Pre oblasť

    Odvetraná fasáda a jej výhody

    Článok si prečítalo viac ako 511+ používateľov
    Fasáda je vonkajšia časť budovy. V súčasnosti okrem moderného dizajnu fasáda zohráva dôležitú úlohu pri odolnosti voči poveternostným vplyvom a vplýva na životnosť budovy. Správne navrhnutá fasáda budovy môže poskytnúť majiteľom domov alebo bytov ideálnu vnútornú klímu počas každého ročného obdobia. V posledných rokoch odvetraná fasáda patrí medzi moderné a čoraz populárnejšie druhy fasád. 
    Odborný článok 511
    odvetrana fasada
    Máme 320 realizátorov v oblasti Prevetrávané fasády:

    1. Čo je to odvetraná fasáda?

    Odvetraná fasáda, resp. odvetrávaná alebo prevetrávaná fasáda, je finálny fasádny obklad, ktorý je od murovanej vonkajšej obvodovej steny stavby oddelený vzduchovou medzerou, ktorá umožňuje cirkuláciu vzduchu (vetranie). Vďaka obloženiu s odvetranou fasádou budova získa celý rad výhod, vrátane udržiavania teploty a prevencie proti vlhkosti.

    Odvetraná fasáda umožňuje prechod vlhkosti z interiéru do vonkajšieho prostredia a zároveň znemožňuje, aby vlhkosť prenikla dovnútra obytnej plochy.

    Odvetraná fasáda má nielen veľké množstvo praktických výhod, ale aj dizajnové pozitívum. Na trhu dostať obkladové prvky rôznych výrobcov, z rôznych materiálov, ktoré umožňujú vytvoriť fasádu priamo na mieru. Prevedenie môže byť jednofarebné, môžu byť použité rôzne obklady z dreva alebo moderné imitácie materiálnych povrchov, v matnom alebo lesklom prevedení. 

    Bez ohľadu na to, či máte radi klasickejšie prevedenie alebo modernú architektúru, odvetraná fasáda umožňuje dosiahnuť akýkoľvek vami požadovaný vzhľad. Obklady na odvetrané fasády sú dostupné vo viacerých formátoch, ktorých veľkosť je možné upraviť podľa potreby a požadovaného dizajnu. Všetko spomenuté pri realizácii odvetranej fasády ponúka neobmedzené možnosti. 

    2. Z čoho sa skladá odvetraná fasáda

    Odvetraná fasáda sa skladá z viacero častí. 

    Odvetrávanú fasádu tvorí nosná zatepľovaná stena

    Prvou vrstvou je tepelná izolácia (napr. minerálna vlna), ktorá sa dotýka nosnej steny a zabezpečuje tepelnú a akustickú ochranu stavby. Na výber tepelnej izolácie vplýva konštrukčné riešenie systému odvetrávanej fasády, požiarne, tepelné a akustické požiadavky a spôsob aplikácie tepelnej izolácie. Treba použiť tepelnoizolačné dosky, ktoré nemenia svoj tvar, dosky s dostatočnou hustotou povrchu a dosky, ktoré zodpovedajú zvolenému spôsobu kotvenia. Tepelná izolácia sa kotví na nosnú stenu alebo vkladá medzi rošt.

    Ďalšiu vrstvu tvorí difúzna fólia, ktorá je známa aj ako parozábrana. Je to tenká membrána, ktorá umožňuje, aby sa vlhkosť pohybovala jedným smerom (zvnútra smerom von). Zabraňuje tomu, aby sa pohybovala v inom smere (zvonka smerom dnu). Difúzna fólia je prevenciou pre vstup vlhkosti do obytnej plochy.

    Nosný rošt, ktorý môže byť z hliníka, pozinkovanej ocele alebo dreva, je základnou súčasťou vetranej fasády. Je miestom, kde sú vonkajšie panely uchytené a upevnené. Slúži ako skelet pre fasádne dosky (panely) a preto je dôležitou súčasťou odvetranej fasády. Výber materiálu roštu závisí od platných požiarnych predpisov. Kombinovaná a drevená nosná konštrukcia roštu môže byť použitá iba do výšky 9 m.

    Fasáda musí mať dostatočný počet nasávacích a výduchových otvorov (zabezpečených proti vniknutiu hlodavcov a hmyzu). Medzi obkladom a tepelnou izoláciou musí byť vzduchová medzera s hrúbkou min. 40 mm (závisí od výšky budovy).

    Obkladové materiály tvoria poslednú vrstvu. Sú vonkajšou viditeľnou časťou fasády, vonkajším plášťom. Okrem toho, že poskytujú ochranu všetkých uvedeným vrstvám pred vplyvmi vonkajšieho prostredia, vplývajú na celkový vzhľad fasády a jej identitu. Táto posledná vrstva prichádza do kontaktu s vonkajšími faktormi (napr. podnebie, fyzická alebo chemická námaha a ďalšie). Práve preto by použité panely mali byť kvalitné a dlhotrvácne.

    3. Obkladové materiály

    Výber obkladových materiálov treba starostlivo zvážiť. Materiály na báze prírodných materiálov sú náročnejšie na údržbu, majú často kratšiu životnosť, ale poskytujú nadštandardnú estetickú hodnotu. Syntetické materiály sú trvácnejšie, takmer bezúdržbové a ekonomicky lákavejšie. Odvetraná fasáda je nielen o estetike a voľnosti pri návrhu vzhľadu budovy, ale aj o funkčnosti. Aj pri odvetraných fasádach platí, že premyslené riešenia sa spájajú s dobrým výzorom a výsledkom je moderný a funkčný dizajn. Hoci obvykle ide o finančne náročnejšie riešenie, výsledok stojí za to. Tomu nasvedčuje aj fakt, že sa počet realizovaných odvetraných fasád na Slovensku každoročne zvyšuje. 

    3.1. Drevo 

    Drevo je prírodným materiálom. Jeho životnosť je nižšia, vyžaduje si pravidelnú údržbu. Ak je potrebné zabezpečiť farebnú stálosť, drevo sa musí povrchovo upravovať UV odolnými lakmi alebo inými nátermi. Neošetrené drevo získava postupne svoju cieľovú patinu, ktorá je často žiadaná.

    3.2. Vláknocementové a cementotrieskové dosky

    Medzi výhody týchto obkladových materiálov patrí dlhotrvajúca odolnosť voči vode, snehu, horúčavám i mrazom. Vďaka vysokému pH cementu sú odolné voči baktériám a hubám. Sú ohňovzdorné, vyrobené v súlade s EÚ normami.

    3.3. Vysokotlakový laminát (HPL)

    Ide o dosky vyrábané pod vysokým tlakom. Na ich výrobu sa používa vrstvený papier, ktorý je impregnovaný živicami. Dosky sú vysoko odolné, charakterizuje ich vysoká životnosť a minimálne nároky na údržbu. 

    3.4. Kompozitné dosky 

    Kompozitné dosky pozostávajú z krycích plechov a vnútorného minerálneho alebo plastového jadra. Sú obľúbené predovšetkým vďaka nižšej cene. Označované sú aj ako sendvičové dosky alebo bondy. Ako krycie plechy sa najčastejšie používajú hliníkové plechy, hoci sa vyrábajú aj dosky s medenými, oceľovými a titanzinkovými plechmi. Keďže sa dajú ohýbať, používajú sa pre zaoblené fasády.

    3.5. Drevoplastové materiály

    Sú to materiály, ktoré imitujú drevo. Najčastejšie sú vyrábané z drevo-polymérového kompozitu. Tieto materiály sa snažia nielen zlepšovať svoje vlastnosti (stálofarebnosť, minimálna potreba údržby, lepšie tepelné a zvukovo izolačné vlastnosti, odolnosť voči drevokaznému hmyzu...), ale zachovať aj vizuál dreva. 

    3.6. Plastové obklady

    Ide o viackomorové PVC profily. Používajú sa nielen pri rekonštrukciách, ale aj pri novostavbách. Sú ľahké a odolné, vhodné pre podbitie, obloženie ríms a pod. Ich montáž je veľmi jednoduchá. 

    4. Výhody odvetranej fasády

    Odvetraná fasáda má množstvo výhod a benefitov pre celkovú stavbu: 

    • je vynikajúcim izolátorom proti tepelným výkyvom,
    • prináša úsporu energie na budovách,
    • zvukovo izoluje budovu,
    • zabraňuje kondenzácii vodných pár,
    • montáž tohto typu fasády a údržba je jednoduchá,
    • charakterizuje ju vysoká životnosť,
    • je ideálne riešenie pri rekonštrukcii starších budov
    • a mnohé ďalšie výhody.

    4.1. Tepelná izolácia

    Vďaka systému vzduchovej medzere medzi obkladovou vrstvou a stenou budovy počas letných horúčav teplo je menej absorbované a za chladného počasia je nižšia disperzia vnútorného tepla. V interiéri je príjemná teplota po celý rok.

    4.2. Úspory energie

    Izolačné vlastnosti fasády dosahujú úsporu energie od 25 do 40 %, čím sa znižujú  výdavky na vykurovanie a klimatizáciu. 

    4.3. Odstraňovanie kondenzačnej vody

    Vzduchová medzera uľahčuje odvádzanie vodných pár, ktoré prichádzajú z vnútorného priestoru smerom von. 

    4.4. Zvuková izolácia

    Systém odvetranej fasády výrazne znižuje znečistenie životného prostredia a zabraňuje vzniku zdravotných problémov spôsobeným hlukom (stres, únava, bolesť hlavy, nedostatok koncentrácie…). Tento typ fasády je odporúčaný pre školy, sály, divadlá, kancelárie a podobne.

    4.5. Nepriepustnosť

    Dokonalý systém na odstránenie problémov s vlhkosťou na fasádach a spoločenstvách.

    4.6. Dlhá životnosť

    Na trhu dostať materiály, ktoré sú testované. Ich životnosť môže byť do 50 rokov bez toho, aby sa zmenila ich kvalita.

    4.7. Údržba

    Náklady na údržbu jednotlivých typov odvetraných fasád môžu byť v priebehu rokov  prakticky nulové, pretože sa dokážu očistiť samy dažďovou vodou.

    4.8. Ideálne riešenie pri rekonštrukcii

    Systém odvetranej fasády je vhodný pre rekonštrukciu fasády, keď je potrebné obnoviť alebo dotvoriť estetickosť stavby, pretože sa ľahko inštaluje na existujúce štruktúry.

    4.9. Minimálny odpad pri montáži

    Podkladová konštrukcia a kompaktné dosky sa priamo inštalujú na podkladovú fasádu. Zabráni sa tak vytváraniu veľkého množstva nečistôt a nákladov na ich odstránenie.

    4.10. Jednoduchá inštalácia a suchý proces

    Sú to prvky, ktoré sú namontované na tvári miesta. Ide o „suchý proces“, pri ktorom sa používajú mechanické kotviace a upevňovacie systémy.

    4.11. Výmena kusov podľa potreby

    Možnosť zasahovať do odvetranej fasády a ľahko vymeniť niektorý z kusov.

    4.12. Skryté vedenia

    Tento systém umožňuje zakryť potrubia plynu, vody, elektrickej energie a klimatizácie medzi stenou a obkladovou doskou.

    Odborný článok 511
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Prevetrávané fasády?

    Máme 320 realizátorov v oblasti Prevetrávané fasády:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 320 realizátorov v oblasti Prevetrávané fasády
    8.6
    0

    Branislav Németh


    8.7
    0

    Abovia Holz s.r.o.


    8.8
    0

    Ľubomír Ondovčín - Priemyselné montáže


    10
    13

    BoltLine s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené