Pre oblasť

    Konzolové schody

    Článok si prečítalo viac ako 998+ používateľov
    Schody zabezpečujú v našich domovoch vertikálny pohyb. Konzolové schody sú nielen funkčným prvkom, ale aj štýlovým a estetickým doplnkom interiéru a/alebo exteriéru. Realizácia konzolových schodov je o niečo náročnejšia ako realizácia klasických schodov. Preto vám odporúčame vyhľadať pomoc odborníkov, ak sa rozhodnete pre tento typ schodiska.
    Odborný článok 998
    konzolove schody
    Máme 364 realizátorov v oblasti Kovové schody:

    1. Konzolové schody – výhody

    Dizajn konzolových schodov je trochu špecifický, ale rozhodne sa ich oplatí  realizovať. Konzolové schody interiér obohacujú a skrášľujú. Ich výhodou je aj to, že pri správnom prevedení pôsobia veľmi luxusne a prestížne, v každom priestore a na každom mieste. Používajú sa najmä v modernejších interiéroch, ako varianty minimalistického alebo industriálneho štýlu, ak sú kovové, a takmer spravidla v tradičných a klasických, ak sú drevené. Samozrejme – vždy to môže byť aj naopak – ak si to tak želáte.

    2. Typy konzolových schodov

    Každý typ konzolového schodiska má svoje jedinečné vlastnosti, výhody a nevýhody. Pri rozhodovaní o takomto architektonickom prvku je dôležité zvážiť vaše špecifické potreby a požiadavky priestoru, v ktorom bude schodisko umiestnené. Existuje niekoľko typov konzolových schodov, z ktorých si môžete vybrať. 

    2.1. Jednostranne kotvené konzolové schody

    Ide o základný variant, pri ktorom sú schody pripevnené priamo na stenu z jednej strany, nemajú nosný rám. Môžu byť vyrobené z kovu, skla alebo dreva a sú veľmi elegantné a minimalistické.

    2.2. Obojstranné kotvené konzolové schody

    Ide o konzolové schody, ktoré sú obojstranne kotvené priamo do steny. Práve preto sú tieto schody veľmi stabilné a pevné. Môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, akými sú drevo, kov, sklo, mramor alebo z kombinácie viacerých materiálov, môžu byť s podstupnicami alebo bez podstupníc.

    2.3. Kruhové konzolové schody

    Takéto schody sú atraktívne a elegantné, vyrobené z jednej kruhovej konzoly, ktorá sa pripevňuje k stene. Nášľapné plochy sú pripevnené tak, že vzbudzujú dojem, ako by sa vznášali v priestore.  

    2.4. Závesné konzolové schody

    Tento typ konzolových schodov vyzerá takmer neskutočne. Schody sa nepripevňujú k stene, ale visia zo stropu. Na rozdiel od iných typov sú tieto konzolové schody vhodnejšie na použitie v priestoroch s vysokými stropmi. Bez ohľadu na to, či sú vyrobené z dreva, skla alebo kovu, sú veľmi zaujímavé a atraktívne.

    2.5. Točité konzolové schody

    Ako názov napovedá, točité schody sú tvarované do špirálovitého tvaru okolo nosného stĺpa. Bez ohľadu na to, či sú vyrobené z kovu, dreva alebo skla, sú veľmi obľúbené na použitie v menších priestoroch, keďže zaberajú málo miesta.

    3. Prevedenie konzolových schodov 

    Nástupnice konzolových schodov sú zvyčajne drevené alebo kovové. Každá nástupná plocha stojí samostatne a je ukotvená do steny. Kovová podkonštrukcia je spravidla ukrytá v každej nástupnici. Plochy sa akoby vznášajú v priestore. Dôležité je, aby stena, do ktorej sú schody ukotvené, bola betónová a riadne vystužená. Schody sa dajú vyrobiť aj ukotvením do pevnejšej podpery, ktorá je ukrytá v stene. Ide však o menej bežný variant. Konzolové schody môžu byť inštalované aj v drevenom alebo montovanom dome za predpokladu, že sú správne navrhnuté.

    Dôležité je, aby stena, do ktorej sú schody ukotvené, bola betónová a dobre vystužená
    Dôležité je, aby stena, do ktorej sú schody ukotvené, bola betónová a dobre vystužená

    3.1. Konzolové schody musia byť bezpečné!

    Konzolové schody sú často úplne bez zábradlia alebo je zábradlie skôr symbolické, provizórne. Preto niektoré z týchto schodísk vyzerajú ako skulptúry. Odporúča sa, aby na stene bolo pripevnené aspoň nejaké držadlo, ktoré slúži na podporu chôdze po schodisku.  Avšak – ak máte malé deti, pevné zábradlie je nutnosťou. Zábradlie musí byť správne skonštruované, aby bolo dostatočne pevné a opticky nekazilo interiér, preto sa často používa sklenené zábradlie.

    Konzolové schody môžu byť zvýraznené a bezpečnejšie vďaka inštalovanému dodatočnému osvetleniu (napr. LED svietidlá). LED svietidlo môže byť inštalované na stenu nad každým schodom. 
    Ak schody nemajú zábradlie, odporúča sa na stenu vedľa nich pripevniť aspoň držadlo, ktoré slúži na podporu chôdze po schodisku 
    Ak schody nemajú zábradlie, odporúča sa na stenu vedľa nich pripevniť aspoň držadlo, ktoré slúži na podporu chôdze po schodisku 

    4. Konzolové schody – cena

    Konzolové schody sú o niečo drahšie ako klasické, v závislosti od  spôsobu vyhotovenia a použitých materiálov, veľkosti atď. Ceny sa pohybujú okolo 2000 EUR a viac

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Pošlite nám dopyt alebo položte otázku.  

    Odborný článok 998
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kovové schody?

    Máme 364 realizátorov v oblasti Kovové schody:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 364 realizátorov v oblasti Kovové schody
    10
    1

    Nerez - mont


    8.6
    0

    Richard Petro


    8.7
    0

    Rudolf Kurimai


    10
    6

    Daniel Beňa Benkraf


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené