Pre oblasť

    Fúkaná izolácia - fúkaná celulózová izolácia 

    Článok si prečítalo viac ako 560+ používateľov
    Celulózová izolácia sa vyrába z jednoduchých celulózových vlákien získaných z odpadového novinového papiera. Môže sa použiť na tepelnú aj zvukovú izoláciu. Tento typ izolácie je ekologický, pretože je vyrobený z recyklovaného materiálu.
    Odborný článok 560
    fukana izolacia
    Máme 207 realizátorov v oblasti Fúkaná izolácia, striekaná izolácia:

    1. Čo je celulóza?

    Celulóza je prírodný organický polymér, ktorý je súčasťou stien rastlinných buniek, a je jedným z najbežnejších materiálov na planéte. Jedinečné vlastnosti celulózy viedli k jej použitiu v rôznych oblastiach, od výroby papiera po textil a dokonca sa používa aj ako palivo. Jedno z menej známych využití celulózy je v stavebníctve, kde sa používa ako ekologická alternatíva k tradičným izolačným materiálom.

    2. Celulóza – proces získavania celulózových vlákien

    Celulózové vlákna sa získavajú z recyklovaného papiera. V tomto procese sa do vlákien pridávajú minerálne spomaľovače horenia a fungicídne činidlá, kyselina boritá a hydroxid hlinitý. Výsledné vlákna pripomínajú vatu a umožňujú ľahšie fúkanie. Preto sa celulóza veľmi ľahko fúka do dutín stien, strešných konštrukcií a iných stavebných prvkov, aby sa vytvorila vrstva izolácie, ktorá pomáha regulovať teplotu, vlhkosť a znižovať spotrebu energie. 

    Celulózová izolácia zabraňuje vzniku tepelných mostov, ktoré sú bežné na spojoch  iných druhov izolačných materiálov
    Celulózová izolácia zabraňuje vzniku tepelných mostov, ktoré sú bežné na spojoch  iných druhov izolačných materiálov

    3. Celulóza je materiál šetrný k životnému prostrediu 

    Celulózová izolácia sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou, pretože má  v porovnaní s tradičnými izolačnými materiálmi množstvo cenných výhod. Jednou z hlavných výhod je, že celulóza je ekologická surovina, materiál šetrný k životnému prostrediu. Celulózová izolácia je vyrobená z recyklovaných materiálov a je 100 % recyklovateľná, čo z nej robí mimoriadne udržateľné izolačné riešenie. Výrobný proces celulózovej izolácie navyše vyžaduje menej energie a produkuje sa menej odpadu ako pri výrobe iných izolačných materiálov.

    4. Celulózová izolácia – výhody

    4.1. Celulóza je veľmi účinný izolant

    Tepelná vodivosť celulózovej izolácie je 0,039 W/mK a je podobná tepelnej vodivosti bežných typov izolácie, napr. minerálnej vlny, ktorej koeficient je 0,037 W/mK. Pri bežných izoláciách, ktoré sú zvyčajne vo forme dosiek, vzniká problém najmä v ich spojoch. Ak spoje nie sú správne utesnené, stávajú sa priepustnými, vznikajú na nich tepelné mosty, ktoré sú hlavnou príčinou vlhkosti a poklesu energetickej účinnosti budovy. Pri celulózovej izolácii tento problém neexistuje. Celulózová izolácia má tiež väčší fázový posun ako klasická izolácia, a preto akumuluje viac tepla. V skutočnosti môže byť celulózová izolácia až o 25 % účinnejšia pri znižovaní tepelných strát ako izolácia zo sklenenej vlny, čo je bežne používaný izolačný materiál.

    4.2. Celulóza reguluje vlhkosť

    Celulózová izolácia tiež pomáha regulovať vlhkosť v priestore, pretože vlhkosť absorbuje a uvoľňuje. Vďaka tomu je vhodná pre difúzne otvorené systémy.

    4.3. Celulóza znižuje hluk

    Celulózová izolácia má tiež lepšie zvukovoizolačné vlastnosti v porovnaní s inými izolačnými materiálmi. Vďaka svojej hustej štruktúre a schopnosti dostať sa všade a vyplniť všetky medzery je celulóza veľmi účinná pri znižovaní prenosu zvuku cez steny, podlahy a stropy. Práve preto je ideálnym izolačným materiálom pre budovy v hlučných mestských oblastiach alebo v blízkosti rušných ciest.

    4.4. Celulóza je ohňovzdorná 

    Celulózová izolácia patrí medzi menej ohňovzdorné materiály, napríklad v porovnaní so sklenou vlnou, no stále je požiarne bezpečná, keďže zabraňuje rozvoju požiaru. Spomaľovače horenia pridané do celulózy počas výroby ju robia vysoko odolnou voči ohňu a teplu. V skutočnosti sa ukázalo, že celulózová izolácia poskytuje požiarnu odolnosť až jednu hodinu, ak je nainštalovaná správne a v súlade so všetkými predpismi.

    Výhoda celulózovej izolácie oproti klasickej izolácii spočíva aj v tom, že prispieva k zníženiu CO2 a na jej výrobu sa spotrebuje oveľa menej energie ako pri klasickej izolácii. Preto je celulózová izolácia environmentálne prijateľná a z hľadiska energetickej efektívnosti celkom žiaduca.
    Celulózová izolácia je prírodná a ekologická
    Celulózová izolácia je prírodná a ekologická

    4.5. Celulóza je odolná voči škodcom 

    Celulózová izolácia je odolná voči škodcom, ako sú hlodavce a hmyz, čo môže byť bežným problémom iných izolačných materiálov. Insekticídy, ktoré sa do celulózy  pridávajú počas výroby, odpudzujú škodcov tým, že im bránia uhniezdiť sa v izolácii  alebo ju prehryznúť.

    5. Celulózová izolácia - aplikácia

    Izolácia z prírodných celulózových vlákien sa používa nielen pri renováciách, ale aj pri novostavbách. Najčastejšie sa pri výstavbe aplikuje (fúka) do konštrukcie, napríklad do stien drevených domov, do striech, do medzipodlažných či podlahových dosiek a podobne.

    Celulóza sa fúka do stien drevodomov, do striech, do medzipodlažných alebo stropných konštrukcií
    Celulóza sa fúka do stien drevodomov, do striech, do medzipodlažných alebo stropných konštrukcií

    6. Celulózová izolácia - cena

    Informácie o cenách dodávky a aplikácie celulózovej izolácie si môžete pozrieť v našej kalkulačke.

    7. Celulózová izolácia - zhrnutie 

    Stručne povedané, celulózová izolácia je ekologický, efektívny a bezpečný izolačný materiál, ktorý ponúka množstvo výhod oproti tradičným izolačným materiálom. Vďaka vynikajúcej tepelnej odolnosti, zvukovej izolácii, požiarnej odolnosti a odolnosti voči škodcom je celulóza ideálnym izolačným materiálom pre obytné budovy a nebytové priestory. Okrem toho môže použitie celulózovej izolácie pomôcť znížiť spotrebu energie, znížiť náklady na vykurovanie a chladenie a zvýšiť celkový komfort bývania, čo z nej robí inteligentnú investíciu pre každého, kto chce zlepšiť izoláciu svojho domu.

    Odborný článok 560
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fúkaná izolácia, striekaná izolácia?

    Máme 207 realizátorov v oblasti Fúkaná izolácia, striekaná izolácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 207 realizátorov v oblasti Fúkaná izolácia, striekaná izolácia
    8.7
    0

    Ján Kleberc


    10
    1

    Elena Polakova


    8.7
    0

    Lukáš Oláh


    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené