnutá hodnota projektu

    Bez reálneho finančného plánu by sa nikdy nemala začať náročná práca, akou je stavba alebo rekonštrukcia! Ak je hodnota investície podcenená, výsledkom bude prílišné zadlženie a v konečnom dôsledku neúspešný alebo nedokončený projekt.

    Kroky k dobrému finančnému plánu:

    1. Treba si stanoviť maximálnu výšku rozpočtu.
    2. Treba sa zamyslieť nad spôsobom a zdrojom financovania (bankový úver, pôžička, platba na splátky a pod.).
    3. Na základe architektonického plánu treba požadovať vytvorenie výkazu výmer (súpis materiálu a prác), ktorý je podkladom pre hodnotenie projektu.
    4. Skontrolovať ceny v nástroji Kalkulačka na webovej stránke Daibau.
    5. Určite treba pridať ďalších 10 až 15 % z hodnoty investície na nepredvídané náklady.
    6. Zostaviť presný harmonogram realizácie prác a ich platby v súlade s vybraným zdrojom financovania.
    Bez podrobného finančného plánu sa netreba púšťať do náročnej stavby alebo rekonštrukcie!
    Bez podrobného finančného plánu sa netreba púšťať do náročnej stavby alebo rekonštrukcie!

     

    Odborná rada zo spoločnosti R.P. Controls s.r.o.

    1. Ako dlho trvá rekonštrukcia priemerného bytu?

    Rekonštrukcia priemerného bytu môže závisieť od rôznych faktorov, vrátane rozsahu, zložitosti prác a veľkosti bytu. Obvykle trvá rekonštrukcia priemerného bytu približne 4 až 8 týždňov. Tento časový údaj sa môže líšiť v závislosti od rozsahu prác. Ak ide o menšie úpravy a zmeny, ktoré nevyžadujú veľké stavebné zásahy, môže trvať rekonštrukcia menej času, napríklad 2 až 4 týždne. V prípade rozsiahlejších a komplexnejších prác, ako je napríklad prehĺbenie priestoru, presunutie stien, zmena rozvodov, či kompletná obnova interiéru, môže trvať rekonštrukcia až 8 týždňov a viac. Je však dôležité si uvedomiť, že tieto časové údaje sú iba približné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétnych okolností a individuálnych požiadaviek na rekonštrukciu bytu.

    2. Oplatí sa viac rekonštrukcia domu alebo novostavba?

    Pokiaľ hovoríme o dome, nie o byte, je v drvivej väčšine finančne výhodnejšia rekonštrukcia. Odpoveď na otázku, či sa viac oplatí rekonštrukcia domu alebo novostavba, závisí od mnohých faktorov a osobných preferencií. Je tu niekoľko hľadísk, ktoré môžu byť pri rozhodovaní dôležité:

    Stav existujúceho domu: Ak je váš dom vo veľmi zlom stave a vyžaduje si veľké opravy na základnej štruktúre, základoch, streche a podobne, novostavba by mohla byť výhodnejšia a časovo dostupnejšia možnosť. Rekonštrukcia v takomto prípade môže byť nákladnejšia a môžu sa objaviť neočakávané problémy.

    Finančné aspekty: Vo väčšine prípadov môže byť rekonštrukcia lacnejšia ako novostavba. Pri rekonštrukcii si môžete ponechať existujúcu infraštruktúru a len ju vylepšiť, čo môže viesť ku skráteniu času a nákladov na výstavbu.

    Lokalita: Ak vám veľmi záleží na konkrétnej lokalite, kde sa váš súčasný dom nachádza a nie je ľahké nájsť vhodný pozemok pre novostavbu v danej lokalite, potom rekonštrukcia môže byť lepšou voľbou.

    Citová viazanosť k nehnuteľnosti: Niekedy môže mať rekonštrukcia osobný význam. Pretože si môžete ponechať históriu a charakter pôvodného domu a prispôsobiť ho vašim potrebám a vkusu.

    Je dôležité zvážiť tieto faktory a zhodnotiť svoje individuálne požiadavky, financie a možnosti pred rozhodnutím o rekonštrukcii alebo novostavbe. Odporúčame konzultáciu s odborníkmi, ako sú stavební inžinieri a architekti, aby vám pomohli pri rozhodovaní a poskytli podrobné informácie o cenách, možnostiach a dôsledkoch oboch možností.

    3. Aká je orientačná cena rekonštrukcie bytu? (3 izbový byt)

    Orientačná cena rekonštrukcie 3-izbového bytu sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov, ako je rozsah prác, kvalita materiálov, región a od zvolenej firmy vykonávajúcej rekonštrukciu.

    Jednoduchá rekonštrukcia: Ak plánujete len povrchové úpravy, ako je výmena podlahy, obkladov, dlažby, farbenie stien a prípadne zmena osvetlenia, orientačná cena sa môže pohybovať medzi 10 000 až 30 000 eur.

    Štandardná rekonštrukcia: Ak zahŕňa výmenu podlahy, obkladov, dlažby, prípadne úpravu rozvodov, výmenu interiérových dverí, modernizáciu kúpeľne a kuchyne, orientačná cena sa môže pohybovať medzi 30 000 až 60 000 eur.

    Komplexná rekonštrukcia: Ak ide o rozsiahlejšie zmeny v dispozícii bytu, výmenu elektroinštalácií, rozvodov, kompletnú obnovu kúpeľne a kuchyne, prípadne aj úpravy stien a stropov, orientačná cena sa môže pohybovať medzi 60 000 až 100 000 eur a viac.

    Odbornú radu poskytol pán Radoslav Prikler, spoločnosť R.P. Controls s.r.o.

    4. Neexistujú žiadne záväzné termíny dokončenia diela 

    Pred začatím prác je potrebné spolu s architektom alebo zhotoviteľom určiť presný časový plán (harmonogram prác, míľniky) projektu. Je kľúčové, aby ho všetci realizátori projektu rešpektovali, inak sa v konečnom dôsledku na stavbu či rekonštrukciu minie viac času a peňazí, ako bolo pôvodne plánované. Dohodnutý časový plán by mal byť súčasťou zmluvy uzatvorenej s každým jednotlivým zhotoviteľom alebo hlavným zhotoviteľom!

    Časový rámec prác:

    1. Vybrať požadovaný dátum začiatku alebo konca prác.
    2. Spolu s architektom alebo hlavným dodávateľom vypracovať presný postup realizácie prác.
    3. Termín dokončenia prác (jednotlivých fáz a celého diela) dohodnúť s kompetentnými osobami (stavbyvedúci, zhotovitelia...) a zahrnúť ho do zmlúv uzatvorených s vykonávateľmi prác.
    4. Harmonogram prác je potrebné zostaviť s prihliadnutím na víkendy, dni pracovného pokoja (sviatky) a 20 – 30 % času navyše plánovať pre nepredvídané situácie.
    5. Trvať na dodržaní dohodnutého harmonogramu a termínov, aby sa neminulo viac peňazí a času, ako bolo plánovaných.
    Treba trvať na prísnom rešpektovaní stanoveného harmonogramu a termínov, aby sa neminulo viac peňazí a času, ako bolo plánovaných
    Treba trvať na prísnom rešpektovaní stanoveného harmonogramu a termínov, aby sa neminulo viac peňazí a času, ako bolo plánovaných

    5. Výber nekvalifikovaných zhotoviteľov

    Výber neoverených, neskúsených a neznámych firiem alebo jednotlivcov je veľkým rizikom. Okrem profesionality a odbornosti, treba dbať na to, aby mal zhotoviteľ aj príslušné oprávnenie na prácu (licenciu) a poistenie zodpovednosti za škodu. Dobrý zhotoviteľ zabezpečí, aby bola práca vykonaná profesionálne, načas a v rámci dohodnutého rozpočtu. Online platforma daibau.sk zhromažďuje tisíce overených zhotoviteľov a remeselníkov na jednom mieste. Na nej môžete bezplatne a bez provízie zadať dopyt na jednu z viac ako 200 rôznych kategórií služieb.

    Do užšieho výberu treba zaradiť zhotoviteľov, ktorí:

    • majú presvedčivé referencie;
    • majú najvyššie hodnotenie alebo najpozitívnejšie komentáre od predchádzajúcich zákazníkov na platforme Daibau;
    • prejavili najväčší záujem;
    • preukázali najprofesionálnejší prístup a najodbornejšie znalosti;
    • sú najbližšie k vašej lokalite;
    • s ktorým ste sa cítili dobre a mali pocit, že vás počúvajú nie len zo zdvorilosti;
    • vzbudzujú vo vás dôveru;
    • môžu dokončiť projekt v požadovanom termíne.
    Dobrí zhotovitelia ručia profesionálne a včasné vykonanie prác podľa dohodnutého rozpočtu
    Dobrí zhotovitelia ručia profesionálne a včasné vykonanie prác podľa dohodnutého rozpočtu
    Odborný článok 2385
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu?

    Máme 2519 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2519 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu
    9.4
    0

    Diamond Tiles VP s.r.o.


    10
    4

    MPB&spol. s.r.o.


    10
    3

    A-ROS - Andrej Kollár


    9.3
    0

    Mazy,s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené