Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Maliarske práce v interiéri a exteriéri

    Článok si prečítalo viac ako 817+ používateľov
    Maliarske práce sú jednou z najdôležitejších, ak nie najvýznamnejších estetických dokončovacích prác. Najčastejšie ide o dekoráciu stien a stropov v interiéri, tiež úpravu fasád v exteriéri. Rôzne zaujímavé efekty možno dosiahnuť kombináciou farieb bez ďalších investícií. Farby používané na spomenuté účely každodenne ovplyvňujú náš život a našu psychiku. 
    Odborný článok 817
    maliarske prace
    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    1. Druhy maliarskych prác

    Maliarske práce v súčasnosti sú ozaj rôznorodé, vykonávajú sa v obytných a nebytových priestoroch. Okrem maľovania stien a stropov robí maliar mnoho ďalších vecí: zhotovuje nové a renovuje existujúce fasády a iné vonkajšie povrchy objektov, vykonáva prípravu stien, stropov, ale aj iných prvkov na realizáciu maliarskych a natieračských prác v interiéri, vytvára rôzne nátery, s rôznymi nástrojmi kreslí vzory, vytvára rôzne maľby a obrázky, ozdoby, napodobeniny, používa staré dekoratívne techniky a rôzne nátery, farbí, lakuje alebo aplikuje iné druhy náterov na okná a dvere, radiátory, ploty, nábytok, stavebné a iné výrobky z dreva a kovu. Aplikuje tmely a omietky vo vnútri alebo na fasádach budov a interiérov, odstraňuje opotrebované nátery a tapety, lepí tapety a fototapety, vykonáva opravy poškodení stien a stropov počas iných prác, realizuje rôzne špeciálne nátery na stenách a iné.

    2. Maľovanie fasády

    Maľovanie fasády je nevyhnutné pre dlhšiu životnosť nielen obvodového plášťa stavby, ale aj samotnej stavby, ktorá musí odolávať rôznym atmosférickým vplyvom v priebehu rokov.

    Fasádny náter chráni budovu pred škodlivými účinkami snehu, dažďa, slnka a vetra, ale aj pred rôznymi škodlivinami a znečisťujúcimi látkami prítomnými v ovzduší. Okrem spomínanej ochrany majú fasádne farby estetický, resp. dekoratívny efekt.

    Farba a druh fasádneho náteru závisí nielen od druhu omietky, ale aj od kvality a stavu fasádneho podkladu na objekte. 

    Maľovanie vonkajších povrchov je zložitejšie ako realizácia maliarskych prác v interiéri. Vo vnútri nemusíte riešiť počasie, vlhkosť, teploty. Vnútorné stropy sú tiež zvyčajne ľahko prístupné a sú v prijateľnej výške. Fasádna maľba je náročná, pretože prístup k fasáde môže byť zložitý, rovnako ako aj faktor počasia, ktorý nie vždy je ideálny. Ak chcete iba natrieť vchodové dvere, veríme, že si s nimi budete vedieť sami poradiť. Úplná vonkajšia premena domu si však vyžaduje odbornú pomoc.

    Akú farbu si vyberiete, závisí okrem prípadných obmedzení stanovených urbanistami a architektmi aj od druhu omietky, kvality a stavu fasádneho podkladu na stavbe. Preto je lepšie výber a kúpu vhodnej farby zveriť skúsenému realizátorovi týchto prác.

    3. Maliarske práce v interiéri

    Bez ohľadu na to, či ide o maľovanie novostavieb alebo obnovenie náteru po niekoľkých rokoch, výber vhodnej farby netreba nechať na náhodu. V domácnostiach môžu byť na stenách rôzne druhy podkladu (minerálne aj sadrové omietky alebo sadrokartón). Nevhodne zvolená farba môže mať vysokú nasiakavosť a zlé krycie schopnosti, alebo je na dosiahnutie želaného efektu potrebné urobiť niekoľko náterov navyše. Pri výbere vhodnej farby odporúčame akceptovať rady skúsených odborníkov.

    Pred samotným maľovaním dôležité sú prípravné práce, vyrovnávanie podkladu, vyplnenie  niektorých menších otvorov, nerovností a podobne.

    4. Maliarske práce a výber farieb

    Maľovanie (natieranie) povrchu ako záverečný krok pri realizácii maliarskych prác je možné vykonať širokou škálou farieb, nielen pokiaľ ide o výber farby, ale aj jej kvalitu. Farby môžu byť polodisperzné, disperzné, akrylové..., ale aj latexové, fasádne, antialergické, antinikotínové, dekoratívne, používané v miestnostiach s vyšším podielom elektrosmogu a podobne. Na trhu dostať kvalitné farby od renomovaných domácich a zahraničných výrobcov, vďaka ktorým priestor bude podľa vášho želania farebne zušľachtený a oživený. Farebnosťou sa dosahujú kontrasty, zvýrazňuje priestrannosť a priestor získava nový rozmer.

    V súčasnosti na trhu existujú stovky druhov interiérových farieb. Je dôležité vybrať si ten správny typ, pretože účely použitia sú rôzne. Na výber farby určite vplýva aj druh miestnosti, v ktorej farba bude použitá.

    Do kuchyne, kde je vyššie riziko mastných škvŕn, vhodná je umývateľná farba. Podobné kritériá môžu platiť aj pre farbu do detskej izby alebo predizby. Do kúpeľne možno použiť farbu s protiplesňovou úpravou. Ak ide o staršie stavby, v ktorých sú prítomné problémy s vlhnutím stien, odporúča sa použiť farby s vysokou paropriepustnosťou, pretože by obyčajný farebný náter stene nedovolil dýchať a farba by sa skôr či neskôr začala olupovať. Pre farby je príznačná aj ďalšia vlastnosť – oteruvzdornosť – takéto farby sú vhodné do obývačky, na chodbu aj do spálne.

    Vďaka moderným technológiám a bohatému výberu materiálov pre naše želania medze neexistujú. Vo všeobecnosti to znamená, že si môžeme priestor úplne prispôsobiť svojim prianiam, pričom sa neodchýlime od zamýšľaného účelu každej farby zvlášť. Nanášanie farby sa vykonáva v jednej, dvoch alebo troch vrstvách. Koľko vrstiev sa nanesie, závisí od toho, aký efekt sa chce v konečnom dôsledku dosiahnuť, ale aj od kvality samotnej farby.

    Odborná rada zo spoločnosti PROFIMALBA

    1. Čo je vysokotlakové striekanie airless a aké má výhody?

    Pri použití technológie Airless, čo predstavuje bezvzduchový proces striekania farby striekacím zariadením za použitia vysokého tlaku nanášame farbu na podklad. Technológiu Airless možno použiť pre rôzne typy farieb na rôzny podklad pričom si môžeme nastaviť požadovaný tlak a trysku podľa potreby. Striekanie striekacím zariadením je jednoduchšie, rýchlejšie a kvalitnejšie ako maľovanie valčekom či štetcom. Rozdiel je badateľný, lebo pri striekaní nevznikajú pásy od valčeka ako sa to často stáva. Ak napríklad pri penetračnom nátere steny, na stene zostanú stekance a pri maľovaní neodhadnete hustotu farby, nerozgúľate poriadne farbu, použijete zlý valček, tak môžete spôsobiť to, že na napríklad sadrovej omietke alebo sadrokartóne zostanú škaredé pásy s nepekným reliéfom. Takúto stenu potom už ani kvalitný nástrek neopraví. Z tohto dôvodu odporúčame vysokotlakové striekanie Airless, lebo výsledok je neporovnateľný. Zariadenia sú rôzne od Hobby pre práce menšieho rozsahu, ktorými zvládnu pracovať aj zručnejší začiatočníci po profi, určené pre každodenné práce veľkého rozsahu. Pri našej práci pracujeme profi zariadeniami Wagner.

    2. Ktoré druhy farieb na steny existujú a ktoré odporúčate svojim zákazníkom?

    Farieb je nespočetné množstvo, podľa toho, na aký projekt sa chystáte, v akom stave je stena a hlavný aspekt v tejto dobe je cena. Pre našich zákazníkov vždy hľadáme vhodnú alternatívu. Pri obhliadke priestoru zákazník povie svoju predstavu a podľa toho vyberáme typ farby. Tak isto sa snažíme byť šetrní k životnému prostrediu, takže robíme maximum preto, aby sme používali ekologické farby. Na steny používame vodou riediteľné disperzné, oteru vzdorné aj umývateľné farby, ktoré môžu byť aj tónované podľa požiadavky. Existujú aj všetkým známe olejové a syntetické farby, ale tie sa snažíme nepoužívať z dôvodu typického zápachu alebo dlhého zasychania.

    Pre našich zákazníkov odporúčame používať na penetráciu stien pri malých prasklinách do 0,5mm Baumit FillPrimer. Je paropriepustný s obsahom vlákien, určený pre interiér aj exteriér. Pokiaľ stena neobsahuje praskliny, tak Dulux Biela Penetrácia, je to základný disperzný krycí náter na steny a stropy v interiéri. Vrchný náter odporúčame JUB Jupol Classic alebo umývateľnú farbu JUB Jupol Gold, ktoré sa vyznačujú vysokou krycou schopnosťou a belosťou. V prípade záujmu sa tieto farby dajú podľa vzorkovníka tónovať. Ak potrebujete natrieť sokel, dvere, zárubňu, tak odporúčame Balakryl. V prípade premaľovania fľakov napríklad po káve, alebo zafajčené priestory, zatečené okolo okien alebo v kúpeľni Remal Flek-stop alebo Jupol Block.

    Odbornú radu poskytol pán Michal Kudrjavcev zo spoločnosti PROFIMALBA

    5. Aplikácia farieb

    Aplikáciu je možné vykonať štetcom, valčekom, špongiou, strojom alebo kompresorom v závislosti od typu farby a použitej techniky. Každý spôsob aplikácie má svoje výhody aj nevýhody.

    5.1. Maľovanie stien štetcom

    Používa sa, keď ide o maľovanie  menších plôch, ťažko dostupných miest, napríklad za radiátorom. Ak je potrebné vymaľovať veľké plochy, je to fyzicky náročnejšia práca, na ktorú treba skúsenosť, rýchlosť a správny švih pri roztieraní farby.

    5.2. Maľovanie stien valčekom

    Pri výbere valčeka dôležitá je jeho šírka, dĺžka vlákien (krátke vlákno na jemnozrnné povrchy, dlhé vlákno na hrubozrnné povrchy) a ergonómia rúčky. Tento spôsob maľovania šetrí čas a farbu. Menej vhodný je na detailné a ťažko dostupné miesta. 

    S vhodne vybraným maliarskym valčekom sa do maľovania stien môžu pustiť aj úplní začiatočníci
    S vhodne vybraným maliarskym valčekom sa do maľovania stien môžu pustiť aj úplní začiatočníci

    5.3. Maľovanie stien špongiou

    Patrí k menej tradičným spôsobom maľovania stien, ktorý umožňuje na stene vytvoriť zaujímavú patinu a štruktúru. Najprv sa na stenu v súvislej, rovnomernej vrstve aplikuje podkladová farba, následne sa pomocou špongie nanesú dve vrstvy v inom odtieni. 

    5.4. Strojové maľovanie

    V súčasnosti prešli všetky práce akousi modernizáciou, vrátane oblasti stavebníctva a v rámci toho aj bielenia či maľovania stien, stropov alebo fasád. Na maliarske práce sa používajú najmodernejšie špecializované stroje a nástroje, ktoré majú veľmi vysoký výkon. Vďaka tomu realizácia prác je jednoduchšia, práce sú dokončené v oveľa kratšom čase, s oveľa menším počtom ľudí a kvalitnejšie. Strojové maľovanie je skvelým riešením nielen pre bytové, ale aj pre nebytové priestory. Táto technológia umožňuje vymaľovať priestory v stovkách metrov štvorcových za rekordne krátky čas, preto je ideálna pre väčšie plochy (maľovanie fasád, obchodných a administratívnych priestorov, veľkých priemyselných a iných hál, skladov, nátery striech, podláh, oceľových konštrukcii...). Jej použitie je vhodné do interiéru alebo exteriéru tak pri povrchovej úprave novostavieb či rekonštrukcii. Strojová aplikácia náterov umožňuje nastriekať aj ťažko dostupné miesta na streche, nosníkoch alebo na strope. 

    Výhodou tejto metódy je výrazná úspora času a financií, rovnomerný náter a dokonalá rovnomerná štruktúra povrchu. Výsledkom strojového maľovania sú dokonale nastriekané povrchy, bez bublín, pórov, stekancov, deformácií...

    Ak ide o maľovanie nového domu s hladkými povrchmi, prípravné práce nie sú až tak náročné a maľovanie je pomerne jednoduché. S trochou zručnosti a šikovnosti môžeme tieto práce zdolať aj sami. Ak však zistíme, že nemáme čas ani odborné znalosti na to, aby sme si sami vymaľovali svoj dom či byt, alebo je potrebné maľovať staré steny, na ktorých roky zanechali stopy, práce budú náročnejšie aj z časového hľadiska, v takom prípade je najlepšie vyhľadať odborníkov, ktorí sa o všetko postarajú. Maľovanie tak nebude nočnou morou plnou stresu a neporiadku. 

    Veľkosť projektu, resp. zložitosť maľovaného povrchu tiež môže vplývať na rozhodnutie, či tieto práce vykoná maliar alebo zoberiete veci do vlastných rúk. Ak je potrebné vymaľovať celý byt alebo dom, treba zvážiť, či na to máme skutočne čas. K maľovaniu treba započítať aj čas potrebný na prípravu. Tiež treba mať na pamäti, že farby sa musia nanášať vo viacerých vrstvách... Maľovanie jedného alebo dvoch menších priestorov je pre jednotlivca reálne, najmä v prípade, keď týmto prácam môže venovať svoj voľný čas.

    Ak je priestor veľký a práce náročné, je najlepšie prenechať ich odborníkom
    Ak je priestor veľký a práce náročné, je najlepšie prenechať ich odborníkom
    Odborný článok 817
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce?

    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce
    9.3
    1

    Maroš Makula


    8.8
    0

    INTEXTMAL - Jaroslav Trnka


    10
    1

    Patrik Polák - EnergoRenova


    10
    1

    PL Trade, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené