Pre oblasť

    Dyha alebo CPL/HPL na interiérové ​​dvere?

    Výber materiálu na dverné krídla je dôležitý z niekoľkých dôvodov. Je dobré, aby interiérové dvere ladili so štýlom a estetikou obytného priestoru. Určite netreba zabúdať ani na ďalšie požiadavky ako je kvalita, funkčnosť a jednoduchosť čistenia a údržby. V mnohých prípadoch nakoniec všetko závisí aj od ceny. Pri výbere interiérových dverí sa neunáhlite. Vyberajte, nekúpte prvé, ktoré vám padnú do oka. Kúpu si dobre premyslite a zladenie farieb v interiéri môžete konzultovať aj s odborníkom.
    Odborný článok 437
    dyha alebo cpl na interierove dvere
    Máme 758 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere:

    Dyha a CPL/HPL sú materiály, ktoré sa dajú použiť na výrobu interiérových dverí. Aký materiál si vyberiete, závisí väčšinou od vášho vlastného úsudku. Niektorí uprednostňujú prírodné materiály a kontakt s prírodou v obývacom priestore je pre nich veľmi dôležitý, iným záleží len na vzhľade, ktorý musí byť atraktívny a ladiť so zvyškom nábytku v domácnosti. Mnohým je dôležitejšia praktickosť, odolnosť a jednoduchá údržba.

    1. Dyhované interiérové dvere - výhody a nevýhody

    Dyhované dvere sú vyrobené z jadra (drevotrieska, voština, MDF dosky...), ktoré je potiahnuté dyhou. Dyha je tenká vrstva dreva nalepená na drevotriesku, dodáva jej vzhľad pravého, masívneho dreva. Dyhované dvere sú často vyrobené z dubovej, javorovej alebo bukovej dyhy.

    1.1. Výhody dyhovaných interiérových ​​dverí

    Dyhované dvere sú esteticky príťažlivé. Dyha je tenká dokončovacia vrstva, ktorá sa lepí na dvere a vytvára sa tak dojem, že sú celé dvere vyrobené z masívneho dreva. Dosahuje sa tak vzhľad prirodzenosti v interiéri, okrem toho sú dyhované interiérové ​​dvere lacnejšie ako dvere z masívu. Dyhované dvere sú aj relatívne odolné.

    1.2. Nevýhody dyhovaných interiérových ​​dverí

    Jednou z nevýhod dyhovaných dverí je, že sa dyha môže odlupovať. To sa môže stať, ak sú dvere vystavené vlhkosti alebo ak nie sú správne udržiavané. Dyhované dvere sú menej odolné ako dvere z masívneho dreva.

    2. CPL/HPL laminátové interiérové dvere

    Skratky CPL a HPL označujú laminátovú povrchovú vrstvu, ktorá je viacvrstevná a nanášaná v lise pod rôznym tlakom: HPL (High Pressure Laminate) je vysokotlakový laminát, CPL (Continuous Pressure Laminate) je kontinuálny tlakový laminát. Povrch dverného krídla je vďaka svojej štruktúre veľmi odolný voči mechanickým poškodeniam, akými sú nárazy a škrabance. Ktorý povrch preferujete, je skutočne vecou osobného vkusu. CPL dvere, resp. HPL dvere sú dostupné v rôznych farbách a dizajnoch, ktoré napodobňujú vzhľad dreva.

    2.1. CPL/HPL laminátové interiérové dvere - výhody

    CPL/HPL laminátové interiérové dvere sú odolné a môžu slúžiť dlhú dobu. Vďaka pevnému povrchu sú odolné voči poškriabaniu, nárazom a opotrebovaniu. To znamená, že sú ideálne do domácností, kde sú neustále používané, resp. vystavené vysokému opotrebovaniu. CPL/HPL dvere sú tiež nenáročné na údržbu. Keďže sú odolné voči vlhkosti, možno ich čistiť vlhkou handričkou, nevyžadujú špeciálnu údržbu.

    2.2. CPL/HPL laminátové interiérové dvere - nevýhody 

    Jednou z nevýhod CPL/HPL dverí je, že sú menej esteticky príťažlivé ako dyhované dvere. CPL/HPL laminátové interiérové dvere napodobňujú vzhľad dreva, ale chýba im teplo a prirodzenosť pravého dreva. Ak hľadáte interiérové ​​dvere, ktoré sú vizuálne príťažlivé a ponúkajú prírodný vzhľad dreva, potom CPL/HPL dvere nie sú tou najlepšou voľbou. Navyše tieto dvere sú menej flexibilné ako dyhované interiérové ​​dvere. To znamená, že ich ťažšie možno prispôsobiť rôznym veľkostiam a tvarom miestností. Ak potrebujete dvere, ktoré sú flexibilné, určite sú lepšou voľbou dyhované dvere.

    Dyhované interierové dvere
    Dyha je tenká dokončovacia vrstva dreva, ktorá vytvára dojem, že sú celé dvere vyrobené z masívneho dreva

    3. Cena za interiérové ​​dvere - porovnanie dyhy a CPL/HPL

    Cena za interiérové dyhované dvere spolu so zárubňou sa pohybuje v rozmedzí od 150 do 650 EUR/kusCPL/HPL laminátové dvere sú vo väčšine prípadov cenovo dostupnejšie ako dyhované interiérové dvere. Výber je skutočne vecou osobného vkusu. Pri kúpe interiérových dverí je dôležité informovať sa o kvalite jadra dverí, resp. výplni použitej na dvere. V prípade, že jadro dverí tvorí voština, mnohé vonkajšie vplyvy (chlad, teplo, vlhkosť) môžu spôsobiť deformácie dverného krídla.     

    CPL dvere
    CPL/HPL dvere sú odolné voči vlhkosti a nevyžadujú špeciálnu údržbu, preto sú vhodné do miestností ako je kúpeľňa

    4. CPL/HPL alebo dyha? Aké interiérové dvere si vybrať?

    Výber medzi dyhovanými a CPL/HPL laminátovými interiérovými dverami nie vždy je jednoduchý, závisí od vašich potrieb a očakávaní. Ak hľadáte interiérové ​​dvere, ktoré sú trvácne a odolné voči poškriabaniu a nárazom, potom sú lepšou voľbou CPL/HPL dvere. Ak však chcete dvere, ktoré ponúkajú teplý prírodný vzhľad dreva, lepšou voľbou sú dyhované interiérové ​​dvere. Okrem toho treba zvážiť aj cenu. CPL/HPL dvere sú zvyčajne lacnejšie ako dyhované dvere, ale ceny sa môžu líšiť v závislosti od značky, kvality a dizajnu.

    Interierové dvere dyhované
    Dôležitý je materiál, z ktorého budú interiérové dvere vyrobené

    Pri výbere interiérových dverí je dôležité zvážiť aj ďalšie faktory ako je veľkosť, tvar a funkcia dverí. Napríklad, ak potrebujete dvere do kúpeľne, ktoré budú neustále  vystavené vlhkosti, potom sú CPL/HPL dvere lepšou voľbou, pretože sú odolné voči vlhkosti. Ak potrebujete dvere do spálne alebo obývačky, ktoré by mali ponúkať teplo a prírodný vzhľad, potom si vyberte dyhované dvere.

    Odborný článok 437
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere?

    Máme 758 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 758 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere
    9.4
    0

    Okno Stav s.r.o.


    8.7
    0

    Mipex Design, s.r.o.


    9.8
    0

    KENDYDOOR s.r.o.


    9.5
    0

    Stolárstvo Hrkút


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené