Pre oblasť

    Búranie domu: postup a cena búracích prác

    Článok si prečítalo viac ako 703+ používateľov
    Cena búracích prác, resp. cena búrania priemerného rodinného domu, závisí od mnohých faktorov. Prvým faktorom je veľkosť a konštrukčné zloženie budovy, ktorú chcete zbúrať. Cena búracích prác závisí aj od polohy pozemku, konfigurácie terénu a náročnosti prístupu. To všetko sú faktory, ktoré môžu v konečnom dôsledku zvýšiť celkové náklady na búranie domu.
    Odborný článok 703
    buranie domu
    Máme 1606 realizátorov v oblasti Búracie práce:

    1. Kedy sa rozhodnúť dom zbúrať?

    1.1. Búranie domu z dôvodu vážneho poškodenia konštrukcie

    Ak je dom vážne poškodený prírodnými katastrofami, zemetraseniami alebo inými príčinami a obnova je nepraktická alebo príliš nákladná, jediným rozumným rozhodnutím je dom zbúrať a postaviť nový. Obnova domu by bola taká drahá a časovo náročná, že investícia by bola prakticky rovnaká, ako keby ste dom zbúrali a vystavali nový. Nemá zmysel oprava ťažkých a veľkých štrukturálnych poškodení, ale má zmysel investovať do menších opráv alebo rekonštrukčných zásahov v dôsledku stavu domu spôsobeného vekom.

    1.2. Búranie starého domu

    Ako všetko iné, aj budovy majú svoju životnosť. Ak je existujúci dom veľmi starý, chátra a nespĺňa moderné stavebné štandardy a neumožňuje kvalitný život podľa dnešných požiadaviek, renovácia často nemá zmysel. Rekonštrukciou často nie je možné radikálne zmeniť alebo upraviť pôdorys domu. Okrem toho sa v starých a nekvalitných domoch vyskytujú problémy, napr. chátrajúca konštrukcia, defekty základov alebo vážne problémy s dodávkou vody, elektroinštaláciou či kanalizáciou, čo predstavuje každoročne vysoké náklady na údržbu. V takýchto prípadoch môže byť demolácia rozumnou možnosťou.

    1.3. Nevhodné usporiadanie priestorov

    Súčasné bývanie sa snaží o plynule prepojené priestory s veľkými okennými otvormi, ktoré spájajú interiér s exteriérom. Ak miestnosti v dome nevyhovujú vašim potrebám alebo životnému štýlu a prestavba nie je z akéhokoľvek dôvodu realizovateľná alebo by bola príliš drahá, môžete uvažovať o  zbúraní a výstavbe novej budovy s lepším dispozičným riešením.

    1.4. Búranie domu z dôvodu ohrozenia zdravia

    Posledným dôvodom, prečo je rozumné rozhodnúť sa dom zbúrať, sú zdravotné riziká. Ak existuje veľa zdravotných rizík, akými sú zlá izolácia, vlhkosť a plesne, škodcovia alebo prítomnosť toxických látok, napr. azbestu (bežný na strechách starých domov), zbúranie domu a výstavba nového je často jedinou lepšou alternatívou.

    Niekedy je zbúranie domu jediné nákladovo optimálne a rozumné riešenie
    Niekedy je zbúranie domu jediné nákladovo optimálne a rozumné riešenie

    2. Ako dlho trvá búranie domu?

    Vo všeobecnosti búranie domu trvá niekoľko dní až niekoľko týždňov. To závisí predovšetkým od stavebného materiálu, z ktorého je dom postavený. Montované domy sa ľahko demontujú a časti domu sa odvezú na spracovanie alebo odpad. Búranie panelového domu tak bude trvať niekoľko dní, ak je potrebné aj búranie základovej dosky. Búranie murovaného domu zvyčajne trvá jeden až dva týždne. Najviac času zaberie búranie železobetónového domu, ktoré môže trvať dva až tri týždne. Samozrejme, závisí to aj od veľkosti domu.

    Nepredvídané komplikácie, akými sú neočakávané problémy so stavebnými materiálmi alebo podzemnými stavbami, môžu predĺžiť dobu búrania domu.

    3. Je na búranie domu potrebné stavebné povolenie?

    Pri búraní akejkoľvek stavby je potrebné právoplatné rozhodnutie o asanácií stavby (asanačné povolenie), ktoré sa vydáva na základe žiadosti stavebníka a v zmysle stavebníkom poskytnutého projektu na asanáciu objektu. V prípade, že sa na mieste búranej stavby bude realizovať nová výstavba, môže byť asanačné povolenie zlúčené do stavebného povolenia. Ak je na stavbe zistená prítomnosť nebezpečných odpadov (väčšinou azbestocementová krytina, obklady, prípadne potrubia) je potrebné aj povolenie na odstránenie týchto materiálov, ktoré je súčasťou asanačného povolenia.

    Vo všeobecnosti odporúčame, aby ste si vždy preverili platné predpisy buď vo vašej obci alebo na príslušnom stavebnom úrade, aby ste sa tak vyhli možným nepríjemnostiam.
    Cena za zbúranie domu sa líši v závislosti od veľkosti domu a stavebného materiálu. Najťažšie sa búrajú železobetónové domy, takže búranie v tomto prípade bude drahšie.
    Cena za zbúranie domu sa líši v závislosti od veľkosti domu a stavebného materiálu. Najťažšie sa búrajú železobetónové domy, takže búranie v tomto prípade bude drahšie.

    4. Kedy nie je možné zbúrať dom?

    4.1. Ochrana kultúrneho dedičstva

    Búranie domu najčastejšie nie je možné alebo nie je povolené, keď je budova alebo jej časť pamiatkovo chránená, je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá je zapísaná v Registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok, alebo je historickou budovou, ktorá je registrovaná v Zozname  pamätihodností miest a obcí. Rôzne časti budovy sa často hodnotia rozdielne, čo znamená, že niektoré časti možno zbúrať, iné sa musia ponechať v rovnakých rozmeroch alebo zachovať, resp. obnoviť presne tak, ako sú (najvyšší stupeň ochrany). V takýchto prípadoch je najlepšie poradiť sa s kompetentnými odborníkmi, resp. získať informácie na miestnom úrade.

    4.2. Ochrana životného prostredia a búranie domu

    Ak je dom postavený v oblasti s vysokou environmentálnou citlivosťou, napr. v oblasti s chránenými druhmi rastlín alebo živočíchov, v oblasti s vodnými plochami alebo v oblasti so zvýšenou prírodnou krásou, môžu existovať obmedzenia týkajúce sa demolácie z dôvodu ochrany životného prostredia. Búranie by mohlo ohroziť citlivé ekosystémy.

    4.3. Zmluvy a zákonné obmedzenia

    Niekedy existujú zákonné obmedzenia vyplývajúce zo zmlúv alebo dohôd, napríklad ak ste sa zaviazali ponechať si dom alebo ak je budova súčasťou pozemku alebo vlastníckych vzťahov.

    5. Búranie domu: cena

    Cena za zbúranie domu závisí od viacerých faktorov, no kľúčová je, samozrejme, veľkosť domu. Zjednodušene povedané, čím väčší dom, tým viac práce je potrebné na jeho zbúranie, čo zvyšuje náklady. Cenu búrania ovplyvňuje aj druh stavebného materiálu použitého pri stavbe domu. Napríklad murovaný dom si vyžaduje viac práce a nákladov na búranie ako drevený. Najviac práce a času si vyžaduje búranie železobetónovej stavby, kde treba použiť špeciálne stroje a pílu s diamantovým kotúčom.

    Priemerná cena demolácie objektu so stavebnou mechanizáciou, vrátane odvozu odpadu na skládku je orientačne 60 až 80 EUR/m2. Búranie rodinného domu s výmerou 120 m2, vrátane odvozu stavebného materiálu, bude stáť orientačne 7 200 až 9 600 EUR.

    Cenu mierne ovplyvňuje aj lokalita domu a vzdialenosť od skládky stavebného odpadu. Ak je dom ťažko dostupný alebo vzdialený, náklady na dopravu a odvoz stavebného odpadu budú určite vyššie. Ak je dom kontaminovaný nebezpečnými materiálmi, napr. azbestom alebo inými toxínmi, bezpečné odstránenie týchto materiálov si bude vyžadovať dodatočnú ochranu, prácu a náklady.

    Odborný článok 703
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Búracie práce?

    Máme 1606 realizátorov v oblasti Búracie práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1606 realizátorov v oblasti Búracie práce
    10
    1

    Adam Vašek - Vasek stav


    8.7
    0

    NOVA, I+P, s.r.o.


    10
    1

    Ľubomír Semivan


    9.4
    0

    ARTIMEA s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené