Pre oblasť

    Prerábka podkrovia na obytný priestor, cena rekonštrukcie podkrovia

    Článok si prečítalo viac ako 1469+ používateľov
    Podkrovie je v mnohých domoch nevyužitý priestor, ktorý má v skutočnosti veľký potenciál na usporiadanie kvalitného obytného priestoru. Najčastejšie je priestor potrebné len zatepliť, uzavrieť sklony strechy a osadiť niekoľko strešných okien. Ak vás zaujíma, koľko stojí prerábka podkrovia, pripravili sme niekoľko odpovedí na najčastejšie kladené otázky.
    Odborný článok 1469
    rekonstrukcia podkrovia
    Máme 1015 realizátorov v oblasti Zateplenie strechy:

    Čím dlhšie žijete vo svojom dome alebo byte, o to častejšie môžete potrebovať viac obytného priestoru – hosťovskú spálňu, ďalšiu detskú izbu, keď sa vaša rodina rozrastie, alebo domácu kanceláriu, v ktorej môžete pracovať na diaľku. Našťastie je prerábka podkrovia často ekonomickejšia ako výstavba nového domu alebo rozšírenie svojho už existujúceho bývania.

    Pred začatím prác na rekonštrukcii podkrovia, je dôležité zabezpečiť všetky podmienky, aby ste čo najlepšie využili potenciál podkrovia
    Pred začatím prác na rekonštrukcii podkrovia, je dôležité zabezpečiť všetky podmienky, aby ste čo najlepšie využili potenciál podkrovia

     

    1. Prerábka podkrovia - oplatí sa?

    Rekonštrukcia podkrovia na príjemné a pohodlné miesto na bývanie prináša množstvo výhod. Zahŕňa:

    • priestor už vo vašej domácnosti existuje, vďaka čomu je táto voľba cenovo aj časovo efektívna, a získanie potrebných povolení je jednoduchšie a rýchlejšie;
    • nie sú potrebné nové základy a nová výstavba, vďaka čomu je prerábka podkrovia výhodnejšia a ekonomickejšia možnosť;
    • väčšinou prípojky všetkých typov inštalácií už v dome existujú a treba ich len predĺžiť;
    • prestavba podkrovia vám tiež umožňuje využívať celú plochu vášho domu namiesto toho, aby ste obytný priestor, ktorý máte, prispôsobovali vašim potrebám.

    Predtým, ako sa naplno venujete rekonštrukcii podkrovia, je dôležité zabezpečiť, aby bol potenciál tohto priestoru naplno využitý.

    Architekt vám pomôže urobiť podkrovný priestor funkčným, priestranným a presvetleným
    Architekt vám pomôže urobiť podkrovný priestor funkčným, priestranným a presvetleným

    2. Je vaše podkrovie vhodné na rekonštrukciu?

    Jedna z prvých vecí, ktoré môžete urobiť, keď uvažujete o rekonštrukcii podkrovia, je skontrolovať, či je nosná konštrukcia vašej strechy taká, že umožňuje uspokojivé využitie podkrovného priestoru. Ak je pod krokvami dostatok miesta, môžete podkrovie premeniť na obytný priestor. Medzi ďalšie aspekty patrí:

    2.1. Overovanie stavebných predpisov a noriem

    Spolu s architektom je potrebné skontrolovať, či plánovaná rekonštrukcia podkrovia  splní predpisy a normy. Okrem získania stavebného povolenia na prestavbu podkrovia (prerábka alebo menšia rekonštrukcia) vám architekt pomôže zabezpečiť aj to, aby podkrovné miestnosti boli funkčné, dostatočne vysoké, dostatočne presvetlené atď.

    2.2. Existuje prístup do podkrovného priestoru?

    Potrebujete pridať schodisko alebo rozšíriť existujúce schody? Jednoramenné  schody potrebujú viac miesta ako napríklad schody točité. Alebo je rebrík jedinou možnosťou prístupu? Ak neexistujú iné možnosti, to značne obmedzí výber nábytku a materiálov, ktoré môžete do podkrovia inštalovať. V prípade, že prerábkou vznikne  iba otvorená galéria, potom riešenie, ktoré zahŕňa kúpeľňu alebo toaletu, nebude možné realizovať.

    Podkrovný priestor, nech je akýkoľvek, musí mať primeraný prístup a točité schodisko zaberá najmenej miesta 
    Podkrovný priestor, nech je akýkoľvek, musí mať primeraný prístup a točité schodisko zaberá najmenej miesta 

    2.3. Budú sa musieť pridať strešné okná?

    Pri vytváraní ďalšieho obytného priestoru v podkroví je určite potrebné zabezpečiť dostatočné osvetlenie prirodzeným svetlom a vetranie priestorov.

    2.4. Inštalácie, izolácia, obklady podláh a stien

    Skontrolujte si náklady na potrebné inštalácie, izoláciu podkrovia a obklady podláh a stien. Ak sú vyčíslené náklady prijateľné, prerábku môžete začať a úspešne ju realizovať.

    3. Plánovanie rekonštrukcie podkrovia 

    Keď sa rozhodnete pre prerábku alebo rekonštrukciu podkrovia, je čas začať uvažovať prakticky a kreatívne a navrhnúť priestor, ktorý sa môže stať najzaujímavejšou – a potenciálne najnáročnejšou – časťou vášho domova. 

    3.1. Uprednostnite to, čo je pre vás najdôležitejšie

    Môže byť dôležité, aby podkrovie bolo kompletne vybavené inštaláciami, aby malo kúpeľňu, pretože chcete, aby tento priestor slúžil ako hosťovský apartmán. V takomto prípade možno budete ochotní vzdať sa svojej predstavy, povedzme, o špeciálnej podlahe, ak by váš rozpočet nestačil na oboje alebo ak by to sťažilo prístup k úveru na realizáciu tohto projektu.

    3.2. Poraďte sa s odborníkom

    Požiadajte priateľov, kolegov alebo rodinných príslušníkov o odporúčania a rady, alebo sa o dodávateľoch a poskytovateľoch služieb informujte na našom portáli daibau.sk (pozrite si ich referencie a komentáre zákazníkov). Urobte si užší zoznam a potom si vyžiadajte cenové ponuky od najmenej troch dodávateľov. Keď ich budete kontaktovať, požiadajte o referencie a certifikácie. Porovnajte si ponuky a nevyberajte si automaticky tú najnižšiu, aj keď to môže byť lákavé. Dôkladne si skontrolujte, čo všetko ponuka obsahuje, aký je odhadovaný časový rámec (termíny realizácie), aké sú záruky na vykonanú prácu.

    4. Ktoré faktory majú najväčší vplyv na cenu rekonštrukcie podkrovia?

    Ako už možno tušíte, náklady na rekonštrukciu podkrovia sa môžu značne líšiť v závislosti od toho, čo je súčasťou projektu a aké materiály budú použité. Spomenieme niektoré z hlavných faktorov, ktoré môžu ovplyvniť cenu rekonštrukcie podkrovia. Sú to:

    4.1. Štvorcové zábery priestoru

    Veľkosť podkrovia bude mať veľký podiel na celkovej cene rekonštrukcie. Čím je podkrovie väčšie, tým viac materiálu a času bude potrebné na jeho dokončenie, čo znamená ďalšie náklady na prácu.

    4.2. Podkrovie si vyžaduje stavebné zmeny

    Priplatíte si aj vtedy, ak je podkrovný priestor zvláštne tvarovaný alebo ťažko prístupný. Tieto výzvy si môžu vyžadovať zmeny konštrukcie, ako je pridanie výšky, rozšírenie priestoru alebo pridanie schodov.

    4.3. Podkrovie nie je vôbec zateplené

    Náklady na rekonštrukciu podkrovia budú samozrejme nižšie, ak je vaše podkrovie  zateplené.

    4.4. Účel podkrovia

    Náklady ovplyvní aj plánované využitie, účel podkrovného priestoru. Ak chcete získať iba úložný priestor navyše, zaplatíte oveľa menej, ako keď si plánujete zariadenie celého bývania v podkroví, vrátane spálne, kúpeľne a kuchyne.

    4.5. Požadované dodatočné charakteristiky

    Malo by byť úplne jasné, že čím náročnejšia bude prerábka podkrovia, tým viac vás tieto práce budú stáť. Medzi prvky, ktoré výrazne ovplyvňujú náklady na rekonštrukciu podkrovia, patria okná, elektroinštalácie a vodoinštalácie, vykurovacie a chladiace systémy.

    Samozrejme, je tu ešte jeden faktor ovplyvňujúci náklady na rekonštrukciu podkrovia, ktorý netreba ignorovať. Ak potrebujete financovanie projektu, aké podmienky vám vie zabezpečiť banka?

    Nižšie pozornosť venujeme niektorým kľúčovým faktorom, ktoré ovplyvňujú cenu rekonštrukcie podkrovia.

    5. Zateplenie: prerábka podkrovia

    Zateplenie strechy je mimoriadne dôležitou súčasťou rekonštrukcie podkrovia. Na zabezpečenie pohodlia a energetickej účinnosti sa odporúča použiť izoláciu z kamennej alebo sklenej vlny s hrúbkou 30 cm. Zhotoviteľ najprv vloží mäkkú alebo tvrdú izoláciu medzi drevenú konštrukciu krovu a potom pod ňu položí druhú vrstvu sklenenej alebo minerálnej vlny, na ktorú sa potom kladie aj parozábrana.

    6. Suchá montáž: sadrokartónové práce a prerábka podkrovia

    Už pri pokládke izolácie treba zhotoviť hliníkovú podkonštrukciu, na ktorú sa priskrutkujú sadrokartónové dosky alebo „Knauf“ dosky, ktoré môžu byť ohňovzdorné, vodotesné alebo klasické.

    Podkrovie je v mnohých domoch nevyužitý priestor, ktorý má veľký potenciál na vytvorenie kvalitného obytného priestoru
    Podkrovie je v mnohých domoch nevyužitý priestor, ktorý má veľký potenciál na vytvorenie kvalitného obytného priestoru

    7. Montáž strešných okien

    Strešné okná výrazne ovplyvňujú kvalitu bývania a sú predmetom takmer každej rekonštrukcie podkrovia. Bez nich by podkrovný priestor ťažko mohol byť obývateľný. Výrobcovia, dodávatelia strešných okien alebo zhotoviteľ, ktorého si na celú zákazku najmete, vám ich doručia, namontujú a dokončia všetky potrebné úkony v priebehu niekoľkých dní.

    8. Maľovanie podkrovia

    Maľovanie podkrovia zahŕňa vyhladenie (gletovanie) a natieranie existujúcich alebo novovytvorených stien z napr. sadrokartónových dosiek v dvoch vrstvách polodisperznou farbou alebo iným typom farby podľa vlastného výberu.

    Odborný článok 1469
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zateplenie strechy?

    Máme 1015 realizátorov v oblasti Zateplenie strechy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1015 realizátorov v oblasti Zateplenie strechy
    8.8
    0

    MarTiler s. r. o.


    9.5
    0

    JM carpentry, s.r.o.


    9.4
    0

    IZOLSTAV, s. r. o. - Ing. Jozef Blaženec


    10
    9

    Martin Kropuch-Makro-stav


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené