Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Interiérové dvere so zárubňou: akú zárubňu si vybrať?

    Článok si prečítalo viac ako 781+ používateľov
    Čo je to zárubňa? Zárubňa je rám, ktorý sa inštaluje do otvoru na stenu (dvere). Krídlo dverí sa inštaluje na zárubňu spolu s pántami. Zárubne dnes plnia nielen mechanickú, ale aj estetickú úlohu. Vzhľadom na rôzne typy dverí, tvary a materiály, z ktorých sú dvere vyrobené, je dôležité, aby zárubňa pasovala na dverné krídlo a poskytovala mu statickú oporu. Medzi najdôležitejšie vlastnosti zárubní patrí odolnosť voči zmenám teploty a vlhkosti. Ak sa materiál, z ktorého je zárubňa vyrobená, zmrští alebo napučí, zárubňa nebude pasovať na dverné krídlo ani na stenu. Práve z tohto dôvodu sa v poslednej dobe na výrobu zárubní používa masívne drevo.
    Odborný článok 781
    interierove dvere so zarubnou
    Máme 758 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere:

    1. Interiérové dvere so zárubňou - rôzne zárubne

    Zárubne pre interiérové dvere majú obvodový tvar, ale sú bez prahu, zatiaľ čo pre vchodové dvere sa používajú plné zárubne, s prahom. Zárubne sa líšia materiálom, konštrukciou a spôsobom montáže. Ako materiál pre zárubne, interiérové ​​dvere a prahy, sa najviac používa masívne drevo a drevotrieska. Ďalej nasledujú plastové, kovové (hliníkové) zárubne a rôzne iné kombinácie. Na vchodové dvere sa odporúča použitie plastu, ktorý je odolnejší voči vonkajším vplyvom ako drevo. Zárubne v hliníkovej verzii sú považované za modernejší štýl a z cenového hľadiska za trochu drahšiu voľbu.

    1.1. Zárubňa z masívneho dreva

    Použitie zárubne vyrobenej z masívneho dreva je logickejšie ako použitie zárubne vyrobenej z drevotriesky, predovšetkým z hľadiska pevnosti a odolnosti. Drevotrieska sa v posledných rokoch stala často používaným materiálom pri výrobe moderných interiérových dverí, a to najmä pre svoju cenovú dostupnosť. Nevýhodou drevotriesky je však jej nedostatočná pevnosť. Výhodou zárubne z masívneho dreva je, že všetky prvky sú skrutkované priamo do dreva a hoci nesú celú váhu dverného krídla, nedajú sa vytiahnuť.

    Je dôležité, aby všetky drevené zárubne boli vybavené kvalitným tesnením, ktoré  správne prilieha na krídlo dverí a pomáha tlmiť nárazy pri zatváraní dverí (búchaní dvermi).

    1.2. Ktoré dvere je možné namontovať na zárubňu z masívneho dreva?

    Pravdupovediac, tento druh zárubne sa hodí ku všetkým dverám: môžu to byť klasické hladké dvere, moderné interiérové ​​dvere, sklenené krídla dverí, masívne drevené dvere a rôzne kombinácie drevených a sklenených dverí, s ozdobami alebo bez nich.

    1.3. Interiérové dvere so zárubňou: akú farbu zárubne si vybrať?

    Výber farby zárubní je úplne individuálnym rozhodnutím, väčšinou sa však volí o niekoľko odtieňov tmavšia alebo svetlejšia farba zárubne oproti farbe dverného krídla. Takto sa dostane do popredia zárubňa aj krídlo dverí a prípadné odchýlky zárubne alebo krídla dverí sú lepšie viditeľné. Samozrejme možno použiť jednotný farebný odtieň zárubne a dverného krídla.

    2. Interiérové dvere so zárubňou - typy 

    Pokiaľ ide o konštrukciu, existujú tri typy zárubní, z ktorých každý má špecifické vlastnosti a účel použitia.

    2.1. Pevné zárubne

    Pevná zárubňa sa považuje za klasickú verziu zárubne a používa sa na steny so štandardnou hrúbkou. Pevná zárubňa má pevný základ, ktorý sa osadí do otvoru. Existujú rôzne typy pevných zárubní.

    2.2. Nastaviteľné zárubne

    Vhodné sú na použitie na steny s rôznou hrúbkou: 75 mm (dolná hranica), 800 mm (horná hranica) + 20 mm. Na nastaviteľnú zárubňu možno namontovať aj dvere so skrytými pántami. Nastaviteľná zárubňa pozostáva z vodorovnej časti a dvoch zvislých častí s príslušenstvom (krycie lišty, tesnenie, pánty, montážne prvky...).

    2.3. Renovačné zárubne

    Renovačné zárubne predstavujú nové, inovatívne riešenie pre všetky interiérové  dvere s kovovými zárubňami. Ide o obklady kovových zárubní, ktoré úplne zakryjú staré a nevzhľadné zárubne. Zároveň uľahčia rekonštrukciu bez búrania a prachu.

    Montáž interiérových dverí so zárubňou nie je jednoduchá, preto je najlepšie najať si profesionála
    Montáž interiérových dverí so zárubňou nie je jednoduchá, preto je najlepšie najať si profesionála

    3. Montáž zárubne

    Zárubne sa môžu líšiť nielen materiálom, z ktorého sú vyrobené, a konštrukčným prevedením, ale aj spôsobom montáže. Pri montáži zárubne treba používať vhodné náradie a dôsledne dodržiavať návod na montáž, pretože práve tá časť práce je pre úspešnú montáž najdôležitejšia. Montáž zárubne možno vykonať do murovanej steny (priečky) a do sadrokartónovej steny.

    3.1. Montáž zárubne do murovanej steny 

    Do murovanej steny sa zárubne inštalujú so stavebným materiálom a omietkou. To znamená, že sa osádzajú pred samotným vyhotovením omietok, bezprostredne pri murovaní, alebo sa v stene nechajú otvory, do ktorých sa potom vložia zárubne. Až potom nasleduje finálna úprava steny omietkou. 

    3.2. Montáž zárubne do sadrokartónovej priečky

    Sadrokartónové dosky sa zvyčajne používajú na vyhotovenie priečok, do ktorých sa vkladajú dvere. Prakticky to znamená, že montáž zárubní sa vykonáva po dokončení všetkých stavebných prác. Výhodou tohto spôsobu montáže je jednoduchá výmena v prípade opotrebovania alebo pri rekonštrukcii, bez akéhokoľvek poškodenia steny. Sadrokartónové zárubne je možné inštalovať prakticky na všetky typy stien.

    Pri tomto spôsobe montáže treba dávať pozor na výber vhodného typu zárubne, keďže takéto steny sú väčšinou o cca 2 cm širšie ako štandardné jednodielne zárubne, preto treba použiť zárubne pozostávajúce z dvoch častí.
    Priskrutkovanie pántov na dvere k rámom
    Priskrutkovanie pántov na dvere k rámom

    4. Interiérové ​​dvere: skrytá zárubňa

    Novinkou na trhu sú dvere s tzv. skrytými, neviditeľnými zárubňami. Keďže moderná architektúra sa snaží o minimalizmus a rovné čisté línie, niektorí výrobcovia interiérových dverí sa rozhodli tento trend nasledovať – vzniklo tak  inovatívne riešenie – skryté zárubne.

    4.1. Výhody dverí s neviditeľnou zárubňou

    Výhodou je, že dvere úplne splývajú so stenou, keďže krídlo dverí je v jednej rovine so stenou a zárubňa je skrytá za omietkou alebo sadrokartónom. Dvere tak pôsobia veľmi elegantne, vhodné sú do minimalistických interiérov. Otváranie dverí je umožnené systémom otvárania v zárubni alebo zatlačením. Ide o veľmi elegantné a funkčné riešenie otvárania interiérových dverí, ktoré vyžaduje podstatne menej miesta a pohybový bod krídla dverí je posunutý k vonkajšej línii steny.

    4.2. Kde sa dajú nainštalovať interiérové dvere bez zárubní?

    Dvere so skrytými zárubňami sú vhodné skutočne do všetkých typov miestností, dokonca ich možno použiť aj ako vchodové dvere. Zárubňu je možné inštalovať do všetkých typov stien, ako murovaných nosných stien, tak aj deliacich stien. Jediným obmedzením je hrúbka steny, ktorá musí byť minimálne 6 cm.

    4.3. Interiérové ​​dvere so skrytými zárubňami: materiál

    Pri dverách so skrytými zárubňami je k dispozícii väčší výber materiálov ako pri klasických dverách, dokonca môžu byť použité ak celkom atypické materiály ako betón, kameň, kov či keramika. Okrem toho môže byť zárubňa pokrytá rôznymi druhmi tapiet alebo koženým poťahom a môže byť aj ofarbená.

    4.4. Zvuková a tepelná izolácia

    Tepelná izolácia dverí so skrytými zárubňami sa nelíši od tepelnej izolácie klasických dverí. Zvuková izolácia je o niečo horšia. Na trhu okrem iného nájdete aj protipožiarne dvere so skrytými zárubňami, ktoré podľa výskumov poskytujú 30 minútovú ochranu.

    Interiérové ​​dvere bez zárubne dokonale zapadnú do minimalistických interiérov
    Interiérové ​​dvere bez zárubne dokonale zapadnú do minimalistických interiérov

    5. Montáž dverí s neviditeľnou zárubňou

    Proces montáže dverného krídla a hliníkovej zárubne je mierne odlišný od montáže klasických interiérových dverí. Je dôležité, aby bol hliníkový profil nainštalovaný do otvoru steny pred omietaním alebo pokládkou sadrokartónových dosiek. Týmto spôsobom je majstrom umožnené najjednoduchšie uzavrieť všetky otvory v stene  podľa polohy dverí, ktorá je v rovine steny. Na hliníkové časti zárubne sa odporúča nepridávať omietku, pretože pri náhlom zatvorení a otvorení dverného krídla môže dôjsť k prasklinám medzi stenou a zárubňou. Dverné krídla sa zvyčajne montujú tesne predtým, ako sa používatelia nasťahujú.

    Dverné krídlo je potrebné kúpiť alebo objednať jeho výrobu až po dokončení všetkých otvorov v stene, pretože týmto spôsobom je možné dvere prispôsobiť konečnej výške dokončenej podlahy a ďalších prvkov.

    5.1. Neviditeľné rámy na starých dverách?

    Pravdepodobne sa pýtate, aký je postup, ak sú steny už hotové a omietnuté a chceli by ste staré dvere vymeniť za nové, so skrytou zárubňou. Takéto dvere, resp. skryté zárubne, vie vyrobiť stolár. Keď sa dvere umiestnia do otvoru v stene, potom sa medzere medzi stenou a zárubňou vyplnia a omietnu. Medzere sú vyplnené a spevnené  kvalitným tmelom a sieťovinou tak, aby všetko zostalo pevné a stabilné. Až potom sa objednáva krídlo dverné krídlo do hliníkovej zárubne.

    Detail dverí bez zárubne
    Detail dverí bez zárubne

    6. Interiérové dvere so zárubňou alebo bez zárubne: cena

    Cena zárubní sa pohybuje v závislosti od materiálu, veľkosti a typu dverí bez ohľadu na to, či ide o dvere interiérové alebo vchodové. Za zárubne môžete zaplatiť 50 EUR a viac. Ak porovnáme ceny interiérových dverí s klasickými zárubňami a ceny interiérových dverí so skrytými zárubňami, tie sú o niečo drahšie. Cena za dyhované interiérové dvere spolu so zárubňou sa pohybuje v rozmedzí 150 až 650 EUR/kus. Samozrejme, cena závisí od modelu, rozmerov, materiálov a výrobcov, resp. dodávateľov.

    Treba si uvedomiť, že montáž dverí bez zárubne je náročnejšia ako montáž dverí so zárubňou, takže cena za montáž takých dverí môže byť aj dvojnásobná.
    Odborný článok 781
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere?

    Máme 758 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 758 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere
    9.7
    0

    FIDO s.r.o.


    9.2
    0

    Primelex s. r. o.


    8.6
    0

    B&P Nábytok


    10
    1

    BAKSTOL, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené