Pre oblasť

    Hlinené omietky

    Článok si prečítalo viac ako 580+ používateľov
    Hlina je prírodný materiál, ktorý je možné použiť na stavbu a potom ho po rokoch alebo desaťročiach v nezmenenej podobe vrátiť do prírody. Hlinená omietka je prírodná, ekologickejšia a zdravšia ako klasická, priemyselne vyrábaná omietka. Tradične sa hlinené omietky používali na stavbu všetkých druhov a typov stavieb vo vidieckych domácnostiach. V súčasnosti hlinená omietka znova nachádza svoje uplatnenie ako stavebný materiál práve pre túžbu ľudí vrátiť sa späť k prírode.
    Odborný článok 580
    hlinene omietky
    Máme 1670 realizátorov v oblasti Omietky:

    1. Z čoho sa vyrábajú hlinené omietky?

    Ako už názov napovedá, hlavným materiálom hlinenej omietky je hlina. Okrem hliny sa do omietky pridáva piesok a iné vlákna, napr. trstina alebo slama. Každá hlinená omietka vyžaduje iný pomer hliny, piesku a vody. Závisí to predovšetkým od účelu použitia omietky a výsledného vizuálneho efektu. Piesok pôsobí ako omietkový základ a hlina pôsobí ako spojivo. Nie je možné použiť iba hlinu, pretože by časom popraskala. Zmes na hlinenú omietku sa dá kúpiť hotová alebo si ju môžete namiešať sami.

    Výhodou hlinených omietok oproti iným omietkam je, že neobsahujú škodlivé ani alergénne látky, takže sú oveľa zdravšie.

    2. Hlinené omietky - výhody

    Hlinené omietky majú viacero dobrých vlastností. Jednou z nich je schopnosť regulovať relatívnu vlhkosť vzduchu v priestore. Hlinená omietka jednoducho absorbuje prebytočnú vlhkosť zo vzduchu a, naopak, do suchého vzduchu rovnako ľahko uvoľňuje vlhkosť, ktorú si predtým „našetrila“. Pomáha tak nielen udržiavať priaznivú vlhkosť vzduchu v interiéri, ale prispieva aj k tepelnej pohode. V miestnostiach, ktoré sú omietnuté hlinou, sa reguluje vlhkosť na ideálnych 50 až 55 % bez akejkoľvek umelej alebo mechanickej pomoci. Hlina okrem vlhkosti pohlcuje aj nežiaduce pachy zo vzduchu (napr. z kuchyne), cigaretový dym a iné škodlivé látky a vytvára tak podmienky na kvalitné bývanie.

    Hlina tiež zabraňuje tvorbe plesní, nedráždi pokožku a nespôsobuje alergie. Hlinené omietky sú aj dobrými zvukovými izolantmi, keďže hlina má paropriepustnú štruktúru a vysokú mernú hmotnosť. V neposlednom rade hlina výborne akumuluje teplo a podobne ako vlhkosť ho postupne uvoľňuje do priestoru. Preto sa často používa aj v systémoch stenového vykurovania.

    Hlinené omietky sa aplikujú na tehlové alebo betónové podklady, ale možno ich aplikovať aj na drevo, pórobetón alebo na slamu a trstinu
    Hlinené omietky sa aplikujú na tehlové alebo betónové podklady, ale možno ich aplikovať aj na drevo, pórobetón alebo na slamu a trstinu

    3. Na čo slúžia hlinené omietky?

    Hlinené omietky sú určené na vnútorné a vonkajšie použitie, na omietanie stien a stropov. Možno ich použiť aj na pokrytie podlahy alebo výrobu rôznych dekoratívnych prvkov. Pri výrobe hlinených omietok je dôležité použiť správny pomer hliny, piesku a iných prísad, akými sú slama alebo trstina, aby sa dosiahla požadovaná pevnosť a konzistencia.

    Hlinené omietky môžu byť veľmi rôznorodé a poskytujú veľa možností na dekoráciu. Môžu byť natreté farbou alebo zdobené kamienkami, kúskami skla, mušľami alebo inými prírodnými materiálmi, aby získali jedinečný vzhľad.

    4. Ako sa aplikujú hlinené omietky?

    Hlinenú omietku možno na podkonštrukciu nanášať ručne alebo omietacími strojmi. Môže byť aplikovaná na rôzne povrchy. Hlinené omietky sa často aplikujú na tehlové alebo betónové konštrukčné podklady, ale dajú sa aplikovať aj na drevo, pórobetón alebo aj slamu a trstinu. Hlinenú omietku je možné použiť aj v montovaných stavbách, dokonca sa jej použitie odporúča, nakoľko v dutých montovaných konštrukciách stavieb chýba akumulačná hmota.

    Hlina je skutočne ekologický materiál, keďže pri jej výrobe sa spotrebuje asi 1 % energie potrebnej v tradičnom stavebníctve. Keďže je organická a prírodná, ponúka nám mimoriadne príjemné prostredie na bývanie. Zútulňuje domov a vytvára v prostredí zvláštnu atmosféru a pohodlie.

    5. Údržba hlinených omietok

    Hlinené omietky sú trvanlivé a odolné, na zachovanie krásy a pevnosti potrebujú pravidelnú starostlivosť. Neodporúča sa hlinené omietky čistiť tvrdými kefami alebo chemikáliami, pretože to môže poškodiť ich povrch a znížiť ich odolnosť.

    Namiesto toho sa odporúča hlinené omietky čistiť mäkkou handričkou alebo špongiou a vodou. Ak je povrch veľmi znečistený, môžete použiť niekoľko kvapiek jemného saponátu na riad. Odporúča sa tiež hlinenú omietku pravidelne kontrolovať a opraviť prípadné praskliny alebo poškodenia.

    6. Hlinené omietky - cena

    Cena za ručnú aplikáciu hlinenej omietky v dvoch vrstvách s hladkým alebo drsným povrchom je 14 až 18 EUR/m2. Cena sadrovo-cementovej omietky ručne aplikovanej v dvoch vrstvách je orientačne od 6 do 16 EUR/m2 v závislosti od toho, či ide o drsný alebo hladký povrch.

    Pošlite nám dopyt alebo položte otázku

    Odborný článok 580
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Omietky?

    Máme 1670 realizátorov v oblasti Omietky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1670 realizátorov v oblasti Omietky
    8.6
    0

    RedBau, s.r.o.


    9.1
    0

    Michal Parči - L.P+M.P


    10
    4

    ORST stav s. r. o.


    10
    2

    PAŤOSTAV, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené