Pre oblasť

    Drevený obklad na fasádu – čo všetko potrebujete vedieť

    Článok si prečítalo viac ako 915+ používateľov
    Fasáda je vonkajší obvodový plášť domu alebo budovy. Plní dve základné funkcie, a to ochrannú a estetickú. V našich končinách je najpopulárnejšia klasická omietaná fasáda – možno kvôli cene alebo z opatrnosti k neznámemu, hoci je z pohľadu realizácie možností omnoho viac. Jednou z možností je správne navrhnutý a realizovaný drevený obklad na fasádu, ktorý prispieva k odolnosti stavby, sofistikovanému a prirodzenému vzhľadu.
    Odborný článok 915
    dreveny obklad
    Máme 419 realizátorov v oblasti Drevený obklad na fasádu:

    1. Zhotovenie drevenej fasády

    Drevený obklad  môže byť použitý na realizáciu odvetranej fasády. Jej konštrukcia pozostáva z niekoľkých komponentov. Stena, na ktorú sa inštaluje drevená fasáda, môže byť drevená, betónová alebo murovaná. Na základe toho je potrebné prispôsobiť kotvy. Tento typ fasády sa neupevňuje priamo na stenu, ale na tzv. rošt, ktorý môže byť z rôznych materiálov. Najčastejšie sa však využíva drevo alebo hliník. Do roštu sa kladie izolácia, väčšinou sa používa kamenná vlna, pretože sa ľahšie inštaluje medzi prvky hliníkového roštu, tiež niekoľko fólií (parovzdorných a paropriepustných). Dĺžka kotiev sa prispôsobuje hrúbke izolácie, ktorá môže byť 5 až 20 cm. Potom sa na profily v tvare písmena L alebo T inštalujú drevené laty. Medzi stenou domu a fasádou tak vznikne prázdny priestor (vzduchový kanál), ktorý je dôležitým prvkom prevetrávanej fasády. Slúži ako samostatná izolačná vrstva. Drevený obklad na fasádu sa upevňuje navrch. 

    Drevené laty sú oporou pre finálnu vrstvu drevenej fasády, ktorú je možné prispôsobiť vášmu alebo želaniu vášho architekta. Dôležitý je rozstup a smer lát. Je lepšie, keď sú inštalované zvislo, voda z nich totiž voľne steká. Pri vodorovne inštalovaných latách treba každú latu zrezať šikmo (pod uhlom), aby voda neprenikala do fasády.

    2. Druhy dreva na drevený obklad na fasádu

    2.1. Smrekovcové dosky

    Drevený obklad na fasádu zo sibírskeho smrekovca má veľmi dobrú prirodzenú odolnosť, preto nepotrebuje dodatočnú chemickú ochranu. Povrch smrekovca pod vplyvom UV žiarenia bledne a časom získava špeciálnu patinu. Čím je starší, tým je jeho farba krajšia a odolnejšia. Zmena prirodzenej farby drevenej fasády je normálny proces, ktorý ovplyvňuje aj iné druhy neošetreného dreva.

    Ak chcete zachovať farbu čerstvého dreva, treba ho aspoň dvakrát natrieť bezfarebným lakom v tenkých vrstvách. Náter je potrebné obnovovať každé dva až tri roky. Smrekovcové dosky sú kompromisom medzi lacným a drahým drevom. Odolnosť tohto druhu dreva je porovnateľná s borovicovými doskami. Drevená fasáda zo smrekovca je tvrdá až stredne tvrdá.

    Drevený obklad na fasádu zo sibírskeho smrekovca má veľmi dobrú prirodzenú odolnosť, preto nepotrebuje dodatočnú chemickú ochranu
    Drevený obklad na fasádu zo sibírskeho smrekovca má veľmi dobrú prirodzenú odolnosť, preto nepotrebuje dodatočnú chemickú ochranu

    2.2. Smrekové dosky

    Smrekové drevo je menej odolné voči poveternostným vplyvom, keďže je mäkké. Preto je vždy potrebné aplikovať chemickú ochranu. Prvá vrstva nanesená na surové drevo je impregnácia. Predlžuje trvanlivosť dreva a chráni ho pred poveternostnými vplyvmi. Na konečnú úpravu smrekovej drevenej fasády je potrebné naniesť tenké vrstvy bezfarebného laku. 

    3. Drevený obklad na fasádu s posuvným tienením

    Okenice sú tradičným riešením, ktoré prispieva k doplneniu vzhľadu fasády, a zároveň sú najčastejšie volenou ochranou okien. V súčasnej architektúre je drevené posuvné tienenie čoraz obľúbenejšie a bežnejšie ako druh náhrady. Drevené slnolamy inštalované na posuvných vodidlách sú nielen funkčným prvkom, ale zároveň prispievajú k modernému vzhľadu drevenej alebo omietnutej fasády.

    Posuvné tienenie pozostáva z kovového, práškovo lakovaného profilu alebo dreveného rámu, do ktorého sú osadené drevené lamely. Ich rozmiestnenie a rozstupy určuje architekt alebo projektant. Vodidlá sú kovové, zvyčajne vyrobené z hliníka. Po hliníkovej koľajnici (ALU profile) sa pohybujú kolieska, ktoré umožňujú pohyb dreveného tienenia. 

    4. Drevený obklad na fasádu a jeho údržba

    Dobre navrhnutý a inštalovaný drevený obklad na fasádu a tienenie sú mimoriadne odolné. Ak máte radi prirodzené starnutie dreva a sivú patinu, tak fasáda vydrží niekoľko desaťročí aj bez špeciálnej údržby. Ak však chcete zachovať vzhľad čerstvo narezaného dreva, treba ho impregnovať. Menej kvalitný olej je potrebné aplikovať každý rok, zatiaľ čo lepšie, dvojzložkové a trojzložkové verzie, vyžadujú opakované nanášanie každé 3 až 4 roky.

    Správne inštalovaná drevená fasáda a tienenie sú mimoriadne odolné, a aj bez špeciálnej údržby vydržia niekoľko desaťročí
    Správne inštalovaná drevená fasáda a tienenie sú mimoriadne odolné, a aj bez špeciálnej údržby vydržia niekoľko desaťročí

    5. Drevený obklad na fasádu - cena

    Cena drevenej fasády závisí od výberu kvality dreva (sibírsky smrekovec, smrek a iné), hrúbky izolácie a typu realizácie. Cena drevenej fasády zo sibírskeho smrekovca na podkonštrukcii a s izoláciou z kamennej vlny (15 cm) sa pohybuje v rozmedzí od 70 do 120 EUR/m2

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 915
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevený obklad na fasádu?

    Máme 419 realizátorov v oblasti Drevený obklad na fasádu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 419 realizátorov v oblasti Drevený obklad na fasádu
    8.8
    0

    OravMet s.r.o.


    8.8
    0

    MRJ final


    9.3
    0

    PMPstav s.r.o.


    10
    2

    MARTINS GROUP s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené