Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Osadenie parapetu

    Článok si prečítalo viac ako 962+ používateľov
    O typoch okenných parapetov a ich cenách sme už písali, tentokrát sa budeme zaoberať správnou montážou okenných parapetov. V porovnaní s montážou okien je osadenie parapetu skutočne menej náročná práca. Samozrejme, montáž parapetov by mala byť vykonaná správne a v stanovenom poradí, aby sa dosiahol požadovaný výsledok. Parapety nie sú nevyhnutným konštrukčným ani fasádnym prvkom, namiesto nich je často holá omietka. Na druhej strane parapety prispievajú nielen k lepšiemu vzhľadu interiéru a exteriéru, ale predstavujú aj úžitkovú plochu.
    Odborný článok 962
    osadenie parapetu
    Máme 928 realizátorov v oblasti Montáž okien:

    1. Materiál pre okenné parapety

    Parapety môžu byť drevené, kamenné, plastové a hliníkové. Ceny za okenné parapety sa značne líšia v závislosti od zvoleného materiálu. Najodolnejšie sú kamenné a hliníkové, drevené parapety dodávajú pocit tepla a útulnosti, ale neodporúčajú sa na vonkajšie použitie. Montáž parapetu je podobná bez ohľadu na zvolený materiál. 

    2. Osadenie parapetu: správne zameranie parapetu

    Pri zameraní parapetu treba brať do úvahy rozmery okenného otvoru. Len tak bude montáž parapetov správna. Meria sa dĺžka a šírka okenného otvoru. Dôležité je pridať 2 až 3 cm na oboch stranách, pretože parapet zasahuje do omietky (steny). Správna šírka dosky sa získa meraním vzdialenosti od rámu okna po okraj steny. Nakoniec sa k tejto šírke pripočítajú 4 cm, pretože je to štandardný rozmer hrany okenného parapetu.

    Osadenie parapetu je pomerne rýchle, ak budete postupovať podľa niekoľkých jednoduchých krokov
    Osadenie parapetu je pomerne rýchle, ak budete postupovať podľa niekoľkých jednoduchých krokov

    3. Osadenie parapetu

    Pred montážou okenného parapetu je dobré vyznačiť si murárskou ceruzkou stred parapetu a stred okenného rámu. Označenie bude užitočné pri umiestnení okenného parapetu presne do stredu pod rám okna. Na stenu pod rám okna položte podložku takej hrúbky, aby jej hrúbka zodpovedala hrúbke parapetu (2 cm). Vo väčšine prípadov sa ako podložka používa kúsok polystyrénu alebo tvrdej PUR peny. 

    3.1. Polyuretánová pena (PUR pena) na lepenie okenného parapetu

    PUR pena alebo polyuretánová pena je prostriedok na vyplnenie medzier na zadnej strane okennej dosky ako aj z  jej ľavej a pravej strany, v strede sa vypĺňa každých 10 až 15 centimetrov. Parapet sa potom vloží podľa vopred označených bodov tak, aby bola v osi so stredom okenného rámu, tiež podľa požadovaného sklonu dosky. Asi po pol hodine opäť skontrolujte sklon a prípadne zvyšné medzery vyplňte penou. Pri montáži sa môže stať, že PUR pena rozšíri svoj objem natoľko, že začne parapet dvíhať, tým sa stratí požadovaný sklon. Ak k tomu dôjde, musíme parapet odstrániť a vyrezať penu, potom dosku znova nainštalovať a medzery opäť vyplniť. Na kontrolu sklonu používame vodováhu.

    3.2. Použitie stavebného lepidla

    Cementové lepidlo a obyčajná malta sú najbežnejšie lepidlá používané v stavebníctve. Ak sa rozhodnete použiť stavebné lepidlo, podklad treba najskôr dôkladne očistiť a lepidlo naniesť bodovo na každých 5 až 10 cm. Potom sa parapet položí do okenného otvoru a skontroluje sklon. Okenný parapet je potrebné zarovnať presne na stred, pričom v tom pomôžu skôr nakreslené značky. Nastavíme aj požadovaný sklon okennej dosky, skontrolujeme vodováhou. Parapet musí pekne zapadnúť do okenného otvoru. V opačnom prípade si treba pomôcť ďalšími plastovými podložkami.

    Vnútorné parapety sa montujú tak, aby boli v rovine, vonkajšie parapety majú sklon 3 až 5 mm, aby po nich stekala voda.

    4. Koľko stojí osadenie parapetu?

    Za osadenie parapetu treba zaplatiť 5 až 40 EUR/m. Závisí od rozmerov osadeného parapetu. Presnejšiu cenu montáže sa dozviete od realizátorov prostredníctvom našej webovej stránky.

    Odborný článok 962
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montáž okien?

    Máme 928 realizátorov v oblasti Montáž okien:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 928 realizátorov v oblasti Montáž okien
    9.9
    2

    Dominik Motyľ


    9.3
    0

    Top-Mont SK s.r.o.


    10
    4

    Robert Velas


    8.8
    0

    GLOBALSTAV Holding s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené