Pre oblasť

    Maľované chalúpky a ďalšie rarity v Rajeckej doline 

    Článok si prečítalo viac ako 1880+ používateľov
    Ponúkame vám ďalší typ na krásny výlet. V tomto článku vás zavedieme do obce Čičmany, kde svojou krásou všetkých návštevníkov upútajú maľované chalúpky a ani nie tak dávno inštalovaná výstava pod názvom Na dreve maľované. Dedinka Čičmany leží v Rajeckej doline, v kotline Strážovských vrchov, takmer pri prameni rieky Rajčianky. Je najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese, v Stredoslovenskom kraji. Leží v naozaj atraktívnom prostredí plnom turistických chodníkov. Do povedomia ľudí sa obec Čičmany dostala vďaka svojej tradičnej ľudovej architektúre a ľudovému výtvarnému prejavu už v 19. storočí. Zaujímavá je aj miestnym ľudovým krojom a výšivkami s geometrickou ornamentikou. Prvá písomná zmienka o tejto obci nachádza sa v matričnej listine z roku 1272. Dolná časť obce  bola v roku 1977  vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry a súčasť pamiatkového fondu Slovenska. Je v nej 115 objektov, z toho 36 národných kultúrnych pamiatok. 

    Čičmianske drevené domy

    Ornamentálnu výzdobu čičmianskych drevených domov nenájdete nikde inde na Slovensku, je unikátna, a práve preto ju mnohí vnímajú ako jeden z typických symbolov našej krajiny. Domy v obci Čičmany, predovšetkým v jej dolnej časti, pripomínajú perníkové domčeky, a to hlavne pre geometrickú ornamentálnu výzdobu vonkajších stien domov, ktorá sa začala používať asi pred 200 rokmi. Sú cenným dokladom technickej vyspelosti, zručnosti a estetického cítenia obyvateľov. Prečo vlastne Čičmanci používali na svoje zrubové domy geometrické vzory, ktoré sú magnetom pre turistov z celého sveta?  

    Znie paradoxne, ale k dnešnej podobe tejto rázovitej dedinky prispeli požiare v prvej polovici 20. storočia. Záchranu tejto výnimočnej ľudovej architektúry sa rozhodol podporiť aj štát pod podmienkou, že zostane zachovaný ráz domov v tradičnom štýle, ktorý spočíval v jedinečných ornamentoch použitých na zdobenie drevených chalúpok. Tento čičmiansky vzor inšpiruje dodnes.

    Biele maľby drevených domoch nemali len dekoračný charakter. Ornamentálna výzdoba bola formou ochrany dreva. Kedysi tieto boli vzory úplne jednoduché. Maľovali sa vápnom (bielou hlinkou, hlineným kalom), mali drevo ochrániť pred vlhkosťou a hmyzom. Tiež mali chrániť drevo upravené tesaním, pretože steny domov sa pri stavbe stesávali do roviny. Pôvodne sa robilo v spodnej časti domov a na ich rohoch, neskôr sa výzdoba rozšírila na celé vonkajšie steny. Zo začiatku ornamenty zdobili len poschodové domy, ktoré mali takto upravené trámy, a zároveň sa tak odlišovali domy bohatých od domov chudobných. Koncom 18. storočia sa skresávanie trámov aj výzdoba rozšírili aj na ostatné chalupy, pričom zdobenie sa používalo len na domy, nikdy nie na hospodárske budovy. Ornamenty maľovali  miestne ženy voľne rukou, bez predkresľovania.

    Súčasná výzdoba čičmianskych domov nemá s výzdobou z 19. storočia veľa spoločného. Ornamenty, ktoré zdobia čičmianske zrubové domy v súčasnosti, sa objavili až po spomínanom ničivom požiari v roku 1921. Vychádzajú z miestnej výšivky a ich vývoj súvisí s niektorými historickými udalosťami v obci v 19. a 20. storočí. Pôvodná maľba na poschodových domoch mala podobu typických bielych obrubových pásov v spodnej časti, na rohoch a okolo dverí. Ornamentálne prvky dopĺňali biele pásy, ako lomená vlnovka, ktorá bola doplnená trojcípym lístkom. Aj keď ozdobných prvkov nebolo až tak veľa, používali sa efektne. Samostatne sa maľoval ležatý kríž, teda X, ktorý zdobil rezy jednotlivých trámov na rohoch domov. Bez spájania s inými prvkami sa používal obdĺžnik.

    Keď sa začali zdobiť aj ostatné drevenice, prišlo k zmene v používaní vzorov, ktoré sa rozšírili aj na plochu, ktorá predtým zostala voľná. V poslednej etape, keď sa ustálil typ maľby na prízemných domoch, sa začala používať pásová výzdoba. To znamenalo, že rovnaký vzor sa aplikoval po celej dĺžke trámu, nezávisle od susedných trámov. Keďže výzdobe sa venovali ženy, výber ornamentov závisel od samotnej maliarky. K lomenej vlnovke pribudla oblá, krížiky sa už nepoužívali len na priečnych rezoch trámov, ale aj pozdĺž celej steny. Od druhej polovice 19. storočia bolo cítiť ústup výzdoby, bielením celých stien sa chcel dosiahnuť murovaný vzhľad a zakryť niektoré poruchy na domoch.

    Ornamentálna maľba by možno časom zanikla úplne, nebyť požiaru a snahy o záchranu typickej architektúry Čičmian. Na maľovanie sa vtedy použilo výhradne vápno a tenší štetec, čím vznikli aj tenšie línie. K pôvodným prvkom pribudli ornamenty prevzaté z miestnej výšivky – kruh, geometrizované srdce, ležaté S (baranie rohy), kosoštvorec. Na rohoch sa ustálili krížiky a kruhy. Ornamenty sa premaľujú vždy, keď začínajú blednúť. Väčšinou sa už nepoužíva vápno, ale trvácnejšie latexové farby.

    Staroverská svadba v Čičmanoch, foto: Martin Habánek
    Staroverská svadba v Čičmanoch, foto: Martin Habánek

    Radenov dom

    Ako sme už spomenuli, časť obce so zrubovými domčekmi s typickou bielou maľovkou bola v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Posledným zachovaným poschodovým zrubovým objektom v Čičmanoch je Radenov dom, ktorý bol postavený v roku 1924. Dnes Radenov dom a Dom č. 42 spravuje Považské múzeum. Expozície, ktoré sa v týchto domoch nachádzajú, sprítomňujú život našich predkov, ktorý mal v Čičmanoch svoje jedinečné špecifiká neopakovateľné nikde vo svete.

    Expozícia v Radenovom dome prezentuje všetky životné etapy, zvyky, pracovné činnosti, zamestnania, obživu, čičmiansku architektúru a rovnako odevy a textil. Nájdete tu rôzne predmety a odevy z každodenného života ľudí od narodenia, cez svadbu až po pohreb.

    Dom č. 42: stála expozícia „Bývanie společníkov“

    Dom č. 42 je jeden z 3 pôvodných domov nepoškodených požiarom. Táto budova predstavuje expozíciu: „Bývanie společníkov“. Išlo o typické bývanie v minulosti, v čase, keď bol tento kraj naozaj chudobný. V jednej drevenici preto často žilo niekoľko rodín pohromade a pravidelne sa stávalo, že tieto rodiny neboli v príbuzenskom zväzku. Dom bol rozdelený len pomyselnou hranicou uprostred, kde sa zvyčajne nachádzala spoločná kuchyňa.

    V zvyšných izbách potom často žilo aj 10 až 15 ľudí. Staršie a odrastené deti zvyčajne spali na poschodí a malé deti a rodičia využívali spodné izby. Zaujímavosťou je, že v jednej takejto drevenici sa aj vďaka tomu, že slúžila ako spoločné bývanie pre niekoľko rodín, nachádzali často aj tri alebo štyri pece. 

    Táto expozícia zachytáva „bývanie společníkov“, ktoré bolo pre Čičmany typické do začiatku 20. storočia. Moderná expozícia je vytvorená formou diorámy – keď návštevník vstúpi do objektu, akoby sa práve život zastavil.

    Múzeum na dreve maľované

    V roku 2021 v priestoroch starej čičmianskej krčmy vzniklo Múzeum na dreve maľované, v ktorom vystavujú zdobené ľudové truhlice zo Slovenska a Českej republiky. Možno tu vidieť unikátnu zbierku, viac ako dvesto kusov, ľudovo maľovaných svadobných truhlíc, vyšívaných krojov a množstvo iných krásnych ľudových vecí. Truhlice stále pribúdajú. Snažia sa ich  zachovať v čo najpôvodnejšom stave, nepremaľovávajú ich a ošetrujú ich len pôvodnou metódou s pomocou oleja a včelieho vosku.

    Najstaršia truhlica je z roku 1767, zdobená je farbou, ktorá obsahuje zlatý a strieborný prášok. Návštevníci sa tu dozvedia na aké účely tieto truhlice naši predkovia používali, pri akých príležitostiach ich darúvali a akými farbami ich zdobili. 

    Ďalšou zaujímavosťou je, že nezáležalo na tom, ako krásne a ako bohato bola truhlica ozdobená. Dôležitejšia bola jej veľkosť, čím väčšia truhlica, tým väčšie bohatstvo sa v nej ukrývalo.

    Truhlice sú často podpísané. Ide o mená neviest a o rok, kedy sa dievčatá vydávali. O takmer každej truhlici existuje kopa informácií a príbehov. 

    Truhlice sú často podpísané. Ide o mená neviest a o rok, kedy sa dievčatá vydávali. O takmer každej truhlici existuje kopa informácií a príbehov. 

    Inšpirácia čičmianskym ľudovým ornamentom

    Inšpirácia folklórom je už niekoľko rokov trendom. Čičmiansky vzor sa od Olympijských hier uskutočnených roku 2012 v Londýne pravidelne objavuje na oblečení našich športovcov. Vzory z dreveníc našli svoje miesto aj na ponožkách olympionikov v Riu v roku 2016. Železničná spoločnosť Slovensko pre modernizované a nové vozne najvyťaženejších liniek vybrala poťahy práve s motívom čičmianskeho vzoru. Ako limitovaná edícia sa typické srdiečka, vlnky a krížiky objavili aj na ikonických teniskách Vans. O obľube tohto motívu svedčia aj charakteristické ornamenty použité na motýlikoch, kravatách, tričkách, šperkoch  taškách a iných výrobkoch, ktoré môžete nájsť na portáli Sashe.  

    Obec Čičmany, foto: Ján Ďuriga
    Obec Čičmany, foto: Ján Ďuriga
    Obec Čičmany, foto: Ján Ďuriga
    Obec Čičmany, foto: Ján Ďuriga

    Čičmany sú unikátom na celom Slovensku aj vo svete. Vzory z dreveníc boli v roku 2013 zapísané do reprezentatívneho nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Chceme aj pripomenúť, že v roku 2022 bola vyhlásená zbierka na podporu dedičstva našich predkov, lebo obec mala veľké finančné problémy z dôvodu nízkeho počtu obyvateľov a vysokého počtu turistov. Podielové dane od štátu sú veľmi nízke, preto sa obec borí s financiami. Na transparentný účet prispieva veľa ľudí dobrej vôle, ktorým záleží na našich tradíciách a zachovaní toho, čo vybudovali naši predkovia a hlavne aj preto, aby Čičmany ešte fungovali ako samostatná samospráva dlhé roky.

    „Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane.“

    Zima v Čičmanoch, foto: Ján Ďuriga
    Zima v Čičmanoch, foto: Ján Ďuriga

    Okrem Považského múzea, otvoreného celoročne, môžete navštíviť aj kompletne zrekonštruovaný tunajší kaštieľ, postavený v barokovo-klasicistickom štýle. Ak vás cesta zavedie do obce Čičmany, odporúčame navštíviť aj ďalšie zaujímavosti v okolí tejto malebnej obce. A v zimnom období si nedajte ujsť lyžovačku v lyžiarskom stredisku Javorinka. 

    Súčasná chalupa, foto: Martin Habánek
    Súčasná chalupa, foto: Martin Habánek

    Titulná fotka: turisticky.sk

    Zdroje:

    • Považské múzeum
    • muzeum.sk
    1880
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené