Pre oblasť

    Bitúmenové pásy: bitúmenová hydroizolácia plochej strechy

    Článok si prečítalo viac ako 648+ používateľov
    Pri plochej streche, ako aj pri iných typoch striech, je mimoriadne dôležitá hydroizolácia. Musí byť správne vybraná a správne vyhotovená, aby neskôr neprišlo k nežiaducemu prenikaniu vody do konštrukcie stavby. Hydroizolácia plochej strechy sa najjednoduchšie realizuje, ak sa použijú bitúmenové pásy.
    Odborný článok 648
    hydroizolacia bitumenove pasy
    Máme 869 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    1. Hydroizolácie plochej strechy

    Hydroizoláciu plochej strechy je možné vyhotoviť viacerými spôsobmi. Môžeme použiť štandardnú bitúmenovú hydroizoláciu, bitúmenové pásy vystužené sklenou tkaninou alebo syntetickú hydroizolačnú membránu. Existujú, samozrejme, aj iné spôsoby hydroizolácie plochej strechy.

    2. Prečo sú bitúmenové pásy výbornou hydroizoláciou?

    Jednou z najväčších výhod, ktoré ponúkajú bitúmenové pásy, je jednoduché vyhotovenie. Jednotlivé pásy sa kladú so vzájomným presahom aspoň 10 cm, spoje sa potom zvaria, aby boli nepriepustné. Výsledkom je úplne vodeodolný povrch. Ďalšou výhodou bitúmenových pásov je ich relatívne nízka cena. Hydroizolačný bitúmenový pás je prakticky univerzálny, je vhodný na šikmé aj ploché strechy. V neposlednom rade sa bitúmenové pásy pri poškodení pomerne ľahko opravujú. Poškodené miesto sa jednoducho odstráni a potom sa nahradí novým pásom; opravené miesto sa znova spojí zváraním a práca je hotová.

    3. Bitúmenové pásy - typy

    3.1. Obyčajné bitúmenové pásy

    Na hydroizoláciu plochých striech sa stále najčastejšie používajú bitúmenové pásy. Sú vyrobené z polymérov, vhodné sú do rôznych poveternostných podmienok. Pri klasickej plochej streche sa inštalujú na tepelnú izoláciu, pri obrátenej plochej streche je hydroizolácia pod tepelnou izoláciou. Vybrať si môžeme klasické prevedenie so štandardnými bitúmenovými pásmi alebo s vysokokvalitnými pásmi.

    Výhodou bitúmenových pásov je, že sú flexibilné a majú schopnosť prispôsobiť sa nestabilnému povrchu. Tiež sa ľahko inštalujú a opravujú.

    3.2. Bitúmenové pásy s povrchovou úpravou posypom

    Bitúmenový pás s UV odolným minerálnym bridlicovým posypom sa často používa na hydroizoláciu prístreškov, pomocných budov a iných striech menších budov, ktorý je možné vidieť voľným okom. Tento typ bitúmenových pásov s posypom je vizuálne krajší ako obyčajný. Zvyčajne je k dispozícii v tehlovo červenej, tmavozelenej, sivej, čiernej a pieskovej farbe. Bitúmenové pásy s posypom sa používajú aj na pokrytie občasne pochôdznych striech, pretože v dôsledku posypu je povrch drsnejší a tým menej šmykľavý.

    3.3. Bitúmenové pásy vystužené sklenou tkaninou

    Špeciálne bitúmenové pásy majú vlastnosti podobné klasickým bitúmenovým pásom, len sú oveľa pevnejšie a odolnejšie. Pásy sú schopné odolať veľkým pozdĺžnym a priečnym silám. Výhodou tohto druhu bitúmenových pásov v porovnaní so štandardnými pásmi je, že rozmery sú stabilné, majú vynikajúcu pevnosť v ťahu a znesú aj vyššie teplotné zaťaženie. Takto vystužené pásy sú tiež oveľa odolnejšie voči starnutiu a majú väčšiu mechanickú odolnosť.

    Bitúmenové pásy sa na povrch pripevnia pomocou plameňového tavenia
    Bitúmenové pásy sa na povrch pripevnia pomocou plameňového tavenia

    4. Termoplastická polyolefínová hydroizolačná membrána  

    Môžete sa tiež rozhodnúť pre termoplastickú polyolefínovú hydroizolačnú membránu, ktorá je odolná voči vode, pôsobeniu slnečného žiarenia a iným poveternostným podmienkam. Membránu je možné použiť na izoláciu všetkých typov striech, podzemných častí budovy, vodných plôch a pod. Výhodou špeciálnej membrány je, že pásy membrány sú navzájom zvarené horúcim vzduchom, čím je ich montáž rýchlejšia a jednoduchšia. Ďalšou výhodou tohto materiálu je, že nestarne, takže špeciálna fólia dosahuje dlhšiu životnosť.

    Membránová hydroizolácia je vhodná aj na opravu opotrebovanej hydroizolácie, pretože jej kontakt s bitúmenom neprekáža.
    Odborný článok 648
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plochá strecha?

    Máme 869 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 869 realizátorov v oblasti Plochá strecha
    8.8
    0

    Rajstav s.r.o.


    8.7
    0

    DachBau s.r.o.


    9.2
    0

    BITUMEX EU s.r.o.


    8.7
    0

    DISESTAV, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené