Pre oblasť
    Krížom lepené drevo je vysokotechnologický výrobok vyrobený z lepeného dreva s vylepšenou mechanickou nosnosťou. Takéto drevené dosky majú výnimočné konštrukčné vlastnosti. Krížom lepené drevo sa skladá z lamiel, ktoré sú lepené v priečnom a pozdĺžnom smere pod vysokým tlakom do väčšieho kompaktného prvku.
    Odborný článok 460
    lepene dosky
    Máme 194 realizátorov v oblasti Lepené drevo:

    1. Krížom lepené dosky

    1.1. Čo sú to dosky z krížom lepeného dreva

    Určite ste už počuli o krížom lepenom dreve, priečne lamelovaných paneloch, ktoré sú známe pod skratkou KLH alebo CLT. Prvá skratka pochádza z nemčiny (KLH = Kreuzlagenholz) a druhá z angličtiny (CLT = Cross Laminated Timber). Ide o masívne prefabrikované drevené prvky, ktoré umožňujú stavbu masívnych drevených stien. Dosky sú vyrobené lepením lamelových dosiek v priečnom a pozdĺžnom smere (odtiaľ názov krížom lepené drevo), dostupné sú v rôznych rozmeroch a majú nepárny počet vrstiev. Krížom lepené drevené panely môžu byť vyrobené z rôznych druhov dreva, najčastejšie sa však používa smrekové alebo ihličnaté drevo. Na lepenie sa používajú vysoko odolné lepidlá, ktoré zaisťujú rozmerovú stálosť a zabraňujú krúteniu dreva.

    1.2. Krížom lepené drevo má lepšie vlastnosti

    Pravdepodobne vás zaujíma, aké výhody majú dosky z krížom lepeného dreva v porovnaní s bežnými lepenými doskami. Dosky z krížom lepeného dreva sú moderným kompozitným materiálom, ktorý ponúka množstvo mechanických a konštrukčných výhod. V porovnaní s prvkami z masívneho a jednosmerne lepeného dreva má krížom lepené drevo lepšie deformačné vlastnosti v oboch smeroch. Tým je zabezpečená väčšia pevnosť a odolnosť stavby, ktorá unesie väčšiu váhu a možno ho použiť na stavbu zložitejších a väčších budov.

    Krížom lepené dosky
    Krížom lepené drevo má lepšie vlastnosti

    2. Na čo používame lepené dosky?

    Lepené drevo možno použiť na vyhotovenie drevených montovaných stavieb, hoci sa najčastejšie používajú samostatne, ako nosná konštrukcia stropov, strechy alebo  stien budovy. Krížom lepené dosky sa zvyčajne vyrábajú podľa požiadavky zákazníka a tým sa líšia od klasických prefabrikovaných drevených panelov. 

    3. Aké výhody majú drevené dosky?

    3.1. Dosky z krížom lepeného dreva umožňujú rôznorodé architektonické riešenia

    Lepené drevené dosky umožňujú voľné plánovanie a projektovanie stavby a jednoduché je aj vyhotovenie detailov. S použitím dosiek z krížom lepeného dreva je možné ľahko realizovať konštrukčne a architektonicky mimoriadne náročné projekty, ktoré nie je možné realizovať z klasických drevených konštrukčných prvkov.

    3.2 Drevené dosky umožňujú rýchlu montáž

    Dosky z krížom lepeného dreva majú početné výhody, jednou z tých podstatných je krátka doba výstavby. Prvky sú v dielni alebo továrni vopred pripravené na okamžité namontovanie. Akékoľvek prípadné úpravy sa dajú jednoducho vykonať na stavenisku, dodatočne sa môžu vyrezať napr. okenné otvory.

    Celá montáž zvyčajne trvá len niekoľko dní.
    Lepená doska
    Lepené dosky

    4. Sú lepené dosky stabilné?

    Krížom lepené panely poskytujú vysokú pevnosť a vysokú stabilitu, okrem toho majú aj veľmi dobré všeobecné mechanické vlastnosti. S doskami z krížom lepeného dreva dosiahneme, že drevené prvky majú jednotné mechanické vlastnosti a pri zaťažení sa správajú homogénnejšie. Budova postavená z krížom lepených dosiek sa veľmi dobre správa počas zemetrasenia a požiaru.

    5. Tepelná a zvuková izolácia lepených dosiek

    Drevo je prírodný materiál s vynikajúcimi vlastnosťami tepelnej a zvukovej izolácie, pretože znižuje súčiniteľ prestupu tepla a tým zabezpečuje energetickú hospodárnosť budovy. Drevené dosky majú tiež dobrú zvukovú a tepelnú izoláciu, takže budova nemá zbytočné tepelné straty. Umožňujú tiež difúznu otvorenosť.

    Lepené dosky stavba domu
    Krížom lepené drevo použité na stavbu domu

    6. Drevené lepené dosky: cenník

    Masívne krížom lepené panely majú závideniahodné mechanické vlastnosti a dokážu posunúť modernú drevenú konštrukciu na úplne novú úroveň. Z tohto dôvodu sú veľmi drahé - za 1 m3 dosiek z krížom lepeného dreva zaplatíte približne 300 až 500 eur.

    Odborný článok 460
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Lepené drevo?

    Máme 194 realizátorov v oblasti Lepené drevo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 194 realizátorov v oblasti Lepené drevo
    8.7
    25

    Ondrej Kačáni


    10
    1

    Mário Zemčák ml.


    8.8
    0

    Michal Horvát


    8.7
    0

    STAVMIX V-NAJ s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené