Pre oblasť

    Údržba podstrešia

    Článok si prečítalo viac ako 582+ používateľov
    Mnoho súkromných domov má drevené podstrešia, hoci podstrešia môžu byť aj betónové, ktoré sú jednoduchšie na údržbu. Dobre udržiavané podstrešie je mimoriadne užitočné pre celú stavbu, pretože chráni strechu pred účinkami silného vetra a zrážkami. Farbenie podstrešia je jedným zo základných spôsobov údržby, ktoré treba opakovať každých pár rokov.
    Odborný článok 582
    podstresie
    Máme 470 realizátorov v oblasti Ošetrenie dreva:

    1. Prečo je údržba a obnova podstrešia dôležitá?

    Drevené podstrešie je potrebné v nejakom časovom intervale farbiť, resp. natierať ochrannými nátermi, aby drevo bolo chránené pred vonkajšími vplyvmi a aby sa tak zabránilo jeho znehodnoteniu. Samozrejme, úhľadné a dobre udržiavané podstrešie je krajšie aj z vizuálneho hľadiska.

    2. Vybavenie na farbenie podstrešia

    2.1. Farbenie podstrešia je práca vo výškach

    Aj keď sa takáto práca nemusí zdať náročná a nebezpečná, treba si uvedomiť, že ide o prácu vo výškach. Akákoľvek práca vo výškach si vyžaduje skúsenosti, pretože každý nesprávny pohyb alebo krok môže byť životu nebezpečný. Akúkoľvek prácu vo výškach by nemali vykonávať osoby, ktoré majú problémy so závratmi alebo strachom z výšok - u nich je riziko ohrozenia života oveľa vyššie.  Farbenie dreveného podstrešia sa odporúča prenechať skúsenému zhotoviteľovi.

    2.2. Vybavenie na farbenie podstrešia

    Keďže farbenie podstrešia je práca vo výškach, vyžaduje si aj špeciálne vybavenie. K povinnej výbave patrí stavebná plošina alebo lešenie s ochranným zábradlím. Lešenie je zvyčajne skladacie, čo znamená rýchlu montáž a demontáž. Ak ide o väčšiu alebo zložitejšiu fasádu, lešenie bude väčšie a zložitejšie, takže bude drahšie. Bežná výška, ktorú je možné dosiahnuť štandardným stavebným lešením, je cca 5 až 6 m. Na všetko ostatné bude potrebná zdvíhacia plošina. Hoci je lešenie o niečo drahšie, rozhodne sa vyhnite rebríkom, pretože sú nestabilné, nechránia pred pádmi a sú mimoriadne nebezpečné. Budete tiež potrebovať brúsku na brúsenie povrchu pred lakovaním.

    Okrem lešenia a brúsky na farbenie podstrešia sú potrebné farby a štetce na nanášanie farby na povrch. Na nanášanie farby môžete použiť aj špeciálne špongiové valčeky.

    3. Proces farbenia podstrešia

    Pred realizáciou prác na samotnej stavbe je potrebné chrániť všetky povrchy, ktoré môžu byť poškodené a v krajnom prípade zničené farbou. Nasleduje brúsenie podstrešia, ktoré umožňuje materiálu ľahšie absorbovať nový náter alebo farbu. Farba alebo ochranný prostriedok sa volí podľa druhu dreva, resp. prostriedku, ktorým bolo podstrešie pôvodne ošetrené a aplikuje sa vo viacerých vrstvách. Po zaschnutí farby a dokončení práce je možné ochranu z povrchov odstrániť.

    Pred farbením podstrešia je potrebné povrch očistiť a pripraviť na nanášanie farby
    Pred farbením podstrešia je potrebné povrch očistiť a pripraviť na nanášanie farby

    4. Výber farby alebo ochranného prostriedku na podstrešie

    Pri výbere farby by ste mali venovať pozornosť chemickému zloženiu produktu a odporúčaniam výrobcu. Najlepšie sú také farby alebo nátery, ktoré umožňujú rýchlu výmenu vlhkosti, resp. také, ktoré zabraňujú nadmernému zahrievaniu povrchu fasády. Pozor na farebný odtieň. Tmavšie odtiene absorbujú viac tepelnej energie, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť rýchlejšie znehodnotenie materiálu. Pri nanášaní farby sú dôležité aj vonkajšie faktory, akými sú vonkajšia teplota počas práce a doba schnutia farby.

    5. Cena obnovy podstrešia

    Koľko bude stáť obnova podstrešia bude závisieť od typu a zloženia povrchu a od výberu farby. Farby a nátery nemajú rovnaké technické vlastnosti, ani všetky farby a nátery nie sú vhodné do všetkých poveternostných podmienok. Na farbenie podstrešia miniete v priemere okolo 10 EUR/m2. V tejto cene však nie sú zahrnuté materiály na ochranu fasády alebo stavebné lešenie.

    Odborný článok 582
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Ošetrenie dreva?

    Máme 470 realizátorov v oblasti Ošetrenie dreva:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 470 realizátorov v oblasti Ošetrenie dreva
    10
    1

    Dominik Palenčár


    9.1
    0

    Michal Parči - L.P+M.P


    8.8
    0

    EMERA SK s.r.o.


    10
    10

    ProDevelop s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené