Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Ako využiť priestor pod schodmi?

    Článok si prečítalo viac ako 693+ používateľov
    Schody sú nevyhnutným architektonickým prvkom vo viacposchodových budovách, resp. v domoch či bytoch s dvoma alebo viacerými podlažiami. Sú funkčným aj estetickým doplnkom, aj keď zaberajú značnú časť interiéru. Je to citeľné najmä v menších jednotkách, kde je každý štvorcový meter úžitkovej plochy veľmi dôležitý pre dosiahnutie vysokej efektivity a funkčnosti všetkých miestností a kútov. V mnohých prípadoch zostáva priestor pod schodmi prázdny a jeho potenciál nevyužitý. Nižšie uvádzame niekoľko tipov, ako ten priestor pod schodiskom využiť a zmeniť jeho účel.
    Odborný článok 693
    priestor pod schodmi
    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    1. 12 praktických rád, ako využiť priestor pod schodiskom 

    Možnosti využitia priestoru pod schodiskom sú v skutočnosti obrovské, oveľa väčšie, ako si vieme predstaviť. Účel, resp. využitie priestoru pod schodiskom, závisí predovšetkým od jeho veľkosti. Veľkosť je ovplyvnená dĺžkou ramena schodiska, sklonom a výškou samotných schodov. Ako teda maximálne využiť tento priestor pod schodiskom?

    2. Skriňa pod schodmi

    Vstavané skrine sú považované za veľmi praktické vybavenie interiéru, pretože sa dajú umiestniť kdekoľvek. Umiestnením vstavanej skrine pod schody získate ďalší vhodný priestor na topánky, sezónne oblečenie a všeličo iné. Budete prekvapení, koľko vecí sa tam zmestí, čím sa vám uvoľní miesto inde. Vstavaná skriňa na mieru sa jednoducho prispôsobí priestoru pod schodiskom.

    Umiestnením skrine pod schodiskom získate ďalší priestor na odkladanie obuvi, oblečenia a všeličoho iného
    Umiestnením skrine pod schodiskom získate ďalší priestor na odkladanie obuvi, oblečenia a všeličoho iného

    3. Domáca kancelária pod schodmi

    Domáca kancelária je ďalším z radu nápadov, ktoré zrealizujete, samozrejme, len vtedy, ak je pod schodiskom dostatočný sklon a výška. Poličky sa dajú upevniť na steny, písací stôl sa dá umiestniť tesne pod ne a nájde sa miesto aj na malé zásuvky. Pracovný kútik príde vhod najmä vtedy, ak sú schody súčasťou obytného priestoru, kde je dostatočné osvetlenie.

    Pracovný kútik príde vhod, najmä ak sú schody súčasťou obytného priestoru
    Pracovný kútik príde vhod, najmä ak sú schody súčasťou obytného priestoru

    4. Čitateľský kútik pod schodmi

    Radi čítate a chceli by ste vlastný kútik na čítanie? To vám môže poskytnúť priestor pod schodmi, kde môžete nainštalovať nástenné police a umiestniť malú pohovku. Jediné, čo vám zostáva, je pohodlne sa usadiť a pustiť sa do čítania obľúbených kníh. 

    5. Práčovňa pod schodmi

    Práčovňa je jednou z tých miestností, pre ktoré sa pri plánovaní málokedy nájde miesto, preto sa práčka a sušička vo väčšine prípadov inštalujú do kúpeľne. Nevyužitý priestor pod schodiskom môžete využiť na práčovňu. Práčku a sušičku je možné umiestniť na seba alebo vedľa seba. Tieto spotrebiče môžu byť pekne zamaskované jednokrídlovými alebo dvojkrídlovými dverami (textilom, dekoratívnou priečkou...). Samozrejme, pod schodmi musí byť dostatočný priestor, no netreba zabudnúť ani na vodovodnú prípojku a odtok použitej vody.   

    6. Skrinka na víno pod schodmi 

    Ak ste milovníkom dobrého vína, svoju kolekciu vín môžete mať uloženú v špeciálne navrhnutej a na mieru vyrobenej skrinke pod schodmi. Vína budú uložené na špeciálnych poličkách s držiakmi rôznych veľkostí na všetky tvary a veľkosti fliaš. Takúto „vínnu pivnicu“ budete hrdo ukazovať svojim hosťom. Dôležité je však neustále udržiavať správnu teplotu, čo je základné pravidlo skladovania vína. 

    7. Toaleta pod schodmi

    Priestor pod schodiskom možno využiť aj na hosťovskú toaletu. Toaleta pre hostí sa  v dnešnej dobe považuje za nevyhnutnú v rodinných domoch a bytoch. Možno ju umiestniť pod schody. Je však potrebné dbať na vhodnú veľkosť tohto priestoru, a netreba zabudnúť ani na vodovodnú prípojku, odtok pre použitú vodu a kanalizáciu.   

    8. Úložný priestor pod schodmi

    V každom dome či byte sa väčšinou nájde množstvo nahromadených vecí, ktoré sa uschovávajú „pre každý prípad“, aj keď je celkom isté, že ich nepotrebujeme. Priestor pod schodmi môže byť skutočným záchrancom. Využite ho na odkladanie prakticky všetkých vecí a predmetov, ktoré nepotrebujete každý deň. Úložný priestor pod schodmi môže byť riešený ako vstavaná skriňa alebo ako samostatné väčšie zásuvky.

    9. Bar alebo kuchyňa pod schodmi

    Ak v priestore, ktorý máte k dispozícii, nemôžete umiestniť vhodnú kuchynskú linku alebo bar, môžete ich umiestniť pod schodiskom. Kuchynská linka sa umiestňuje tesne pri stene, po celej dĺžke schodiska. Týmto spôsobom umiestnenia prakticky využijete priestor pod schodiskom a získate voľný priestor v inej časti bytu.

    10. Sedačka v obývačke pod schodmi 

    Priestor pod schodiskom, ktorý je prepojený s obývacou časťou, môže byť praktickým riešením pre umiestnenie ďalšej pohovky, kde sa dá pohodlne sedieť a oddychovať.

    11. TV kútik pod schodmi

    Schodisko je možné využiť aj na umiestnenie police na knihy a/alebo nástenného televízora, ak to dizajn obývačky umožňuje.

    12. Priestor na odkladanie športových potrieb a/alebo palivového dreva pod schodmi

    V neposlednom rade je možné v priestore pod schodiskom uložiť palivové drevo, čo je praktické najmä vtedy, ak je v blízkosti kozub. Alebo môže priestor získať novú praktickú funkciu na odkladanie rôznych športových potrieb a bicyklov.

    Nechajte sa inšpirovať týmito skvelými nápadmi alebo zapojte svoju fantáziu a šikovnosť a vytvorte nové riešenie pre priestor pod schodmi. 

    Odborný článok 693
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok na mieru?

    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru
    9.2
    0

    Stolárstvo Kováč


    8.7
    0

    CASSIOPEA s.r.o.


    10
    4

    Jozef Baláž - Stolárstvo


    10
    1

    Gal servis s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené